Gå til innhold
Hundesonen.no

Turmat.


Torunn1

Recommended Posts

Hei alle sonisere!

Vi prøver å komme oss ut på tur i skogen med hele familien så ofte vi kan. Barna elsker det! De jubler, slenger på seg sekken og legger i vei. (jente på 4 og gutt på 6) Men saken er den at vi blir litt lei å grille pølser. Så vi trenger alt dere kan oppdrive av gode turmat forslag. Både "middag" og enkel mat til litt kortere turer.

På forhånd takk! :)

Hilsen Torunn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pinnebrød? Smaker om mulig enda kjedeligere enn pølser for voksne gjerne, men er morro. Pizzabunndeig funker fint, ut i skogen, tenne opp bål, finne passende pinner man spikker til, snurre deig rundt og steke over bål til det kommer hul lyd når man dunker på dem med en negl. Går også an å snurre deigen utenpå en pølse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pinnebrød? Smaker om mulig enda kjedeligere enn pølser for voksne gjerne, men er morro. Pizzabunndeig funker fint, ut i skogen, tenne opp bål, finne passende pinner man spikker til, snurre deig rundt og steke over bål til det kommer hul lyd når man dunker på dem med en negl. Går også an å snurre deigen utenpå en pølse.

Det er jo så godt, og koselig da :) (det skal jeg lage når vi skal på tur i vinter).

Hva med å pakke inn noe godt i folie da? (eller kjøpe toastjern beregnet til bål :D )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pinnebrød? Smaker om mulig enda kjedeligere enn pølser for voksne gjerne, men er morro. Pizzabunndeig funker fint, ut i skogen, tenne opp bål, finne passende pinner man spikker til, snurre deig rundt og steke over bål til det kommer hul lyd når man dunker på dem med en negl. Går også an å snurre deigen utenpå en pølse.

Det der brakte fram minner om barndommens skogsturer! Men er det noen her som noen gang har spist pinnebrød som ikke var både brent utenpå og deigete inni? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det der brakte fram minner om barndommens skogsturer! Men er det noen her som noen gang har spist pinnebrød som ikke var både brent utenpå og deigete inni? :)

Ja faktisk, men var nok bare veldig heldig :rolleyes: Var på den faste årlige rideleiren jeg var på. Hvor man alltid siste kvelden griller, og da griller man pinnebrød. Og kun en gang på alle de årene fikk jeg vel en perfekt :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det lov å tenne bål nå da?

Det er vel bålforbud til 15 september eller noe slikt? Engangsgrill funker jo også :D

Det der brakte fram minner om barndommens skogsturer! Men er det noen her som noen gang har spist pinnebrød som ikke var både brent utenpå og deigete inni? :)

Jepp! Steke dem over glør og ikke flammer så blir det supert!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

kok store poteter hjemme, kjøl dem ned og ta med på tur. På turen huler dere dem ut og kakker ett egg oppi. Ta oppi skinke og ost og ha folie rundt. Legg på bålet en 10-15 min og spis dem!

Kjempe godt, artig å lage og mettende! :)

En slager på fjelltur hos oss!

(eneste som er litt vanskelig er å frakte med seg rå egg.... pappa hadde skumgummi oppi en matboks med eggene oppi, funket ganske greit det, men det var likevel like morsomt hver gang et eller flere av eggene hadde knust :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

(eneste som er litt vanskelig er å frakte med seg rå egg.... pappa hadde skumgummi oppi en matboks med eggene oppi, funket ganske greit det, men det var likevel like morsomt hver gang et eller flere av eggene hadde knust :)

Hvorfor ikke bruke kartongen? :D

Ta med litt melk på termos, en liten boks med sukker, noen dype plastskåler og skjeer og plukk blåbær, villbringebær og markjordbær til en kjempegod dessert uten forrett!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor ikke bruke kartongen? :P

Ta med litt melk på termos, en liten boks med sukker, noen dype plastskåler og skjeer og plukk blåbær, villbringebær og markjordbær til en kjempegod dessert uten forrett!

Vet ikke om pappa går veldig ujevnt i terrenget eller hva det kommer av... men da kartongen ble brukt ble alle eggene knust :) Så når han bar proviant måtte de sikres bedre enn som så :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Apropos dessert, apeloff er godt!

En banan, snitte i den et stykke og stikke nedi noen kokesjokoladebiter. Pakke folie rundt og legge på glørne en stund. Må gjerne spises med skje.

Det der er veldig godt, men det er ikke akkurat det vi kaller de.. :):D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Apropos dessert, apeloff er godt!

En banan, snitte i den et stykke og stikke nedi noen kokesjokoladebiter. Pakke folie rundt og legge på glørne en stund. Må gjerne spises med skje.

Apeloff! :) Det må være det søteste ordet jeg har hørt denne måneden. Men det hørtes godt ut, da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi pleier å grille kjøttboller på spyd. Legg en skive ost nedi rundstykke eller pølsebrød før du har i kjøttbollene.

Du kan også legge laks/fisk med litt smør og krydder i folie før du drar hjemmefra. Maiskolber som du pakker i folie med litt smør er også veldig godt på grillen eller på bålglørne.

Til dessert er s'mores favoritten her. Legg et par, tre ruter med melkesjokolade og en grillet marshmellow mellom to kjekser :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Nesten all mat du lager hjemme (med unntak av en del avansert ovnsbruk og fancy retter) kan med litt trening og fantasi også lages utendørs på primus, stormkjøkken eller bål. Det kan kreve litt øvelse for å ikke svi ting og finne ut hva som er 1 og 5 på den utendørse "kokeplata", men etter noen fastbrente gryteretter går det fint.

Calzone lagd på bål er en slager. Kan lages ganske greit ved å ha med ferdig tørrblandig til bunnen (eller helt ferdig deig på dagsturer man ikke skal gå så langt) og så fyller man selvfølgelig med hva man vill, men ferdigkjøpt pizzafyll-tørrposer og pølsebiter er bra. Ellers bruk fantasien. Og så stekes de i panne på bålet (glørne er best å lage mat på, ikke flammene) med lokk over. Vær forsiktig med varmen så de blir gjennomstekt og ikke brente.

Ellers finnes det jo mange grytevarianter som man bare tilsetter vann og kjøtt. De som skal ha melk i er det bare å bruke melkepulver. Disse smaker utmerket på tur.

Og hamburgere erstatter jo glatt pølsene. Grill karbonader i panne eller på spyd, varm brøene litt på bålet og ha med hva dere måtte ønske å ha på av salat, tomat, ost osv. Alltid greit med alt som er ferdig delt opp på forhånd.

Fisk, grønnsaker og poteter (i båter) i folie på bålet med litt smør og krydder oppi er nam, nam. Spesielt hvis det er selvfanget fisk selvfølgelig.

Ellers står jeg på mitt med at det meste som lages hjemme kan lages på tur også. Tenk heller hva du har lyst på og se hvordan det kan lages over bålet eller på primusen. Litt fantasi og noen forenklinger må til, men man får til det meste. Steke kjøtt og fisk i folie eller på panne på bålet, poteter er ikke no problem og lite oppvask, boil in bag ris er problemfritt. Sausen blir oppvask, men er ikke no problem å lage over bål på noen måte. Et eks. Har du bare en primus (på bål kan du jo varme flere gryter samtidig) så kan du jo koke opp vann til hurtigkok boil in bag risen og sette den til å trekke med lokk over og den blir ferdig av seg selv (tar litt lengere tid når den trekker enn når den koker). Lag sausen og sett den til siden med et lokk over før du steker kjøttet el. (bør ikke være så tykt at det tar veldig lang tid), og gi sausen et kort oppkok så den er skikkelig varm. Det lar seg greit administrere og er ikke så mye styr som det kanskje høres ut som (risen trenger kanskje litt varming innimellom her). Og på dagsturer kan du jo ha med ferdigoppskåret salat.

Bruk fantasien!

(eneste som er litt vanskelig er å frakte med seg rå egg.... pappa hadde skumgummi oppi en matboks med eggene oppi, funket ganske greit det, men det var likevel like morsomt hver gang et eller flere av eggene hadde knust :)

Hvorfor ikke bruke kartongen? :)

Eller hvorfor skal du absolutt ha med deg eggeskallet? Kakk eggene oppi en tett beholder hjemme og fordel dem når du kommer fram. Plummen holder seg (stort sett) hel og fin og kan lett skilles fra vitten etterpå også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • https://atferdskonsulenter.no/ har stort sett gode folk, selv om jeg ikke kan gå god for alle. Anna Bjurgård Compton, Hilde Arneberg, Kjersti Bjøntegaard, Gry Eskeland, Nina Haaland og Lise Fredriksen kjenner jeg til og kan anbefale. Arne Aarrestad og Siri Linnerud har jeg lest nok av og såvidt møtt til at jeg vil gå god for dem.  
    • Hvilken landsdel? 
    • Bekymringer ifht kronisk stress fra belastning på binyrer i oppvekst er fullstendig forduftet. Bekymringen kom fra kompetente som bare har sett ham i settinger han har høye forventninger til - og var fullstendig legitim gitt hans STRESS i de situasjonene - men jeg selv senker skuldrene fullstendig nå, etter en forholdsvis nydelig dag.  Han er fortsatt ung, vilter, energisk, lav impulskontroll, men fremgang er så tydelig, jeg har ingen bekymringer for å ende med en vanskelig håndterbar voksen. Han hadde i dag ingen problemer med å legge seg ned og slappe helt av på et helt nytt sted med så mange spennende distraksjoner som var mulige å få til på en gang. Fra ankomst travelt turområde med masse folk, masse unger, hunder og skrål og digre plener og lang strand - både strand og plen er noe han av vane forbinder med å få løpe og leke på - og en ujevn strøm av syklister i alle størrelser som passerte tett bak benken vi slo oss ned på - så tok det ham mindre enn 5 minutter å gå fra pesende i helspenn av forventninger til mer avslappet kroppsspråk, til å sniffe litt og så legge seg ned og faktisk slappe av - ikke bare skuespille, men faktisk slappe av - og bare følge nysgjerrig med på omgivelsene, uten noe stress. Han sladret veloppdragent på hver eneste forbipasserende, både på sykkel og til fots. Vidunderlig følelse. Alibiet for turen var verre. Vi skulle hente en pose med bakevarer fra en travel kafe, med en tett strøm av barnefamilier inn og ut, og folk på alle bordene tett utenfor. Jeg kviet, men det måtte gjøres. Ikke så naiv at jeg forventet samme avslappede ro gjennom det oppdraget der. Første stressbjeff kom allerede et par meter fra benken. Lett å håndtere med en sitt-kommando. Første ignorering av sitt-kommando kom ca 5 meter fra bordene. Valgte snu ham rundt en runde et par ganger. Kommunisere at den bjeffingen er uønsket og ikke fører dit han vil. Ventet ham ut på sitt-kommando. Det hadde effekt. Etter noen repetisjoner med full stans og krav om tyst og sitt for fremdrift kom vi oss mellom bordene, opp trappen og til døren. Ikke på slakt bånd, men uten trekking, på det såkalte trafikkhåndtaket. En ny favoritt. Super handy å manøvrere med.  Vi fikk ikke komme inn, men fikk servert på platten utenfor, hvor vi ble stående og stående og stående og stående og stående i halve evigheten. Jeg aner ikke nøyaktig hvor lenge, men antakelig i mer enn 20 minutter totalt. Det ble selvsagt noe bjeffing, og det ble selvsagt noen forsøk på å oppsøke blikkflørtere og vibbere ved bordene nedenfor, men alt i alt er jeg veldig fornøyd med unge Edeward. Det der var verdens mest distraherende miljø for ham. Jeg var kjip med bittesmå tørrforkuler kun servert for sladring og krevde veldig mye selvdisiplin av ham uten annen tilbakemelding enn ros. Han var jevnt over veldig flink til å beherske seg.  På tur derfra, etter å ha kommet oss litt bort fra bordene fjernet jeg alle krav i noen minutter, på tross av å ha en kaffe latte i hånden. Tenkte han trengte blåse litt ut med litt byks og lek. Tror det var en god vurdering å bare la ham få være i noen minutter, for han oppførte seg aldeles eksemplarisk igjen, helt på eget initiativ, innen et par minutter senere, og resten av turen, som ikke i det hele tatt ble som planlagt. INGENTING ble som planlagt, btw. Det skulle regne og det var helligdag. Vi skulle få både busser og sted for oss selv, trodde jeg, fra værmeldingen. Hadde pakket langline og leker for å ha det gøy sammen på et folketomt friluftsområde i 14 grader og regn. Istedenfor var det sol og ganske varmt og STAPPFULLT på bussen, av gniere med digre kofferter, som synes melkerute rutebuss til Værnes var bedre enn flybuss, så vi stod som sild i tønne på kokeplate. Ede oppførte seg SÅ fint på den kvelende varme og stappfulle bussen. Han imponerte de andre passasjerene. Den settingen der er noe han mestrer med glans. Ikke mange forsøkene på sniffing av underliv og sko jeg trengte: –Æppæpp'e for avbryte. Resten aldeles eksemplarisk adferd.  Ede er trygg på buss og tok seg en blund på turen tilbake til byen, uforstyrret av bussens bevegelser og pratet fra passasjerene. Det var som forventet at han ville blunde etter turen. Det som ikke var forventet var å bli frakjørt av bussen som skulle ta oss hjem. Den DRITTSEKKEN av en bussjåfør så oss komme LØPENDE fra en forsinket buss vi steg av fra holdeplassen RETT FORAN HAM. Han SÅ meg veive med armene i full galopp. Det var MINDRE ENN FEM METER IGJEN da han svingte ut fra holdeplassen og kjørte avgårde. Han trengte ikke å gjøre det der. Han kunne ventet. Den ruta hans har et flere minutter langt stopp i sentrum, bare to holdeplasser lenger frem. Å vente på oss hadde ikke forsinket bussen. Den ***** DRITTSEKKEN av en bussjåfør gjorde det der fordi han ikke ville ha med hunden.  Det var TO TIMER til neste avgang. To laaaange timer med ingenting å gjøre, ikke noe mykt Ede kunne ligge på, det var meldt REGN, og Ede burde få komme hjem og sove. Istedenfor stod vi stuck i sentrum på trangt budsjett uten noe å hvile på. Jeg begynte gråte fortvilet, vel vitende om hvordan overstimulert valp pleier slå ut i ville raptuser, og hva slags dyremishandling jeg synes det er å be en hund legge seg til å sove på steinhardt steingulv inne på sentralstasjonen eller hard asfalt i regnvær utenfor.  Rusletur i sentrum fremstod som det minste ondet, så vi ruslet avgårde. Planen var å få kjøpt oss en softis og finne et sted hvor Ede kunne slappe av. Vi ruslet og ruslet og ruslet og ruslet. Ingensteds hadde noen tilgjengelig servering. Eneste servering vi fant var noen shady og overprisede matvogner uten verken kaffe eller softis, og vi fant heller ikke noen benk med gress tett nok på til at vi begge kunne raste der. Det var enten benk til meg eller gress til ham. Ufattelig lite hundevennlig by. Vi ruslet og ruslet og ruslet som forvirrede hjemløse.  Til min overraskelse kom aldri den raptusen han pleier få om jeg drar strikken for langt hva angår lengde på tur eller mengde inntrykk. Han hadde virkelig fått dosen sin av begge deler, men han var helt rolig og veloppdragen. Fremstod nesten som voksen.  Uinteressert i mer lek, ingen forventninger om godis. Vi bare gikk og koste oss i en forholdsvis folksom by, gitt helligdag og værmelding. Regnet uteble, lik den forventede raptusen.  Vi entret en park med en bråte bråkete duer og måker, ikke engang antydning til byttedrift. Så dem, hørte dem, passerte nonchalant en halvmeter fra dem. Greit nok, han var litt nysgjerrig på dem, men dette er å være avslappet i settingen:   Viser seg altså at Edeward identifiserer seg selv som bygutt. Sentrum er hans komfortsone. Har igjen for miljøtreningen i pregningsperioden.  Vi tuslet rundt i byen i nesten 1.5 timer. Kun få ganger trakk han litt mot noe spennende, ikke mot folk ✅ Som en bonus fikk vi etterpå handlet is på sentralstasjonen uten lyd og uten labber på disken. Han var super tålmodig og flink på *leave it* mens vi spiste den og han gikk pent av bussen på egne bein da vi kom hjem.  En god dag 🥰  
    • Hei jeg er på utkikk etter en hundetrener, som er god på adferd. Det gjelder tilvenning av hund og små barn, og at hunden har veldig eiebehov til eier.  kom gjerne med tips om dere har noen som kan hjelpe til med det, eller om det er noen som har tips. 😊
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...