Gå til innhold
Hundesonen.no

En skikkelig god bolleoppskrift?


Aya

Recommended Posts

I morgen skal jeg bake boller, og jeg er på jakt etter Den Ultimate Bolleoppskriften. Bollene skal bli "saftige", ikke tørre, lette (ikke tunge klumper) og rike på smak. De må være gode dersom de er fryst ned og tint igjen. Så nå, ladies (eller gutter da), er tiden kommet for å spre deres fantastiske gjærbakstoppskrifter rundt i verden. Bring it on!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er jeg en ekte juksehusmor:

Da går du i butikken å kjøpper Möllers Bollebakst, går å henter deg RØD fersk gjær. Den gjør baksten din litt mer luftig. Og så har du opp i en liten dasj kardemomme.

Så er det viktig å kna den skikkelig, og la den heve før og etter utbaking. Jeg lar den stå en halvtime før jeg baker ut og en halvtime/time etterpå.

Om du vil kan du også bake inn sjokolade :) *løpe på kjøkkenet å bake*

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er heller ingen bake kunstner, får alltid harde boller.

Men jeg kjøpte den røde tørrgjær pakken en gang og brukte oppskriften som står bak på den. De ble luftig og fine og falt i god smak her hos meg i hvertfall.

Tok i litt mer sukker en det som sto da :rolleyes:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nu bager jeg altid ud fra hovedet og hvad jeg har lyst til at putte i, men jeg bruger altid tørgær, da det bliver mere luftigt end med fersk gær, men sukker, forskellige kerner som solsikkefrø, lin frø etc putter jeg i, sørg for at lade dejen hæve, og efterhæve efter at jeg har formet dejen til boller og lagt dem på pladen, før de kommer i ovnen, pensler jeg med æg så de bliver gyldne, og bager ikke på for høj temperatur, så de ikke bliver for hårde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Min" oppskrift(dvs. hentet/stjålet fra boken "Nybakt"):

- 3 dl melk

- 50 g gjær

- 100 g smør

- 8-9 dl hvetemel

- 1 dl sukker

- 0.5 ts bakepulver

- 1 ts kardemomme(kan sløyfes)

- rosiner hvis du ønsker det

Varm melken til ca. 37 grader og rør ut gjæren i den. Smuldre smøret i melet og tilsett det tørre(og evt. tørrgjær hvis du heller bruker det). Ha i melken og rør/kna til du får en jevn og fin deig. La den heve i 45-60 min. Ha deigen på bakebord sammen med mel og kna deigen til den blir glatt og smidig. Elt inn rosiner. Del deigen i 20 emner og rull til boller. Sett bollene på smurt/bakepapirkledd stekebrett og la de etterheve under et kjøkkenhåndkle i 20 min. Pensle evt. bollene med pisket egg. Stek bollene ved 225 grader i 10-12 min. Avkjøl på rist(viktig for å unngå tunge boller). Skal de fryses bør dette gjøres nesten med en gang. La de avkjøles litt før du legger dem i fryseren. Bollene kan tines ved 150 grader i 10-12 min.

Dette blir kjempegode boller :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er jeg en ekte juksehusmor:

Da går du i butikken å kjøpper Möllers Bollebakst, går å henter deg RØD fersk gjær. Den gjør baksten din litt mer luftig. Og så har du opp i en liten dasj kardemomme.

Så er det viktig å kna den skikkelig, og la den heve før og etter utbaking. Jeg lar den stå en halvtime før jeg baker ut og en halvtime/time etterpå.

Om du vil kan du også bake inn sjokolade :) *løpe på kjøkkenet å bake*

Lykke til!

JEG VIL HA SJOKOLADEBOLLER!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aya, du kan ikke lage slike tråder til mennesker som er så svake for boller som meg... *sukk* bake i morgen da :rolleyes:

Hihi, nei, det er fryktelig vanskelig å stå imot boller.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hihi, nei, det er fryktelig vanskelig å stå imot boller.

Spess boller med smeltet sjokolade i.. Farlige saker..

De som ikke har prøvd det MÅ bare prøve det.. Legg en bit sjokolade i bolla

lover deg du kommer til å digge det..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg er IKKE en bakeperson, men bestemte i dette øyeblikk at i morgen den dag skal jeg bake boller, og de skal det ligge sjokolade i!

Så takk for at du bidrar til valker og bilringer Margrete :rolleyes: <_<

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg er IKKE en bakeperson, men bestemte i dette øyeblikk at i morgen den dag skal jeg bake boller, og de skal det ligge sjokolade i!

Så takk for at du bidrar til valker og bilringer Margrete :rolleyes: <_<

... Og her ble det kanelsnurrer.. Nam:D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er jeg en ekte juksehusmor:

Da går du i butikken å kjøpper Möllers Bollebakst, går å henter deg RØD fersk gjær. Den gjør baksten din litt mer luftig. Og så har du opp i en liten dasj kardemomme.

Så er det viktig å kna den skikkelig, og la den heve før og etter utbaking. Jeg lar den stå en halvtime før jeg baker ut og en halvtime/time etterpå.

Om du vil kan du også bake inn sjokolade :wub: *løpe på kjøkkenet å bake*

Lykke til!

Enig i at Möllers har gode boller og de er utrolige raske å lage også :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dere har missforstått alt dere :P Er ikke sjokoladeboller eller kanelboller som gjelder, det er kesamboller :P Det er nam det!

Ja, DET er godt det! Og de aller beste kesambollene får jeg kjøpt der vi har hytte :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nu bager jeg altid ud fra hovedet og hvad jeg har lyst til at putte i, men jeg bruger altid tørgær, da det bliver mere luftigt end med fersk gær, men sukker, forskellige kerner som solsikkefrø, lin frø etc putter jeg i, sørg for at lade dejen hæve, og efterhæve efter at jeg har formet dejen til boller og lagt dem på pladen, før de kommer i ovnen, pensler jeg med æg så de bliver gyldne, og bager ikke på for høj temperatur, så de ikke bliver for hårde.

Tar du solsikke frø og andre frø i boller? eller rundstykker? Boller er vel kanskje rundstykker på dansk om jeg ikke husker feil.. hmm..

Uansett, skal tipse mamma neste gang hun lager rundstykker, frø er inmari godt i rundstykker syns jeg :P Har du gått noe kokkeskole eller lignende, virker som du er utrolig flink å lage mat! :P Håper jeg blir litt flinkere etterhvert, nå er jeg en kokebok-slave :P

Dere har missforstått alt dere :P Er ikke sjokoladeboller eller kanelboller som gjelder, det er kesamboller :P Det er nam det!

hva er kesamboller? har ikke hørt om det en gang jeg :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har faktisk aldri laget kesamboller selv :) Mamma har laget det, men jeg tror det er veldig liten forskjell, bortsett fra at det er kesam i dem da selvfølgelig. Også er det litt mindre sukker i dem, fordi man skal ha sukker på toppen. Finnes garantert en oppskrift på internett eller i en vanlig kokebok :D Smaker super godt og er absolutt å anbefale!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Statoilstasjonen som jeg kjører fordi når jeg skal til jobb har begynt å selge daimboller. De er skummelt gode når de er rykende ferske og karamellen er helt smeltet :ahappy:

De er det ja? Jeg har vurdert å prøve dem, jeg liker jo både boller og Daim :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er en nem og god bolleopskrift:

100gr mørk chokolade hakket i bider

500gr hvedemel

100 gr smeltet margarine

50 gr gær eller en pk tørgær

1 tsk bagepulver

1 tsk kardemomme

3 spk sukker

1½ dl mælk

1½ dl vand

1æg eller mælk til pensling af bollerne.

gæren udrøres i vand, mælk og den smeltede margarine, tilsæt sukker, kardemomme, chokolade og bland det, bland bagepulver i melet og hæld det i, og rør indtil dejen er fin, evt. tilsæt lidt mere mel, hvis dejen er for våd.

lad den hæve 20 minutter, derefter for den til kugler, jeg plejer at få 16 stk alt efter hvilken størrelse jeg vil have, og lad den hæve i 15 minutter mere mens i varmer ovnen op til 250 grader.

pensel bollerne med mælk eller margarine og sæt dem i ovnen til de er gyldne, 10-15 minutter.

nu kan jeg godt lide chokolade i bollerne så nogle gange laver jeg med dobbelt chokolade, hvor den ene er en lys chokolade, og som regel er min tsk med kardemomme med top, da jeg også digger kardemomme.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Bekymringer ifht kronisk stress fra belastning på binyrer i oppvekst er fullstendig forduftet. Bekymringen kom fra kompetente som bare har sett ham i settinger han har høye forventninger til - og var fullstendig legitim gitt hans STRESS i de situasjonene - men jeg selv senker skuldrene fullstendig nå, etter en forholdsvis nydelig dag.  Han er fortsatt ung, vilter, energisk, lav impulskontroll, men fremgang er så tydelig, jeg har ingen bekymringer for å ende med en vanskelig håndterbar voksen. Han hadde i dag ingen problemer med å legge seg ned og slappe helt av på et helt nytt sted med så mange spennende distraksjoner som var mulige å få til på en gang. Fra ankomst travelt turområde med masse folk, masse unger, hunder og skrål og digre plener og lang strand - både strand og plen er noe han av vane forbinder med å få løpe og leke på - og en ujevn strøm av syklister i alle størrelser som passerte tett bak benken vi slo oss ned på - så tok det ham mindre enn 5 minutter å gå fra pesende i helspenn av forventninger til mer avslappet kroppsspråk, til å sniffe litt og så legge seg ned og faktisk slappe av - ikke bare skuespille, men faktisk slappe av - og bare følge nysgjerrig med på omgivelsene, uten noe stress. Han sladret veloppdragent på hver eneste forbipasserende, både på sykkel og til fots. Vidunderlig følelse. Alibiet for turen var verre. Vi skulle hente en pose med bakevarer fra en travel kafe, med en tett strøm av barnefamilier inn og ut, og folk på alle bordene tett utenfor. Jeg kviet, men det måtte gjøres. Ikke så naiv at jeg forventet samme avslappede ro gjennom det oppdraget der. Første stressbjeff kom allerede et par meter fra benken. Lett å håndtere med en sitt-kommando. Første ignorering av sitt-kommando kom ca 5 meter fra bordene. Valgte snu ham rundt en runde et par ganger. Kommunisere at den bjeffingen er uønsket og ikke fører dit han vil. Ventet ham ut på sitt-kommando. Det hadde effekt. Etter noen repetisjoner med full stans og krav om tyst og sitt for fremdrift kom vi oss mellom bordene, opp trappen og til døren. Ikke på slakt bånd, men uten trekking, på det såkalte trafikkhåndtaket. En ny favoritt. Super handy å manøvrere med.  Vi fikk ikke komme inn, men fikk servert på platten utenfor, hvor vi ble stående og stående og stående og stående og stående i halve evigheten. Jeg aner ikke nøyaktig hvor lenge, men antakelig i mer enn 20 minutter totalt. Det ble selvsagt noe bjeffing, og det ble selvsagt noen forsøk på å oppsøke blikkflørtere og vibbere ved bordene nedenfor, men alt i alt er jeg veldig fornøyd med unge Edeward. Det der var verdens mest distraherende miljø for ham. Jeg var kjip med bittesmå tørrforkuler kun servert for sladring og krevde veldig mye selvdisiplin av ham uten annen tilbakemelding enn ros. Han var jevnt over veldig flink til å beherske seg.  På tur derfra, etter å ha kommet oss litt bort fra bordene fjernet jeg alle krav i noen minutter, på tross av å ha en kaffe latte i hånden. Tenkte han trengte blåse litt ut med litt byks og lek. Tror det var en god vurdering å bare la ham få være i noen minutter, for han oppførte seg aldeles eksemplarisk igjen, helt på eget initiativ, innen et par minutter senere, og resten av turen, som ikke i det hele tatt ble som planlagt. INGENTING ble som planlagt, btw. Det skulle regne og det var helligdag. Vi skulle få både busser og sted for oss selv, trodde jeg, fra værmeldingen. Hadde pakket langline og leker for å ha det gøy sammen på et folketomt friluftsområde i 14 grader og regn. Istedenfor var det sol og ganske varmt og STAPPFULLT på bussen, av gniere med digre kofferter, som synes melkerute rutebuss til Værnes var bedre enn flybuss, så vi stod som sild i tønne på kokeplate. Ede oppførte seg SÅ fint på den kvelende varme og stappfulle bussen. Han imponerte de andre passasjerene. Den settingen der er noe han mestrer med glans. Ikke mange forsøkene på sniffing av underliv og sko jeg trengte: –Æppæpp'e for avbryte. Resten aldeles eksemplarisk adferd.  Ede er trygg på buss og tok seg en blund på turen tilbake til byen, uforstyrret av bussens bevegelser og pratet fra passasjerene. Det var som forventet at han ville blunde etter turen. Det som ikke var forventet var å bli frakjørt av bussen som skulle ta oss hjem. Den DRITTSEKKEN av en bussjåfør så oss komme LØPENDE fra en forsinket buss vi steg av fra holdeplassen RETT FORAN HAM. Han SÅ meg veive med armene i full galopp. Det var MINDRE ENN FEM METER IGJEN da han svingte ut fra holdeplassen og kjørte avgårde. Han trengte ikke å gjøre det der. Han kunne ventet. Den ruta hans har et flere minutter langt stopp i sentrum, bare to holdeplasser lenger frem. Å vente på oss hadde ikke forsinket bussen. Den ***** DRITTSEKKEN av en bussjåfør gjorde det der fordi han ikke ville ha med hunden.  Det var TO TIMER til neste avgang. To laaaange timer med ingenting å gjøre, ikke noe mykt Ede kunne ligge på, det var meldt REGN, og Ede burde få komme hjem og sove. Istedenfor stod vi stuck i sentrum på trangt budsjett uten noe å hvile på. Jeg begynte gråte fortvilet, vel vitende om hvordan overstimulert valp pleier slå ut i ville raptuser, og hva slags dyremishandling jeg synes det er å be en hund legge seg til å sove på steinhardt steingulv inne på sentralstasjonen eller hard asfalt i regnvær utenfor.  Rusletur i sentrum fremstod som det minste ondet, så vi ruslet avgårde. Planen var å få kjøpt oss en softis og finne et sted hvor Ede kunne slappe av. Vi ruslet og ruslet og ruslet og ruslet. Ingensteds hadde noen tilgjengelig servering. Eneste servering vi fant var noen shady og overprisede matvogner uten verken kaffe eller softis, og vi fant heller ikke noen benk med gress tett nok på til at vi begge kunne raste der. Det var enten benk til meg eller gress til ham. Ufattelig lite hundevennlig by. Vi ruslet og ruslet og ruslet som forvirrede hjemløse.  Til min overraskelse kom aldri den raptusen han pleier få om jeg drar strikken for langt hva angår lengde på tur eller mengde inntrykk. Han hadde virkelig fått dosen sin av begge deler, men han var helt rolig og veloppdragen. Fremstod nesten som voksen.  Uinteressert i mer lek, ingen forventninger om godis. Vi bare gikk og koste oss i en forholdsvis folksom by, gitt helligdag og værmelding. Regnet uteble, lik den forventede raptusen.  Vi entret en park med en bråte bråkete duer og måker, ikke engang antydning til byttedrift. Så dem, hørte dem, passerte nonchalant en halvmeter fra dem. Greit nok, han var litt nysgjerrig på dem, men dette er å være avslappet i settingen:   Viser seg altså at Edeward identifiserer seg selv som bygutt. Sentrum er hans komfortsone. Har igjen for miljøtreningen i pregningsperioden.  Vi tuslet rundt i byen i nesten 1.5 timer. Kun få ganger trakk han litt mot noe spennende, ikke mot folk ✅ Som en bonus fikk vi etterpå handlet is på sentralstasjonen uten lyd og uten labber på disken. Han var super tålmodig og flink på *leave it* mens vi spiste den og han gikk pent av bussen på egne bein da vi kom hjem.  En god dag 🥰  
    • Hei jeg er på utkikk etter en hundetrener, som er god på adferd. Det gjelder tilvenning av hund og små barn, og at hunden har veldig eiebehov til eier.  kom gjerne med tips om dere har noen som kan hjelpe til med det, eller om det er noen som har tips. 😊
    • Takk for råd 😊.Han har opplevd å utforsket mye på de 2 uker han har vært med meg .Men tror det lett kan bli for mye inntrykk på en gang .Mulig jeg skal ta frem Valpe gården .Kom på at den brukte jeg til forrige hund .Den er 90* 90 .Jeg satt stoff buret der når min forrige hund skulle slappe av .Jeg har som sagt helt glemt rutiner jeg hadde på forrige hund .Takk for «oppfriskning «
    • Det er lett å glemme hvor krevende valpetiden faktisk er. Å holde lek utendørs synes jeg er en fin regel, men ha gjerne tyggeleger tilgjengelig innendørs for å begrense tygging på uønskede ting. Han er jo fortsatt en baby som vokser og oppdager verden i stort tempo. Det er viktig å ha noen rolige dager innimellom, men jeg tenker også at det er viktig å dra litt rundt og oppleve ulike miljøer, treffe ulike folk, underlag, lyder, lukter osv. Dra på oppdagelsesferd ihvertfall et par dager i uken. Lek og oppdagelse i eget tempo er fint. Her går det an å skille mellom kjedelige, korte lufteturer for å gjøre fra seg, og lengre turer for å leke, oppdage og trene litt. Lær valpen tydelig skille mellom disse. Inne tenker jeg også at det er greit å skille tydelig mellom ro og aktivitet. Men såklart, er valpen aktiv så bruk det, tren en kort økt med kontakt eller øvelser, ta en kort pause og en liten økt til, og så prøv å avslutte. Du kan jo gjerne avlutte alle økter med å jobbe med å gå å legge seg i senga/teppet/plassen, så han lærer å gå dit og slappe av etter aktivitet.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...