Jump to content
Hundesonen.no

Tyttebæra

Medlemmer
 • Content Count

  375
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by Tyttebæra

 1. Bildene og filmene viser helt klart hunder som lever under uverdige forhold, problemet med artikkelen er at PETA ikke er en troverdig kilde. Men for å ta diskusjonen om dyrevelferd og hundekjøring: Jeg reagerte på at artikkelen i hovedinnlegget ikke nevner noe om anmeldelse eller lignende, det burde vært gjort hvis saken var ekte. Det jeg fant er at tilsynelatende gjelder ikke Alaskas lov Sec. 11.61.140 Cruelty to animals for hundekjøring: "(e) This section does not apply to generally accepted dog mushing or pulling contests or practices or rodeos or stock contests". Hvorfor er hundekjøring unntatt fra denne loven og hva betyr egentlig dette i praksis for sledehunder i Alaska? I denne artikkelen ville ikke ITC inspisere kennelene. Greit nok når det er PETA som kommer med anklagene, men det fikk meg til å lure på i hvilke tilfeller de faktisk inspiserer kenneler. I deres Kennel Standard dokument står det at kjørerne «self-certify» og «ITC will not independently inspect except for cause or reasonable suspicion». https://d3r6t1k4mqz5i.cloudfront.net/wp-content/uploads/2018/06/2019-Kennel-standards-agreement.pdf?x95530 Virker ikke som de er særlig interesserte i å dokumentere at kjørerne faktisk følger denne standarden?
 2. Tyttebæra

  Voksen hund tisset i sofa

  Jeg har ingen erfaring med kastrering av tisper og markering, så kan ikke uttale meg om hvordan kastrering vil virke inn i denne forbindelsen. Derimot har jeg hatt ei tispe som ble kastrert i ung alder og som begynte å bli inkontinent få år etter kastrering, så økt sjanse for tidligere inkontinens er jo en vurdering å ta i denne problemstillingen. Du vil kanskje få bedre innsikt i hva du bør gjøre ved å forhøre deg litt rundt med flere veterinærer om deres erfaring. En toåring er uansett en ung hund enda, mye kan skje hormonelt på et år og det er ikke sikkert at dette er en adferd som vil vedvare.
 3. Tyttebæra

  Akkurat nå juni

  Vaffel som sporslutt var kreativt, sikkert kulere for mange hunder enn en lunken skank. Å slå over på ferskspor ligger nok ganske dypt i mange hunder, en av hundene her har nullet på grunn av elg også. Når elgen tråkker rundt rett ved siden av sporet tar jeg ikke null som et nederlag, er helt enig i at det er i heftigste laget for de fleste hunder. Har aldri blitt spurt om hva mine koster av andre enn venner og slekt. Dersom fremmede hadde spurt hadde jeg nok ikke hatt noen betenkeligheter med å si det. Tipper folk bare er nysgjerrige eller kunne tenkt seg rasen selv. På ti år har valpeprisene steget ganske mye i mange raser og det har vært noen mediaoppslag om prising av enkelte rasehunder og blandinger. For øvrig når jeg leser dialogen din minner den meg om den gangen jeg ble fortalt at bikkja mi ikke var et ekte eksemplar av rasen fordi hun så ut som hun gjorde. Er noe med at du ble spurt om rase og om den er renraset. Kan jo ha vært noen som liker showschæfer og som mente at du har blitt lurt om du betalte fullpris for brukseksteriør.
 4. Tyttebæra

  Akkurat nå juni

  Litt maskulint, to stavelser og ikke vanlig hundenavn - da kan det ikke bli noe annet enn Kåre. Eller Rolf-Bernt De andre spora i skogen, ja, Skal snart begynne å trene igjen selv og er spent på hvor viltidiot valpen vil være. Lykke til videre om du bestemmer deg for å trene videre, har vært gøy å følge med på små oppdateringer om treningen deres. Så gøy, høres ut som det ble en meget vellykket tur! Jeg har lyst til å dra til Ullared selv, men må spare det til en gang jeg har bruk for mye nytt. AN skal jeg se en episode av The Handmaid's Tale før jeg går ut for å trene hund. At jeg har lagt på meg i eksamensperioden er så sin sak, men at bikkja også har lagt på seg et kilo er litt drøyt.
 5. Tyttebæra

  Ostepop

  Kan være ostepop han reagerer på, dersom han ikke har spist noe annet i tillegg som han ikke pleier å spise. Noen hunder har svært sensitiv mage mens andre ikke reagerer på noen ting. Min erfaring er at det er en genetisk faktor her, da jeg har hatt en hund som fikk diaré av det meste samtidig som jeg hadde ei som kunne spise alt som ikke var råttent.
 6. Tyttebæra

  Voksen hund tisset i sofa

  Dersom hun gikk målrettet og lette etter et sted å tisse, er det mulig det kan være en form for markering? Hvis hun har ressursforsvar og kun får være i sofa når du ikke er der, føler hun kanskje behov for å markere den. Kan også være en hormonelt betinget greie. Hvis hun fortsetter å tisse rundt om kring kan det være greit å ha i bakhodet at det kan være noe fysiologisk galt med understellet. Ville forsøkt å følge med på om det skjer i situasjoner der hun aktivt leter etter et sted å tisse eller om det skjer mens hun egentlig hviler eller holder på med noe annet. Selv hos intakte tisper er det ikke unormalt at lukkmuskelen kan bli svakere med alderen og føre til at tispa tisser mens hun hviler eller at hun begynner å lekke jevnt og trutt. Prosessen skjer bare raskere med kastrater.
 7. Tyttebæra

  Voksen hund tisset i sofa

  Er hun kastrert? Venter dere løpetid eller er hun nettopp ferdig? Har du sett henne når hun gjør dette, setter hun seg målrettet for å tisse eller er det uhell mens hun ligger eller sover?
 8. Tyttebæra

  Beste løsning for hund i sedan?

  Som valp får den sikkert plass i et bur som passer i baksetet, etter hvert som den gror seg til ser jeg for meg at selv det største buret som går inn i baksetet vil bli for trangt. Problemet med bur i baksetet er også at setene heller nedover mot ryggen, kan være vanskelig å stabilisere et bur. Jeg tenker sele vil være det beste alternativet i en sedan. Man får kjøpt diverse trekk som man kan kle over setet for å beskytte det mot hår og skitt. Noen slike hundetrekk har kant og slipper ikke gjennom vann, veldig kjekt når det regner eller man har vært på tur.
 9. Tyttebæra

  Hva gjør man når hunden blir angrepet?

  Jeg stiller meg alltid foran min(e) hund(er) når jeg ser en løs, ukjent hund med ymse holdning løpe mot oss. Har hunden et hyggelig kroppsspråk ser jeg situasjonen litt mer an, men griper alltid inn hvis det utvikler seg negativt. Dersom den utrivelige bikkja ikke stanser av at jeg stiller meg mellom, blir jeg mer truende i både holdning og stemme. De fleste hunder stopper eller begynner å nøle når de innser at de må hamle opp med meg også, da får eier som regel tak i dem. Hvis hunden ikke stanser av dette, hiver jeg meg imellom og prøver å få tak på den fremmede hunden. Har ingen sympati med løse hunder som kommer for å ta mine, gjør det som trengs for å holde dem unna. Slipper båndet til mine om jeg må, men aldri før jeg har et skikkelig tak på den fremmede hunden. At bikkja mi stikker av med en angripende hund etter seg eller at begge slåss rett utenfor min rekkevidde ser jeg ingen fordeler med. For meg ligger det instinktivt å gå imellom for å redde mine bikkjer, har vært vitne til stygge skader på grunn av slåsskamper og slike hendelser kan sette spor mentalt. At noen eiere fryser under angrep har jeg forståelse for, men de som tror det er bedre å la hundene ordne opp selv har nok aldri vært vitne til et skikkelig bikkjeslagsmål. Jeg hadde aldri godtatt at en hund som jeg har sett angripe før fikk trene løs på trening, og hadde jeg visst at samme hunden konkurrerte uten bånd i fellesøvelser eller med andre hunder rundt ringen, skulle jeg fortalt eier nøyaktig hva jeg mente om akkurat det. Har selv hatt hund som jeg ikke kunne stole på løs og det er kjipt å legge bort planer, men som hundeeier må man justere planer etter hva man har og ikke hva man skulle ønske man hadde. Andres hundehold skal ikke gå ut over mitt, og omvendt. Det er ikke bare snakk om at andre hunder kan påføres fysisk skade, man ødelegger rett og slett for andre ekvipasjer når man gir dem negative erfaringer med andre hunder, trenings- og stevnesituasjon.
 10. Tyttebæra

  Terrier rasene

  Er det stor forskjell? Ja. Gruppe 3 består av mange raser, det vil være mer effektivt og nyttig for deg å lese deg opp på dem du er interessert i. Bruk heller denne tråden til å spørre om spesifikke raser. Alt er selvsagt relativt, jeg vil si det er flere terriere som går for å være milde og rolige hunder. Sta, egenrådige og noe selvstendige er de selvsagt, men det er et hav av forskjell mellom mange raser når det gjelder strihet og aktivitetsnivå. Når jeg skriver aktivitetsnivå, tenker jeg ikke bare på hvor mye mosjon de trenger, men hvor aktive de er i hus. Noen raser er for eksempel "på" hele dagen og følger med på absolutt alt som skjer i huset, mens andre ligger rundt omkring og tar livet mer med ro.
 11. Tyttebæra

  Akkurat nå mai

  Da er det verre. Selv har jeg et tema jeg går ut fra. Tilfeldigvis er andre hunder jeg har hatt navngitt innenfor temaet, så da fortsetter jeg bare med det. Men bikkjene er jo like veltrente selv om de har en litt høyere fettprosent? Forskjellen er bare at de ikke ser like definerte ut.
 12. Tyttebæra

  Akkurat nå mai

  Sånn generell kommentar til bildet: Hvorfor har denne kroppssammensetningen plutselig blitt en greie nå? Ser dette oftere og oftere på SoMe, alltid fulgt av et lass positive kommentarer. Litt kroppsfett går da ikke ut over verken prestasjon eller helse? Ikke at det er noe galt med å ønske en slik kropp, jeg forstår bare ikke helt motivasjonen bak. Kanskje bare å be familien navngi valpen med en gang? Er det mangel på alternativer som er problemet eller klarer du ikke bestemme deg for et av de alternativene du har?
 13. Tyttebæra

  Akkurat nå mai

  Krysser fingrene for at valpen blir bra. Fordelen med å ha truffet litt hunder av rasen er at man vet litt om hvilke linjer man bør se på. 3 år er nok den gyldne regelen for mange. Da har den eldste fått modnet og er høvelig ferdig oppdratt, samtidig som begge er unge nok til å ha mye glede av hverandre i lek og kan være med på den samme aktiviteten. Har kjøpt to valper med 1 år i mellom en gang og det er noe av det dummeste jeg har funnet på noen gang. 🙈 Mellom han jeg har fra før og valpen jeg får i år blir det over 10 år i mellom, og det er egentlig for mye føler jeg. Han jeg har fra før kommer nok til å være gretten gubbe som må skjermes en del fra valpen, usikker på hvor mye hjelp jeg har i ham. Jeg fikk sjekket noen kuler på gamlingen min for en måneds tid siden, vet hvordan det er å vente på svar. Enda eklere med kuler på unge hunder. Håper det viser seg å være helt ufarlig.
 14. Tyttebæra

  NKK og tisper med løpetid.

  Jeg tror noen av oss har en litt lunken innstilling til løsninger fordi vi er to fronter som er ganske uenige om hva som er rimelig å forvente av en hannhund rundt løpetid. På den ene siden mener noen at startrekkefølge/separate baner er den eneste tilretteleggingsmuligheten som ivaretar hannhundene i noen grener, og på den andre siden mener noen at hannhundene bare skal takle løpetisper uansett - punktum. Hva som er rimelig å forvente er en grunnstein i debatten som det må være enighet om for at det skal være mulig å diskutere løsninger. Dette er jo en sak som vil få store konsekvenser hvis det gjøres endringer som i liten grad er gjennomførbare for hannhunder med helt normal kjønnsdrift.
 15. Tyttebæra

  Akkurat nå mai

  @Nemi1 Huff, for en grusom opplevelse! Håper det ender godt for dere. Dual blir nok bra, kjenner flere trivelige slike. 3 år i mellom er et fint mellomrom tenker jeg, vurderer det mellom denne og neste valp. Denne gangen blir det 9 år siden forrige valp. Har glemt det meste om å ha valp så kommer sikkert til å få et lite sjokk. Det å bare «være» hjemme med raptuser, rampestreker og annet bøll husker jeg ikke så mye av. Dachs er koselig hund, ja. Er jakt denne også er tiltenkt.
 16. Tyttebæra

  Parre med en "onkel"

  Dess mer felles genmateriale, dess større odds for sykdom og da særlig immunrelatert sykdom. Hva som er for nært er uansett vanskelig å svare på. Det avhenger av hva slags sykdom som forekommer på linjene og hvor mye innavl som er gjort lenger bak. Er det noen av de samme problemene som går igjen på linjene bør man unngå denne typen innavl. Har det forekommet problemer med immunsystem eller fertilitet på linjene ville jeg også vært skeptisk. På en så tett innavlsparring som onkel/niese bør du også sjekke hva mer de har felles bakover i stamtavla, lenger bak enn 5 generasjoner.
 17. Tyttebæra

  NKK og tisper med løpetid.

  Har sett på svenskenes reglement for rally. Løpetispene skal starte sist i alle klasser og luftes på eget område. Med unntak av for klasse 1, kan de gjenbruke banene etter ei løpetispe har gått. Hadde vært veldig interessant å høre hva de erfarer og mener om den ordningen. I følge reglementet for LP i Sverige er det opp til arrangør å tillate løpetisper, dersom de tillater det gjelder samme regler som i Norge. I NBF får løpetisper ikke delta i Sverige, mens i Norge er det opp til arrangør. I IGP skal løpetispene starte sist i B og C, begge land. Den generelle trenden er altså at løpetisper skal bedømmes sist og holdes for seg selv, en ordning som ivaretar alle deltakere. Jeg tenker det bør åpnes for at arrangør selv kan bestemme om de vil ha med løpetisper eller ei, da kan klubbene tilpasse ut fra hvilke ressurser de har. I de fleste sporter ser jeg ingen grunn til å forby løpetisper tvert. Jeg mener at agility ikke kan sammenlignes med lydighet. I agility løper bikkjene rett gjennom en bane og den sinnstilstanden de fleste hundene er i når de går er helt forskjellig fra LP. I lydighetsøvelsene risikerer man at hannhundene får trykt en blodflekk rett i trynet under dekk. Da luker man ikke ut de mest ovrerhomonelle men ødelegger for helt normale hannhunder. Stridens kjerne er ikke at tisper generelt er problematiske, problemet oppstår når hun står. Hvilke andre arter er det som ikke lar seg påvirke av hunkjønnets brunst? Når ei tispe står kan du liksom ikke skylde på «griseadferd», da har han en ganske rimelig grunn til å ikke være helt på nett. Uansett hvor pent en hannhund oppfører seg rundt løpetid, er det urimelig å forvente at han skal være helt upåvirket når han skal gå et lp-program på samme bane rett etter ei høyløpsk tispe. Det du beskriver stemmer ikke overens med det jeg anser som normal hannhundadferd. Joda, noen hannhunder er limt i dåsa på tisper hele livet, men som regel er dette en periode under kjønnsmodningen. De jeg kjenner holder ikke på slik i voksen alder, noe er sikkert arv, noe er oppdragelse og noe er erfaring med løpetisper. Jeg tror de mest avbalanserte hannhundene på dette punktet er de som bor med inntakte tisper, som har opplevd x-antall løpetider og vet at det er bortkastet energi å oppvarte tispene før de står.
 18. Tyttebæra

  NKK og tisper med løpetid.

  Kjønnsdrift består seg som regel i at hannhunder vil prøve å formere seg når de får ferten av ei fertil tispe. Det er helt naturlig og slik det skal være. Å forvente at hannhunder skal prestere uberørt rundt høyløpske tisper er litt naturstridig. Instinktet til å formere seg er et av de mest grunnleggende og sterkeste driftene en organisme har, jeg ser det som ganske naturlig at en hannhund ikke kan gå et prikkfritt LP-program på en plen som oser parringsklar tispe. Greit at normale hannhunder skal kunne oppføre seg rundt løpetisper som ikke står, men å oppføre seg er en ting og å jobbe er en annen. At brukshunder klarer å arbeide i nærheten er en rimelig forventning, men hva med alle de andre rasene som gjerne deltar i de laveste klassene? Jeg ser ikke for meg at majoriteten av disse vil klare et bra program rundt ei løpetispe. I den forbindelse tenker jeg også det er viktig å skille mellom en hund med overdreven kjønnsdrift og en hund som er lite belønningsmotivert. På en konkurranse ville det forøvrig være helt umulig for arrangør å bedømme hvor tispa er i løpetida, man ville derfor risikert å møte på høyløpske tisper på området. Et annet problem i dette scenarioet er at man ikke har all verdens tilgang til å trene rundt løpetisper, selv når man har tispe selv er det begrenset. Jeg liker den løsningen vi har i noen grener/klasser der løpetisper er tillatt, tispa går sist og får ikke være inne på området før. I konkurranser der flere hunder skal arbeide samtidig er det forståelig nok ikke like enkelt å løse det på denne måten. Den største utfordringen med dette blir da for arrangør som må bruke ekstra tid og ressurser på å dømme løpetispene til slutt. Skal man dømme 1-3 klasser en ekstra gang pga. løpetispe, går det raskt bort mye tid. På treninger er løpetisper velkommen for min del. Vil helst ha en heads-up i forveien da så jeg kan forberede meg til denne forstyrrelsen i treningen. Hvordan gjør de det i Sverige?
 19. Tyttebæra

  Akkurat nå april

  Sånn er det her også. Det ringer/banker på bare noen få ganger i året, kjente går jo bare rett inn. Det er en grunn til at jeg aldri har orket å trene på det. Forrige gang jeg hadde 2 hunder var det dog mye stress når det faktisk ringte på da, uten en ekstra dør mellom ytterdøra og hundene hadde jeg hatt null kontroll. Sant, mens det enda er lite håndfast-langt-inn-i-framtiden er det lett å prioritere andre ting. Springere er herlige. Er det jakt- eller dual-variant du skal ha? Blir en dachshund på meg denne gangen.
 20. Tyttebæra

  Sosialiering av hund

  Jeg gjør også som i innlegget over, har noen få faste lekekamerater til mine. Tenker det er viktig å se an andre hunder før man slipper sin løs med dem, selv om man selv har en omgjengelig hund. Kan man unngå negative erfaringer er det alltid det beste. I en park der man ikke vet noe om eierne eller hundene kan det nok raskt oppstå kjipe situasjoner. Hvis du blir med i en turgruppe eller klubb blir du nok raskt kjent med noen som kan tenke seg å møtes for å la hundene leke. Som andre sier er det viktig at hundene får erfaringer med å omgås andre hunder for å utvikle eget språk og tolke andre hunders språk, men like viktig er det å lære når man skal ignorere andre hunder. Jeg vil ha hunder som ikke bryr seg nevneverdig om andre hunder på tur eller når vi trener, det gjør hverdagen og treninga vår mye enklere.
 21. Veldig trasig og unødvendig sak. Spørsmålet er hvordan man skal nå ut (og inn) til flere av dem som er slepphendte. Hvilke kanaler kan man benytte for å fange de som ikke leser om hund eller får med seg nyheter? Og hva gjør man med folk som vet bedre enn å slippe hundene sine løs eller bort til andre, men som gir blaffen?
 22. Tyttebæra

  Torneryds Wuna

  Gratulerer med flott schäferfrøken! Blir gøy å følge dere videre.
 23. Tyttebæra

  Akkurat nå april

  Rart med det, adferd som var helt håndterlig da man hadde en hund blir brått kaos når man får nummer 2. Dedikert du da, som er i gang allerede! Jeg har ventet siden januar på at valpen min skulle bli født, men er først nå som jeg er tildelt valp at jeg har begynt å ta tak i ting. Hvilken rase er det du planlegger?
 24. Tyttebæra

  Akkurat nå april

  Føler med deg. Min forrige hund holdt på akkurat likedan, ikke tale om at hun skulle komme tilbake til meg hvis hun slapp løs og fant et eller annet. Hun var en skikkelig ertekrok, løp forbi meg fram og tilbake akkurat så vidt unna rekkevidde. Kunne nesten høre henne rope: "Erta berta, du klarer ikke å ta meg!". Har tilbrakt noen frustrerte 15-30 minutter på sånne epsidoer, ja ... møkkabikkje. AN er jeg i full gang med forberedelser til valpen kommer. Har blitt enig med gamlingen om at vi begge har et forbedringspotensiale på enkelte områder. Han har noen ... *kremt* unoter ..., som skyldes min latskap. Jeg er lei av å ha hunder som bombaderer ytterdøra hver gang det kommer noen, så da var tanken å faktisk investere litt tid i dette denne gangen. Målet er at hundene skal gå i kurven sin når det ringer eller banker på døra. Bør ha tid til å få trent inn rutinen noenlunde med gamlingen før valpen kommer.
 25. Tyttebæra

  Havrevingens Qali aka Lexi

  Gratulerer med valp! Hun er helskjønn, og den valpete ørestillinga på henne nå er jo bare bedårende. Høres ut som hun kan bli en tøffing, blir spennende å følge dere videre.
×