Jump to content
Hundesonen.no

Vilter Eng Springer Spaniel


Recommended Posts

Hei

Er ny her på forumet og søker råd til vår viltre hund. 

Vi har skaffet oss vår Eng.Springer Spaniel tispe for ca 6 mnd siden. Hunden er nå ca 8 mnd. Vi/familien har hatt flere ESS før men aldri vært i nærheten av utfordringen vi har med denne. 
Vår ESS her helt vill og stresset når vi er inne hjemme.  (vi er fam på 2 voksne og 2 barn 12 og 14 år) 
Den stresser rundt og prøver å fange skygger og solstråler. Den springer mellom alle familiemedlemmene koninuerlig. Den blir rett og slett anpusten/stresset av egen oppførsel. Vi leker aldri med hunden inne. Når den blir stresset tisser den inne selv om det er 2 timer siden sist den var ute. 

Den er hjemme hver dag alene ca 7 timer uten å tisse inne. Vi har kamera på den og den ligger stort sett og sover. Sover fint hele natten også. 
Den blir gått tur med hver dag 1 time ++. På tur er den glad og fornøyd og er lett å kalle inn når den er løs. 

Det virker som den har et helt sinnsykt jaktinnstinkt iforhold til ESS vi har hatt før. Det har vært helt rolige og fine familiehunder. 
Vi må ha spesialsæle når vi går med den i bånd fordi den dra så mye. (slik som drar hunden til side nå den trekker, det fungerer fint) 

Er det noen som har opplevd samme adferd som har råd til oss? 

Hunden er nydelig fin og 110 % frisk (sjekket hos veterinær) Men oppførselen hennes må vi gjøre noe med. Ellers kan vi ikke ha den. Jeg tror ikke den har det bra når den "jakter" konstant. 

Takk For alle råd 

 

KK
 

Link to post
Share on other sites

Kanskje den får litt lite stimuli og tur?

Trekker hunden i antitrekkselen eller går han faktisk pent? Det er ikke særlig bra hvis den trekker og blir trukket skjevt hele tiden. Da tror jeg det er bedre å sette en trekksele på hunden, kjøpe strikkbånd og bruke hoftebelte.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Den får mye tur 15-20 min om morran, 1 time på ettermiddagen.  Lange turer i helgene. Har inngjerdet hage der den går løs. Kan ikke skjønne at den blir understimulert. 

Den går veldig fin i antitrekkselen. Stopper å trekke med en gang den kjenner motstand. Kan ikke se den er til stort hinder for henne. 
Har vanlig trekksele og strikkband. Brukt det på skiturer i påska. Nytter ikke gå med det på vanlig tur. Hun "står" i sælen... 

Link to post
Share on other sites

Kanskje det den trenger, er nesearbeid og "hodeøvelser", altså trening der den får bruke egenskapene sine? ESS er støtende fuglehund, egentlig en jakthund, og denne høres ut som om den er understimulert. Apporteringstrning, søksarbeid, spor, lydighetsarbeid, bare fantasien setter grenser, det er en veldig allsidig rase !

 

 • Like 5
Link to post
Share on other sites
13 timer siden, Toxi skrev:

Den får mye tur 15-20 min om morran, 1 time på ettermiddagen.  Lange turer i helgene. Har inngjerdet hage der den går løs. Kan ikke skjønne at den blir understimulert. 

Den går veldig fin i antitrekkselen. Stopper å trekke med en gang den kjenner motstand. Kan ikke se den er til stort hinder for henne. 
Har vanlig trekksele og strikkband. Brukt det på skiturer i påska. Nytter ikke gå med det på vanlig tur. Hun "står" i sælen... 

Men det her er ikke mye stimuli? helt gjennomsnittlig for det en hund av denne type skal ha etter min mening. Jeg ville begynt å trene spor- og søksøvelser med henne også. Godbitsøk i hagen, feltsøk og spor eller blodspor er noe ESS er skapt for! 

Meld dere inn i den lokale hundeklubben eller se på nettet etter lokale kurs dere kan bli med på :) 

Ett annet tips er også å trene med henne til å gå fint i bånd. Så får du med kontakt/relasjonstrening også.

Edited by Mentha
RED.: la til en siste setning
 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Vi har gått blodspor og par lydighets kurs med henne. Det er vår 4. ESS i familien, alle har vært fine familiehunder med passe aktivitet og stimuli.  Problemet med den vi har nå er at den har ett voldsomt jaktinstinkt på alt som beveger seg, og hengt seg opp i lys og skygger (tvangsnevrose). Har lest en del om det på nettet. Det er visst ikke så enkelt å bli kvitt. Hadde håpa at den vokser det av deg etter hvert. Det er mange gode tips som er nevnt, mye er dette er prøvd. Men når hun er så til de grader energisk så krever det veldig mye. Hun er lydig nå hun ikke "jakter" :)
Jeg tror jeg vil prøve en adferdsekspert. 

Link to post
Share on other sites

Hun er jo veldig ung med mye energi. Jeg ville som de andre her sier øke aktiviteten betraktelig se om det hjelper på den jakt adferden. Ofte er en tilfreds hund en rolig hund. Ikke tenk på overstimulering. Det skal svært godt gjøres. Hunder har stooor kapasitet.De er ofter understimulert enn overstimulert.  Jeg har  gordon setter selv umulig slite ut sånn sett så man må finne en balansegang. I alderen di er har hun jo også glede av leke med andre hunder om hun har noen fine hundevenmer til det formålet. Masse lykke til🤗

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
22 timer siden, Toxi skrev:
Vi må ha spesialsæle når vi går med den i bånd fordi den dra så mye. (slik som drar hunden til side nå den trekker, det fungerer fint) 

 

Jeg har ingen råd, dessverre. Vår ESS er en rolig familiehund sånn som du beskriver de andre hundene dere har hatt. Men han trenger også ganske voldsomt i båndet til tider :) Hva heter selen dere bruker?

Link to post
Share on other sites

Har en unghund (11 mnd) av en rase alle sier er så avslappet, men han trenger mye mosjon for å være fornøyd. Vi går tur 2-3 timer om dagen hvor vi trener, han får snuse masse og mulighet til å løpe fritt. All maten gis i fryst kong/toppl eller diverse aktiviseringsleker. Tyggebein (oksemuskel er favoritten her) holder han opptatt lenge. Etter å ha sovd litt er han full av energi igjen 🙃 Heldigvis går det over! 

Du kan jo evt. få besøk av en hundetrener som kan se hvordan hunden din er og avgjøre hva som er best for dere. Kan også nevne Trygg hund-klubben som har et helhetlig perspektiv på hundens adferd og de har mange gode tips for blant annet stressreduserende aktiviteter. 

Link to post
Share on other sites

Jakting på lys trenger ikke være tvangsnevrose: "Some dogs become fixated on lights, reflections and shadows, especially those with high chase or prey drive. Light and shadow chasers often begin their obsession with shadows or reflections as a fun game that relieves boredom. The best way to modify this behavior is to redirect your dog onto more positive pastimes."

Link to post
Share on other sites

Du nevner at dere aldri leker med hunden inne. Har den leker inne som den bruker på egenhånd? Hva skjer dersom du drar litt i en draleke, eller triller en ball over gulvet et par ganger?

Det er jo sånn at når dere kommer hjem og skal lage middag, gjøre husarbeid, kanskje hjelpe med lekser eller kjøre ungene på trening og samle krefter etter jobb, så har valpen ligget til lading mens dere var borte. Forventningen er at NÅ blir det moro med familien! Tur er viktig, men dersom mesteparten av ettermiddag/kveld skjer innendørs, så kan man ikke forvente at hunden skal være inaktiv. Da må dere heller finne rolig aktiviterer å holde på med. Det forskjell på leking og herjing, tenker jeg.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Ukene har atter en gang flydd avgårde! Rallystevne nr 2 gikk helt greit! På lørdag gikk vi inn til 185p og en 10.plass i en sterk klasse! Hun var ikke helt med meg når vi startet så vi fikk en SL på en 360 mot venstre, fikk litt senere en altfor skjev sitt så valgte å repetere pga det. (Sitt, Dekk - gå rundt) Fikk også en stopp i banen fordi jeg glemte at vi skulle rett ut i fot etter jeg hadde gått rundt henne. 🤷‍♀️ Så på en 270 mot venstre fikk vi en ny SL, tidtaker satt bak der og Limit kunne tenkt seg å hilse på.  Repeterte, men hjalp ikke så mye, tidtakeren ble for spennende.  Siste trekket vi fikk var uro hos hund i sitten til en 90graders høyre sving. Så ingen ting overaskende egentlig. Det er alle ting vi jobber med!  Søndagen gikk det rævva. Eller dvs, JEG følte det gikk rævva. Når jeg ser filmen i etterkant så er det virkelig ikke så ille 🙈 Hallen stevnet gikk i var delt i 2, så klasse 1 og 2 gikk parallelt med gjerde med presenning over i mellom ringene. Helt greit det. Problemet kom først når hunden i nabo ringen ble litt vel lykkelig og tok seg en seiersrunde, da ble det roping, plystring og klapping der borte. DET synes Limit hørtes veldig gøy å være med på, så hun ble særdeles distrahert ifht hva jeg er vandt til å jobbe med. Plystring er også innkalling for henne. Så jeg gikk litt i kjelleren, bet det i meg og tok det som trening. Så det ble en del ekstra repetisjoner og dobbeltkommandoer. Hun hadde også helst lyst å hilse på tidtakeren igjen som satt i en stol bak ett helomvendings skilt.  Så repeterte der, gikk litt bedre på forsøk nr 2 da. Lurer på om vi ikke fikk en SL den dagen også, jeg husker ærlig talt ikke alt. Men vet vi hadde trøbbel med en dekk og spiral mot venstre. Hadde jeg droppa repetisjonene hadde vi gjort det vesentlig bedre, men men. Nå ble det slik det ble, jeg gikk for å få mer korrekte øvelser heller enn mest mulig poeng. Vi endte opp med 153 poeng og en 16.plass. Men igjen når jeg ser filmen av oss så ser jeg jo at de dommedagstankene om at dette gikk skikkelig dårlig og nå ble vi diska var mest i mitt hode og hvertfall ikke særlig synlig utenfra. Limit jobbet veldig bra til tross for distraksjonene. ❤️ Og knall belønning fikk hun ute etterpå for det!  Så det ble Rallystevnene for i år, neste mulige er 11 og 12 februar, får se om vi gidder å reise dit eller ei, det er dalane som arrangerer så blir litt reising da, og får se om lommeboka tåler det. 11 og 12 mars derimot er jeg rimelig sikker på at vi prøver oss på! Så reiste vi til Stord da, og vi fikk vårt 5 tellende resultat. Ble rett og slett BIR!  Shortlisted i gruppa som vanlig.  Reise vennen vår fikk også BIR valp i sin rase så vi er veldig fornøyde med turen. Og hundene storkoste seg sammen. ❤️  Det blir også tur til Sandefjord, men ikke med det orginale reisefølget. Ett vennepar blir med istedenfor! De vil se hva det går i før de hiver seg uti det selv med nye valpen sin. (Som er akkurat noen dager for ung til å bli med der dessverre) Så her krysses alt som krysses kan for at vi tar Championatet! Hadde vært tidenes julegave!  Jeg og venninna mi med Sankt Bernard har også bestemt oss for å reise til Euro Dog Show i Herning i mai!! DET gleder jeg meg til det!! Mest for opplevelsen enn noe annet! Og så blir det bare en super bonus om vi tar med oss ett Dansk CERT hjem! ❤️ Kunne jo ha reist til Crufts også, men det blir hakket dyrere kan man si, så da ble prioriteten EDS. 
  • Denne saken er så tragisk som den får blitt. Men jeg ser ikke så mange nyanser her, ærlig talt. Eier har vist oppsiktsvekkende dårlig dømmekraft hvis jeg tar det som er skrevet i media for god fisk. Når bikkja har vært innblandet i fire ulike episoder som til dels har endt med sår som måtte sys, og moren har selv sagt at svigermor har forklart at hunden ikke likte barn… Da skal hunden ikke skilles med en slik grind fra små barn som ikke har noen dømmekraft selv ennå. Jeg håper eier blir dømt her, tydeligere tegn på uaktsomhet blir det nesten ikke for meg.  
  • For en skrekkelig sak, en skrekkelig hendelse for alle involverte. Tenk å se kjæledyret ditt drepe barnebarnet sitt. Blod og skriking. Andre traumatiserte barn til stede. Jeg syns så synd på dem alle 😥   Alle er enig, i hvert fall nå; at denne hunden skulle vært avlivet for lenge siden. Stor, sterk, svart, har bitt flere ganger…. For ikke lenge siden var det underskriftkampanje og innsamling av masse penger for at en lite, søt, hvit hund (het han Teddy?) skulle få leve til tross for at den også beit mange (dvs eier greide ikke skjerme hunden fra disse situasjonene). Joda, vet at det er mange kilo i forskjell på disse hundene. Men det er klart at folk ikke alltid evner å vite hvor farlig en hund kan være, når den biter som en reaksjon på en hendelse. 
  • Jeg har aldri hatt problemer med rottiser, jeg har derimot personlig hatt ganske store problemer med andre "familievennlige" raser og blandinger. Noen episoder har vært ren feilvurdering fra eier eller uhell der hunden har kommet seg løs, men de aller fleste har faktisk vært forårsaket av eiere uten noen slags respekt for andre mennesker eller for hva hunden deres var i stand til. Så ja, det er et kulturproblem, det er jeg enig i, men etter min mening er det et kulturproblem som består seg i at man ikke har respekt for at bikkjer kan forårsake alvorlige skader. Jeg bryr meg ikke om hvor vidt det er veldig voldsom lek, hormoner, "skumle" instinkter eller dårlig nervekonstruksjon som er årsaken bak. Hunder som åpenbart har potensiale for å skade, settes i situasjoner der de kan få mulighet til å gjøre nettopp det fordi eier hardnakket påstår at "de ikke er farlige". De skal forstås ihjel og unnskyldes, heller enn at man tar signalene på alvor og tar forholdsregler etter det. Det er ikke et raseproblem etter min mening, hadde folk tatt slik adferd mer seriøst, hadde man ikke trengt å bekymre seg for verken løse, olme settere eller andre, "skumlere" raser.
  • Graderte sertifikater og regulering av kjøp kan vi bare glemme. Hvis vi er veldig heldige får vi kanskje en gang krav om et slags sertifikat for hundehold generelt som et minimum. Men ja, alle hunder skal liksom være for alle. Har du lyst på en høynivå brukshund fordi de ser bedre ut så kan du skaffe deg det. Jeg tviler sterkt på at "alle" oppdrettere av rasen er nøye med hvem de selger til, særlig de som bare har et kull på rottweileren de fikk av en venn som ikke greide å ha den lenger, osv. Det er alt for lite fokus på ulike rasers behov, og alt for mye fokus på at alle raser er "fine familiehunder". Det kan forsåvidt også høydriftsrasene være - så lenge de får behovene sine oppfylt og man tar hensyn til egenskapene de har. Men de aller, aller fleste undervurderer det behovet, også erfarne hundeeiere. Til syvende og sist er det bare tragisk for alle parter når uhellet er ute og det går helt galt.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...