Jump to content
Hundesonen.no

Innkalling med forstyrrelser


Recommended Posts

Jeg står litt fast. 

Har en snart to år gammel fuglehundblanding med mye energi, leken og valpete og lite konsentrasjon.

Jeg jobber mye med innkalling, fordi det er utfordrende med en sånn hund og  fordi jeg så gjerne vil ha det på plass. 

Uten forstyrrelser er den nå ganske bra. Jeg jobber mye med høykvalitets-godbiter og den største belønningen av dem alle - frihet til å løpe fritt igjen. Hun kommer kjapt og uten å tenke seg om først.
Men steget opp til å få henne inn når noe annet frister, føles umulig. Der kommer vi oss ikke forbi langline. Er langlina på (og innen min rekkevidde) kommer hun, er den av kommer hun aldeles ikke. Hun er ikke dummere enn at hun har skjønt forskjellen på falsk og ekte frihet. 

Veldig ofte selvforsterker hun ved å komme nesten inn, for så å løpe bort igjen i en sånn «kom og ta meg»-lek. 
 

Løs på hytta er verst - hun løper 50 meter fra hytteveggen og stiller seg opp i en sånn «kom da! Bli med og lek!»-positur. Og skal i alle fall ikke inn igjen i den hytta. Hun storkoser seg, bryr seg overhodet ikke om at jeg går inn (hun kan være ute lenge alene og kose seg med det), jeg må ut med leker og pinnekasting for å lure henne til meg, og jeg blir mer og mer frustrert over å ha en hund jeg overhodet ikke har kontroll på. 
 

Så: Tips til trening? Er det tilbake i bånd for resten av livet, eller finnes det en måte å hjernevaske også denne villstyringen på?

Link to post
Share on other sites

Det er vanskelig. Men jeg tenker jeg ville startet med å overhodet ikke sette deg i den situasjonen at du må lokke og lure for å få henne inn. Kanskje betyr det et år eller mer i bånd og langline innenfor rekkevidde. Og løsslipp i inngjerding der du har tid til å vente på at hun kommer inn.

Bruker du innkalling innimellom i hverdagen, selv når hun ikke er løs? På tur i bånd, fra stua til kjøkkenet, ut av bilen, osv? Legg inn små innkallinger hele tiden, så det blir en impuls uten å tenke seg om. Varierer du godbitene, selv om det er høykvalitet? Hva med lek, som gjør at hun også må bli inne hos deg litt?

Anbefaler virkelig Control Unleashed-boken, det er en av mine absolutt favoritter.

Ta en titt her også:

https://solvt.wordpress.com/rrr-really-reliable-recall/

Link to post
Share on other sites

Ja, det er mulig jeg bare bør sette det hele litt på vent, i alle fall alt uten langlina. Bare så utrolig irriterende, for 80 prosent av tida kommer hun jo faktisk. 
 

Men likevel. Jeg fåren følelse av at de gangene vi mislykkes er ekstremt selvforsterkende for henne - og dermed veldig ødeleggende. I alle fall de gangene hun begynner på denne «Prøv å ta meg om du kan»-greia. 
 

Og ja! Den boka der har jeg glemt! Den skal jeg gå i gang med asap.

Edited by Spretter
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Tusen takk for godt og fyldig svar, det var mange gode tips her👍
  • Lurt, det skal jeg prøve! Har nok tenkt litt motsatt her, og det funka i hvert fall ikke  Så det er en greie å ha preferanser for veggene altså, ikke bare min hund det plutselig har klikka for Vi har jobbet en del med selvstendighet, så jeg sender henne inn i søket fra relativt lang avstand, men skal prøve å gå litt tettere på med kortere bånd en stund.
  • Dytter opp denne igjen jeg 👀 Noen som fortsatt driver med dette? Jeg har vært av og på så lenge jeg har spilt det (2008, hjelp!), gjerne med noen års pause også. Tok det opp igjen for ett års tid siden og spilt jevnt og trutt nesten hver dag siden, og blit litt hekta igjen, selv om det ikke er like ille som det en gang var 😂
  • Er man interessert i avl, uavhengig om du har tispe eller hannhund og rase, og har en hund som man vurderer å bruke i avl anbefaler jeg å ta Oppdretterskolen til NKK samt Kynologi-kurset til NKK. Var akkurat på sistnevnte nå i helgen faktisk, kjempe bra og flott kurs. Har også tatt Oppdretterskolen til NKK. Har ikke planer om å drive med avl å nærmeste fremtid, men disse kursene (eller lignende) burde vært pålagt for å kunne drive med avl, uavhengig hva slags hund du har. å Avle er et stort ansvar, selv for hannhundeier. På disse kursene vil man også kunne stille spørsmål som dette og annet man lurer på.
  • Wii, så gøy! Jeg hadde slike årlige mål før. Med ymse suksess, hehe. Jeg var ikke i tråden for i fjor fordi jeg aldri har vært særlig aktivt her inne, men hiver meg på nå Syns dog å sette seg for høye og mange mål er skummelt, spesielt siden jeg er i en fase hvor jeg må "starte opp igjen" når det gjelder hund. I tillegg vet jeg ikke helt hva 2024 vil kunne by på, da det er en del andre baller i luften, så jeg må legge noen mål som er overkommelige selv med eventuelt (positive) livsforandringer som kan skje. Mål for 2024 (relatert til hund) Kiska: Ingen særlig mål her, frøkna blir 10 år neste år og har aldri vært utpreget konkurransehund. Jeg håper 2024 blir et fint år for henne med minimale helseproblemer, og at vi blir flinkere til å dra ut på litt lengre turer med overnatting. Logi: Ikke min hund, men en viktig del av livet mitt, så jeg stjeler han titt og ofte fra kjæresten. Målet mitt med han er å gå nybegynnerkurs i agility, det tror jeg hadde vært gøy! Et litt mer hårete mål som jeg ikke blir lei meg for hvis vi ikke får til: starte i rallylydighet (litt begrenset med treningsmuligheter med han fordi jeg og kjæresten ikke bor sammen og bytter på å ha de voksne hundene). Men vi prøver, så får vi se! Haru: Valpefisen blir ikke 1 år før i april, så noe begrenset, men han er jo den jeg har størst forventinger til sånn sett. Mål med han i 2024 vil være å komme ordentlig i gang med faste treninger igjen i et miljø, og ta nybegynner/introkurs i minimum agility og rally. Vil nok prøve meg på andre ting også selvsagt, men dette er liksom det helt minimum for oss, og alt annet ekstra hvis vi får til vil bare være gøy og bra! Meg selv: gå minimum 1 teoretisk kurs innenfor hund, temaet kan være "hva som helst". Jeg syns det er veldig gøy å lære og mener at man aldri må slutte å søke etter kunnskap, og lære nye ting. I tillegg syns jeg det er kjempefint å få "papirer" på det også
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...