Jump to content
Hundesonen.no

Smertestillende ved behov

Recommended Posts

Dere som gir smertestillende ved behov, hvordan avgjør dere når det trengs? Hvordan ser man om hunden er smertepåvirket nok til at den bør få smertestillende? Får de en tablett en gang iblant eller gir dere noen dager i slengen når dere gir?

Har fått Onsior 5mg til bruk ved behov, hunden er ca. 4kg. Hun har en misdannet og lett rotert(?) ryggvirvel som antas å gi periodevise smerter. Ble sjekket opp pga. hun tidvis hinker mye med ene beinet og virker litt utenfor til tider (hadde f.eks en periode der hun våknet om natten og sutret og kan i perioder hyle når hun blir løftet opp). Så teorien er at hun i perioder blir stiv og får verk når hun fryser og spenner seg. Skal begynne med fysioterapi og altså Onsior i perioder hun trenger det.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Du må avgjøre ut fra endringer i bevegelse, samt atferd, og dette kan variere veldig fra hund til hund. 
Noen er lettere å lese enn andre. 
Du vil fort kunne finne ut om du har lest hunden rett, om den blir mer "normal" etter smertestillende. 
Ikke alle hunder responderer like godt på alle medikamenter, så dette må man også observere. 
Om du tror hunden har vondt, så har du mest sannsynlig rett. 
Det er som regel en grunn til at man tenker og tror sånt, og selv om man kanskje ikke alltid er like bevisst på det, så observerer man jo, og noterer seg endringer. 

Mine hunder som har fått smertestillende, har fått både enkeltdoser og over flere dager. Ut fra atferd og hva jeg ellers har observert. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg ga smertestillende ved all endring som kunne tyde på smerte, og så kvalitetsikret jeg vurderingen ved å se etter om det forsvant. Bedre å være litt for generøs med smertestillende enn å la hunden gå rundt med vondt.

Min hadde også en misdannet virvel med påfølgende halting. Hun hadde mye vondt og gikk mer eller mindre fast på smertestillende fra hun var 5-6 år.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har gitt Nitro rimadyl ved behov etter avtale med veterinær. Han kan virke småhalt og stiv og treig men etter å ha fått rimadyl en dag blir han mye kvikkere og bedre. Tro om det går an å gå på det fast?  Nå får han 3 dager i slengen og så opphold en periode til han virker mer stiv. Men ser jo at hunden er bedre med dem ,så har lyst å gi han fast. Hvis det ikke er farlig da.. må sjekke med veterinæren. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har også fått smertestillende til min hund som skal gis ved behov. Hun har utviklet forkalkninger i hofta. Hun ble satt på daglig smertestillende i 2-3 uker og 3 måneder tett oppfølging av fysioterapeut. 

Fysioterapi har gjort sitt, og jeg har ikke sett noe grunn til å gi henne smertestillende etter å blitt tatt av den daglige for 3,5 måned siden. 

Men nå vet jeg hvordan vond fot ser ut, å kommer til å gi henne en pille som hun er stiv/halter/foten rister mye. Har også fått beskjed om å gi henne en på morgenen om jeg skal på langtur/dagtur som jeg vet er litt belastede. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Jeg merker det på min ved at hun virker mer stiv, kanskje hyler når jeg løfter henne som du sier. I tillegg pleier jeg å trykke over ryggen hennes for å se om hun virker til å vise ubehag eller tegn på smerte. Da får hun. Jeg gir heller en gang for mye enn en gang for lite. Jeg pleier bare å gi når hun trenger det, så om det er 1 dag, eller flere dager i strekk, det ser jeg an. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det er kanskje greit å gi en periode fast til å begynne med for å observere endringer i hunden lettere. Også gå utifra både fysiske endringer, halting og adferdsendring. Og evt lære seg og kjenne litt på hunden og sånn sett både reaksjoner og kjenne stivnet etc i musklene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Hører så ofte om tisper som sliter med innbilt brukes, forstår ikke greia...  Ikke noe jeg hadde noe som helst fokus på å engang høre om da jeg selv skulle ha hannhund for å være ærlig, men absolutt noe jeg ville vært mer bevisst på i kjøp av tispe. 
  • Syns det ble bra jeg. Klarer ikke se noe påfallende der selen skulle vært. Liker GIMP godt - det er lite man kan gjøre i Photoshop som man ikke kan gjøre like bra i GIMP, helt gratis.
  • Tusen takk for et grundig svar med nyttige innspill! Jeg skal definitivt prøve meg fram med rådene dine. Vi har jobba en god del med selvkontroll og omvendtlokking, men hovedsakelig for å jobbe med fokus som på den første filmen. Jeg skal definitivt prøve å ta med meg det inn i stå under marsj også. Ståen til Torvald har vært veldig svak, og er til en viss grad forsatt det. Han hadde en skade i ryggen da han var yngre og en av fysioterapiøvelsene vi fikk beskjed om å gjøre da, var å gå fra sitt til stå "sakte og kontrollert", noe som gjør at han er veldig treg opp i stå. Han har også vært vant til stå-sitt-stå-sitt, og så videre, fra den samme øvelsen. Derfor har han lett for å synke ned i sitt igjen. Jeg skal gjøre litt undersøkelser rundt hoppstå - kanskje det rett og slett er lurest å lære inn stå helt på nytt, med ny kommando? 
  • Tror jeg fornærmet en i hundeklubben da vi diskuterte tisper som lider av å være innbilt etter løpetid 😶 Hun fortalte at moren og søsteren til tispen hennes var kastrert siden de var så innbilt. Mens hun hadde hatt noen kull på sin tispe. Jeg spurte om tispen hennes ikke slet med innbilthet, og det gjorde hun. Og det var da jeg sa «men da burde du vel ikke avle på henne?!» 
   Hun ble tydelig irritert over spørsmålet mitt. I utgangspunktet ville jeg gjerne kjøpt valp av henne, og av tispen hennes. Men hvis denne løpetiden skal bli et stort problem så vet jeg ikke helt. Har tidligere kastrert ei tispe siden hun ble så deprimert etter løpetid. For meg var det ingen problem å kastrere henne så lenge det gav henne et bedre liv. Men det er jo i utgangspunktet ikke noe jeg ønsker å «måtte» gjøre med neste hund også. Kanskje det er noe å spørre valpeselger om; er tispen (mammaen til kullet) veldig innbilt etter løpetid, og rasen generelt?
   Det er så mye som skal være riktig 😦
  • Skaffet meg GIMP, og forsøkte å redigere bort selen. Slet litt med å myke ut "kantene", men synes det ble greit nok for en fersking å være😅 (nybegynner i å fotografere også, så bakgrunnen ble litt uheldig)    
 • Nylig opprettede emner

×