Jump to content
Hundesonen.no

Utstilling hund


Melinda
 Share

Recommended Posts

Noen ting å se på er 1: Er det en stor rase tallmessig? 2: Hvor mye er foreldrene stilt ut? 3: Hvilke plasseringer i kvalitetsklassen og aller viktigst hvordan kritikker fikk de? 

Om det er en tallrik rase så er det kamp om CERTet, så å ikke ha ett enda trenger ikke være en dårlig ting, de kan bare ha vært uheldige og få noen som er hakket finere foran seg. Det er ikke store forskjellen som skal til. Her kan du sammeligne kritikker f.eks, du kan fort søke opp gamle resultater og lese kritikkene til hundene som ble plassert foran f.eks. I dogweb er det kjapt gjort å trykke på utstillingsid og få opp de andre hundene i den rasen som stilte den dagen på den utstillingen. 
Du har også raser som før januar i år ikke var med i fullCERT ordningen, og man kunne da skikkelig samle på CERT før hunden hadde fylt 2 år. Det kan du også se i gamle tråder her inne, unge hunder med typ 13 CERT. Da "tar" man jo muligheten for CERT fra andre uansett hvor velfortjent det er, så betyr det ikke at hundene som havner bak er kjempedårlige. Nå med de nye reglene så er også kun nr 1 og 2 i kjønnsklassene som kan ta i mot CERTet, før gikk man lenger nedover lista av hunder som hadde fått CK, til man nådde en som ikke var fullCERTet. 
Dette for at tittelen champion skal henge høyt, men en hund MÅ ikke være premiert i hodet og rævva for å være en god avlshund. Utstilling er blitt en sport det også, på godt og vondt. 

Har de røket ut med gult (good) eller grønt(sufficient) hver gang så er det ikke utstilling oppdretter fokuserer aller mest på, men gjerne bruksegenskaper, (Mange som jakter gult i utstillingsringen for å kunne få tittel i bruksgrener) da hadde jeg ikke kjøpt om en av hovedinteressene dine er utstilling. 

Har oppdretteren generelt eller foreldrene til valpene, søsken av foreldrehundene produsert hunder før som er stilt ut med rødt/excellent premiegrad og fine kritikker? Har du snakket med oppdretter og sakt hva du er ute etter, hva sier hen? Er det en oppdretter med mye erfaring eller er de ferske? Har de andre oppdrettere i ryggen om de er ferske? Stoler DU på oppdretter? Hva sier magefølelsen din?

Å få en god utstillingshund er i enden en bonus. Det viktigste er at dere trives sammen i hverdagen. 

Link to comment
Share on other sites

Foreldrenes resultater trenger ikke alltid å være de somme som valpene får. Min eldste har gjort det veldig bra i utstilling, og kunne nok tatt flere championater om jeg hadde vært mer aktiv. Hun er norsk og dansk champion, og vant beste tispe på raseutstilling i Danmark. Har flere gruppeplasseringer og har blitt plassert som bis 4 som veteran. Far var riktig nok dansk champion, men mor hadde en excelent og resten var very good.

Yngste tispen min har begge foreldre som internasjonale champions og har flere vinnertitler og champion titler. også flere ledd bakover er har mange ulike titler. Hun har også riktig nok fått championatet, men har en god blanding av excellent og very good.   

Helse, mentalitet og eventuelt brukeegenskaper er mye viktigere enn utstillingsresultater. å kjøpe hund kun for utstilling er vanskelig, da du aldri vet hvordan den valpen utvikler seg. Les deg opp på rasen, se på utstillinger og lær seg hvordan en god hund skal se ut. utstilling handler ikke bare om hunden, men også hvor flink eieren er til å gjemme hundens svakheter og hvordan den blir gått med. i noen miljøer handler det også om hvor godt kjente oppdretterene er. kjenner til flere hvor hunden gjør det bra om det er oppdretter som går med den, men gjør det dårlig om noen andre går.  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...