Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan skal din rase bevege seg?


Lola Pagola

Recommended Posts

Begge rasene skal bevege seg noenlunde likt. Uanstrengt, men med driv og god steglengde og "dekke mye mark". Parallelle sett fra siden, sheltien skal ha de karakteristiske "daisy cutting" med forbeina, dvs. beina skal knapt sees løftet fra bakken, samt "single tracking", som betyr at forfra og bakfra skal innsiden av potene møtes langs en tenkt midtlinje - men linjen skal ikke krysses, og potene skal ikke lande foran hverandre. Hårfin balanse :wub: Aussien skal også ideelt sett singletracke. Felles for begge raser igjen er selvsagt at de skal være i balanse mellom "reach and drive", og overlinjen skal være rett - det skal ikke se ut som de løper hverken i oppover- eller nedoverbakke. De skal også, som de fleste andre gjeterhunder, senke hodet betraktelig i bevegelse. Sheltien kan løfte halen noe, men aldri over rygglinjens forlengelse. Aussien "har ikke hale", og dermed skal ikke haleføring bedømmes, selv om veldig høy hale ødelegger helhetsinntrykket og ofte kommer som følge av at hunden spenner overlinjen og dermed heller ikke får tatt ut steget skikkelig.

Edit: la til litt.

Edit 2: Bilder:

Tib 6 mnd., korekt hodeposisjon, men jeg måtte bremse henne da hun løp nesten i den foran :wub: Korrekt overlinje og bevegelsesmønster for dette tempoet.

5820_255517885640_732375640_8104759_3895196_n.jpg

Tíbrá 8 mnd, et av de bedre bildene jeg har av bevegelsene hennes.

8126_300217855640_732375640_8976001_5852526_n.jpg

1 år gammel, ovelrinjen kunne holdt seg bedre, men hun er godt balansert.

18571_498271700640_732375640_10961761_8347258_n.jpg

Vet jeg har noen flere, men tror de ligger på den eksterne. Så det får bli senere :wub:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4582_111105026840_598141840_2474341_5204510_n.jpg

INT NORD N S DK GRCH DKKLBCH DKKLBV-06-07-08

Reject's Number One China

og hennes kullbror:

gal_img_fullsize_d155430a2ee229ecae72d334982efe57.jpg

N DK GRCH DKKLBCH

Reject's One and Only Gizmo

Gizmo kunne godt hatt litt flatere topplinje i bevegelse.

En halvbror av disse to:

gal_img_fullsize_814f81e757e51db6b56f44288dcaf35f.jpg

INT NORD N S DKCH DKKLBCH KBHV-04 DKKV-04 DKKLBV-04

Eugenios Fly Me to the Moon

29977_410057026840_598141840_4718488_1757394_n.jpg

Reject's Nine Inch Nail

På vår rase er hovedproblemene med bevegelser elendige fronter som gir masse kaving med forbena, og at de ikke tar steget ut bak, slik at all bevegelse foregår innunder hunden, begge deler svært innefektivt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet at man ikke ser bena så bra på bildet, men man kan fint se hvordan de fortsetter. Og slik vil jeg tro at er ønsket, mest mulig tilnærmet slike bevegelser som vil lønne seg i terrenget på jakt.

Her er fra rasestandarden:

Jordvinnende, med godt fraspark og lik steglengde foran og

bak. For- og bakben rette og parallelle. Passgang uønsket.

PS: Halen skal egentlig bæres vannrett, med ytterste tredjedel lett oppbøyd, noe han ikke gjør her.

n533583992_1420901_6688.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ah, så mange lekre bilder! Takk for at dere deler :wub:

Margrete, synes den løp så fint hunden på det første bildet du la ut jeg, men skjønner at det er ikke slik de skal løpe i ringen. personlig synes jeg det er finere, ikke når de trekker sånn, det ser litt anstrengt ut, på det første bildet foran sykkelen(?) så det ut som den fløy nesten, så uanstrengt :wub:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fra Rasestandaren:

Frie og utrettelige, har evnen til øyeblikkelig å tverrvende i høyt tempo. Ved øket fart tendens til snoring. For å kunne prestere en nesten grenseløs utholdenhet som kreves av en gjeterhund på store åpne flater, må kelpien være absolutt sunn både i bygning og bevegelse. Enhver tendens til kuhaser, hjulbenthet, stiv trippende gange, dårlig skuldermuskulatur eller begrensninger på grunn av veivende eller padlende bevegelser er alvorlige feil.

Blaze vinner MYE pga sine bevegelser. Det er hennes store styrke, så å vise bilder av henne i bevegelse blir jeg absolutt si er veldig korrekte og rasetypiske. Hun har en ovelinje som er uberørt av bevegelse, utrettelig og uten tegn til "tyngde". Hun har ett så bra trav at hun glatt holder følge med Schäferhunden i store ringen :rolleyes2:

Hun er 2 år på bildet og travet har vel egentlig bare blitt bedre med årene.

bevegelseBLAZE8.jpg

bevegelseBLAZE2.jpg

bevegelseBLAZE.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blondie vinner også stort på sine bevegelser på utstilling :huh: Om det står mellom henne og en annen hund i konkurransen, så får hun alltid at hun har de vakreste bevegelsene. Hun får også kommentar på at hun er den som er sunnest bygd, noe som sikkert har en sammenheng med hvorfor hun beveger seg slik hun gjør :rolleyes2: Jeg har ikke de beste bildene av det, men her kommer de.

5286859568_5c56835d7e_z.jpg

Snippet fra rasestandaren:

Bevegesler skal være stolte, frie, ledige og elegante.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mopser skal ha godt driv og en stolt holdning. Mopser har ganske "rullende" gange. Når man ser en mops trave bakfra vagger halen fra side til side uten at dette påvirker rygglinje eller bevegelser.

Ett jevnt "rullende" trav rett og slett. :rolleyes2:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Portugisisk vannhund: "Bevegelser: Frie. Kort steglengde i gående, lett rytmisk trav, energisk i galopp."

Det foretrekkes ofte lange, litt tunge steg. Og de skal ha godt driv framover, så i portisringen må man løpe, det nytter ikke gå ved siden av hunden der. Tripping, sånn som min egen snuppe liker å holde på med, er ikke så populært.

Her går f.eks. Harley fint:

hh_ck_orre010509.jpg

Halen skal bæres i en bue over kroppen, men skal ikke rekke lenger enn lendepartiet på hunden. Jeg synes alt for mange portiser har feil hale ved bevegelse.. Noen med "grisehale" og veldig mange uten den "bikken" som de skal ha. Ikke at det er såå viktig, men det ser ikke så fint ut, og halen er veldig viktig fra gammelt av, da rasen ble brukt aktivt til svømming/dykking. I vannarbeidskonkurranser for rasen er halebruk under svømming en viktig del av bedømmelsen. :rolleyes2:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ser at flere av hundene på bildene i denne tråden bruker håndleddet i bevegelse. Det er vel bare noen terrierraser det er typisk å ha "pendel"-bevegelser for, men jeg synes jeg ser det titt og stadig hos mange andre også. Det kan se veldig flott ut, men det er ikke akkurat effektivt.

Eller så er jo de fleste hunderaser ment å ha fritt, effektivt, lavt og parallelt trav. Jeg synes det er litt interessant med de som IKKE skal ha sånne "vanlige" bevegelser.

Lundehundens standard sier jo, som så mange andres, at den skal ha "Lette og elastiske" bevegelser, men i tillegg skal den ha "Egenartede, veivende forbeinsbevegelser," og "noe trange bakbeinsbevegelser". Jeg er så glad for at de som skrev rasestandarden beskrev hundene som de er, og ikke forsøkte å presse den inn i en "mal". For det er unektelig typisk med et slikt bevegelsesmønster for lundehunden. Den er heller ikke ment å trave utrettelig i timevis, men å klatre i lundeura, der mobilitet er mye viktigere enn fart - og de ekstra mobile leddene er nok med på å gi lundehunden sitt særegne trav.

Jeg har aldri stilt lundehund selv, men vil anta at dette er noe lundehundeiere saumfarer sine kritikker for. Det vil neppe bli populært om en dommer kaller rasetypiske bevegelser for "feil" av gammel vane.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei,  Jeg har en 3 år gammel malteser på for. Jeg betalte 5k da jeg fikk henne, men signerte fortsatt en vanlig forvert avtale. Hun skal ifølge avtalen få 2 kull. Det ble spesifisert da jeg fikk henne at hun skulle avles med andre registrerte maltesere.  Oppdretter bestemmer seg i stedet for å få et blandings kull og lage maltipoo på første kull. Jeg likte det ikke, men orket ikke å lage noe styr av det. I oktober hadde hun første løpetid etter kull nr 1. Det er nå ca 6 mnd siden og jeg har fulgt med for å sjekke om hun får løpetid.  I dag fikk jeg melding av oppdretter hvor hun truer med å ta henne tilbake fordi jeg ikke har sagt ifra om løpetid, men hun har jo ikke hatt løpetid enda. Hun mener maltesere har løpetid hver 4. Mnd? Dette høres ikke riktig ut. Jeg ble veldig satt ut siden jeg alltid har gitt beskjed ved løpetid tidligere. Mitt spørsmål er hvilke rettigheter har jeg? Jeg har jo betalt en viss sum for hunden. Jeg har fulgt kontrakten, og kan dokumentere at oppdretter har brutt kontrakten. Kontrakten spesifiserer at hun må følge nkk sine retningslinjer for avl, og de åpner ikke for blandingsavl. Hun sa hun er i sin fulle rett til å blande raser så hun er åpen på at hun vil bryte kontrakten nå og.  Jeg vil egentlig bare bli ferdig med dette og hadde planer om å si ifra ved løpetid som sikkert kommer nå straks, men nå føler jeg meg ikke trygg på dem overhodet. 
    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...