Gå til innhold
Hundesonen.no

Can the Bulldog Be Saved?


Artemis
 Share

Recommended Posts

Du nevner helsetester, men hvilke tester mener du er nødvendige, eller ønskelig, å foreta på rasen? Utenom en slik helseattest fra veterinær?

Jeg er usikker, rett og slett! Jeg er ikke sikker på hvilke helsetester som finnes der ute. Jeg har hørt om en test som virkelig tester luftveiene til bulldogen, men den har jeg bare hørt om. Den hadde jo ikke vært så dum å ha. Jeg vet ikke hva slags tester man kan utføre på huden hvis hunden er frisk, men noe for å kunne "bevise" at den ikke har hudproblemer hadde ikke gjort noe. Jeg vet at mange stresser med HD på bulldog, fordi alle har det. Sverige (var det vel) hadde krav om kjent HD-status på foreldredyr fra rundt 1980-tallet et sted, og til 2005, men det ble ikke endret i løpet av de årene, rett og slett fordi alle har det. Bulldogen har 70% av vekta si på forbeina, og det er ingen som blir avlivet pga plager med HD, så jeg ville heller konsentrert meg om de. For å få vekk HD'en, så må man endre standarden og blande inn en eller annen annen rase. Hvilken det skulle vært og hvordan slikt foregår aner jeg ikke. Og når man snakker om endring av standarden, så ville det nok ikke skadet å fjerne punktet som sier at de skal ha høyere bakpart, og så ujevnt fordelt vekt, for det er med på å gjøre at de ikke klarer å parre og føde naturlig (men her tror jeg ikke man MÅ blande inn nye raser). Det går antakelig ikke an å teste om hunden kan parre og føde naturlig uten å prøve..?

Det som er, er at man ikke kan endre alt på en gang. Det går bare ikke, og jeg kan ikke se at det vil hjelpe på noen måte, fordi man uansett vil møte så mye motstand og motvilje. Jeg tror at hvis man kan begynne å gjøre det man kan for å få bulldogen friskest mulig NÅ, og jobbe med de problemene man KAN jobbe med, uten å endre store greiene, så vil man lykkes bedre. Flere vil være samarbeidsvillige, og de vil være enklere å gjennomføre. Så kan man heller se hvilke problemer man sitter igjen med, og hva man kan gjøre med de.

Jeg vet at det er mye jeg ikke har satt meg inn i, og jeg beklager at jeg ikke kan svare ordentlig på alt dere lurer på. Jeg har ikke hatt rasen i ett år enda engang, og alt jeg sier er bare min mening og mine funderinger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis det er en rase som ikke plages av HD og har andre mer alvorlige arvelige helseplager så tenker jeg litt sånn at det kanskje hadde vært lurt å få fokuset vekk fra HD og over på feks hudlidelser og luftveier. Men det er vel mye av det du tenker også. Jeg har inntrykk av at helsefokuset er større hos de franske jeg også, men det er mulig det fordi det er flest oppdrettere og eiere av franske jeg har snakket med. Men hvor ærlige de er aner jeg jo ikke.. Jeg kunne virkelig tenkt meg en Fransk en sånn om 10 år el noe ( bedlis først! ), ev hvis det noensinne blir 50/50 omsorg på guttungen, men slik ståa er per dags dato synes jeg det er vanskelig å ta sjansen siden " alle " jeg snakker med visstnok bare har friske linjer . Hvor er de syke hen liksom..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvilke hudproblemer er det de har mest av da? Om det er sopp/fukt i rynker, så er jo det ting som kan testes. Hjertet er vel ikke helt bra det heller, der finnes tester. Patella nevnte du, med hva med albuene, siden de er så framtunge? Ang lunger, så er det jo ikke verre enn en løpstest, der de skal løpe en gitt distanse, og puls og respirasjon sjekkes før og etter løpet. Det må jo selvsagt formaliseres, og veterinær må utføre/være med på det, men det vil jo gi en god indikasjon på kondisjon og evne til å puste. Noe ala BH - utholdenhetsprøven.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men alle disse helsetestene til tross, hva er målet med dem? Hvordan vil de som vil bulldog'en godt, at den helt ideelt skal se ut?

(Hvordan avler Engelsk Bulldog-oppdrettere som vil bulldogen en fin framtid, i forhold til ytre verdier?)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ikke automatisk enig i at utseendet må endres drastisk for å bedre helsen. Mange av bulldogens problemer er ikke direkte knyttet opp mot utseendet etter hva jeg har forstått. Bortsett fra deler av dette med pusten, men det er visst ikke mange milimeterene som avgjør. Mulig jeg tar feil, dette er bare ting jeg har hørt..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den engelske kennelklubben har jo endret bulldoggens rasestandard, er det noe FCI har eller skal følge opp?

Klippet fra altvitende wikipedia

"In January 2009, after the BBC documentary Pedigree Dogs Exposed, The Kennel Club introduced revised breed standards for the British Bulldog, along with 209 other breeds, to address health concerns. Opposed by the British Bulldog Breed Council, it was speculated by the press that the changes would lead to a smaller head, fewer skin folds, a longer muzzle, and a taller thinner posture, in order to combat perceived problems with respiration and with breeding due to head size and width of shoulders."

Her kan man, så vidt jeg forstår, se endringene

http://www.bulldogbr...og_Standard.htm

eksempelvis (endringer i bold)

Face relatively short, muzzle broad, blunt and inclined upwards although not excessively so.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Excessively er vel ordet når man ser "gliset" på hunder som denne. Hvordan kan en sånn "snute" (åpning på hodet i dette tilfelle) kombineres med en sunn hund? Jeg er helt helt helt åpen for logiske svar altså, jeg har jo tydelig problemer med å se det selv og vil vite.

post-5668-0-96227200-1322158503.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...
Guest Yellow

Excessively er vel ordet når man ser "gliset" på hunder som denne. Hvordan kan en sånn "snute" (åpning på hodet i dette tilfelle) kombineres med en sunn hund? Jeg er helt helt helt åpen for logiske svar altså, jeg har jo tydelig problemer med å se det selv og vil vite.

post-5668-0-96227200-1322158503.png

Så sant, og veldig trist, for rasen i seg selv er jo herlig, er vi mennesker som har ødelagt den totalt.. Bulldogen i dag er overhodet ikke en frisk rase.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...