Jump to content
Hundesonen.no

Hvilken rase skal man velge? Kom med forslag..

Recommended Posts

Jeg spør her i håp om å få litt hjelp/innspill til hvilken rase vi bør kikke på. 

Vi er en familie på 4, (far 34, mor 35, barn 5&9år) + katt 5år. Vi har aldri før hatt hund, men jeg (far) er vokst opp med hund. 

Tiden passer for hund, både jobb og privat, så letingen etter den perfekte rasen er igang. 
Ønsket er en mellomstor hund, litt sånn som Jack russel, cocker spaniel el. Størrelsen er fin der fordi den tar ikke så mye plass i bil og på tur. Vi skal ha en hund som kan være med oss på tur i alle årstider, både snaufjell og sko, sommer og vinter, fotballcup og bading. I uke dagene skal den kunne trenes opp til å være noe alene hjemme, med være med mye på jobb da det er andre hunder der. 
Jeg ønsker en hund som man kan ha gående rundt uten bånd å ikke være redd for at skal stikke av, selvfølgelig skal båndtvang følges, men i sommer lånte vi en beagle, det var bånd hund. 
Har som sagt kikket mye på Jack, men også DSG og Podengo, men er dette familie hunder til å ha med på tur? Møtte en samojed? i helgen, den bare gravde seg ned i snøen å hadde det helt topp, det gjør ikke en DSG. 

Hvilken rase ville dere her inne anbefalt til en familie som ønsker seg en hund som kan passe litt til alt? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

En dsg kan nok passe fint. Den er litt mykere enn jack russel, selv om dere uansett må være nøye på oppdretter at de har stødige, trygge hunder. Det kan være en del jakt i dsg, og selv om de fleste holder seg i nærheten så er det vanskelig å få god nok innkalling på dem til at de kan gå løse "overalt".

Hvis dere vil ha hunder som lettere holder seg i nærheten er det nok bedre å se på selskapshunder, gjeterhunder eller jakthundtyper som er avlet for å samarbeide med fører. Cocker spaniel er jo et klassisk eksempel, og jeg synes rasen har blitt mye bedre de siste årene. Det er en del pelsstell, og om vinteren må de ofte kles på for å unngå snøballer i pelsen. Men veldig fine familiehunder som godt kan passe til det du beskriver.

Om dere tåler litt bjeffing så kan kanskje sheltie (shetland sheepdog) eller finsk lapphund være gode alternativer? Sheltien er mer førerorientert og lettere å trene, mens lapphunden kanskje er litt mer robust, men også mer selvstendig.

Noen andre enkle familiehunder er bichon frisé/havanaise. Cavalier er også fine, men mye sykdom så da ville jeg nok heller valgt cocker eller springer spaniel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi har omtrent samme ønskeliste som dere når det kommer til hund. I tillegg til rasene du nevner har vi kikket nærmere på puddel, cavalier og welsh terrier. Har nå dvergschnauzer og de kan også passe godt til listen deres. Mange andre  terrier som Norfolk og Cairn kan kanskje også være aktuelle? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, puddel burde selvfølgelig vært med. Når det gjelder terriere og schnauzere så har de ofte en del jakt, og er ikke nødvendigvis så enkle å ha løse. De er også ofte vanskeligere/særere å trene generelt sett. Om man liker typen og er klar for det så absolutt, men ikke noe om man vil "safe" på enkel familiehund.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Har dere en hundeklubb i nærheten dere kan ta kontakt med? Der vil dere få muligheten til og kanskje møte opp, og snakke med forskjellige hundeeiere, De lokale dyrlegekontorene kan kanskje også sette opp en samtale om dere spør? 😁

 

Det er jo viktig og finne ut hva dere vil ha i en hund, vil dere ha en hund som er lagd for og jobbe eller vil dere ha en hund som tar livet litt mer med ro? Stor og liten, mye eller lite pelsstell 😊

Samme med om man ønsker og ha en hund som kan være løs, så er det jo veldig individuelt, og det kan jo ofte kreve endel jobb med hunden, samme når den skal være med på ting, så må det jo vennes til 😍

Jeg er jo veldig glad i korthåret Collie, de er allsidige og blir gjerne med på tur, samtidig som de kan ta det rolig. Våre blir gjerne med på alt, og to av dem elsker mennesker og barn over alt på jord, mens den siste helst ikke vil ha noe med mennesker og barn og gjøre annet enn oss i huset. 😂 

 

Jo flere raser du oppsøker/hilser på, jo fler muligheter vil du se på hva du liker og ikke, om dere er i nærheten av Bodø må dere gjerne komme innom og hilse på våre Kortiser. 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg tenker at en Nuffe(Newfoundlandshund) eller Landseer kan være midt i blinken, robuste rolige hunder. Kan for det meste gå løse og vil jeg tro.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Avani said:

Jeg tenker at en Nuffe(Newfoundlandshund) eller Landseer kan være midt i blinken, robuste rolige hunder. Kan for det meste gå løse og vil jeg tro.

Uh, du leste det med størrelseskravet, ikke sant? Hvis ikke er det jo en god del flere aktuelle raser ja. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Akkurat nå, simira skrev:

Uh, du leste det med størrelseskravet, ikke sant? Hvis ikke er det jo en god del flere aktuelle raser ja. :)

Eh nei 🙈

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm. Hva med Whippet? Veldig fin nybegynnerhund, eneste er nok kanskje litt dumt å slippe helt løs, og lurt med litt klær/dekken i kulda. Eller Irish softcoated wheaton terrier? Flott familiehund. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Hei
   Det kommer an på hvilken rase du har - noen har begrensning på antall cert en hund under 2 år kan vinne, andre raser har det ikke og da er det fritt fram å vinne så mange cert man kan. Men uansett kan det like gjerne være et stort eller småcert som står igjen til over 2 års alder. Man kan også vinne 2 NKKcert selv med rase som har begrensninger på antall cert. Grunnregelen for fullcert-ordningen er at man kan kun motta cert som man trenger for en tittel, dvs ett av de "tre cert fra tre forskjellige dommere hvorav minst ett må være fra en NKK-utstilling (eller spesial som deler ut NKK-tellende cert) og minst ett av certene skal være vunnet etter 2 års alder". Hvilke raseklubber som har dispanse for fullcert-ordningen finner du her: https://www.nkk.no/knapper/regelverk-article35632-982.html 🙂
   Susanne
  • Hvordan er utstillingsregelene for hunder over 9 måneder men under 2 år? Kan de ta stor cert? Små cert? Hvor mange cert kan de ta? vet de må ha ett cert etter fylte 2 år? Men må det være stor cert? Eller kan det være små cert? Kan hunder i denne aldersgruppen ta to små cert og ett stor cert? Hva skjer om de da får to stor cert?
  • Atlas har rukket å bli 10 uker! Og for en kul fyr han er. Han har nå begynt å være i bilbur alene og sovner etter bare et par minutt (utrolig deilig!). Idag har jeg vært på valpetreff med han, der vi var rundt 5-6 valper som herjet rundt og lekte. Fikk øvd litt på innkalling, men forstyrrelsene er jo ENORME når man er liten valp som vil leke. Han er litt sånn "samma hvem som roper - jeg kommer så lenge du har godis!". Neste gang vil jeg prøve å ha mer fokus på å sitte stille og se på mens andre leker, for å så få gå når han er rolig. Idag var det skikkelig kaldt, så ingen av oss hadde hatt godt av å stå i ro Etter valpetreff la jeg han i bilburet for å få gått skikkelig på tur med eldstemann. Veldig spent på om han sovnet selvom vi gikk, det gjorde han! Så fremover nå blir det bedre lufting på eldste Vi har også vært vår første tur på stranden sammen med Milo og to andre hunder. Det var stor stas og tror han bæsjet sand i flere dager etterpå! Alt må prøves Ellers har vi jo begynt med utgangsstilling-trening! Han har begynt å forstå poenget med trening nå og halen logrer. Avslutter alltid når det er gøy og går bra. Leking gjør vi masse av, har virkelig lyst på en hund som syns det er stor stas med leke som belønning! Merker han noen ganger er skikkelig PÅ med leken, og andre dager er bladene som flyr rundt mer spennende
  • Han er så nydelig. Varmer mitt Labrador hjerte. Det er jo noe med denne rasen❤ Nyt livet. Min ble 13 år og vi hadde noen fantastiske år sammen, akkurat som dere to ❤
 • Nylig opprettede emner

×