Gå til innhold
Hundesonen.no

Sund mat som er lett å lage


Marthe

Recommended Posts

Jeg må seriøst gjør noe med dette kostholdet mitt :whistle: Jeg håper ikke jeg er alene :icon_cry:

Dere som er flinke på dette, kan dere komme med noen oppskrifter på mat som er sund, lett å lage, og tar kort tid?

Alt fra frokost, lunch, matpakke, middag, kveldsmat. Ja, egentlig alt :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

*stille seg i kø*

Spørs hvor sunt du skal ha det da. Men strimlet svinekjøtt med salat til er jo superenkelt. Ta på litt bernaisesaus (vips der forsvant sunnheten?) så blir det enda mer smaklighet.

Jeg har en dille på verdens enkleste middag, en pakke kjøttdeig (eller strimlet svinekjøtt/kylling ol. ) en boks hakkede tomater med hvitløk og oregano, en spiseskje salsasaus, og litt løk.

Kjøtt og løk stekes ferdig, blandes, tilsett tomater og salsa - kok opp og spis!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

*stille seg i kø*

Spørs hvor sunt du skal ha det da. Men strimlet svinekjøtt med salat til er jo superenkelt. Ta på litt bernaisesaus (vips der forsvant sunnheten?) så blir det enda mer smaklighet.

Jeg har en dille på verdens enkleste middag, en pakke kjøttdeig (eller strimlet svinekjøtt/kylling ol. ) en boks hakkede tomater med hvitløk og oregano, en spiseskje salsasaus, og litt løk.

Kjøtt og løk stekes ferdig, blandes, tilsett tomater og salsa - kok opp og spis!

Hvor sundt? Det må var en viss overgang her :whistle:

Takk for oppskrifter :lol:

Stekte torsketunger med mengder av revet gulrot. YUM!

Ja, der kommer kresne meg. Jeg sier "liker ikke", bare pga navnet :icon_cry:

Veldit OT, men

30ljuqs.jpg

*fnis*

*ler* Tror ikke det er så mye sundt å spise på denne kroppen :)

Jeg kunne gjerne tenke meg oppskrifter på grove rundstykker, feks. Som man kan ta opp av fryseren, og smøre med et sundt pålegg.

"Problemet" er at det ikke må ta så lang tid. Jeg spiser ikke så usund, egentlig. Jeg tror bare ikke at kroppen vil leve på drikkeyoghurt og vann så lenge, liksom :blink: (Drikkeyoghurt er forresten guds gave til oss uten matlyst, som bare må ha noe i magen :lol: ).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, der kommer kresne meg. Jeg sier "liker ikke", bare pga navnet :icon_cry:

Feil svar, riktig smiley ... Du BØR nemlig skjemmes! Torsketunger er en tradisjonsrik og nyyyyydelig rett. Vend dem gjerne i litt mel, salt og pepper, før du steker dem i godt smør på middels varme. Det er mange meninger om hva som er sunt, men har ennå til gode å høre noen si at det er noe gærnt med fisk og råkost.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvad med pitabrød med biffstrimler og en blanding af salat, agurk, majs, tomater og paprika, det er altid en vinner her hjemme og tager ikke mere end 15 min at lave, og man kan gjemme til dagen efter.

Man kan selvfølgelig bruke andre typer kjøtt.

Pitabrød er vel ikke akkurat sunt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ovnsbakt laks med grønnsaker. Jeg liker gulrøtter, litt poteter, squash, og paprika sammen med laksen, men det er mye annet som går an. Jeg legger grønnsakene jeg liker lagvis i en form, krydrer laksefiletene med peppermiks eller annet krydder jeg vil ha på, legger oppå grønnsakene og putter inn i ovn, på ca 200 grader i 15 minutter. Jeg pleier å ha på folie på toppen, men det går bra uten også. Vil du gjøre det enda enklere er det bare å kjøpe ferdig grønnsaksblanding. Eller som jeg har gjort de siste gangene, ferdig pakket laks og grønnsaker i folie. Bare å ta av plasten og stappe inn i ovn. :)

Jeg er og veldig glad i stekt fisk, spesielt sei. Ruller filetbitene i en mel og krydderblanding og steker dem. Serveres med grønnsaker man liker, tilbredt som man liker dem (kokt, ferske, eller ovnsbakte. Sistnevnte syns jeg er best, og det er enkelt. Bare legge dem i folie og inn i ovn med dem).

Taco kan jo og gjøres sunt, og det er jo også rimelig enkelt og man kan ha til lunsj dagen etterpå. Grove tortillas, og bruke rent magert kjøtt istedet for kjøttdeig. Vi pleier også å bytte ut noe av kjøttet med squash i biter. Stekes sammen med kjøttet og krydres. Ikke lurt med mye ost og rømme på, da bikker det fort over på usunt. ;)

Kylling i biter/strimler med wokgrønnsaker (jeg er veeeldig glad i ferdigblandinger ;) ), krydres etter smak. Kan og brukes til lunsj dagen etterpå.

Sunne og gode matpakker vil jeg også ha tips om! Jeg er sååå dårlig på matpakker, så det ender opp i kantinemat alt for ofte. Dyrt og usunt. Og egentlig ikke noe godt heller, for kantina på skolen har veldig dårlig utvalg. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På forhånd unnskyld for litt mye tekst, jeg ble litt revet med. Haha. Ble ikke så mye oppskrift heller.

Det er masse mat som er sunt og som tar kort tid å lage. Eller, dvs, det finnes mange varianter av de samme tingene hvertfall.

Kyllingkjøttdeig (ganske billig på REMA1000).

Stek denne, og da kan du bruke noe for å lage smak som du syns er godt. Jeg pleier å bruke enten Tikka Masala-glass fra Uncle Bens eller en smak som heter Balti.

Har som regel en løk liggende i kjøleskapet, så tar jeg litt hvitløk og løk oppi kjøttdeigen. Gir litt ekstra smak! Tacokrydder kan man også bruke på mye rart, det er jo rimelig.

Du kan også bruke kyllingfilet og gjøre det samme. Jeg pleier å skjære dem opp i ganske små biter, da går det fort å steke pluss det er litt enklere å se om det er ferdig enn med en hel filet.

Havregrøt er VELDIG enkelt og raskt å lage. Finnes mye godt du kan ta på også, forskjellig syltetøy, litt melk, kanel, epler osv. Ca 1 dl havregryn og 2 dl væske (melk/vann) gir en ok porsjon.

Jeg pleier å bruke havregrøt som frokost, mellommåltid eller kveldsmat.

Bytt ut vanlig ris med fullkornsris om du har råd til det. Hvis du også har råd så gjør de boil in bag-posene det VELDIG enkelt å koke det. Ikke overspis ris da, men dette kan fint blandes med kjøttdeigen/filetene, og vips så har du laget deg to-tre middager på en gang. Kan jo ta oppi litt mais også, så fyller det enda litt mer.

Ikke kast rester, ta vare på det. Er du litt kreativ finnes det alltids måter å kombinere det med noe dagen etterpå, som mellommåltid for eksempel.

Hvis du bruker rømme i maten, bytt den med creme fraiche. Finn små ting som kan byttes ut og smaker det samme.

Vanlig syltetøy kan fint byttes med sukkerfritt syltetøy for eksempel!

Finn noen grønnsaker som du liker som går med det meste. Husk at det skal ikke alltid være mest kjøtt på tallerkenen!

Jeg er veldig glad i agurk og mais (det er ikke så mye nyttig i dem for kroppen sånn sett da, men... litt trivsel skal det være også).

Så spiser jeg maaaaasse brokkoli som regel.

Jeg kjøper store poser med frossen brokkoli som jeg tiner ved behov. Folk kommer til å fortelle deg at det er så mye mindre næringsinnhold i frosne grønnsaker osv. Dette er da ikke sant. Det har blitt undersøkt og konkludert med at det IKKE er mindre, fordi frosne grønnsaker blir frosset ned ganske fort etter at de er høstet, og dermed beholder de næringen. Om du varmebehandler, så ja da mister de litt. Mens "ferske" grønnsaker er gjerne transportert og har ligget litt lenger, så du taper ikke noe på de frosne hvertfall.

Samt jeg merker jeg har lavere terskel for å spise f.eks brokkoli når jeg bare trenger varme den og ikke trenger å koke en hel. Det tror jeg gjelder for mange av oss som gjerne vil at det skal gå litt raskt med maten.

Med mitt kosthold har jeg gått ned ca 5 kg siden desember og holder meg stabil nå. Pluss det fungerer fint i forhold til trening og å få i seg det man trenger der ;)

Her er noen bilder av mine typiske middager:

dsc00422xk.jpg

dsc00429gj.jpg

dsc00434ja.jpg

dsc00443ekgboa.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjdler sund mat er jeg absolutt ingen eksepert, men når det gjelder lett å lage...

Til frokost pleier jeg å spise kornblanding, helst en som heter Sol og vind (og bl.a. finnes i Sunn kost forretnigner), og gjerne blandet med 4-korn. Jeg pleier å hele på skummet melk og la det stå i kjøleskapet over natten - da syns JEG det er best ;)

Middag blir ofte Pizza - ikke spesielt sundt ;)

Litt mer krevende, men forsatt rimelig enkle alternativer er ting man kan putte i ovnen og/eller en dampkoker (helsekoker kaller noen det...). Her kan det meste brukes - først putter man inn det som trenger lengst tid (f.eks. poteter), og så ting som trenger mindre tid mot slutten (f.eks. brokkoli). Fiskepudding og kjøttpudding går greit både i ovn og koker, kylling syns jeg er best i ovn...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tunfisksalat (Lunsj/middag)

Kyllingsalat (lunsj/middag)

Havregrynsgrøt (Frokost/lunsj)

Strimla svinekjøtt(kan byttes ut med kylling) med pasta(fullkorn), wokgrønnsaker og sursøtsaus (middag)

Ovnsbakt fisk med grønnsaker og potet

Jeg har bytta ut vanlig kjøttdeig med svine/kyllingkjøttdeig, alt av pasta er bytta ut med fullkornspasta, jeg kutter ned på mengden kjøtt og sper på med frukt og grønnt i middagen, har kutta ut div sauser som ikke er så sunne, prøver og få til fisk min 2 dager i uka, kylling filet og svinekjøtt er også gjengangere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et tips i nuet, Kiwi har kyllingfilet på tilbud denne helgen, kjøp noen pakker å putt i frysen, stek opp om morgenen/kvelden før og lag kyllingsalat. Så lenge man unngår å putte i f.eks agurk som har mye vann i seg så kan man lage selve salaten også kvelden før :blink: Disse er jo også 1 porsjonspakker, så helt passe til lunsj/middag for 1 person :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg slår et slag for suppe. (og med mindre væske blir det finfine gryteretter)

Man tager hva man haver, koker opp en schvææær kjele, og vips har man mat for lang tid. Om du ikke har masse tuppervare osv funker fryseposer utmerket til porsjonspakking, bare husk å slå på en god knute. Det eneste jeg unngår å bruke i supper jeg skal fryse er kålrabi, da jeg synes den får ekkel konsistens når den varmes opp igjen. Jeg lager mange basisupper uten kjøtt/fisk, men tilsetter det ved oppvarming av rester jeg har fra "bedre-tid-middager". Matprat.no har utrolig mange fine forslag, og man varierer etter smak :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for mange forslag :ermm:

Er det noen som har forslag til gode, grove og luftige rundstykker? :blink:

Heving, heving og heving er alfa og omega hvis i grunnen all gjerbakst, skal bli luftig. Og pass på at deig som står til heving, står lunt og gjerne i litt over romtemp :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heving, heving og heving er alfa og omega hvis i grunnen all gjerbakst, skal bli luftig. Og pass på at deig som står til heving, står lunt og gjerne i litt over romtemp :wub:

Føler liksom at jeg har gjort det og :ermm: De blir smakløse og harde :blink:

Frekkas! :wub: Altså, jeg har prøvd forskjellige oppskrifter, men jeg finner ingen gode :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En stor nok matboks. Så fyller du den med de grønnsakene du liker, og noe mager kjøtt oppi, som fisk eller kylling. Så har du noe å gomle på de dagene du er mye på farten og ikke har tid å spise skikkelige måltider. Da er det veldig lett å ty til usunne alternativer, som oftest koster litt (særlig om man bor sentralt) og som faktisk egentlig ikke smaker godt en gang... Dressing kan du eks lage av youghurt naturell og slike små poser som er å få kjøpt (tre grønne poser i en pakke, husker ikke hvem som produserer de).

Damp kjøtt i stede for å steke det. Kylling går utmerket å dampe, svinekjøtt har jeg ikke prøvd. Men fisk kan dampes og. Enten i folie i kasserolle, eller så får man tak i dampkoker (jeg fikk det til jul, og det er et underverk for oss som tåler stekt mat veldig dårlig). Damper du det i folie, så blir det ikke så tørt, og du kan også legge litt grønnsaker oppi som dampes samtidig.

Før hadde jeg dilla på å blande sammen cottage cheese, mais og agurk og ha som mat med på eks konkurranser og slikt. Godt, ligger ikke tungt i magen og man orker å dytte innpå. Du kan også blande eksempel kesam med bær om du liker det. Fine mellommåltider.

Og ang frosne grønnsaker, så hadde de vel kommet til at de faktisk var sunnere mener jeg å ha lest?

Sett opp meny. Gjerne som henger sammen, slik at du bruker rester fra en dag neste dag. Jeg sliter med matlyst ofte selv, og synes det da er mye enklere å vite at jeg skal ha ditt eller datt idag, enn å prøve å finne på noe å spise når jeg ikke har lyst på mat overhode.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Stella

Hovedpunktene i et sunt kosthold er å klare å begrense inntaket av lette karbohydrater (sukker og stivelse), øke inntaket av fiber og å ikke være redd for protein og fett. Eneste fettet man skal være redd for er "herdet vegetabilsk fett" og annet varmebahendlet vegetabilsk fett, da varmebehandling og herding av vegetabilsk fett gir transfett, som er kreftfremkallende. Det er lette karbohydrater man blir fet av, ikke fett.

Så kutt ut alt av godteri.

Kutt ned på bruken av kornprodukter (bakevarer, pasta, ris) og poteter (poteter er lagringsknoller for stivelse, og inneholder nesten bare dette).

Øk inntaket av fiberrike grønnsaker som brokkoli, blomkål, stangselleri, squash osv.

Ikke vær redd for fett i kjøtt og fisk. Bortsett fra at det ikke er miljøvennlig å spise kjøtt er det ikke noe negativt i det. Unngå å steke kjøttet, varmebehandle det på andre måter. Damping og baking i ovnen er ideelt. Steking av kjøtt gir økt forekomst av stekemutagen i maten. Dette er kreftfremkallende.

Egg er glimrende mat! Omeletter er både sunt og godt. Og er verken vanskelig å lage eller tar mye tid.

Fisk/kjøtt på grønnsaksseng i ovnen er sunt og kan lages for flere dager av gangen.

Suppe av ønskede grønnsaker, vann, buljong og kjøttbiter er smakfullt og veldig enkelt å lage. Brukes kyllingfilet, eller ferdiggrillet kylling, tar det veldig kort tid å lage, da trenger suppa bare koke så grønnsakene blir møre.

Salat bestående av tomat, paprika, spinat/ruccola, fetaost, oliven, (mais, sukkererter osv man ønsker selv) og eventuelt tunfisk, kylling eller annet kjøtt i biter med dressing av olje, balsamico, salt, sukker og pepper er smakfullt, sunt og gjør seg godt som matpakke!

Smoothie kan utgjøre et mettende og sunt måltid. Jeg lager smoothie som ett måltid om dagen, bestående av: 1 banan, 2dl assorterte bær (vanligvis rips fra hagen og blåbær, frosne), væske i form av juice eller vann, 2ss mandler, 2ss kokos, 2ss sesamfrø. Kjør til jevn masse. Kan toppes med linfrø etter den er ferdig i blenderen. Hvorfor akkurat denne blandingen? Bananen gir energi og viktige næringsstoffer. Bærene gir god smak og antioksidanter. Mandler gir fett og proteiner. Kokos gir fett og god smak. Sesamfrø inneholder mye omega 3. Linfrø inneholder mye nyttig kostfiber. Linfrø skal ikke knuses, de har best effekt hele :lol: Dette gir ca 4dl tyktflytende smoothie som har nok "substans" så den er et fullverdig måltid. God som frokost!

Lag egne spesieliteter med sesongens frukt og bær :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hovedpunktene i et sunt kosthold er å klare å begrense inntaket av lette karbohydrater (sukker og stivelse), øke inntaket av fiber og å ikke være redd for protein og fett. Eneste fettet man skal være redd for er "herdet vegetabilsk fett" og annet varmebahendlet vegetabilsk fett, da varmebehandling og herding av vegetabilsk fett gir transfett, som er kreftfremkallende. Det er lette karbohydrater man blir fet av, ikke fett.

Så kutt ut alt av godteri.

Kutt ned på bruken av kornprodukter (bakevarer, pasta, ris) og poteter (poteter er lagringsknoller for stivelse, og inneholder nesten bare dette).

Øk inntaket av fiberrike grønnsaker som brokkoli, blomkål, stangselleri, squash osv.

Ikke vær redd for fett i kjøtt og fisk. Bortsett fra at det ikke er miljøvennlig å spise kjøtt er det ikke noe negativt i det. Unngå å steke kjøttet, varmebehandle det på andre måter. Damping og baking i ovnen er ideelt. Steking av kjøtt gir økt forekomst av stekemutagen i maten. Dette er kreftfremkallende.

Egg er glimrende mat! Omeletter er både sunt og godt. Og er verken vanskelig å lage eller tar mye tid.

Fisk/kjøtt på grønnsaksseng i ovnen er sunt og kan lages for flere dager av gangen.

Suppe av ønskede grønnsaker, vann, buljong og kjøttbiter er smakfullt og veldig enkelt å lage. Brukes kyllingfilet, eller ferdiggrillet kylling, tar det veldig kort tid å lage, da trenger suppa bare koke så grønnsakene blir møre.

Salat bestående av tomat, paprika, spinat/ruccola, fetaost, oliven, (mais, sukkererter osv man ønsker selv) og eventuelt tunfisk, kylling eller annet kjøtt i biter med dressing av olje, balsamico, salt, sukker og pepper er smakfullt, sunt og gjør seg godt som matpakke!

Smoothie kan utgjøre et mettende og sunt måltid. Jeg lager smoothie som ett måltid om dagen, bestående av: 1 banan, 2dl assorterte bær (vanligvis rips fra hagen og blåbær, frosne), væske i form av juice eller vann, 2ss mandler, 2ss kokos, 2ss sesamfrø. Kjør til jevn masse. Kan toppes med linfrø etter den er ferdig i blenderen. Hvorfor akkurat denne blandingen? Bananen gir energi og viktige næringsstoffer. Bærene gir god smak og antioksidanter. Mandler gir fett og proteiner. Kokos gir fett og god smak. Sesamfrø inneholder mye omega 3. Linfrø inneholder mye nyttig kostfiber. Linfrø skal ikke knuses, de har best effekt hele :lol: Dette gir ca 4dl tyktflytende smoothie som har nok "substans" så den er et fullverdig måltid. God som frokost!

Lag egne spesieliteter med sesongens frukt og bær ;)

Tusen takk! Slike innlegg trenger jeg! ;) Jeg kan alt for lite om kosthold, ser jeg :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan noen forbarme seg over en uviten sjel og forklare hvordan man "lager" kjøttkraft til suppe? Prøvde med terninger en gang, det smakte ikke sånn som "mors hjemmelagede kjøttsuppe" smakte da jeg var lita.

Gjerne en for dummiesguide til kjøtt/grønnsakssuppe fra scratch.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Da fikk vi trent trapp og lykkes med det Ikke en adferd vi fikk etablert med pålitelighet, men den kommer. I tillegg har vi fått trene heis, tog, roterende dører, ståk og kaos med ski og bagasje og rullestol og sikkert mye jeg ikke tenkte over. Tisse på asfalt og drite på perrong fikk hver sin ✅ på lista de også, fordi han ikke kan drite på cue ennå. Vi har altså vært på Trondheim Lufthavn Værnes i dag. Ingen trenger stille spørsmål ved mutterns motivasjon for å dra med Ede dit. View fra togvinduet forklarer mer enn et avsnitt med ord.  Allerede rett etter å ha forsert det skumle underlaget med farge og knatter og en stor sprekk i, uten å ha blitt gitt tid til å undersøke det nærmere på tur ut av toget, så møtte vi første virkelige utfordring: Jeg vurderte ikke prøve engang. Han hadde allerede blånektet de få trinnene fra sentralstasjonens hall opp til spor 1, hvor han måtte bæres av tidsnød. Manøvrerer fint i folkemengde på perrongen, men er ikke noen follower og måtte bæres ombord i toget også, av tidsnød. Ikke en god start på bekjentskapet med tog, men alternativet var å bli stående igjen på perrongen. Må man så må man. Vel inne i toget var han ikke fornøyd. Sutret og klagde fordi det var kjedelig, menneskene der inne ignorerte ham, han fikk ikke roame rundt i vognen og undersøke som han ville, men måtte ligge trangt på gulvet. Godisautomaten var skikkelig kjip og rasjonerte middagen hans som kommunistregimet i Venezuela, mens han var skrubbsulten. Hadde sikkert hjulpet om han kunne fått se ut vinduet, men hunder er forvist til gulvet, og der er det dørgende kjedelig.  Han er en skikkelig good boy. Utover litt klaging og sutring på et akseptabelt volum, bare noen få høye bjeff - forståelig som sulten og rastløs lite barn i en dørgende kjedelig situasjon hvor det duftet fulle lommer - så var han på ingen måte vanskelig å ha med å gjøre. Muttern fikk ta bilder av utsikten og tenke over hvordan dette myke, jakt-, beite- og jordbruksvennlige landskapet rundt den fiskerike fjorden full av blåskjell var et bra sted for forfedre å slå seg ned, mens stakkars liten måtte finne seg i å ligge på gulvet og kjede seg fordi dumme muttern glemte ta med noe å tygge på.    Etter å ha hastet ut av toget uten å få undersøke underlaget i tråd med HMS retningslinjer (leverte avviksmelding på den), blitt båret opp rulletrappen fra perrongen, så gikk han nonchalant gjennom den første roterende døren og fikk tisse på gress. Den neste roterende døren var heller ikke en issue. Inne i den travle ankomsthallen var det mye å ta inn, men muttern hadde et mål basert på et falskt minne om en kaffebar foran sikkerhetskontrollen på øvre plan. Viste seg at lagersjefen i hjernen hennes hadde effektivisert litt i overkant ved å sause sammen minner fra Værnes med minner fra Gardermoen. — Same/same og tar mindre plass på lageret, forsvarte han seg med. Jeg har gitt opp å krangle med ham. Det var altså ingen kaffebar oppe, men vi fikk ihvertfall tatt heis to ganger og sett og luktet mye rart, bl.a. en renholder med vasketralle som tømte en diger søppelbøtte rett foran oss og tok samme heis. Det luktet sterkt av vaskemidler fra den rare og skranglete tralla og de formene da hun åpnet den svære boksen og byttet sekkene var også store inntrykk. Heisen med glassvegger var helt ny, og Ede ble forfjamset da den beveget seg oppover. Genuint forfjamset. Tidligere har han bare tatt lukket heis med speil i, som han har antatt var en ekte sci-fi portal, uten å synes det var merkelig på noen måte. Å se heisens bevegelse var en Eureka opplevelse for ham.  Ede er god på læx lineføring gjennom søndagstravel flyplass. Passe folksomt. La inn noen sitt-ligg-stå for å stoppe en konsert han ville beære publikum med mens jeg sjekket prisene på kafeen vs Narvesen. Vi endte selvsagt på Narvesen hvor muttern tok til takke med en kjip latte fra maskin, uten sirup eller krem eller noe, og Ede fikk en wienerpølse. Ikke en hel på en gang, men muttern ble nødt til å kjøpe NOE for å bøte på sin manglende evne til å porsjonere ut en stor middag over et kjent tidsrom. Det krever gode bestikkelser å manøvrere ansvarlig sikkerhetspersonell mellom hyllene på Narvesen uten å undersøke noe. Han har en iboende pliktfølelse til å undersøke alt for å kvalitetssikre mutterns vurderinger av HMS. Vi hadde fortsatt mye å gjøre og jeg hadde vært for raus med godbitene, så wienerpølse ble en venn i nøden. Heller for mye motivasjon og glede enn for lite. Høy haleføring på trygg og selvsikker kropp i sånne miljøer er ikke noe jeg tør ta for gitt. Matserveringen hjelper trygge meg i troen på å få en miljøsterk og trygg voksen hund. Vi fikk besøkt et trangt toalett med kø av damer og Edeward lærte at det er sjarmerende og søtt å titte nysgjerrig under veggen til den fornødne ved siden av:  ✅ "Tnååå, så søt!" Vi oppdaget plutselig at roterende dører var rart, begynte bæde på dem og nektet entre. En grundigere sikkerhetssjekk ble foretatt ved å sitte på utsiden og se på et par rotasjoner, for å kartlegge mønsteret i bevegelsen. Den merkelige portalen fikk security clearance og ble ført tilbake på lista over ok ting det ikke er nødvendig å stille flere spørsmål ved.  Det ble tid til å blåse ut med lek etter så mye fokus og inntrykk. Utrolig befriende og skikkelig glad for å få hoppe og sprette og jage og kampe litt etter så mye øving på well behaved big boy gentleman rollen. En riesenschnauzer er alltid på vakt, though. Her lagde noen en lyd: ..men det var ikke noe som krevde nærmere undersøkelser. Mer heis, gullstol i rulletrapp og på egne bein gjennom roterende dører for å tisse før vi dro tilbake til perrongen med enda en failure på å gå opp liten trapp, men vellykket gjennom roterende dører og heis.  Ede ikke var super happy med å plutselig trenge drite på perrongen. Han så seg fortvilet rundt etter et bedre egnet sted, men måtte akseptere et folketomt område mot enden. Sånn kan det gå når en ikke har lært å drite på kommando ennå. Stor lettelse for ham og kanskje noen Shitbreak (American Pie) nykker redusert for fremtiden. Muttern var mest glad for at det ikke var morgendagens suppe av wienerpølse, og noterte seg at den bør siktes inn på et egnet sted.  På toget hjem påstod konduktøren over høyttaler at det ikke var lov med bagasje i midtgangen. Ede som har plukket opp at muttern tenker påføre ham stående spike hanekam (med stivelse) i puberteten, sånn bare for å kommunisere tydelig for omverdenen hvor landet ligger for tiden — han bestemte seg for å begynne øve på den rollen som teenage bøllefrø og holdt en sivil ulydighet protestaksjon. Her har konduktøren nettopp passert i den retningen:  Vi mistet bussen hjem med et simpelt minutt og fikk en hel time på sentralstasjonen, med potesokker, fordi muttern er langt mer germophobe angående togpassasjerer enn flypassasjerer.  Med en hel time til rådighet klarte Ede overkomme sin lammende frykt for trapper flere ganger. Bykset opp flere trinn. Den deilige mestringen han utstrålte da det løsnet var en vidunderlig gave. ..bare for å fryse til av skrekk og skuffelse da vi rundet hjørnet etter den første trappen og ble møtt med dobbelt så mye trapp. Trengte hjelp, men ikke like lammet av angst som før. Dette går seg til med mer trening.  Sitt og bli sittende fungerer fint i mange lange sekunder mens muttern tråkker rundt synlig på noen meters avstand i hallen. Våget på en bli stående som gikk over forventning. Reiste seg fra ligg før markør flere ganger før han koblet at min retur ikke var markøren. Det gikk seg til. Han er så flink gutt 💕 Sa fra om at han måtte tisse også. Skjønner fint forskjellen på inne og ute, selv på fremmede sentralstasjonen. Tisset dog rett på asfalten noen meter fra døren da vi kom ut, etter at jeg i mitt stille sinn hadde konstantert at her var det ingen egnede steder å tisse. Som om vi hadde en mental connection om situasjonen der, før han tok en selvstendig avgjørelse. Å klare dele soner av utendørs asfalt inn i grader av publikums aksept for å tisse på - her eller der borte - det er for mye forlangt av en 14 uker liten valp.  Jevnt over eksemplarisk adferd hele dagen, fra å stå i ro for å få på potesokker og løpe til bussen på dem hjemmefra. Har han tenkt fortsette sånn vil det være en ære å få bære ham opp rulletrapper i fremtiden. Such a good boy jevnt over, han kan få ha noen nykker. 
    • Mine videofeeds er fulle av prong collars, e-collars, absurde mengder røffe corrections for ingenting og trenere som advocater for det. Det røskes og rykkes hardt i vonde halsbånd og det strømmes. Hundene gjør nøyaktig som de blir bedt om og trenerne strutter av selvtillit, gir inntrykk av kompetanse. Guruvibber som tiltrekker følgeskarer.  Metoden deres fungerer jo. De gjør det godt i sport fordi hundene aldri vegrer å adlyde på flekken og aldri vender oppmerksomheten mot noe annet - de vet hva som skjer da - og folk lar seg forføre av at hundene opptrer som maskiner, derav populariteten.  Noe av det mest kvalmende var en video som representerte positiv forsterkning med en bøs kar utkledd som "Karen" med blågrønn parykk, med tynn pipestemme, unnskyldende kroppspråk, som klikket manisk, klikk, klikk, klikk, klikk, og ... Jeg finner den ikke igjen ved søk nå, men det var en utrolig teit og barnslig misrepresentation av klikkertrening for å latterliggjøre konseptet for menigheten, og menigheten synes det var morsomt. Flere titusen likes og mange hundre kommentarer, i hovedsak oppmuntrende til firmaet og trenerne. En må se den. Mye verre enn beskrivelsen. Det verste var at folk synes den var morsom og beskrivende og de hånlo i broderlig fellesskap av de dumme klikkertrenerne som ikke forstår at bikkja må røskes lydig. Ikke sett noe liknende fra skandinaviske content creators, her hjemme ser det greit ut på internettet, men innholdet fra over dammen vil antakelig smitte på den yngre garde. Ble vitne til det her om dagen da en dame med vesttysk frosk skulle entre en kurstime, og hunden ikke umiddelbart satte seg ved døren. Den fikk kjapt et hardt røsk i tynn kjetting helstrup som skar i ørene på 5 meters avstand. Usikker på om fører lærte det der på kurs eller fra internettet. Ikke pent ihvertfall. SÅ viktig er det ikke at hunden setter seg så intenst umiddelbart foran en dør på vei inn til trening.  Om en vil ha en titt down the rabbit hole, søk på øvelser fra ringsport og raser som rottweiler, doberman, malinois, dutch og german shepherd, så er feeden befengt med de der trenerne der på no time. 
    • Det var trist å høre, han var ung? (Heh, sjekket bloggen din, det er visst jeg som er gammel. Men trist likevel.) Ifølge Akkurat nå er det noen "motreaksjoner" mot den positive trenden:  Nå er det noen år siden jeg var aktivt inne i noe treningsmiljø selv, men jeg tenker jo at Canis og klikkertrening/positiv forsterkning fortsatt er greia, og jeg ville nå gått til de samme bøkene som for ti år siden. Men klart, noen endringer er det nok og sikkert noen nye flinke guruer kommet til, så håper noen kan bidra der!
    • Det er nå to år siden Pax vandret videre, og vi (jeg) har begynt å planlegge ny valp.  De siste årene har gått mye til småbarn, jobb og hus, så jeg har ikke fulgt noe særlig med på hva som går for seg i hundemiljøet. Det må jeg gjøre noe med, og derfor spør jeg dere på Sonen om hjelp til oppdatering. Hvis du skulle anbefalt meg, en kommende valpespekulant, noen ressurser, creators på sosiale medier jeg kan følge, bøker å lese, treningsmetoder, trender/diskusjoner som er sentrale, hva som helst egentlig, hva skulle det vært? Er det noen tema som er kontroversielle eller er alt bare fryd og gammen? Har Cæsar Millan kommet tilbake eller har verden gått videre? Hva bør jeg sjekke ut? Hva bør jeg holde meg langt unna?   
    • Takk for tips!  Det hørtes ut som noen kloke råd. Jeg ser de potensielle ulempene med en stor og sterk hund og en flexline. Kontroll er definitivt øverst på prioriteringslista. Jeg skal definitiv sjekke ut den lina du har linket til👍
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...