Jump to content
Hundesonen.no

Er jeg hysterisk ang god oppførsel?


Tuppen92
 Share

Recommended Posts

Hei. Håper å få litt råd og veiledning her da jeg er usikker på om jeg gjør ting "rett". Vi har en Staffetispe på 1 år og 7mnd og har et sterkt ønske om en godt oppdratt hund som oppfører seg fint hos andre. Her tenker vi at hunden ikke biter på og ødelegger ting, ikke hopper på sofaen uten å få lov, ikke prøver å ta mat fra bordet og ikke hopper på folk som kommer på besøk. Dette har vi klart å få til i godt hold hos de fleste. Men, når vi er på besøk hos min mor, der det ofte er fullt hus (typ 5 stk og opp til 10 stk) og mange spennende ting på gulvet å leke med eller spise, får vi ikke samme oppførsel på hunden som vi har alle andre steder. 

Vi forsøker å aktivisere henne på lik linje som vanlig, men likevel vil jeg betegne henne som stresset og lite avslappet mesteparten av tiden på besøk her. 

Dette resulterer i en god del stress også fra vår side i form av å forsøke å trene henne til god oppførsel, med mye korrigering og forsøk på tilrettelegging. Da det er få i hus som respekterer reglene vi har satt og godtar mye som vi ikke vil at hun skal gjøre. Dermed følger jeg med som en hauk for å påse at hun ikke gjør ting hun ikke får lov til.

Min familie mener vi er for strenge (ingen har god kjennskap til hundetrening og aldri vært på kurs) og hysteriske, og at vi må la hunden få være i fred fordi min overvåkning påvirker hunden. Evt sette henne i buret sitt så hun får slappet av mer. 

Etter hva jeg har lært, så er jo det sannsynlig at så lenge hunden får gjøre som den vil, så vil den bare fortsette med det. Jeg bruker buret også når jeg ser at nå må hun få en pause, men vil jo helst ikke at hun skal måtte være der store deler av oppholdet heller. 

Tar imot råd med stor takk! :)

Link to comment
Share on other sites

For det første så har du en unghund, det er mye å kreve at den skal være fullt veloppdragen hele tiden. Så ja, gi henne litt slakk. I tillegg skiller hunder på situasjoner. Så hvis du er konsekvent på hva hun har lov til hjemme og andre steder, så skiller hun det fint fra å være hos moren din hvor "alt" er lov.

Men hvis hun er stresset der så ville jeg prøvd å finne en mulighet for å skjerme henne mer for det. Spørsmålet er om hun er stresset eller bare aktiv med alt som skjer rundt henne? Det beste er nok å bli enige med huset om hvilke regler som skal gjelde der, og sørge for at hunden får nok ro. Men ikke være så streng på reglene der.

Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Stjerneskinn skrev:

Det er et levende vesen dere skal tilrettelegge dere for at skal få et så godt liv som overhodet mulig, tenker du selv at dette er oppskriften på det?

 

På ingen måte, det er derfor jeg søker råd her inne for å finne en bedre løsning. Tenker det må finnes en måte å få til både god trening og at hunden slipper stresset.

Link to comment
Share on other sites

3 timer siden, simira skrev:

For det første så har du en unghund, det er mye å kreve at den skal være fullt veloppdragen hele tiden. Så ja, gi henne litt slakk. I tillegg skiller hunder på situasjoner. Så hvis du er konsekvent på hva hun har lov til hjemme og andre steder, så skiller hun det fint fra å være hos moren din hvor "alt" er lov.

Men hvis hun er stresset der så ville jeg prøvd å finne en mulighet for å skjerme henne mer for det. Spørsmålet er om hun er stresset eller bare aktiv med alt som skjer rundt henne? Det beste er nok å bli enige med huset om hvilke regler som skal gjelde der, og sørge for at hunden får nok ro. Men ikke være så streng på reglene der.

Tusen takk for rådet. 

 

Vanskelig å si om hun er stresset eller aktiv. Staffene er jo gjerne veldig ivrige, men vi ser tilstede noe hvitt i øyene og pesing til tider. Og med problem med å finne roen og sove litt iløpet av dagen, som hun normalt gjør andre steder. 

Link to comment
Share on other sites

Som nevnt er jo hunden ganske ung, og det er fryktelig krevende for dem i denne perioden. Mange ting de har lært og er flinke på kan de "glemme" litt. Senk skuldrene litt, og tenkt at det også skal være gøy og alright, ikke bare strengt og "kjipt".

Jeg ville også funnet ut hvorfor hunden stresser. Kan det være pga mange folk som er samlet? Hvis så, ville eg jo skjermet hunden en del. Jeg ville også sett på muligheten for å dra på besøk dit når det bare er deres familie, slik at dere kan være i huset uten for mye folk, og da kan øve på miljøet i huset uten for mye forstyrrelser, folk som ikke respekterer dere o.l.

Vanskelig å si noe egentlig om du er for streng og "hysterisk" uten å liksom se hva som skjer i situasjonen. Men husk at hunder også er levende vesener, og ikke maskiner. Jeg opplever at veldig mange mener at hunden skal være så "lydig og oppdragen" og den må jo selvsagt ha oppdragelse som f.eks å ikke hoppe på folk. Men jeg personlig syns ikke en hund bare skal sitte/ligge å være til pynt, med mindre hunden selv ønsker å ligge i fred og slappe av selvsagt. Det betyr heller ikke at hunden skal herje, klarte på bordet o.l. 

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Har en hvit en også altså😄 Greier ikke helt slutte med dem. Ja, pleier vel å si at han er en ekte belger; mest Groenendael blandet med Malinois + en dæsj Tervuren. Veldig trivelig liten fyr som liker å bruke nesa. Var det ikke sånn at du snuste på ny? Moren til min svarte skal ha nytt kull nå...wink wink, nudge nudge😘
  • Det kan ta litt tid fra bytte av hjem til hunden reagerer på det og forstår at det ikke er midlertidig. Med løpetid i tillegg kan det godt spille inn. Det kan godt henne at hun opplever løpetiden annerledes på et nytt sted enn der hun har bodd hele livet. Jeg har dessverre ikke så mye innspill utover det.
  • Hei, jeg skal lage hundegård til en kommende huskyvalp som skal bo i Hagen. Vurderer betongheller eller skifteheller etc langs gjerdet sånn at den ikke graver seg ut. Hvor store trenger disse å være? Holder det med 30x30 cm eller blir dette for smått?
  • Min samboer og jeg overtok for noen uker (3 uker) ei nydelig samojed tispe på 3 år, fra hans foreldre. Hun bodde før i Trøndelag, mens vi bor på Sørlandet, så det har vært en klimaendring for henne. Vi har passet henne en del før, så vi er ikke ukjente for Mira.  Siden vi er friluftsmennesker så har vi gledet oss masse til å få hund, og vi dedikerer mye tid til tur, ski og trening - noe hun selvfølgelig elsker! Vi har også brukt en del tid på å trene grunnleggende lydighet, da hun er sta og helst vil gjøre det hun selv ønsker, som en ekte samojed (; her har vi likevel sett stor fremgang på tur. I tillegg er hun veldig sjelden alene, vi er stort sett alltid med henne, tross at hun er vandt til å være en del hjemme alene. Jeg vil derfor tro at endringen i adferd ikke skyldes at hun er understimulert. Det er også viktig å nevne at den endrede adferden hovedsaklig gjelder når vi er hjemme og ikke ute på tur. Mira er generelt sett en veldig rolig og avbalansert hund, som tross rasen sjelden bjeffer eller synger. Hjemme har hun alltid pleid å være veldig rolig, og hun er en svært høflig hund som er veldig «enkel» å ha med å gjøre.  Så til problemet - hun har begynt å bjeffe og ule mye mer enn hva som er vanlig for henne, selv på natten. Hun virker rastløs og piper også mer enn vanlig. Hun sliter med å komme til ro, og mest bekymringsverdig av alt så spiser hun nesten ikke. Vi har ikke skiftet fôr, så her er alt likt (ønsker heller ikke å skifte da hun har en sensitiv mage). Hun har løpetid, så noe av problemene kan nok skyldes dette. Da jeg snakket med svigers nevnte de at det var vanlig at hun blir rastløs og oppmerksomhetssøkende eller pipete, men ikke at hun slutter å spise og begynner å bjeffe/ule. Legg merke til at vi har hatt henne i 3 uker, og at adferden begynte å endre seg for 1 uke siden, så trolig er ikke problemet at hun har flyttet? Vi ønsker likevel å gjøre denne overgangen så enkel og bra som mulig for henne, og viktigst av alt; at hun skal spise som vanlig. Har noen her tips til hva dette kan skyldes, eller hva vi bør gjøre? Evt om vi bør oppsøke veterinær? 
  • Altså, den totale motsetningen av en sånn hvit 😆 Er det en groenendael? Ekstremt søt, om jeg får si det! 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...