Gå til innhold
Hundesonen.no

En skikkelig god bolleoppskrift?


Aya

Recommended Posts

I morgen skal jeg bake boller, og jeg er på jakt etter Den Ultimate Bolleoppskriften. Bollene skal bli "saftige", ikke tørre, lette (ikke tunge klumper) og rike på smak. De må være gode dersom de er fryst ned og tint igjen. Så nå, ladies (eller gutter da), er tiden kommet for å spre deres fantastiske gjærbakstoppskrifter rundt i verden. Bring it on!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er jeg en ekte juksehusmor:

Da går du i butikken å kjøpper Möllers Bollebakst, går å henter deg RØD fersk gjær. Den gjør baksten din litt mer luftig. Og så har du opp i en liten dasj kardemomme.

Så er det viktig å kna den skikkelig, og la den heve før og etter utbaking. Jeg lar den stå en halvtime før jeg baker ut og en halvtime/time etterpå.

Om du vil kan du også bake inn sjokolade :) *løpe på kjøkkenet å bake*

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er heller ingen bake kunstner, får alltid harde boller.

Men jeg kjøpte den røde tørrgjær pakken en gang og brukte oppskriften som står bak på den. De ble luftig og fine og falt i god smak her hos meg i hvertfall.

Tok i litt mer sukker en det som sto da :rolleyes:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nu bager jeg altid ud fra hovedet og hvad jeg har lyst til at putte i, men jeg bruger altid tørgær, da det bliver mere luftigt end med fersk gær, men sukker, forskellige kerner som solsikkefrø, lin frø etc putter jeg i, sørg for at lade dejen hæve, og efterhæve efter at jeg har formet dejen til boller og lagt dem på pladen, før de kommer i ovnen, pensler jeg med æg så de bliver gyldne, og bager ikke på for høj temperatur, så de ikke bliver for hårde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Min" oppskrift(dvs. hentet/stjålet fra boken "Nybakt"):

- 3 dl melk

- 50 g gjær

- 100 g smør

- 8-9 dl hvetemel

- 1 dl sukker

- 0.5 ts bakepulver

- 1 ts kardemomme(kan sløyfes)

- rosiner hvis du ønsker det

Varm melken til ca. 37 grader og rør ut gjæren i den. Smuldre smøret i melet og tilsett det tørre(og evt. tørrgjær hvis du heller bruker det). Ha i melken og rør/kna til du får en jevn og fin deig. La den heve i 45-60 min. Ha deigen på bakebord sammen med mel og kna deigen til den blir glatt og smidig. Elt inn rosiner. Del deigen i 20 emner og rull til boller. Sett bollene på smurt/bakepapirkledd stekebrett og la de etterheve under et kjøkkenhåndkle i 20 min. Pensle evt. bollene med pisket egg. Stek bollene ved 225 grader i 10-12 min. Avkjøl på rist(viktig for å unngå tunge boller). Skal de fryses bør dette gjøres nesten med en gang. La de avkjøles litt før du legger dem i fryseren. Bollene kan tines ved 150 grader i 10-12 min.

Dette blir kjempegode boller :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er jeg en ekte juksehusmor:

Da går du i butikken å kjøpper Möllers Bollebakst, går å henter deg RØD fersk gjær. Den gjør baksten din litt mer luftig. Og så har du opp i en liten dasj kardemomme.

Så er det viktig å kna den skikkelig, og la den heve før og etter utbaking. Jeg lar den stå en halvtime før jeg baker ut og en halvtime/time etterpå.

Om du vil kan du også bake inn sjokolade :) *løpe på kjøkkenet å bake*

Lykke til!

JEG VIL HA SJOKOLADEBOLLER!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aya, du kan ikke lage slike tråder til mennesker som er så svake for boller som meg... *sukk* bake i morgen da :rolleyes:

Hihi, nei, det er fryktelig vanskelig å stå imot boller.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hihi, nei, det er fryktelig vanskelig å stå imot boller.

Spess boller med smeltet sjokolade i.. Farlige saker..

De som ikke har prøvd det MÅ bare prøve det.. Legg en bit sjokolade i bolla

lover deg du kommer til å digge det..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg er IKKE en bakeperson, men bestemte i dette øyeblikk at i morgen den dag skal jeg bake boller, og de skal det ligge sjokolade i!

Så takk for at du bidrar til valker og bilringer Margrete :rolleyes: <_<

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg er IKKE en bakeperson, men bestemte i dette øyeblikk at i morgen den dag skal jeg bake boller, og de skal det ligge sjokolade i!

Så takk for at du bidrar til valker og bilringer Margrete :rolleyes: <_<

... Og her ble det kanelsnurrer.. Nam:D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er jeg en ekte juksehusmor:

Da går du i butikken å kjøpper Möllers Bollebakst, går å henter deg RØD fersk gjær. Den gjør baksten din litt mer luftig. Og så har du opp i en liten dasj kardemomme.

Så er det viktig å kna den skikkelig, og la den heve før og etter utbaking. Jeg lar den stå en halvtime før jeg baker ut og en halvtime/time etterpå.

Om du vil kan du også bake inn sjokolade :wub: *løpe på kjøkkenet å bake*

Lykke til!

Enig i at Möllers har gode boller og de er utrolige raske å lage også :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dere har missforstått alt dere :P Er ikke sjokoladeboller eller kanelboller som gjelder, det er kesamboller :P Det er nam det!

Ja, DET er godt det! Og de aller beste kesambollene får jeg kjøpt der vi har hytte :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nu bager jeg altid ud fra hovedet og hvad jeg har lyst til at putte i, men jeg bruger altid tørgær, da det bliver mere luftigt end med fersk gær, men sukker, forskellige kerner som solsikkefrø, lin frø etc putter jeg i, sørg for at lade dejen hæve, og efterhæve efter at jeg har formet dejen til boller og lagt dem på pladen, før de kommer i ovnen, pensler jeg med æg så de bliver gyldne, og bager ikke på for høj temperatur, så de ikke bliver for hårde.

Tar du solsikke frø og andre frø i boller? eller rundstykker? Boller er vel kanskje rundstykker på dansk om jeg ikke husker feil.. hmm..

Uansett, skal tipse mamma neste gang hun lager rundstykker, frø er inmari godt i rundstykker syns jeg :P Har du gått noe kokkeskole eller lignende, virker som du er utrolig flink å lage mat! :P Håper jeg blir litt flinkere etterhvert, nå er jeg en kokebok-slave :P

Dere har missforstått alt dere :P Er ikke sjokoladeboller eller kanelboller som gjelder, det er kesamboller :P Det er nam det!

hva er kesamboller? har ikke hørt om det en gang jeg :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har faktisk aldri laget kesamboller selv :) Mamma har laget det, men jeg tror det er veldig liten forskjell, bortsett fra at det er kesam i dem da selvfølgelig. Også er det litt mindre sukker i dem, fordi man skal ha sukker på toppen. Finnes garantert en oppskrift på internett eller i en vanlig kokebok :D Smaker super godt og er absolutt å anbefale!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Statoilstasjonen som jeg kjører fordi når jeg skal til jobb har begynt å selge daimboller. De er skummelt gode når de er rykende ferske og karamellen er helt smeltet :ahappy:

De er det ja? Jeg har vurdert å prøve dem, jeg liker jo både boller og Daim :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er en nem og god bolleopskrift:

100gr mørk chokolade hakket i bider

500gr hvedemel

100 gr smeltet margarine

50 gr gær eller en pk tørgær

1 tsk bagepulver

1 tsk kardemomme

3 spk sukker

1½ dl mælk

1½ dl vand

1æg eller mælk til pensling af bollerne.

gæren udrøres i vand, mælk og den smeltede margarine, tilsæt sukker, kardemomme, chokolade og bland det, bland bagepulver i melet og hæld det i, og rør indtil dejen er fin, evt. tilsæt lidt mere mel, hvis dejen er for våd.

lad den hæve 20 minutter, derefter for den til kugler, jeg plejer at få 16 stk alt efter hvilken størrelse jeg vil have, og lad den hæve i 15 minutter mere mens i varmer ovnen op til 250 grader.

pensel bollerne med mælk eller margarine og sæt dem i ovnen til de er gyldne, 10-15 minutter.

nu kan jeg godt lide chokolade i bollerne så nogle gange laver jeg med dobbelt chokolade, hvor den ene er en lys chokolade, og som regel er min tsk med kardemomme med top, da jeg også digger kardemomme.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Dagen i dag var en kontrast til i går. Foruten en biltur til nærmeste bygdesentrum for å handle var vi bare hjemme. Vi hang utenfor mens naboen var inne og handlet. Ede var mer ufokusert og distrahert av de enkle omgivelsene med få mennesker enn han var på de travle stedene i går. Halvhjertede pliktsitter med beina i alle retninger med mange failed cues. Ingen iver av mestring, unntatt i det nyeste han har lært, som er å snurre en runde og rygge inn mellom beina. Den var han ivrig med. Ellers lett distrahert av de få forstyrrelsene som var. Hadde det ikke vært for HD-frykten hadde jeg benyttet "terrenget" til parkour trening, men jeg er livredd for hoftene hans, så den typen trening påbegynnes ikke før han er et godt stykke inn i puberteten. Håper fortsatt vi klarer utvikle god kroppsbevissthet og motorikk.  Gikk tom for godbiter til sladretrening et par minutter før naboen kom ut igjen, så jeg måtte overlate Ede til ham uten godis. Det ble visst konsert, med klimaks da Ede gjennom vinduet så meg stå i kassen. Han hadde fått panikkanfall da jeg gikk inn, på tross av at han har en kjempegod relasjon til naboen. Gjensynsgleden var 🐾💕 Fikk meg til å tenke på et visdomsord: — Lås bikkja og kona/mannen ned i bagasjerommet på en sedan i noen timer. Se hvem av de to som er glad for å se deg når du åpner igjen 😉 Viktig å huske om en noen gang befinner seg i konflikt med en kjæreste som stiller ultimatum om hunden. Aldri sett et eksemplar av den illojale arten homo sapiens over hunden. Det er uteliggere med hund som er lykkeligere enn ektefeller med fine hus.    Vi gikk en tur på kvelden som resulterte i sandyner inne, selv etter en grundig tørk i gangen. Riesen har ikke den mest funksjonelle og praktiske pelsen å ferdes på bygda med. Suger til seg. De MENGDENE størknet gjørmesand..  Første gang jeg har fått bruke ullrake på ham uten å måtte skjerme meg mot drapsforsøk. Som om han forstod at Coat Prince'n var hjelpsom nå. Ubehagelig, though, og klagde litt, men lot meg, uten en eneste godbit i nærheten. Etterpå ble det et bad. Beste så langt. Kun et par anledninger av lyst til å rygge ut av dusjen, ellers helt kewl med å bli sjamponert og skylt keitete med en hånd mens den andre holdt et steady supply av frosne kjøttboller å slikke på. Selv skjegget og barten fikk jeg sjamponere og skylle mens han klarte gomle uten å få såpe i munnen. Vi er et supert team 👍🏼 Måtte pause for å sjekke med Grok om han kunne komme opp med et like catchy navn på frosne råkjøttboller som "Ice Cream". Vi ble enige om Frostballs som er gøy å si, men det var mange kandidater i mange kombinasjoner av synonymer, derfor fikk Ede chillballs i dusjen, mens jeg fikk frostbites av å holde de.  Han klagde ikke. Var kosete og god og helt rolig ved håndkletørking uten bestikkelser etterpå. Helt utrolig hva et helt måltid av bare frostballs gjør med relasjonen 🥰 ..eller kanskje han var kald og frøs 🥶 og ville varme seg på meg. Også en mulighet. Nå sover han søtt og intetanende om at muttern har bestemt seg for å bare gå byturer på så ren asfalt som mulig de nærmeste dagene. Trenger lære ham å overlate husarbeid til husmor før han kan dra inn så mye sand igjen. Ikke helt enkelt når mopp og kost og kluter i bevegelse er de aller gøyeste lekene han vet om. I likhet med håndklær og klær og sengetøy og muttern og ting som dingler og gjenstander som ligger stille og whatever, så er rengjøringsutstyr også de morsomste bitelekene som finnes.  Plan for i morgen: Leave it med distraksjoner  Bli sittende/liggende/stående med distraksjoner  Hold posisjon urørlig (fordi vi skal opp i ansiktet nær øynene med saks snart  Klippe klør og potepels. Se an humøret hans og kanskje prøve med maskin på potene igjen. ...eller saks. Det blir antagelig saks fordi jeg blir utålmodig på et punkt hvor han bare øker i stress. Potene er precious. Veldig cautious om de.  Klippe kropp og bein med maskin Gå tur på tørr asfalt  Whatever vi får av innfall som passer i øyeblikket  Også, Milepæl: Første virkelige vokterbjeff, 14 uker. Det var alvor. Nabo som har vært bortreist en uke kom gående gjennom porten i mørket. Silhuett med stor bag. Det var reelt alvor for Ede. Dypeste vokterbjeffene lød plutselig fra den lille valpen, og han gikk selvstendig til enden av båndet med høy hale for å ta seg av denne trusselen selv. Reagerte på kontaktlyd fra meg og kom inn igjen, men lot ikke guard down før han var i nærkontakt og gjenkjente ham.  Usikker på om det var rett av meg å la ham selvstendig gå frem til naboen med den attituden der. Rådene fra de som driver med Den Typen Hund er å utøve lederskap ved å be ham bak meg. Jeg tenkte at siden han kjenner naboen skulle han få gå frem selv og oppdage at det ikke var noen trussel, men en bekjent. Jeg vet ikke helt hva fasitsvaret er. Antakelig er det at han går bak når jeg ber ham, men jeg trenger ikke be ham hver gang. Om jeg reelt ber ham bak fordi jeg frykter for noens liv og helse, så tror jeg ikke det vil berolige ham ^^ Om jeg ber ham bak fordi jeg ikke ønsker at han skal hilse ivrig på personen er det et annet scenario. Jeg ser ikke noe galt i å være inkonsekvent på det. 
    • Ok, det var bra. Ja det gir mer mening i land med større smitttepress. 
    • Dette med beskyttelse opp til 12 uker er en gammel greie, og mest utbredt i Utlandet, ja. Jeg ville definitivt unngår samvær med ukjente hunder fram til andre vaksine, men ikke noe særlig mer enn det tror jeg. Kanskje det hadde vært annerledes om jeg hadde bodd i et land med mer smittsomme dyresykdommer.
    • Hehe, ja tida går. Pax ble gammel og grå, og litt døv. Men ung til sinns hele livet   Godt å høre at de gamle bøkene gjelder enda. Har ikke glemt alt, men litt oppfrisking må nok til. Holder meg nok fortsatt på den positive delen av spekteret.  Blir ny rase også denne gangen så det blir spennende   Der bekrefter du inntrykket jeg også har fått av det som rører seg på sosiale medier. Mange selvoppnevnte eksperter og mer eller mindre kvalifiserte "trenere". Typisk at det går i pendler. Men som Simira sier så er det jo mye US/UK innhold. der, i hvert fall på mine feeds. Som sagt så holder jeg meg til det positive.  Men når sant skal sies høres det jo ganske kjent ut som for 10-15 år siden. Nye aktører, samme show 😋 Hørte/leste forresten noe om at valper ikke skal settes ned på gress/tas med ut i verden før de er vaksinerte? Må bæres rundt om de skal miljøtrenes og sosialiseres før 12 uker (og det bør de jo). Det er vel en UK/US greie? Har ikke hørt om slikt her før. Mener ikke hilse på alt som rører seg altså, men gå på bakken må da gå an? 
    • @MaskotMen alt det du nevner høres ut som amerikanske og europeiske trender. Selv om det såklart er mange som følger ulike sosiale media internasjonalt, så er det ofte ikke representativt for hva som faktisk beveger seg og skjer i de aktive hundetreningsmiljøene i Norge. Heldigvis. Dessuten, om du søker på begrep som "positive reinforcement" "fearfree" etc, så får du garantert masse innhold da også. Det handler litt om hva man velger å fokusere på, følge, og lytte til. Til en viss grad kan det være nyttig å følge med på hva som beveger seg utenfor egne kretser også, men det kan være greit å være litt bevisst på hvordan algoritmer fungerer i sosiale media. Samt at det du ser på blir også vist til din krets, så det spres ytterligere.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...