Gå til innhold
Hundesonen.no

Høyde på matskålene for en stor hund (stativ eller ikke)


tm100008
 Share

Recommended Posts

Guest Snusmumrikk

Jeg skjønner selvsagt hva du mener, men vil bare påpeke at greyhounden (som er en av gigantrasene nevnt her) har eksistert en del århundrer lengre enn både din og helt sikkert andre "naturlige" raser, om et slikt skille i det hele tatt finnes. Nå er muligens ikke Nitro en eksakt kopi av adelens jakthunder i middelalderen, men det bli liksom litt tåpelig at det skulle være noe "unaturlig" ved dem.

Derimot er jeg enig i at "naturlig"-argumentet er et dårlig argument. Like dårlig som "unaturlig"-argumentet.

Hvor gammel en rase er har da ingen ting med saken å gjøre (og dagens grayhound er ganske annerledes enn jakthundene i middelaldern og fortsatt avla frem og selektert av mennesker spesialisert til et konkret formål). Jeg mener ikke de er unaturlige som i at det er noe negativt. Jeg mener at å sammenligne ulven som i tillegg til å ha en ganske annen kroppsbygning, lever av kjøtt den dreper og må rive av kjøttstykker på og knuse bein, ikke er sammenlignbart med å spise en liter tørrfor (som i tillegg utvider seg i magesekken om man ikke bløtlegger det) eller en klump ferdig oppkverna v&h eller myk fin boksemat i passe størrelser. Alt vi gir våre hunder fra matskåla kan bare slukes rett ned. Hvilken ulv klarer å spise et helt måltid på under 20 sekunder? Om den ikke spiser mus e.l. da selvfølgelig, men da går det naturlig nok litt tid mellom hver snack.

Jeg mener ikke at ulven/naturlig er noe mål eller ønskelig i denne sammenhengen, jeg mener bare at det er så forskjellige forhold at det ikke er en fornuftig sammenligning. Hva som er best for disse gigantene (eller alle andre raser for den saks skyld, men det var giganter og stativ tråden handla om), må vi basere på erfaring og kunnskap om disse hundene, ikke ulven som både er annerledes bygd og lever et liv og spiser milevidt fra det dagens giganter gjør i dag.

Argumentet mitt hadde fortsatt vært det samme om det hadde vært min rase det hadde vært snakk om, selv om de ikke er giganter. Det blir fortsatt en urealistisk sammenlikning. Men så vidt jeg vet er ikke dette en utbredt diskusjon på belgern, så da holdt jeg det utenfor. Min egen hund spiser så seint at det neppe har noen betydning uansett hvordan man vrir på det :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg syns det er rasjonelt å sammenligne med ulv. Der har vi et "naturlig" forbilde, både i atferd og fysiologi er det viktige likheter. Selvsagt har hundene våre det annerledes enn ulven har det i sitt habitat, det skulle da bare mangle, men det betyr ikke nødvendigvis at hundene våre er "unaturlige". Selvsagt skal vi også baseres oss på mer rasebestemt kunnskap og individuell erfaring, og må tilpasse oss etter det, og ikke bare en abstrakt, "naturlig" målestokk (ulven). Jeg er ikke uenig i det.

Vi som forer rått, forer dessuten betydelig mer "naturlig" (hvis likhet til ulvens kosthold skal være en standard for hva som er "naturlig") enn f.eks. middelalderens adelsmenn foret sine hunder (greyhounds på 1400-tallet levde på brød og blod, og fikk kun en sjelden gang smake skikkelig kjøtt, kanskje etter en jakt). Så, om våre greyhounds i dag er "unaturlige", så vil jeg i det minste hevde at de har et mer "naturlig" kosthold.

Jeg reagerte da jeg syns naturlig/unaturlig-skillet er problematisk. Uansett hvor mye noe er et produkt av menneskers aktivitet, blir det aldri unaturlig.

Men jeg tror ikke vi er så uenige... jeg bare flisespikker :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg syns ikke mynder er unaturlige. De er jo perfekt laget med tanke på det de skulle gjøre, slik som geparden. Og hundetypen har så og si vært uforandret siden begynnelsen. Etter hvilken historie jeg har studert, så er ikke greyhound spesiellt forandret annet enn størrelsen.

De fleste hunderaser kan ikke sammenlignes med ulven, jeg føler at ulv er ulv, og hund er hund. Hunder er menneskeskapt, og hunder har jo blitt avlet opp/formet til ulike formål av oss samt hvilket klima man har oppholdt seg i, derfor de ser så ulike ut. De nordiske spisshundene er vel de som kan minne mest om ulv.

Nitro har ingen problemer med å spise mat, grunnen for at jeg valgte stativ er fordi det ser mer komfortabelt ut for hunden. Giraffer har sikker også blitt fornøyd med stativ til vannet sitt også :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Jeg syns ikke mynder er unaturlige. De er jo perfekt laget med tanke på det de skulle gjøre, slik som geparden. Og hundetypen har så og si vært uforandret siden begynnelsen. Etter hvilken historie jeg har studert, så er ikke greyhound spesiellt forandret annet enn størrelsen.

De fleste hunderaser kan ikke sammenlignes med ulven, jeg føler at ulv er ulv, og hund er hund. Hunder er menneskeskapt, og hunder har jo blitt avlet opp/formet til ulike formål av oss samt hvilket klima man har oppholdt seg i, derfor de ser så ulike ut. De nordiske spisshundene er vel de som kan minne mest om ulv.

Nitro har ingen problemer med å spise mat, grunnen for at jeg valgte stativ er fordi det ser mer komfortabelt ut for hunden. Giraffer har sikker også blitt fornøyd med stativ til vannet sitt også :P

Akkurat del en av poenget mitt, men det jeg egentlig prøvde å påpeke er at hunder ikke lever og spiser som ulver. Hunder spiser tørrfor eller lettspiselig v&h eller våtfor i pent fordelte måltider i skåler, det gjør ikke ulver. Gir du hunden din hele dyrekadaver blir det mer sammenlignbart.

Den dagen en rase ikke klarer å spise uten stativ tror jeg det er på tide å ikke avle videre på dem. Der er ikke greyhound, og det var vel heller ikke poenget med diskusjonen :)

Det er helt klart ting å lære om hund ved å studere ulven, men det betyr ikke at de alltid er sammenlignbare.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...