Gå til innhold
Hundesonen.no

Renslighetstrening nå på vinteren


Stripa

Recommended Posts

Jeg hentet hjem min nye valp søndag kveld. Forrige gang da Lucas var liten så var ikke renslighetstreningen det helt store problemet. Dvs, jo, visst var det slitsomt, men han ble renslig på 3 uker. Det var mai, varmt i været og vi kunne være mye ute med han. Tror aldri i mitt liv jeg har vært så mye ute i hagen som da :)

Men nå er Goldie vinterbarn, og jeg oppdaget nettopp at hun er ikke så glad i å være ute. Ikke så rart, 24 minus var det den første dagen, siden har det vært rundt 17. Nå snør det som bare det. Den vesle kroppen på knapt 2 kg fryser så lett, skjelver etter ett minutt ute, sliper jeg henne ned så hyler hun av smerte fordi hun blir så kald på beina. Jeg ser hun begynner å halte litt, og prøver å trekke beina oppunder seg, så det er tydelig at hun er kald. Å gjøre fra seg når man har det sånn kan man forståelig nok glemme. Jeg har allikevel tatt henne med ut, om ikke noe annet ett minutt av gangen bare, jeg har latt henne gå litt, bært henne litt, og i går tok jeg henne litt bort fra huset og lokket henne til å selv gå inn igjen. Men det er for kaldt til å vente til hun er nødig.

Inne er hun ganske flink, og i de fleste tilfeller søker hun seg til avisene for å gjøre fra seg. Men jeg vil ikke at dette skal bli en vane som hun senere kan ha problemer med å endre. Har prøvd å legge aviser ute, men det er kaldt det og. Jeg kan nesten ikke tvinge henne til å være ute for i verste fall forfyser hun de små labbene sine, i beste fall vil hun være redd snø og kulde og da vil hun i hvert fall ikke gjøre fra seg ute.

Noen råd om hva jeg kan gjøre?

Eller erfaringer fra deres renslighetstrening der dere har brukt aviser. Må vel være flere enn meg som har hatt vintervalper :D

Det er litt viktig for meg at de blir renslige tålig fort, og tanken på at hun kanskje ikke blir det før til våren/sommeren er litt pyton. Særlig når gulvet i stua ikke er tissevennlig, det har sprekker mellom hvert bord.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eneste jeg kommer på er at ei venninde av meg hadde en slags kunstgress matte som de hadde rett utenom døra som hunden lærte og gjøre fra seg på. De hadde også vintervalp, en cavalier. Fungerte helt fint for dem. Vil tro at dette kunstgresset ikke blir så kaldt heller så lenge det står under tak og det ikke snør på det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er skikkelig bortskjemt jeg - for valpen her har ingen problemer med å lære å gå på do ute - enda det er svinaktig kaldt i perioder. Men korte korte korte turer - og ofte er vel trikset. Selvsagt har vi fremdeles noen uhell inne men det blir lengre og lengre mellom dem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi også har vært heldige sådann, dyret Frost lyder opp sitt navn, jo mer snø jo bedre. Men istedefor å ta turer ut hele tiden(da blir hu lei), så har vi hivd MASSE snø på hverandaen slik at hu kun kan hoppe ut der og tisse om hu må. Så nå etter 2 uker har hu faktisk begynt å gå på hverandadøra. Men vi har jo fortsatt ca 2 uhell om dagen, hvorpå sikkert et er våres feil :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Raskt spørsmål, mens vi er inne på renslighet trening. Hvor ofte er det normalt at de må tisse? Iblandt er vi oppe i tre ganger i timen(når hu leker), men bekymrer meg ikke for urinveisinfeksjon, da hu holder seg lenge på natten (opp mot 7 timer). Ikke kuppe tråden altså :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For og sitere Saphire her.

Eg har også en vintervalp i hus, vell og merke av den mer polare sorten. Han ble 8uker i går og er vell det eg og si nesten renslig. Bruker korte turer på altanen men ofte. Er fra -13 til -25 grader her men han virker og synst snø er kjempe kjekt og borrer snuten langt ned i snøen og går rundt som ein liten hagefres.

Men på natten kan han også fint holde seg både 5 og 6 timer uten problemer. Noe som er nokså fint for meg som liker og sove :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ei lita terte her (Phalene) på 4,5 mnd. Hun er slik du beskriver.

Selv om jeg går ofte ut med henne så er det for kaldt til at hun orker å gjøre fra seg.

Hun gjør fra seg en del ganger ute altså, men det er fort gjort at hun setter seg ned inne også.

Jeg gjør som deg. Legger ut aviser og håper på bedre vær :blink:

Tror nok de blir renslige til slutt uansett.

Angående gulvet så må man nok regne med at det får gjennomgå. Er ikke alle hunder som blir renslig på en uke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hvor ofte må de småtrolla deres tisse egentlig? Vurderer å telle over i morgen, for gud hjelpes meg det er OFTE! Trur valpis later som hu ikke klarer å holde seg lengre, kun for å komme ut :blink:

Tror Demi tisser en gang pr 1.5 timer + -. Jeg synes jeg flyr ut med henne støtt og stadig.

Men hun klarer fint å holde seg opptil 10 timer på natten. Hun ligger i senga vår.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hentet en nakentispe på søndag, og hun er heller ikke glad i å være ute nå. Det skjønner jeg jo godt egentlig .*Fnis*

Vi som har hunder som ikke vil ut frivillig, må sørge for å hele tiden ligge et skritt foran dem. Være kjapp med å ta dem ut før de i det hele tatt rekker å tisse/bæsje inne.

Det er ikke alltid like lett. Hehe...

Og så får vi håpe det blir mildere etterhvert.

Lykke til med tissetrening dere andre med valper. :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Minsten var vintervalp, men han likte seg ute i kulda han, selv dårlig pelset(pga pelsmidd) og i snøstorm storkosa han seg, så vi hadde ikke slike problemer(Våre problemer kom på våren når snøen forsvant å han nektet å gå på do på noe annet enn snø :blink: ).

Dog, vi står ikke stille når vi er ute. Vi går tur i rimelig høyt tempo, gjerne med lek og morro.

Kanskje kunne det vært en ide?

Hold henne i bevegelse, gjør det hele mer gøyalt, det gjør jo at hun holder seg varmere enn om dere står stille, og forhåpentligvis glemmer hun litt av at det er kaldt også..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm, kanskje jeg rett og slett skal tvinge henne til å være mer ute, ofte, men ikke så lenge av gangen. I dag var vi ute, og hun fant en bitteliten flekk som det ikke var snø på, der stod hun og løfta opp en etter en labb, så ut som en katt som tova :wub: Hele kroppen skjelver, og alt er bare pyton for henne.

Skal prøve trikset om å holde henne i bevegelse, men jeg tror det kan bli vanskelig da hun knapt rører seg pga kulden. Men hun er et matvrak, så kanskje jeg skal prøve å ta med noen tørrforkuler ute og distrahere henne med det. Vi har heller ikke lært å gå i bånd ennå, fikk henne på søndag. Trener så smått på det inne.

Er bare redd for at hvis hun får lov til å fortsette å tisse inne helt til det blir finere vær, noe som hos meg kan bety slutten av april, så vil hun bli vanskelig å få renslig. To måneder til med konstant tiss- og bæsjtørking frister ikke i det hele tatt, litt kresen må jeg få lov til å være :lol:

Men kanskje jeg tenker at det blir et problem å få henne ren når hun skal gjøre fra seg inne i to mnd, det er jo ikke sikkert det blir det..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du må bare bli flink til å se tegnene på når h*n må på do, og ta h*n ut da. Man blir flinkere til å se tegnene etter hvert, og da er det bare å gå ut:)

Ikke tenk "ja, men h*n har jo nettopp vært på do.Kan ikke være det". Ser det ut som om valpen må på do ta den ut. Jo færre gang den får tisse/bæsje inne, jo bedre er det.

Lykke til! Tipper det går bra, de aller fleste blir jo renslige :wub:

Vår valp på 4 mnd går selv til døra når han må ut 95% av gangene han må nå, så det har funket for oss. Han har lite pels og fryser lett (og her har tenmpen vært mellom 15 og 25 minus de siste ukene...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ei lita terte her (Phalene) på 4,5 mnd. Hun er slik du beskriver.

Selv om jeg går ofte ut med henne så er det for kaldt til at hun orker å gjøre fra seg.

Hun gjør fra seg en del ganger ute altså, men det er fort gjort at hun setter seg ned inne også.

Jeg gjør som deg. Legger ut aviser og håper på bedre vær :wub:

Tror nok de blir renslige til slutt uansett.

Angående gulvet så må man nok regne med at det får gjennomgå. Er ikke alle hunder som blir renslig på en uke.

Tinka var også vintervalp, (fikk henne i desmember) og var vel ikke renslig før langt utpå sommeren! Tror faktisk disse Phalenene er litt vanskelig, spesielt når det er så kaldt ute! :lol: Men som du sier, man når målet sitt en dag eller ikke!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...