Jump to content
Hundesonen.no

Tyttebæra

Medlemmer
 • Content Count

  541
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  20

Everything posted by Tyttebæra

 1. Tyttebæra

  Stamtavlenavn

  Det er kun NKKs regler som gjelder ved registrering av stamtavlenavn og de reglene er de samme for alle raser, så det finnes ikke spesifikke regler for hver rase. Det du tenker på er nok fenomener som blir vanlige i en rase, men det er jo fritt fram å kalle valpene hva man vil. Noen kjører temakull, for eksempel etter artister, album, tv-serier, bøker osv. Noen kjører A-kull, B-kull osv. og gir alle valpene navn etter forbokstaven. Noen gir norske navn, noen gir engelske, noen bruker navn fra opprinnelseslandet rasen kommer fra og andre bruker andre språk av ulike grunner. Noen blander språk, for eksempel Tyttebæras Dazzling Dazz, mens andre kjører rent et språk. Tradisjonelt er det vanligere på "show-linjer" at oppdretter gir hvert kull lange, forutbestemte navn etter bokstav, et tema, språk eller andre ting de finner på. På en del jaktraser og noen bruksraser er det vanligere å bruke "kennelnavn" + det ny eier skal kalle valpen, navnene er altså ikke bestemt av oppdretter. På noen raser er det vanlig å ta med forbokstaven til foreldrene, f.eks Tyttebæras TJ Kaisa der TJ er forbokstavene til hannhund og tispe. Jeg liker dette, dersom man ikke bruker bokstavkull, da det gjør det raskere å søke opp kull i Dogweb og andre databaser. Du vil nok se at noen oppdrettere blander flere av disse variantene, for eksempel kjører temakull med samme forbokstav.
 2. Tyttebæra

  Curlycoated/puddel/collie/spaniel

  Belgere er årvåkne, impulsive og kvikke hunder som får med seg mye av det som skjer rundt dem og gjerne vil være med deg hele tiden, selv om du bare skal på dass. Noen synes dermed at de virker litt masete og "stressa" uten at de er det. Anbefaler deg å møte flere hunder for å få et inntrykk av dem, de har nok et type vesen som man enten liker eller ikke. Så er det jo dessverre mange mentale brister på belgerne, som gjør at noen lettere blir faktisk stressa av miljø, forstyrrelser og lignende. Hunder som er normalt skrudd sammen i hodet blir ikke stresset av rolige dager. Livet er nå en gang sånn for oss alle at noen dager, uker og måneder har man mindre tid til overs til hunden. De aller fleste langhårsbelgere er vanlige familiehunder, rolige perioder tåler de. Jeg skrev kun om terv fordi det er den varianten jeg har mest kjennskap til selv. Det ble sagt før at det var lettere å finne terver som var avlet mer helhetlig med fokus på både mentalitet, sport og utstilling, hvordan situasjonen er i dag vet jeg ikke. Forskjeller mellom disse variantene bør du nok forhøre deg om hos folk som kjenner begge rasene i dag. Pudler er herlige hunder, ingen tvil om det. Hvor mye pelsstell man orker er noe man må kjenne på selv. Selv foretrekker jeg å dra støvsugeren over gulv og møbler i perioder hundene røyter, foran alt arbeidet med tilvenning av pelsstell, bruk av klær og hverdagsstell.
 3. Tror ikke "boomen" er kommet enda, restriksjonene pga. korona er overhode ikke over. Vil nok bli flere omplasseringer av alle slags dyr når samfunnet går tilbake til det normale, de skal på arbeidsplassen igjen, fritidsaktiviteter åpnes opp, ingen restriksjoner på treningssentre, kulturtilbud eller sosiale sammenkomster. Dette betyr at hundene må være mer alene, det blir mindre tid til tur og aktivitet og dyra blir et problem når folk skal reise.
 4. Tyttebæra

  Curlycoated/puddel/collie/spaniel

  Både puddel, kortis og springer vil fungere fint til ditt bruk. Trekkviljen vil nok variere i alle disse rasene. Når det gjelder å konkurrere litt og trene på hobbynivå vil alle kunne fungere. Working spaniels har mye energi og trenger en jobb å gjøre, vil tro en vanlig ESS vil være mer egnet til ditt bruk. Welsh springer spaniel har jeg aldri møtt noen stødige individer av, så anbefaler heller å se på engelsk springer. Har aldri møtt noen nervøse hunder av ESS og har ikke inntrykk av at separasjonsangst er så overdrevent representert som det er på welsh. Når det gjelder helse og mentalitet vil jeg anbefale deg å lese RAS-dokumentene til rasene, da får du litt innsikt i helseproblemer og mentale utfordringer. Meld deg inn i rasegrupper på facebook og snakk med eiere du møter rundt om kring. Ellers er jo både puddel og spaniels "pelsshunder", og det innebærer jo at man må sette av tid til pelsstell etter tur. Det henger seg skitt og sand i pelsen, de kladder i snø, seler og halsbånd kan tove pelsen, de tørker sent og pelsen er ikke så robust mtp. vær. Påkledning eller nedklipping løser ikke alle problemer. Tenker særlig på at du driver med hest, da er det greit å ha en hund som tåler en regnskur og litt slaps uten at bikkja blir gjennomvåt og kald. At de er enkle å få rene igjen uten å bade dem hver gang de har vært i stallen er jo også en fordel. Når jeg leser kriteriene dine, tenker jeg på en vanlig tervueren (og med vanlig mener jeg ikke brukslinjer, men heller ikke linjer som kun avles for utstilling uten tanke på mentalitet). De har gjerne litt mer motor til sport enn collie, er av den reserverte typen, generelt førerorienterte mtp. å ha løse, trekkviljen er ofte litt høyere enn hos de andre rasene du har nevnt, pelsen er lettstelt og de kan stilles ut. Fungerer greit i agility. Minuset med dem er at man må være obs på mentale svakheter, men en god tervueren er en veldig allsidig hund.
 5. Tyttebæra

  Rotrening med to hunder

  Jeg tenker at valper skal være aktive, jeg da. Mine valper driver alltid med noe når de er våkne, de sover jo flere økter gjennom dagen så jeg tenker at det er naturlig at de er uthvilte nok til å flere omganger med herjing. Kveldsraptus har vært et fast innslag med alle mine valper, som regel da de er på sitt mest pøblete også. Fordelen med å valpesikre områder og å ha mange leker tilgjengelig er at de kan valpe rundt så mye de vil uten at jeg trenger å gjøre noe annet enn å trekke beina opp i sofaen.
 6. Tyttebæra

  Ditt beste valpetips?

  All lek som hunden synes er gøy, kan brukes som belønning. Det er mye stoff både i bøker og på internett om utvikling av lek og ferdigheter som er lurt å trene inn rundt det (hvis man skal bruke det til sport). Hva som er gode måter å leke på er vanskelig å svare kort på. Både pinnelek, drakamp og jaging kan være gode måter å leke på, det handler om å se hva som fungerer for den enkelte hund og å avbryte før det bikker over i noe negativt. Hunder er svært forskjellige, både når det gjelder hva slags lek de liker og hvor raskt de blir stressa i en negativ retning. Litt stress er ikke farlig, akkurat som at vi mennesker blir stressa når vi leker «har den» eller andre leker med mye fart. Det er når det blir mer stress enn det er gøy for hunden at lek blir negativt, og det må man vurdere ut fra hver enkelt situasjon og hund.
 7. Tyttebæra

  Ditt beste valpetips?

  - Valpesikre alle oppholdsrom, sett bort ting dere er redde for eller som valpen kan skade seg på. Alternativt, gjerd inn deler av rommene med kompostgrinder eller lignende. Da kan valpen tulle rundt og være valp uten at dere trenger å overvåke den 24/7. - La valper være valper. De beveger seg mye, tygger på ting og utforsker. Raptuser, plutselige anfall av masse energi, er helt vanlig og de roer seg ned selv. - Luft valpen rett etter den har spist, drukket, sovet eller lekt. Renslighetstrening kan ta fra 2 uker til flere måneder, alt er normalt. - La valpen sove i nærheten av dere i alle fall den første måneden, det er sårt for dem å forlate mor og en stor søskenflokk. En hund som får sove permanent med flokken (på soverommet) er også som regel en lykkeligere hund enn en som blir forvist til et annet rom. - Sett av mye tid til sosialisering og miljøtrening. Ta den med i alle miljø som dere kommer til å ha den med i. Husk å fortsette med dette til hunden er 2-3 år, da de går gjennom perioder der de plutselig synes at kjente ting er kjempe skummelt. Går ofte over av seg selv. - Kommandoer og triks kan læres hele livet, det er ingen hastverk med å lære hunden noe. Det som er greit å ha inne tidlig er at hunden kan ta og holde kontakt, men ellers ta ting i det tempoet som passer dere. - Dersom du ønsker å prøve forskjellige hundesporter er det lurt å leke mye med valpen for å legge et godt grunnlag for å kunne bruke dette som belønning. Lek er også en god måte å avlede og aktivisere bitere og rampete valper. - Dra på valpekurs og/eller fellestreninger, men ikke la folk pushe treningsmetoder du ikke er komfortabel med bare fordi de virker erfarne og har instruktørutdannelse.
 8. Tyttebæra

  Rotrening med to hunder

  Får de nok tid til å herje ute da? En 14 uker gammel valp har behov for å bevege seg og styre med saker den tiden den er våken, beste måten å ikke få den andre til å henge seg på er nok grind.
 9. Tyttebæra

  Ny rase

  Fordi mange ikke klarer å se forskjell på en reservert hund og en reservert hund som også har sosiale brister. En reservert hund er bare uinteressert, den er mer opptatt med sine greier enn folk. En reservert hund med sosiale brister er usikker rundt folk. Slike hunder vil gjerne buste, bli overdrevent snusete, unnvike kontakt, trenge lang tid på å ta kontakt med en fremmed, bjeffe overdrevent mye ved besøk og i verre tilfeller bjeffe ved passering og knurre/bjeffe på folk som kommer for nært. Likedan kan sosiale hunder også ha sosiale brister og være usikre på folk. Hunder som er sosiale men virker overdrevent smiskete og oversosiale kan ha usikkerheter som ligger i bunn. På disse hundene er det nok også mange som tolker usikkerheten som at hunden bare er "supersosial".
 10. Tyttebæra

  Willing to please

  Hunder som med "will to please" har et iboende instinkt til å samarbeide med fører. De vil gjerne utføre oppgaver sammen med eier og instinktet er så sterkt at de opplever utførelsen i seg selv som noe forsterkende. Det er en medfødt, indre motivasjonsfaktor for hunden. Med andre ord kan det vel beskrives som en kombinasjon av samarbeidsvilje og samarbeidslyst. Mange hunder er trenbare fordi de har høy motivasjon for godbiter eller lek, men de har ofte ingen "will to please" fordi hvis man fjerner belønningen har de enten svært lav eller ingen vilje til å utføre en kommando. En hund med mye "will to please" vil utføre kommandoer for dårligere belønninger eller ingen belønning. De gjør i mye større grad ting bare fordi eier ber om det, som nok er opphavet til dette uttrykket. For å ta et konkret eksempel, så vil man generelt få en BC til å gjøre mye mer for mye mindre, mens en cairn terrier vil gjøre mye mindre for mye mer.
 11. Tyttebæra

  Hund fyker på meg når han er i langline.

  Jeg har en tispe på litt under 2 år som har vært gjennom mange perioder der hun oppfører seg som en dritt. Plutselig har hun glemt alt hun har lært av oppdragelse og kommandoer og er på nivå med en 12 uker gammel valp. I disse periodene får hun blant annet plutselige anfall på tur der hun biter i armer, bein og bånd, det koker litt over i tenåringshjernen med andre ord. Alle mine har drevet med dette, i mindre alvorlig og mer alvorlig grad, så vil regne det som helt normal tenåringsadferd. Det er bare sånn det er til de blir 2-3 år. Med hun jeg har nå tar jeg ganske lett på denne adferden fordi jeg vet hvordan jeg håndterer det, men med min første hund var det en heelt annen historie. Med min første hund ble jeg veldig stressa når jeg opplevde dette, jeg forsto ikke hvorfor det skjedde, hva det kom av eller hvordan jeg skulle håndtere det, som igjen førte til en svært negativ spiral for både meg og hunden. Det er helt normalt at man føler seg håpløs og vil gi opp hele hundeholdet når man står i slike situasjoner, du skal absolutt ikke beklage for at du lager tråder om det på et hundeforum der jeg vil tro majoriteten har opplevd lignende på et eller annet tidspunkt. Jeg synes du bør søke hjelp hos noen som kan hund der du bor, da du vil få mye bedre råd av noen som kan bli kjent med deg og din hund og se deres samspill. Håper Simira kan hjelpe deg om det er en mulighet, har et veldig positivt inntrykk av henne her på forumet.
 12. Tyttebæra

  Den store tråden for dustete Finn.no annonser!

  Bruksegenskaper kan ikke garanteres når man selger en valp, nei, derfor gir noen "garanti" slik at eier kan kjøpe en ny hund som egner seg. Noen refunderer også deler av beløpet om eier ønsker å beholde hunden, akkurat som man ikke betaler fullpris for en hund som er krypt eller har utstillingsfeil. Dette er jo ikke hunder som det feiler noe annet enn at de ikke fungerer til et spesifikt bruk, de fortjener absolutt å leve lange, gode liv som tur- og selskapshunder eller sportshunder på et annet nivå. Det er ikke sånn at den første som kjøper dem er de eneste som kan gi hundene gode liv, det kan de like godt få i et annet godt hjem. Så lenge hundene får et godt hjem bryr de seg lite om hvor de bor. Selv tenker jeg det må være bedre for dem å bo hos noen som setter pris på de egenskapene de har, enn å bo hos en eier som alltid vil være misfornøyd med den.
 13. Tyttebæra

  Den store tråden for dustete Finn.no annonser!

  Hva er problemet med bruksgaranti? For mange er det viktig at hunden egner seg til det formålet den ble kjøpt til, for noen er sport/jakt en viktig del av hundeholdet og noen bruker hund i arbeid som politi, forsvar, vekter osv.
 14. Tyttebæra

  bgb eller pistolkrok?

  Opplever at pistolkrok har lettere for å gå i stykker eller kile seg fast pga. sand, is osv. BGB har lettere for å åpne seg når det utsettes for slag og vridninger slik at sele/halsbånd smetter av kroken. Begge er upålitelige, så at jeg foretrekker BGB er kun fordi jeg ikke hat hatt en eneste som er blitt ødelagt.
 15. Problemet med ønskene dine er at de er selvmotsigende. Du ønsker en hund som kan brukes til sport, altså med egenskaper til å jobbe, men du ønsker ikke de driftene som gjør hunden i stand til å jobbe Med de fleste brukslinjer i gjeterhundgruppen får man gjeting, jakt og/eller varierende vokt på kjøpet, hvorfor? Jo, fordi disse egenskapene bidrar til at bikkjene fungerer til bruksarbeid. Det er sjeldent man får brukshunder som fungerer som fyrverkeri på trening og konkurransebanen, samtidig som hunden fungerer og tilpasser seg hverdagen like lett og raskt som en nedavlet, sedat selskapscocker. De egenskapene som gjør at hundene presterer bra i sport, gjør også ofte at hundene kan få diverse utfordringer med uønsket adferd i hverdagen. Det er fullt mulig å få gjeterhunder som ikke jager, gjeter og vokter ukontrollert altså, men det kreves at man velger rett individ og er villig til å legge ned den treningen som trengs.
 16. Skal du forsikre deg om at du får en hund som ikke gjeter, vokter og ikke har noen stor jaktlyst er det kun retrievere som passer. Hundeaggresjon og utagerende individer kan man finne i alle raser, selv om de vanligste retrieverne ikke virker mer enn gjennomsnittlig belastet med sånt.
 17. Tyttebæra

  Matmengde og «sulten» valp

  De fleste bikkjer framstår "alltid" sultne, særlig på godsaker som ikke er tørt og kjedelig tørrfôr. Når de får andre ting i tillegg er det som regel tørrfôret som blir spist sist. Har de ingen konkurrenter i form av andre hunder som kan spise opp for dem heller, spiser de det gjerne ikke før de faktisk er sultne. Så lenge hun er i godt hold ville jeg ikke gjort noen endringer.
 18. Tyttebæra

  Snusing på stevne

  Jeg ville brukt kontaktlyd som kommando for å avbryte. Kanskje jobbe med å forsterke den i situasjoner der hunden er snusete, på tur, friområder, tørrtrening på stevneområder ol. Og så må du trene på å gå lange kjeder uten belønning, helst bør hunden kunne gå lengre kjeder enn det er i klassen dere stiller i. I rally setter man bare sammen noen øvelser i random rekkefølge når man trener kjeder. Start med noen få øvelser og øk, og varier litt med kortere og lengre kjeder slik at det blir litt uforutsigbart når belønningen kommer. Når hunden går lengre kjeder må belønningen hunden får på slutten være så fantastisk at det føles verdt det for hunden.
 19. Tyttebæra

  Petit Basset Griffon Vendeen

  Kjenner litt til noen individer. Stort sett greie bikkjer, typisk basset / drivende hund på mange måter. Flere mener de er ganske milde i skogen og ikke jager så hardt som er en fordel særlig på rådyr, selv hører jeg om blandet erfaringer på akkurat det punktet. Selv oppfatter jeg dem som litt pinglete mentalt, noe merkelige redsler på en av dem og ser mer alene-problematikk og stress enn på min rase.
 20. Tyttebæra

  Engelsk springer spaniel

  En spaniel badet for 2 uker siden lukter mer enn min strihår som maks bades to ganger i året. Ganske sikker på at det har noe med type pels å gjøre eller noe sånt. Ikke at det er noen sjenerende lukt fra spanieler, synes de lukter mye mindre enn de fleste goldens.
 21. Tyttebæra

  Hva forer du med?

  VOM og tørrfôr. Bytter mellom og/eller blander forskjellige tørrfôrmerker, bruker i hovedsak Acana, Royal Canin og Proplan, og så prøver jeg nye merker av og til. Ellers får de avskjær og rester i tillegg.
 22. Tyttebæra

  Engelsk springer spaniel

  Jeg synes spaniels helt klart lukter hund, til sammenligner lukter min strihår ingenting. Tenker likevel at spaniels har mange fine egenskaper som gjør det verdt å leve med litt hundelukt. Edit: Ille er det overhode ikke, det er bare at de lukter hund liksom sammenlignet med de rasene som ikke har noen lukt.
 23. Tyttebæra

  Vom Puppy til valp

  Nei, har aldri hørt før at næringssammensetningen i VOM puppy ikke er like bra som andre valpefôr. Finnes ganske mange valper som får VOM fra de er 3-4 uker hos oppdretter og sikkert enda flere som fullfôres med VOM fra de er 8-9 uker ved overtakelse, har aldri hørt at det skal være noe problem. Har en selv som er omtrent fullfôret med VOM puppy, merker ingen forskjell fra de som er fôret 50/50. Det sagt finnes det mange grunner til å ikke gi VOM og andre råfôr i det hele tatt, som bekymringer rundt hygiene, oppbevaring, holdbarhet og risiko for patogene organismer (dette er grunnen til at mange veterinærer ikke er begeistret for råfôr). Vet også om oppdrettere som har klaget på at de mener det er for store beinbiter i valpefôret, men personlig har jeg aldri erfart eller hørt av de rundt meg at dette er et problem. Er heller ikke noen som har klart å bevise at rått er noe verre eller bedre enn tørrfôr, så det er i stor grad "tro" og trend som gjør at det er så populært som det er. Men skal man først fôre med VOM, kan man selvsagt fôre den prosentandelen man vil.
 24. Tyttebæra

  Akkurat nå august

  Mine har gått sammen fra begynnelsen av. Alle mine voksne og unghunder har oppført seg pent med valpene, så jeg så ingen grunn til å skille dem.
 25. Tyttebæra

  Hjelp! Har lovet bort valp til feil person..

  Som Simira allerede har nevnt, så snakket de nok om avresjonsdressur mot sau som utføres av godkjent instruktør. Dette gjøres vanligvis på jakthunder som skal brukes i terreng med sau, men jeg tenker at om man bor midt i områder med mye sau kan det være greit å gjøre dette i tilfelle hunden skulle stikke av. Hvert år er det mange sau som skades og drepes av hund, og de siste årene har noen hunder blitt skutt i forbindelse med sau. Tenker at dette heller er en rett grunn til å strømme hunden. Jeg synes du skal spørre dem mer ut om de tingene du føler skurrer. Du kan fint spørre hva de mente med å strømme hunden mot sau, hvordan dette foregår, hvem som gjør det og hvor dette skal foregå ol. Det er også helt ok å få dem til å gå mer innpå hva de ser for seg av aktivitet, hvor mye og hva slags, for ut fra det du skriver virker det som de ser etter en lite krevende hund og det tenker jeg kanskje er mest bekymringsverdig. Ellers er du i din fulle rett til å nekte dem valp så lenge det er du som eier kullet, forutsatt at du betaler tilbake depositumet. Det er ikke verre enn å si at denne valpen ikke passer inn hos dem, og begrunne det med at valpen har egenskaper som disse valpekjøperne ikke vil ha i en hund. Du risikerer selvfølgelig at det blir en ubehagelig situasjon og at disse kjøperne reagerer negativt i skuffelsen, men jeg tror du vil føle deg bedre med å stå i den stormen enn å leve mange år framover med en klump i magen hver gang du tenker på denne valpen.
×