Gå til innhold
Hundesonen.no

Er dette lov i Hundekontrakt?


Andii
 Share

Recommended Posts

Heisann,

først og fremst. Jeg kjøpte tyspa mi for ca. 1,5 år siden. Jeg sleit da og fortsatt med depresjoner og utbrenthet. Jeg har ikke lyst og det knekker hjerte mitt av å tenke på å gi bort/selge henne, men jeg har veldig lite energie til overs og henne har ikke fått det hun fortjener! Henne er en ren border collie og har MASSE energie, jeg får ofte ikke til å gå turer så blir noen dager bare ut av døra og inn. Og det gjør meg vondt at hun ikke får være en glad hund fordi jeg står i veien med mine problemer. Så jeg har kommet frem til at det beste for henne er et nytt sted, med noen som er frisk og har energi! 
 

nå kommer vi til spørsmålet mitt. Når jeg kjøpte henne var jeg veldig fjærn, så eneste jeg så var den lille søte valpen og skrev under avtale og kjøpte henne. I kontrakten står det at jeg ikke for lov å selge henne eller gi henne bort, hun skal tilbake til selgeren og det gratis. (ikke at penger har noe å si, men jeg vil ha en eier som bryr seg nok til å gi penger!) jeg har jo skriver under på kontrakten, men er dette egentlug liovlig? Eller kan jeg bryte dette i kontrakten, vis det er ulovlig? 
 

Hun bor nesten 3 timer unna, og jeg vet om venner som sa de gjerne tar henne og da kan jeg også komme å se henne.

hun har vært min redning i den tiden jeg hadde henne, og har roet meg ned og vært min nærmeste venn. Så det er veldig
vondt det valget her.

takk for at du tok tid å lese! ?

12B5C154-E93A-4576-ADB6-C86152F0C20B.thumb.jpeg.1c3a39ef2f7fca0796a6aa75367e4144.jpeg

Endret av Andii
La til bilde
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan neppe tenke meg at du vil få problemer med å selge hunden din til andre enn oppdretter. Det er i bunn og grunn lov å avtale hva som helst i en kontrakt, MEN når man selger noe, så gir man fra seg råderetten til det man selger.

Selger jeg deg bilen min, så kan ikke jeg bestemme hvor ofte du skal ha den på service, og at bilen aldri skal kjøres i Oslo.

Hvis du og oppdretter er sameiere av hunden så stiller det seg noe helt annet.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 minutter siden, Rufs skrev:

Kan neppe tenke meg at du vil få problemer med å selge hunden din til andre enn oppdretter. Det er i bunn og grunn lov å avtale hva som helst i en kontrakt, MEN når man selger noe, så gir man fra seg råderetten til det man selger.

Selger jeg deg bilen min, så kan ikke jeg bestemme hvor ofte du skal ha den på service, og at bilen aldri skal kjøres i Oslo.

Hvis du og oppdretter er sameiere av hunden så stiller det seg noe helt annet.

Heisann, takk for rask svar!

jeg la til et bilde, det er det eneste som står i kontrakten om dette tema. Står ikke noe om sameie.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er ikke lov. En kjøpskontrakt har ikke lov til å gi dårligere vilkår enn kjøpsloven. Kontraktpunktet er ugyldig siden det strider med loven. Det gjelder litt forskjellige regler med handel privat og gjennom firma, men dette er uansett utenfor, og du har lov til å gjøre som du vil med hunden.

Jeg ville informert oppdretter om at du har tenkt å selge hunden og eventuelt tilby henne å kjøpe hunden tilbake. (hvis du ikke allerede hadde venner som ville ha den?)

Det er flott av deg å innse at hunden trenger mer enn du kan gi og sende den fra deg. De fleste hundeeiere forstår hvor tøft det kan være. Jeg håper jeg forstod riktig i at du har venner som vil ha hunden og at du kan ha den i nærheten og kanskje være hundepasser?

Lykke til!

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

49 minutes ago, simira said:

En kjøpskontrakt har ikke lov til å gi dårligere vilkår enn kjøpsloven.

 

 

Den virkelig vesentlige forskjellen på kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven er nettopp at forbrukerkjøpsloven ikke kan avvikes fra mens kjøpsloven stort sett kan avtale seg vekk fra.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 hours ago, Pan said:

 

Den virkelig vesentlige forskjellen på kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven er nettopp at forbrukerkjøpsloven ikke kan avvikes fra mens kjøpsloven stort sett kan avtale seg vekk fra.

 

Forbrukerkjøpsloven regulerer handel når selger er næringsvirksomhet, de fleste oppdrettere er ikke det:

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2002-06-21-34

Jeg er dog rimelig sikker på at Kjøpsloven, som dekker handel også mellom privatpersoner, men jeg er rimelig sikker på at den dekker at tilbakelevering av "vare" skal kompenseres.

En oppdretter har nok uansett lite å stille med hvis eier velger å selge hunden til noen andre, men jeg ville personlig snakket med oppdretter først, så lenge det ikke er noen konflikt der i utgangspunktet.

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, når hunden er solgt så er den solgt. Selger kan ikke kreve å få produktet tilbake uten å betale.

Mange oppdrettere skriver i kontrakten at dersom hunden skal omplasseres, så skal de ha førsteprioritet (mot betaling, så klart). Til tross for at det er relativt vanlig, så har de ingen rett til å kreve dette. Jeg har aldri tenkt på det som noe negativt i og for seg, for jeg synes det er positivt at oppdretter ønsker å stille opp for valpene sine, og jeg tenker at det gir mange kjøpere en trygghet.

Men gratis? No way. Dersom det er snakk om venner eller familie du vil omplassere til, så hadde jeg ikke brydd meg med å kontakte oppdretter med mindre dere har regelmessig kontakt. Ved omplassering utenfor dine kjente, så ville jeg nok sagt i fra og vurdert å selge til oppdretter dersom de er villige til å betale. 

Skjønner at dette er vondt for deg, men du tar rette valget. Hun har behov for mer, og når helsa ikke er god nok så må man dessverre ta vonde valg. Veldig fint om hun kommer til noen du kjenner, og du kan besøke og kanskje være hundepass når du føler deg bedre. Lykke til med omplasseringen, og jeg håper at du kommer deg ut av mørket snart. ❤️

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Jeg har en hannhund på ett år som bruker å legge beinet (altså margbein, nammis) sitt på fanget mitt når vi er i sofaen, og spiser oppå meg. Hva betyr det, er det for at han vil dele eller bare vil ha min nærhet?
    • Jeg synes det kommer helt an på hvor på alvor de tar dette og om de virkelig er innstilt på å ta alle forholdsregler fremover. Hunden skal aldri være løs i hagen eller ute igjen, og eier må ha tilstrekkelig kontroll i bånd med sikret utstyr. Jeg ville hatt en ordentlig samtale med eier, der dere har satt dere ned sammen og diskutert dette uten å gå til angrep, men at du er nødt til å vite at noe lignende ikke skal skje igjen, og om du ser at de gjør det (f.eks har hunden løs eller eier mister bånd) så har du spart på dokumentasjon og vil anmelde.
    • Veldig synd at mange kommenterer uten å kjenne fakta!  NHL og NKK er de to stambokførende organisasjonene i Norge.  Hvorfor noen velger den ene framfor den andre, kan være forskjellig, men for å registrere i noen av registerne, må foreldrene være registrert i et godkjent register og for en del raser er det helsekrav og premiekrav for å registrere valper. Mange hunder er også registrert begge steder, og mange deltar på utstillinger i begge systemene.  Hvis mor er registrert i NHL, kan det jo f.eks være fordi hennes foreldre er registrert der, evt import fra et utenlandsk register anerkjent av Allianz og ikke FCI?  NHL er underlagt Allianz som er en paraplyorganisasjon på linje med FCI, og har medlemsklubber i mange land.  Allianz/NHL  godkjenner raser som ikke er godkjent i FCI, som f.eks Silken Windhound, Alapaha Blue Blood Bulldog og flere andre, men selvsagt kan ikke raser som er forbudt i Norge registreres.  Ifht avl ligger de forskjellige raseklubbers avlsregler til grunn, så valpekull som ikke ville vært godkjent registrert i NKK, vil mest sannsynlig heller ikke kunne registreres i NHL.  NHL har ingen ansatte, men blir drevet av noen ildsjeler som gjør en kjempejobb!  Jeg stiller i begge systemer og stortrives på NHLs utstillinger, der det alltid er lave skuldre og god atmosfære.  Så tro ikke alt du hører, men sjekk selv!   
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...