Gå til innhold
Hundesonen.no

Pelstype på hund

Recommended Posts

Hvordan pelstype er mest fysisk krevende for en eier? Altså om man har en langhåret hund så må man børste og da kan man få vondt i hånda og ryggen ol. Eller om man skal nappe hunden må jo eieren fysisk kanskje være stødig på hånda og å stå i ro kan jo også belastninga være vond. Hvis man har en hund som røyter må man fysisk støvsuge mere og det er tungt å støvsuge. Man må bruke muskler opp om man skal klippe en hund og holde armene oppe eller bruker barbermaskin. Altså alle pelstyper krever at eieren er fysisk sterk og hva er mest slitsomt synes du? Tenkte mest på det fysiske som armer, bein, hånd, rygg osv. og belastningsskader. Det er jo sånn med yrker at feks. frisører sliter med vond rygg og sykepleiere må kanskje løfte og får lettere belastningsskader enn feks. en som sitter på kontor men siden dem sitter hele dagen så kan det også være vondt for ryggen osv.

Selvfølgelig må man klare det å gå lange turer ol. men nå tenker jeg kun på pelsstellet til de forskjellige hundetypene. Er det mest slitsomt å børste en langhåret hund eller å seperere snorer? Vaske en langhåret hund er jo mye slitsommere enn korthåret. Men det å støvsuge røytende raser er jo også slitsomt for kropp og sjel. Barbering og klipp må man bøye seg i ryggen for å se i kriker og kroker på hunden og under hunden. Men man trenger ikke å se så nøye hvis man børster langhåret pels siden da kan man kjenne flokene og taggene ol.

Hva slags pelsstell er best for en som sliter med vond rygg, vonde muskler, stiv nakke, vondt i leddene ol.? Mest krevende fysisk? For litt skrøpelige mennesker? Og nevn gjerne hunderaser som er sånn og sånn. Vanskelig å forklare.

Nå er det ikke jeg som er så skrøpelig da og jeg kjenner ingen heller men bare tenkte på dette hvis man plutselig får vondter her og der. Hva om man blir syk og man må gjøre pelsstell og vask ol. Tenker ikke på tur da det sier seg selv at er man så skrøpelig at man ikke kan gå tur så kan man heller ikke ha hund. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

For å svare litt om pelsstell av langhåret hund: det trenger ikke være fysisk belastende. Man kan fint trene hunden til å ligge rolig i fanget ditt mens du børster, ellers fins det trimmebord man kan regulere høyde på så man får riktig arbeidshøyde.

Men selv om pelstype er viktig i valg av hund er det viktigere at man velger rase ut fra hva du kan gi en hund, hva du forventer å bruke hunden til og hvordan hverdagen din ellers er. Det er mange ting som er viktigere enn pels når man skal velge riktig hund for mange år fremover.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Strihår med mest mulig trimmefri pels - hverken napping eller røyting.

Korthår som ikke røyter i haugevis (ikke labradortype pels) støvsuge huset normalt må man uansett. I værste fall finnes robotstøvsugere.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg selv har ingen vondter, men kan ikke se for meg at mine er særlig belastende og stelle, har kinesisk nakenhund og malteser/shih tzu. Begge krever endel pelsstell i forhold til børsting og klipping/barbering. Nakenhunden min er en såkalt hairy hairless, så hun må barberes med maskin annenhver uke for å holdes ‘fin’. 

Moren min har noe leddgreier, hun har stor og mellom puddel, som jo krever ganske mye stell, det klarer hun også fint. 

Det er jo svært individuelt, nesten umulig å svare på vil jeg si....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg vil anta at noen av korthårsrasene er de enkleste, men vet ikke hvilke som røyter minst.

Men hvis man ser bort ifra dem så er pelsen til en del av spisshundene ekstremt mye enklere enn det ser ut som (tysk spitz/japansk spisshund/finsk lapphund f.eks). Den må børstes ca en gang i uken, er selvrensende og trenger sjelden å bades.

Jeg tror jeg ville sett bort ifra klipperaser hvis jeg var redd for overbelastning, men da går det jo an å sette bort jobben om det er krise.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Jeg synes klipperasene er fysisk slitsomme fordi de krever mer bading, noe som jeg synes går utover ryggen min 😂

man kan godt sette bort all klipping til hundefrisør, men ikke all bading av en slik rase. 

Korthåret spisshundpels må være den enkleste. Man slipper klipp, bad, det meste av børsting og trenger ikke å kle på dem.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Når du går høyt opp på banen proklamer at noe er bevist uten at du har noe som helst dekning for påstanden er det klart at jeg reagerer   Det har ingen ting med å finne feil eller ikke.  Om noen mener at hunder "smiler" i gitte situasjoner kan de vel få lov til å mene det uten at det skal forklares med at det bare er muskeltrekninger rundt munnvikene og har lite eller ingen å gjøre med smil?  La nå folk kose seg med å tro at noen glade hunder "smiler". Man trenger ikke "floode" med lenker til mer eller mindre vitenskapelig underbygde artikler for å frata folk gleden ved å tro at deres hund "smiler" fordi den er glad. Kanskje noen hunder har den refleksen rundt munnen nettopp fordi den er glad?
  • De fleste adopsjonsorganisasjoner hevder at de bruker seriøse veterinærer. Selvfølgelig. Det er også dessverre nordmenn involvert i disse organisasjonene, så det er heller ingen garanti. Så selv om hunden din ikke har bodd på gaten så gjør det ikke nødvendigvis ting noe bedre, dessverre. Men håper du får en bra hund uansett, når du først har tatt dette valget. Det er jo heldigvis ikke slik at alle adoptivhundene kommer med store adferdsproblemer og smittefarlige sykdommer, selv om risikoen gjør det uønsket. Men kan jeg spørre om hvorfor du har valgt å adoptere en hund fra utlandet, i stedet for fra Norge?
  • Nå vil jeg først og fremst si at denne har aldri vært gatehund. Hun ble gitt vekk fordi hun ikke ble gravid og de drev puppy mill. Hun bor i privat fosterhjem og har mer enn nok av vaksiner og papirer fra vetrinær. Alt har gått gjennom ei norsk dame men klart at å ta med seg gatehunder uten skikkelig vetrinær, vaksiner etc er jeg også imot
  • 8 år og ikke fylt 2 år.  Bonden sjøl har hatt de ute sammen igjen, da enset de ikke hverandre. Og nå når det blir mer gjeterarbeid så får de brukt hodet og blir forhåpentligvis mer tilfredse.
  • Det høres ut som du har et meget deterministisk syn på begrepet "bevist". Vi sier det samme, men du er bare ute etter å finne feil hos meg og derfor rope ut om at det er ikke bevist, det er en teori. Jeg beklager erbødigst om det var et overgrep på ditt livssyn at jeg brukte begrepet bevist i en debatt som handler om virale bilder av hunder som menneskliggjøres til å se ut som små barn. Var ikke klar over at vi egentlig var på en høyere vitenskaplig korrekt linje hvor begrepet "det finnes overveiende bevis for" skal brukes framfor bevist. I min forståelse av verden er det slik at hunder nedstammer fra en ulve(liknende) stamme som var flinkere enn andre til å tilpasse seg mennesker, og det er det verdenssynet jeg går ut i fra   Om du mener hund stammer fra primater og at de kan smile må du gjerne informere mer om det.
 • Nylig opprettede emner

×