Jump to content
Hundesonen.no

Mental aktivisering


Recommended Posts

Hei! Lurer på hva dere gjør som mental aktivisering med hundene deres og hvor lenge dere holder på. Har hørt at alle hunder burde få minimum 15 minutter mental aktivisering hver dag, men helst en del mer. Vi har flere aktiviseringsleker fra Nina Ottosson og Trixie, men må ærlig si at jeg synes de er ganske dyre, spesielt etter hunden har funnet løsningen og tømmer leken på ett minutt. Har laget en del hjernetrim med pappesker, doruller, håndklær osv., men synes også disse blir tømt ganske raskt. Vi trener også på å gå fint i bånd/passering og hverdagslydighet daglig.

Synes det er vanskelig å finne den fine balansen og vil gjerne høre hvordan dere gjør det, eventuelt om noen har gode tips 😊

Link to post
Share on other sites

Jeg trener jo mot IGP, så da blir det mye mental aktivisering igjennom lydighets trening og spor trening. Men vi har også dager hvor vi ikke gjør noen ting. 😄 Noen dager har vi kanskje en eller to økter med lydighet på rundt 15 minutter og to spor. Andre dager, som idag, gjør vi nada. 

På vinteren når det er snø og det  blir mye mindre lydighet og spor, så hender det at jeg gjømmer tørrfôr kuler rundt om i huset som hun må søke etter, eller at vi terper på spesielle momenter i lydighet eller spor, som ikke krever mye plass, og kan gjøres inne . Som gjenstandsmarkering, eller utgangspossisjon. 

Om man ikke trener mot noe spesielt kan man jo lære inn diverse triks. Som rull rundt, bamse, holde ting, gå rundt ting, rygge, slalom, target. På min første hund så lærte jeg henne mange kommandoer med tegnspråk 😄 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Som jma viser til, vanlig trening, er mental trening :) Jeg trener mot prøver og praktisk jakt, så foruten god lydighet må de ha god nese. Den prøver vi å trene litt hver dag i forskjellige varianter: søke etter maten sin, over lengre tid (jeg fyller på etter hvert i hagen, da de finner raskt), søke etter en liten leke inne i huset, får godbitsøk på tur hvis vi går i skogen og godbitene faller godt nedi lyngen osv. Trener alltid på noe på tur, innkalling, sitt og bli, kontakt, apportering osv. 

Ellers får de noe å tygge eller slikke på nesten hver dag (bein, lickimat og div kong-lignende med fryst mat inni).

Er enig med deg i at disse aktivitetslekene har begrenset verdi med mindre man har bøttevis av de, iallefall de enkleste 😛 Da foretrekker jeg heller en snusematte.

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Når det gjelder aktivitetsleker er jeg veldig fornøyd med Buster Activity Mat. Noen av oppgavene krever en del arbeid for å løse selv om hunden har skjønt poenget. Min hund har fem av de vanskeligste oppgavene på sin matte, og det bruker hun rundt 10 minutter på. Den eneste ulempen er at matta er laget av tøy, og her røyk det både knapper og sømmer ganske kjapt. Ser ikke for meg at dette er noe særlig for store, brutale hunder.

 • Haha 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Har de sluttet med nystekte vafler i skålene? Jeg har brukt både det og ball. Hunden skal definitivt ha et sug mot fristelser, det er jo sånn vi trener med belønning. Men hvis man trener med sterkere fristelser enn man forventer så er det en forutsetning at hunden mestrer det. Målet er jo at hunden skal oppleve både mestring og mer belønning ved å ignorere de sterkere fristelsene og jobbe på tross (eller grunn) av suget, ikke at det skal bli borte. Om hunden stadig får variabel belønning med å faktisk ta fristelsen så vil det fungere mot sin hensikt. Å trene med lav fristelse kan funke fint helt til den dagen hunden oppdager/lukter at det er noe langt mer fristende i skåla på konkurransen. Og så vil det avhenge av individet, om det er så godt inntrent at fristelsen ikke spiller noen rolle. Noen hunder er på jobb i ringen og bryr seg lite om noe annet. Andre har mer behov for kontroll og utforskning av omgivelsene, og da er fristelser en større utfordring.
  • https://www.nrk.no/nordland/ny-studie_-mops-har-51-ganger-storre-sjanse-for-pusteproblemer-_-dyrebeskyttelsen-reagerer-1.16015682  
  • Når man trener en hund så blir man ofte tipset om at man skal trene det vanskeligere enn ting faktisk er, sånn at når man kommer i konkurranse, så blir øvelsene så enklere enn forventet (for hunden) Jeg ser at noen i min hundeklubb sliter med øvelsen "fristelse", hvor man går i 8-tall rundt skål med godbit og en leke. Så de trener og trener med godbiter som lukter MASSE, og som frister noe enormt. Av og til går det bra, men problemet med at hunden løper bort til matskåler og leker, aldri blir helt borte. Og man trener og trener videre.  Mine hunder elsker både mat og leker, men jeg har heldigvis aldri hatt problemer med denne øvelsen. Og jeg lurer på om det er fordi at mine matskåler som oftest er tomme, eventuelt at det ligger en tørr kjedelig sak der. Og leken er lite fristende. Så mine hunder har aldri i konkurranse lurt på hva som ligger i matskålen (for den bruker jo å være tom), og leker bruker å være kjedelig. I konkurranser har jeg stort sett bare opplevd godbiter som virker veldig lite fristende. Og egentlig det samme med leken. Har f.eks aldri sett en tennisball ligge som fristelse (det er jo mange som belønner med tennisballer) Lager man seg et problem når man utsetter hunden for langt større fristelser enn man bør gjøre? For så lenge problemet (=hundens sug mot fristelser) aldri blir borte, så gjør man vel noe feil. Eller?
  • Takk for gode svar. Jeg skal prøve å bytte for  og kan teste ut ananas   cathrine 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...