Gå til innhold
Hundesonen.no

Bakterier i V&H


edlitam

Recommended Posts

Jeg hadde en kunde innom butikken forrige dagen som var veldig forskrekket over at vi solgte Vom og hundemat. Hun hadde hørt fra vetrinæren sin at foret var farlig fordi det kom så mye bakterier i det når det ble tint. Ernæringsmessig mente vetrinæren at det ikke var ille i det hele tatt. Dette er første kunden som nevner det, men jeg tenkte om det faktisk stemmer. Nå er det ikke snakk om å pølsen ligge på kjøkkenbenken over en lengre periode men la de ligge i kjøleskapet i to dager eller noe :icon_confused:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor mye bakterier som kommer TIL avhenger jo av opptining og oppbevaring, er det i lufttett boks er det omtrent ikke noe. Og ja, det inneholder bakterier i seg selv, so what? Bakterier er naturlig, til dels sunt og ingenting å bli hysterisk for. Svekkede individer kan selvsagt bli dårlige av råtten mat, men ikke av naturlig mengde bakterier som den er vant til. De aller fleste mennesker har mer bakterier av den farlige typen i nese og svelg, samt under fingernegler enn man finner i rått kjøtt, enten det er frosset eller har stått i kjøleskap i 4 dager...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

og mennesket som eier hunden og oppvevaring av pølsa her er det mange hvisatte om atte. Men både dyr og mennesker kan bli dårlige av bakterier bare det er rett bakterie og mange nok. Selv om jeg vet det så kommer jeg til å fortsette å fore på V&H på hundene

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hunden hadde visstnok blitt ekstremt dårlig av å spise en slik pølse, det kan nok ha mer med hunden å gjøre enn pølsen kanskje :)

Hunder som ikke er vant til annet enn tørrfôr, ikke middagsrester engang kan bli "steinsjuke" av et måltid rått. De spyr, har diare og hele sulamitten. Det har veldig lite med bakterier å gjøre, det er bare magen som ikke er vant til noe nytt.

Samme gjelder enkelte råfôrede hunder, de kan bli skikkelig magesjuke av et måltid tørrfôr (mer sjeldent, råfôrede hunder har som regel jernmage om de ikke har sensitivitetsproblemer).

Så om damen skulle dukke opp igjen, eller noen andre skulle bekymre seg for bakteriene, så vet du hva du skal svare :) Er de fortsatt i tvil, ja da kan de jo gi maten frossen, nix tilførte bakterier.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hunder som ikke er vant til annet enn tørrfôr, ikke middagsrester engang kan bli "steinsjuke" av et måltid rått. De spyr, har diare og hele sulamitten. Det har veldig lite med bakterier å gjøre, det er bare magen som ikke er vant til noe nytt.

Det kan jeg skrive under på. Jeg begynte med vom og hundemat på mine 3 cavalierer for noen år siden, på to av de gikk det fint, men den 3 ble forferdelig dårlig. Det gikk greit etterhvert, men det gikk tregt å venne henne på det. I begynnelsen kunne hun ikke få mer enn en t skje om dagen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke så lang holdbarhetstid, så hvis noen gir gammelt kjøtt er det masse bakterier i det, og man kan bli dårlig i magen. Rått kjøtt må behandles riktig. Jeg tar heller opp mindre mat og oftere, og har det max 2-3 dager i kjøleskapet.

Og noen blir dårlig i tilveninngsperioden som noen sier her. Jeg begynte direkte med 100% rått og ingen av mine ble noe dårlige. Så ble positivt overrasket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

V&H bør vel behandlast som vanlig rått kjøtt? Sidan det er det det er? ;) Og som med

all anna forbytte bør en vel ikkje gi magen sjokk av å gå rett over til noko nytt...

..ellers er det vel ikkje noko nytt at veterinæra som ofte selger "sitt" tørrformerke ikkje vil

gå god for vom;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

V&H bør vel behandlast som vanlig rått kjøtt? Sidan det er det det er? ;) Og som med

all anna forbytte bør en vel ikkje gi magen sjokk av å gå rett over til noko nytt...

..ellers er det vel ikkje noko nytt at veterinæra som ofte selger "sitt" tørrformerke ikkje vil

gå god for vom;)

Nei, det bør ikke behandles - det kan gies rått, eller frossent (men det er jo rått da). :) I all hovedsak skal hunder kun ha rå ting, og de takler rå ting bedre enn behandlete ting. (Se nedenfor.)

Jeg gidder ikke å bytte gradvis, og mine hunder har aldri problemer med fôrbytter. For ja, det hender jeg går tom, og da tar vi fra tørrfôrsekken vi vant for snart et år siden og som har stått åpen siden da! :lol: At hunder ikke tåler ting, er en myte som dyrleger og fôrprodusenter har skapt. Hunder BLIR sensitive av å spise kun behandlet mat (tørrfôr) og ensidig kost (kun tørrfôr), og DERFOR må de få gradvise fôrbytter, og DERFOR tåler de ikke ubehandlete ting så godt. Er det motsatt; at hunden er vant til rått og ubehandlet, tåler de derimot vanligvis alt mulig. :) Inkludert bakterier og litt for gammel mat.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg byttet til vom og hundemat i går. Våknet av brekningslyder i 6 tiden i dag, men kom bare opp litt gult slim. Kastet opp da vi sto opp i 12 tiden og, eller brakk seg da, kom ingenting opp. På tur bæsjet han EN gang, han som bæsjer 3-4 ganger :blink: så jeg er veldig spent på hvordan ting blir når han har vendt seg til det altså :D

Jeg kommer til å kjøpe 5 kg pølser, tine dem litt så jeg får skjært i riktige porsjoner, også fryse ned igjen, for å ta opp en dagsrasjon hver dag.

Hva slags olje bør jeg tilsette for at bæsjen ikke skal bli for hard? (Ble litt ot)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

For å sikre at det ikke blir for tregt i avføringen så har jeg bare gitt vanlig olje jeg har i huset har da stort sett gått i soyaolje her og det virker da som det ahr holdt. Det er da på en hund som er plaget med treg mage. Den andre hunden får bare v&H og har ikke treg mage.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det er bakterier i rått kjøtt.. Big surprise :P Men tviler på at det er no værre enn en grisehale som har ligget til mørning nedgravd i blomsterbeddet til mutter i et par uker :P

Her i huset går det meste i bikkja (bortsett fra ting som er farlig da, sjokolade, druer, rosiner o.l) og hun er så og si aldri dårlig (bank i bordet) :)

Bikkjer er jo hovedsaklig i stand til å spise nesten hva det skal være, og de er jo i stor grad åtselsetere fra naturens side, så det og kun stappe i de tørrfor mener nå jeg er like feil som enkelte mener det er å stappe i de andre ting.. :P

Jeg synes i hvertfall det er veldig greit å ha en hund som ikke blir sjuk av å få en kjøttstrime fra grillen en sommerdag, eller å nesten dø av en tørr kjeks fra ungene i huset :) (satt på spissen selvsagt :) )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg byttet til vom og hundemat i går. Våknet av brekningslyder i 6 tiden i dag, men kom bare opp litt gult slim. Kastet opp da vi sto opp i 12 tiden og, eller brakk seg da, kom ingenting opp. På tur bæsjet han EN gang, han som bæsjer 3-4 ganger :blink: så jeg er veldig spent på hvordan ting blir når han har vendt seg til det altså :D

Jeg kommer til å kjøpe 5 kg pølser, tine dem litt så jeg får skjært i riktige porsjoner, også fryse ned igjen, for å ta opp en dagsrasjon hver dag.

Hva slags olje bør jeg tilsette for at bæsjen ikke skal bli for hard? (Ble litt ot)

Hvis du tiner fôret og fryser det igjen, må du være forberedt på at det endrer utseende og struktur. Ernæringsmessig har det ikke noe å si, men grunnen til at opptint kjøtt ikke skal fryses igjen er at proteinene derved omformes til en grøtet masse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du tiner fôret og fryser det igjen, må du være forberedt på at det endrer utseende og struktur. Ernæringsmessig har det ikke noe å si, men grunnen til at opptint kjøtt ikke skal fryses igjen er at proteinene derved omformes til en grøtet masse.

Men å halvtine en blokk eller en pølse for oppdeling og refrysing er ikke noe problem, så lenge de ikke tiner helt har jeg aldri opplevd at de har skiftet utseende eller struktur.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg byttet til vom og hundemat i går. Våknet av brekningslyder i 6 tiden i dag, men kom bare opp litt gult slim. Kastet opp da vi sto opp i 12 tiden og, eller brakk seg da, kom ingenting opp. På tur bæsjet han EN gang, han som bæsjer 3-4 ganger :blink: så jeg er veldig spent på hvordan ting blir når han har vendt seg til det altså :D

Jeg kommer til å kjøpe 5 kg pølser, tine dem litt så jeg får skjært i riktige porsjoner, også fryse ned igjen, for å ta opp en dagsrasjon hver dag.

Hva slags olje bør jeg tilsette for at bæsjen ikke skal bli for hard? (Ble litt ot)

Her i huset funker det best med en brødskive i løpet av dagen :) Har prøvd fiber og kli i maten, men da ville hun ikke spise, for det ble ekkelt :P

Så nå får hun enten litt brød ved sidenav, eller en neve eller to med tørrfor i løpet av dagen :)

Mengde tørrfor eller brød regner jeg med at man abre må teste seg frem til :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, det bør ikke behandles - det kan gies rått, eller frossent (men det er jo rått da). :) I all hovedsak skal hunder kun ha rå ting, og de takler rå ting bedre enn behandlete ting. (Se nedenfor.)

Jeg gidder ikke å bytte gradvis, og mine hunder har aldri problemer med fôrbytter. For ja, det hender jeg går tom, og da tar vi fra tørrfôrsekken vi vant for snart et år siden og som har stått åpen siden da! :lol: At hunder ikke tåler ting, er en myte som dyrleger og fôrprodusenter har skapt. Hunder BLIR sensitive av å spise kun behandlet mat (tørrfôr) og ensidig kost (kun tørrfôr), og DERFOR må de få gradvise fôrbytter, og DERFOR tåler de ikke ubehandlete ting så godt. Er det motsatt; at hunden er vant til rått og ubehandlet, tåler de derimot vanligvis alt mulig. :) Inkludert bakterier og litt for gammel mat.

Det var da voldsomt;) Når eg skreiv behandle, så betyr det å oppbevare kjøttet rett. Behandle betyr nødvendigvis ikkje å videreforedle:p Er fullstendig klar over at det skal forast rått iom at eg bruka det sjøl...

Og dei fleste hunda er blitt "sensitive" og då er det faktisk lurt å gå over til vom gradvis.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Gråtass

Nå MÅ ikke hundene spise V&H for å ikke være sensitive i magen. Alle mine hunder får tørrfor og jeg har med ett unntak aldri foret med noe annet som fullkost. Men de får matrester om jeg har, pålegg som har gått ut på dato, melkeprodukter, både rå og varmebehandlede bein, krydret mat og gammel frysemat. Jeg har hunder med punktlærsmage, de tåler det meste.

Bakterier er det jo i all mat og over alt elelrs, noen er "snille" og noen gjør oss syke, de fleste normale hunder over spestadiet tåler jo de aller fleste bakteriene som finnes. De aller fleste kan også spise fordervet mat med små utslag som løs mage, litt kvalme, men ikke direkte syke. Det er ikke nødvendigvis en fordel å beskytte hunder mot bakterier heller..

Jeg har heller aldri som Huldra noen overgang på for, de får det jeg har enkelt og greit. Jeg har tilgang på masse forskjellige typer for (samme produsent) så det blandes om hverandre. Jeg tror mye av allergier og intoleranser på både hunder og folk er problemer vi skaper oss selv.

Edit: la til et avsnitt

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du tiner fôret og fryser det igjen, må du være forberedt på at det endrer utseende og struktur. Ernæringsmessig har det ikke noe å si, men grunnen til at opptint kjøtt ikke skal fryses igjen er at proteinene derved omformes til en grøtet masse.

Ah, takk for heads up :) Tenker ikke å tine det helt egentlig, bare slik at jeg kan dele det opp litt lettere. Gjør ikke noe om jeg må bruke litt krefter, men orker ikke sage meg igjennom dypfryste pølser :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ja, jeg har brukt silver shade-dekken til hest om sommeren, og min erfaring er positiv. Materialet reflekterer sollys godt og bidrar til å holde hesten kjøligere, spesielt på veldig varme dager. Det gir også en viss beskyttelse mot insekter, selv om det ikke erstatter et eget fluedekken. Det er viktig å velge riktig størrelse og sikre at det sitter godt, slik at det ikke gnager. Jeg opplevde at hesten virket mer komfortabel, særlig under opphold på beite i solsteiken.
    • Lyden av ordet diary..  Vurderte i går å oppdatere om suksessen med ris, havregrøt, gulrot og brokkoli mos, ren kyllingfilet og egg, med en gradvis reintrodusering av tørrfor. Etter 2x kakao kunstverk av perfekt konsistens, som bare var å plukke fra gresset uten any smear, så det ut som en suksess, og Ede fikk V&H blandet med litt gulrotmos til kvelds. I morges viste det seg at jeg var litt snar med å trekke konklusjoner i går, og min vurderingsevne før morgenkaffe er heller ikke noe å skryte av. Det første som kom ut var fint, så jeg avfeide den siste klatten med softis som ingenting. ..og jeg glemte å tenke på at Ede ikke har fått intimbarbering på en stund. Rævskjegget hadde rukket gro nok til å kunne forveksles med ansiktet på en nykonvertert islamist, noe jeg smertelig ble gjort oppmerksom på da jeg noen timer senere måtte tørke stumpen hans fra en ladning med viskositet lik brun kjøttkakesaus ved 278°K. Det som først så ut som en grei tørkejobb viste seg å være det verste tilfellet av danglebær jeg ikke har hørt om før. Ord kan vanskelig beskrive den følgende halvtimen.  Det ble tørket og vasket og lugget i det nyanlagte talibanskjegget uten antydning til å nærme seg måloppnåelse. Ede begynte bli sår i stumpen og protesterte mot behandlingen, men forstod alvoret i situasjonen og samarbeidet tålmodig for å la meg prøve fikse problemet med dobbel effileringssaks, noe som heller ikke var noen quick fix. Vurderer begynne kalle ham Harald nå, etter Harald Hårfagre. Etter at effileringssaksen hadde gjort hva den kunne, så var det fortsatt en absurd mengde småsmuler av brun sement stuck i fløyelen rundt kaviarstjerna på den heltemodige pompen. Å finne frem sjampoen hadde liknende effekt på Ede som på røverne i Kardemommeby. Den heltemodige roen og tålmodigheten slo over i engstelse og han ville ikke samarbeide mer. Fordi han er hjernevasket fra barnsben til å forbinde dusjen med mat, så gikk han allikevel med på å la meg lukke døren bak ham, i håp om lysere tider, men forstod han var fanget i en felle øyeblikket etter, da jeg skrudde på dusjen uten at det luktet mat der inne. Ikke tale om at han ville gå med på det der. Han er for stor til å kunne tvinges nå, så å få den stumpen der inn over kantene på dusjsonen var det bare å glemme. Løsningen ble å massere inn sjampoen midt på gulvet og omstendelig vaske den ut igjen med vaskekluter og håndklær i flertall, mens han benyttet anledningen til å styrketrene muskulaturen rundt halefestet for å være bedre rustet til fremtidige konflikter av samme art.  Da det begynte vibrere truende i halsbåndet var jobben heldigvis gjort.  Nå som veslefjeset er rent og pent og utenfor PSTs søkelys, så er neste oppgave på tapetet å overbevise Harald om at det å stå stille med halen hevet mens jeg romsterer rundt analåpningen hans med en oppladbar, vibrerende, rosa plastdings er nødvendig for å gjøre neste tømming av belgen til en mindre traumatisk opplevelse for oss begge. ..med gulrot- og havregrøt som "lokkemiddel". Godt han ikke kan skrive Finn-annonser for omplassering eller ringe Dyrebeskyttelsen selv. 
    • Jeg tror nok forslaget var å få ny hund umiddelbart etter du har mistet den du har, ikke før. Det er fordeler og ulemper. Og ikke minst, folk er forskjellige.  Nå kan ikke jeg få ny hund pga. sykdom, men selv om jeg hadde kunnet det hadde jeg nok brukt god tid før neste kom i hus. Nå er det to år(!) siden vi mistet våre, og jeg kjenner jeg er mentalt klar for en ny hund. Men for min del sier helsa nei da, så det blir ikke med det første. Uansett tenker jeg det viktigste er å sette pris på den tiden man har, og ta vare på minnene når de er borte.
    • Tankk. Skal sjekke Librela. Når det gjelder ny hund så har jeg faktisk fått det forslaget av en del. Men hu blir sjalu på andre hunder hvis jeg er for "overstrømmende" så det blir evt om lenge til.
    • Fin tradisjon! Har ikke pleid å sette noen spesielle mål for hundeholdet, men kanskje det kan hjelpe på motivasjonen for ulike ting. Så, her er mine ikke så ambisiøse mål for resten av 2025 (om enn litt sent, hehe): - Har en del hundebøker liggende som jeg gjerne vil komme gjennom. Jeg leser igrunn lite bøker generelt, så blir ganske fornøyd hvis jeg kommer gjennom 2 i løpet av de neste 5 månedene - Sydney har muligens ikke så altfor lenge igjen, så hovedmålet blir å gi henne en så god pensjonisttilværelse som mulig og gjøre mitt beste for å holde henne i god helse.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...