Gå til innhold
Hundesonen.no

Å klippe pelsraser som ikke skal klippes


Havana

Recommended Posts

Er det å "ødelegge" rasen/hunden om man klipper en hund av en rase som ikke skal klippes, eller om man gir en klipperase en annen frisyre enn det som står i standarden?

Noen er veldig opptatt av at en rasehund skal ha den sveisen som står i standarden, og mener at hvis man ikke vil ha hunden akkurat slik, kan man heller skaffe seg en annen rase. Men veldig mange som ikke skal stille ut, syns det er helt greit og praktisk å klippe pelsen etter eget behov/ønske.

Hva syns dere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes det er helt greit å klippe rasen som man selv vil. Har man f.eks. en malteser og orker ikke den lange pelsen, må man da kunne klippe den. Det ødelegger jo ikke genene likevel, om man har planer om å avle videre. Og pelsen vokser ut igjen.

Å skulle si at "da får man skaffe seg en annen rase" blir tullete. Man burde jo først og fremst velge rase etter hundens temperament og behov, ikke etter utseende. Å skulle gå bort fra sin perfekte rase fordi man ikke får klippe den annerledes blir jo helt bak mål.

Det er nå i hvert fall min mening :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Christine

Jeg har aldri klippet Milo, men skal ringe etterpå nå, til ei jeg kjenner litt, og spørre om hun vil klippe FØR søndag.

Da får han "standaren" til Juli ca. Så han kommer ikke til å være lik ES'en til Søndag.

Etter utstillinger nå, så klipper jeg han som jeg selv vil. Er kun to utstillinger etter sommeren som er aktuelle å dra på, så da bryr jeg meg ikke.

Ser jeg noe tullball i pelsen hannes, så kan jeg bare klippe vekk alt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

nei,unskyld meg, men det var helt idiotisk! valg av hund skal ikke være basert på bare hvordan den ser ut!! off, jeg blr litt irritert når folk synest utseende betyr så mye! jeg klipper min hund slik jeg vil ha han!! jeg driter i hva andre synest, men en praktisk klipp er mye bedre! klipper hunden selv,så det sier seg selv at det ikke blir noe utstillings klipp! men skal man på utstilling så må man jo ha lang pels...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

syns det er greit å klippe som man vil. Hadde jo selv en Am. Cocker spaniel før og klipte den en gang hos oppdretter som sku vise oss hvordan klipp den skulle ha. Men det første vi gjorde når vi kom hjam var å skamklippe han :D (vi likte jo ikke den "puddel"-fisyren :D ). Og skulle bare bruke han som familiehund, og turkompis. Og vil ikke si at det er så veldig positivt me lang pels på ører og under mage da...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

henrik er IKKE utstillingshund, og dermed gjør jeg som jeg vil.

han har bruksklipp han!Kort ved øra, og inni øra, exit tøfler og faner på beina.

Etter oppfordringer og medynk hahan fått beholde tufsene bak -altså ikke pornopung,og har et pelsbekledd bryst a la Sean Connery.

Med så mange skrekkelig puddelklipp frisyrer burde det være fritt fram! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det å "ødelegge" rasen/hunden om man klipper en hund av en rase som ikke skal klippes, eller om man gir en klipperase en annen frisyre enn det som står i standarden?

Noen er veldig opptatt av at en rasehund skal ha den sveisen som står i standarden, og mener at hvis man ikke vil ha hunden akkurat slik, kan man heller skaffe seg en annen rase. Men veldig mange som ikke skal stille ut, syns det er helt greit og praktisk å klippe pelsen etter eget behov/ønske.

Jeg har tenkt å barbere ned Dinersen nå.. Hun har altfor mye pels, må børstes hver dag om det ikke skal bli flere timers jobb når man endelig gidder å ta det, og hun skal jo ikke stilles mer i år så vidt jeg veit? Blir sikkert kult med en sort malle.. :rolleyes: *ironi, sarkasme og hele pakka*

Jeg har jobbet for 2 forskjellige som tar inn hunder for pelsstell og trimming, og blir lettere oppgitt over folk som kjøper pelsstell-raser, men som ikke gidder å stelle de.. Så svaret mitt må vel være at det er greiere at de blir skamklipte og stygge, enn at man er nødt til å skamklippe de stygge..

Men jeg har aldri skjønt poenget med å kjøpe seg en pelsstell-rase om man ikke er interessert i pelsstell jeg da, det er 400 forskjellige raser å velge mellom, det må da være en eller annen ikke-pelsstell-rase som tiltaler en om man ikke har noen intensjon om å stelle pelsen? Det der irriterer meg faktisk, mest fordi at jeg har sett utallige stakkarer med klumper, dritt og annet rask i pelsen fordi de har hatt eiere som ikke kan bruke kam eller børste.. Vi hadde faktisk et par her om dagen som lurte på om sånt hårball-fôr til katter hjalp mot hårballer i pelsen! Er det mulig, liksom? Det er ikke noe annet enn børsting som hjelper mot hårballer i pelsen! :D

Så alt i alt blir vel det jeg mener at jeg syns man skal droppe å kjøpe pelsstell-hund hvis det er så himla vanskelig å holde hunden i sånn nogenlunde bra pelskondisjon..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg syns det er helt greit å klippe pelsen kort på hunder som egentlig skal ha en bestemt klipp eller lengde på pelsen (som f.eks. Kristina har gjort med Lunah (OES) og Julie har gjort med Romeo (puddel)). Om man ikke skal stille ut uansett, og man bare ikke orker å ha så mye pels på hunden er det vel likeså greit om man klipper pelsen på den. Pelsen vokser jo ut igjen!

Å bruke argumenter som "om du ikke orker pelsstellet som hører til rasen så kan du heller skaffe deg en annen rase" er bare teit. Man velger ikke rase utifra pelslengde, men utifra gemytt, bruksområder osv. Det er flere raser som jeg er interessert i, men som jeg - om jeg noen gang skaffer meg den rasen - kommer til å klippe bort en del av pelsen på. Jeg orker ikke å ha utstillingsklipp på en cocker når jeg ikke er særlig interessert i å stille ut, men langt mer interessert i å bruke hunden i bruks i skogen. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kunne aldri falt meg inn å klippe Tussie. Pelsstellet er en del av pakka når man bestemmer seg for rase. Valgte OES fordi de er flotte hunder med nydelig pels.

Skjønner godt at folk som har f.eks puddel og løwchen som familiehunder ikke har utstillingsklipp. Synes de ser mer "normale" ut uten. Har forresten aldri møtt en ren familihehund av lhasa apso med full pelslengde. Lurer litt på hvordan andre velger rase. For meg er det helt naturlig at pelsstell er med i beregningen sammen med gemytt og størrelse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er godt det ikke bare er meg som syns at det er greit å klippe som man vil :D Som allergiker har jeg ikke 400 raser å velge i mellom. Det blir kanskje heller 20 raser. Jeg foretrekker lettlærte, sosiale og barnevennlige raser, og da faller mange av dem bort også. Og når jeg da har eliminert bort alle som ikke passer mine kriterier, er samtlige av de resterende rasene hunder som krever en del pelsstell.

Jeg syns det er helt ok og t.o.m hyggelig med litt pelsstell, men liker også at det er praktisk. F.eks er det greit å slippe at de tar med seg halve parken/skogen inn etter tur. Har også periodevis hatt ryggproblemer som har gjort at lange børsteseanser ikke helt har vært tingen. Min rase må fremdeles børstes og bades forholdsvis ofte selv om den har kort pels, og det følger jeg selvfølgelig opp.

For meg er det i hvertfall gemytt og bruk som er det viktigste! Hvis valget står mellom en rase med lettstelt pels, men som ikke har 100% det gemyttet jeg er ute etter og en rase som scorer 100% på gemyttet, men som krever en del pelsstell, velger jeg selvfølgelig den som passer best i gemyttet. Med en praktisk klipp blir jo hunden perfekt. Det går ikke an å "klippe" gemyttet hvis det er det som ikke passer helt :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, jeg har sett en del ustelte hunder og katter, så mitt syn på dette med pelsstell-raser bærer veldig preg av akkurat det.. Som jeg skreiv i forrige innlegg, så ser jeg heller at dyret skamklippes FØR det MÅ skamklippes.. Og med det mener jeg at jeg heller ser en velstelt kortklipt hund, enn en hund som er snauklipt fordi den var full av floker og drit.. Og det gjelder helt sikkert ikke deres skamklipte pelshunder, men det gjelder de aller fleste andre skamklipte pelshunder og katter jeg har vært borte i..

Jeg mener, når du kjøper deg hund med litt lengde på pelsen, så bør du ha såpass med omløp i hodet at du skjønner at den må børstes med jevne mellomrom? Samme gjelder for katter.. Ifjor vår hadde jeg praksis på veterinærklinikk, og det er forbausende mange katter som må leveres for nedbarbering med full bedøvelse fordi at eieren ikke har vett på å børste det stakkars dyret sitt.. De verste tilfellene jeg så, var de to stakkars kattene hvor vi var nødt til å barbere av hele ryggstykke, fra nakke til halerot, i ETT stykke, fordi at pelsen var så filtra sammen at man kom ikke til annet enn der det var barbert fra før.. Den ene av de to hadde forøvrig kladder på hodet! Hvordan er DET mulig da??

- Og det var ikke noe mindre provoserende med den cockeren som kom inn til det ene pelsstell-stedet jeg jobba på, hvor eieren sa at hunden var litt syk, veterinæren hadde ikke funnet noe galt, men den hadde litt feber og var litt tufs.. VI fant grunnen vi, for unner det som skulle vært beheng, var det halmfliser som satt fast inne i huden og verket i alle kladdene i pelsen..

Jeg kan ikke fatte at de orker å klappe dyra sine når de er sånn i pelsen jeg da, det er jo ekkelt! Usj :D

Joda, jeg skjønner at man velger hund etter flere kriterier enn utseendet (for det ER et kriterie for de aller fleste, selv om det er mer politisk korrekt å si at man velger etter temperament, bruk, gemytt, what ever.. Jeg hadde aldri kjøpt en hund jeg syns var stygg ihvertfall), men pelsstell bør være et av kriteriene, for om det ikke gjøres, så lider faktisk dyret..

Nei, jeg mener ikke at hunden nødvendigvis skal være i utstillingskondisjon, men pelsstell er det samma pokkern på disse pels-rasene, så sant du ikke alltid passer på at den er 2mm lang..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

kremt... her jeg bor er det en gammel mann som har klippt papillonen totalt! tror han tar tatt maskinklipp på den.. alt unntatt ørene. Syns den ble veldig søt jeg da! :D om folk vill skrelle eller klippe hundene får da være opp til den som eier hunden!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har sett endel av de samme tilfellene som 2ne når jeg hadde praksis på hundesalong. Det er noe av det værste jeg har sett, og fler tilfeller grensa til vannskjøtsel.

Bearded collier, pudler og cockere kom inn og måtte snauklippes ("den årlige klippen"), fordi de ikke hadde noe annet enn kladder i pelsen. Bærsjen omtrent rant ut av rompa på den når vi klipte bort pelsen bak. Det var helt forferdelig.

Så jeg syns ikke noe om folk som kjøper jeg langhåra raser og ikke har noe interesse for pelsstell og ikke tenker på å stelle de i det hele tatt.

Skal man ha langhåra rase er man nødt for å holde den flokefri, samma om den er nedklipt eller har full utstillingspels, så lenge den ikke har tover spiller ikke det noen rolle.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og det gjelder helt sikkert ikke deres skamklipte pelshunder, men det gjelder de aller fleste andre skamklipte pelshunder og katter jeg har vært borte i..

Med spørsmålet om pelsraser tenkte jeg ikke på ekstremtilfellene, men på hunder som klippes, men som også får det de trenger av stell FØR det blir for j****. Og det er faktisk ganske vanlig. Jeg kjenner i hvertfall mange av dem. Glade, velstelte, kortklipte hunder som ikke følger rasestandarden. Jeg regner med at du på veterinærklinikken også hadde flere pudler, bichoner og spanieler inne, som hadde en jevn, fin, velstelt men kortklippet pels? De er jo over alt, men man tenker kanskje ikke så mye over det som man gjør når man ser en virkelig vanskjøttet hund?

Jeg mener selvfølgelig ikke at man kan kjøpe en bichon eller puddel, klippe den kort og gi beng i hele pelsstellet. Det er dypt tragisk med hunder (og katter) som får sår under pelsen fordi de ikke blir stelt skikkelig. Men det var heller ikke disse tilfellene jeg siktet til. Det jeg først og fremst var ute etter i denne tråden var om folk syns det gjør noe å klippe en hund sånn at den ikke følger rasestandarden, og ikke om det var greit å vanskjøte dyra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med spørsmålet om pelsraser tenkte jeg ikke på ekstremtilfellene, men på hunder som klippes, men som også får det de trenger av stell FØR det blir for j****. Og det er faktisk ganske vanlig. Jeg kjenner i hvertfall mange av dem. Glade, velstelte, kortklipte hunder som ikke følger rasestandarden. Jeg regner med at du på veterinærklinikken også hadde flere pudler, bichoner og spanieler inne, som hadde en jevn, fin, velstelt men kortklippet pels? De er jo over alt, men man tenker kanskje ikke så mye over det som man gjør når man ser en virkelig vanskjøttet hund?

Jeg mener selvfølgelig ikke at man kan kjøpe en bichon eller puddel, klippe den kort og gi beng i hele pelsstellet. Det er dypt tragisk med hunder (og katter) som får sår under pelsen fordi de ikke blir stelt skikkelig. Men det var heller ikke disse tilfellene jeg siktet til. Det jeg først og fremst var ute etter i denne tråden var om folk syns det gjør noe å klippe en hund sånn at den ikke følger rasestandarden, og ikke om det var greit å vanskjøte dyra.

Tenker du på å kjøpe den rasen vi snakket om nå??

Jeg syntes at om hunden ikke skal stilles ut så kan den klippes som man selv vil, men det bør være litt ok å se på da. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tenker du på å kjøpe den rasen vi snakket om nå??

Jeg har allerede en rase som ikke skal klippes, men som jeg likevel klipper. Og jeg kommer til å ha puddel en gang i fremtiden (lenge til), og det blir nok ikke kontinentalklipp på den... :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min gamle elskling var snaua med hanekam. B) Men det var vel fordi han dro hele skogen og eventuelt all snøen inn, men han hadde noe pels da. ca. fem cm. og ble børstet hver uke. Han var ingen utstillingshund, og da så vi ikke poenget med å holde pelsen gulvlang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så lenge man ikke vil stille f.eks puddelen sin så ser ikke jeg noe problem med å klippe den ned. Mye mer praktisk både for hun og eier.

Men er enig i at hvis man overhodet ikke er interessert i pelsstell, hvorfor kjøpe seg en rase som krever masse av nettopp det da?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal man ha langhåra rase er man nødt for å holde den flokefri, samma om den er nedklipt eller har full utstillingspels, så lenge den ikke har tover spiller ikke det noen rolle.

Mm, det er akkurat det jeg mener også. Om hunden ser ut som en idiot, så har jo ikke det noe å si så lenge den føler seg vel. Hunden selv vet jo ikke noe om hvordan den ser ut.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes ikke det er så krise jeg hvis det er pga et bestemt formål..spesiellt ikke på raser som puddler hvor utstillingsfrisyren faktisk er i veien.Men det jeg ikke skjønner er alle de som velger hunder etter utseendet for så å ikke sette seg inn i pelstellet.Jeg kunne aldri noensinne ever hatt en rase som krever masse pelsstell, jeg synes ikke det er noe festlig å børste ei bikkje og jeg hadde ikke orket sånn pels som halve skogen gjemte seg i til vi kom hjem fra treningen. Like lite som jeg hadde orket en rase som måtte kles på hele tiden så den ikke skjelver og piper..

Jeg har faktisk skamklippt min egen hund engang..Min forrige gronnis peste og slet så voldsomt i varmen at jeg, mitt naut, klippte vekk all den varme sorte fæle pelsen hans...Problemet var jo bare at pels isolerer mot varme også, så jeg skøyt meg selv i foten (eller bikkja i labben?) :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men det jeg ikke skjønner er alle de som velger hunder etter utseendet for så å ikke sette seg inn i pelstellet.

Nei, det er jeg helt enig i. Det er jo helt bakvendt. Én ting er at man får en hund fordi man liker gemyttet, også kommer pelsen i tillegg. Men får man f.eks. en langhåret collie fordi de er pene og likner på Lassie, for så å forsømme pelsen helt, er jo det helt idiotisk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvfølgelig klipper man hunden sin som man selv vil, det kunne ikke falle meg inn å spørre noen om lov til det...

Men jeg synes faktisk at terriere med mye pels er finest hvis man klipper fram terrierpreget (kort pels på kinn, hals, ører, hale, rumpe og bryst, lenger pels på beina og sidene). Pippin skal ikke stilles ut, men jeg vil likevel at han skal se ut som en wheatenterrier. (Samtidig synes jeg at noen overdriver utstillingsklippen, med helt kortbarberte områder og laaaaang pels på beina, men alt dette er jo en smakssak).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...