Jump to content
Hundesonen.no

Liten/medium rase til løpeturer etc


Recommended Posts

Hei 

Vi er på jakt etter en relativt liten hunderase som skal være kapabel fysisk til og like å være med på løpeturer. 
Ca 5-10 kg. 
Helst ikke blant de verste røyterne og bjefferne, men vi tåler litt hår og litt lyd. 
Gjerne forholdsvis rolig vesen/lynne, men ivrig og rask av seg på tur.  
Vil trene lydighet, ikke noe behov for at den skal hevde seg, men gjerne synes det er litt gøy. 
Den må kunne trives i en livlig barnefamilie. 
Forslag? 

 

Edited by Hmmm
Glemte noe
Link to post
Share on other sites
På 11/3/2021 at 8:22 AM, simira skrev:

Whippet må jo være perfekt?

 

På hvilken måte? TS etterspør en hund mellom 5-10 kilo og bare der faller whippet fra. Rasen har økt betydelig i størrelse og vekt de senere år og å finne en whippet nå som ikke overstiger 10 kilo i voksen vekt, ville jeg ikke satset på.

TS etterspør også en hund som skal være med på løpeturer. Nå er det  ikke klart hva TS mener med løpeturer men jeg ville tippet at det dreier seg om løpeturer/jogging med hunden i bånd? En whippet er en løpshund og har som sådan ennå mindre utbytte av den slags enn hva mange andre raser vil ha. Kjenner man til løpsraser, så vet man at det dreier seg om løping/ jaging i fart som langt overgår selv den kjappeste tofoting..

TS etterspør også en rase som kan ha noe glede av såkalt lydighetstrening og sant nok finnes det whippets som har deltatt men det er ikke rasen jeg ville satset på for en slik aktivitet, heller ikke på lavt nivå. En god whippet er mye mer ‘what’s in it for me’ og det er vel ikke akkurat hva man etterser i en ‘lydighets’hund.

Link to post
Share on other sites

Ja, whippeten er i overkant av størrelsen, men oppleves ofte som mindre på grunn av kroppsbygningen. Jeg sammenligner de størrelsesmessig med min gårdshund på 8 kg.

Og selv om de kan og vil løpe enda fortere så er ihvertfall de whippetene jeg kjenner til fine hunder til løpetur. Og av mynder er de nok av de mer myke og førbare, det er flere, også her på sonen som har trent lydighet med whippet. Den meste usikre faktoren her er nok at det er litt tilfeldig om individet vil trives med det eller ikke, men det er generelt en enkel og grei familiehund som i hovedsak passer beskrivelsen. Og Lydighetschampionatet kan man nok se langt etter...

Link to post
Share on other sites
10 minutter siden, simira skrev:

Ja, whippeten er i overkant av størrelsen, men oppleves ofte som mindre på grunn av kroppsbygningen. Jeg sammenligner de størrelsesmessig med min gårdshund på 8 kg.

Og selv om de kan og vil løpe enda fortere så er ihvertfall de whippetene jeg kjenner til fine hunder til løpetur. Og av mynder er de nok av de mer myke og førbare, det er flere, også her på sonen som har trent lydighet med whippet. Den meste usikre faktoren her er nok at det er litt tilfeldig om individet vil trives med det eller ikke, men det er generelt en enkel og grei familiehund som i hovedsak passer beskrivelsen. Og Lydighetschampionatet kan man nok se langt etter...

Mulig jeg misoppfattet TS innlegg men h*n etterspør vel ikke hva slags hunder som oppfattes som større eller mindre enn rase X? TS er vel heller relativt konkret på at de ønsker en hund mellom 5-10 kg. Nå har jeg jo ikke sett din gårdshund, så jeg kan ikke uttale meg om den men ingen av de gårdshundene  jeg har sett IRL, har jeg oppfattet som å være i samme størrelseskategori som whippet. På langt nær. 
 

Jeg kjenner til utpregede brukshunder som blir holdt som båndhund/i hundegård mer eller mindre året rundt. Det går på et vis det også men jeg tviler meget sterkt på at hundene selv oppfatter dette som et optimalt liv.. Så jeg ville ikke på det grunnlaget anbefalt brukshund til noen som ikke var innstilt på å virkelig bruke hunden. 

Whippets er ikke travere ( som i joggetur), får de velge selv beveger de seg enten i skritt eller galopp, etter min erfaring . ‘Fine hunder til løpeturer’ for hvem? For hundene eller eieren?  Min oppfatning er at hunden bør ha like stort utbytte av ‘turer’ som eieren ( det er vel for hunden sin del likemeget som egen, man går  tur eller?) og jeg hevder at whippets har lite utbytte av traving på asfalt/veier. De er utpregedet løpsglade hunder som tar ut energien i eksplosive løpsturer. Har man ikke mulighet til å la hundene få utløp for dette på så godt som daglig basis, tenker jeg at man for hundene sin del bør gå for en annen rase.
 

‘Myk’ er ikke nødvendigvis  det samme som en hund som er så opptatt av fører. Mine holdt oppsikt over hvor jeg var ute på tur men de hang ikke i beina på meg som mer førerbevisste raser gjør. Her så jeg f.eks stor forskjell på whippetene og puddelen, den var mye mer opptatt av meg og hva jeg gjorde.

Ja, jeg vet som sagt også om folk som har trent LP med whippet, likeledes folk med ennå mer ‘sære’ raser men da har de sett det mer som en utfordring og jeg ville ikke anbefalt noen som er interessert i LP, selv på lavt nivå å starte med en rase som ikke er kjent for å ha noe særlig utbytte av slik trening. Det er ikke rettferdig, hverken for hund eller eier. 

Link to post
Share on other sites

Jeg vil på det varmeste anbefale Bedlington terrier. Vi har selv en på åtte måneder, og jeg skjønner ikke hvorfor ikke dette er en mer populær rase! Hun er smart, lett å lære, veldig hengiven, rolig inne og en eksplosjon ute! Hun trenger mye frihet til å løpe, hun er rask, men også veldig glad i å gå i bånd, vi øver mye. På tur trives hun i langlina best, og løper som bare det etter oss. Skal forsøke å ta henne med på skiturer også, blir spennende. De krever en del pelsstell, men røyter ikke. Og man må kle de om vinteren. 

Link to post
Share on other sites

Takk! Interessante diskusjoner. Ser at jeg kan utdype. Løpeturene vil bli kortere og lengre turer, ikke mye på asfalt. Løs der den kan (hvis den kan) utenom båndtvang, men ja vil bli en god del båndløping. Om det viser seg at den ikke har noe glede av løpeturene må den jo ikke bli med, men hadde vært både hyggelig og praktisk. Så ønsker å skaffe en rase hvor det er gode muligheter for at hunden vil like det. Samme gjelder i grunn lydighetstrening - må ikke drive med sånt, men vil gjerne drive noe med det. Pelsstell er helt greit - påkledning også. 
Tenker at Bedlington og puddel er svært aktuelle. Og kanskje dvergpincher. Også sett litt på brasiliansk terrier. Hvordan er disse 4 mtp bjeffing og jaktinstinkt? 
 

Link to post
Share on other sites

Jeg tenker at om du vil ha den med på løpetur, bør den ha litt lengde på beina sine😊 Dverg puddel og den størrelsen synes jeg blir for smått. De henger nok med, men de skal jo like det også. Mellompuddel og cocker spaniel størrelse er nok bedre sånn sett. Kommer litt an på hvor fort du løper også. 

Link to post
Share on other sites
 • 4 weeks later...

Mellompuddel tror jeg kan bli bra med de kriteriene :) 

Enig med QUEST, Whippet blir feil med de kriteriene du har etterspurt. En hund på 12-16 kg er noe helt annet enn en på 5-10 kg. I tillegg skriver du at du ønsker å trene litt lydighet, og det blir mye morsommere for dere med f.eks en puddel enn en whippet :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Det skjønner jeg godt, spesielt når det kom så uventet på. En papillion er heldigvis en grei størrelse med tanke på småbarn, og er ingen superkrevende brukshund. Det hjelper på. Det er kanskje lurt å sette deg ned sammen med mannen din, og for den saks skyld psykologen din, for å snakke om dette. Så kan du gjøre deg litt tanker om hvor nødvendig hunden er for din bedring og for din livskvalitet. Dersom du/dere tenker at hund er avgjørende for å komme deg ut av depresjonen, så må dere bare bestemme dere for at dette klarer dere. Står valget mellom å være veldig syk eller ha hund, så er det egentlig ikke noe valg. Også tipper jeg at alle som blir uventet gravide for første gang føler på frykten for å oppdra et barn. Det er sikkert mange gode ressurser der ute når det gjelder barneoppdragelse og hva man kan forvente den første tiden som nybakt mor. Det skumleste av alt er det ukjente, så kanskje god informasjon kan lette på frykten?  
  • Control Unleashed eller Hverdagslydighet fra valp til voksen er de to bøkene jeg ville brukt hvis jeg skulle satt meg inn i ting i dag ihvertfall.
  • Jeg og min samboer har nettopp skaffet oss en 7 år gammel hvit gjeterhund. Jeg har holdt på med hund hele livet, jobbet på hundekennel, trent agility og diverse. Min samboer hadde schæferhund som liten men utover familiehunden har han lite erfaring med hundehold og hundetrening. Hunden vi har er svært lydig og snill, men samboer vil gjerne lære om hunder, hva slags trening som funker, hvordan hunden lærer og forberedelse dersom vi skaffer oss en hund etter dette. Noen tips? Norsk, engelsk eller tysk språk. Er en hel jungel der ute og synes det er vanskelig å orientere seg. Vi trener Rally med hunden men jeg er ingen pedagog og synes det er vanskelig å rette på han, typ "du må være bestem" "nei ikke så bestemt, nå er du streng" osv. Tydelig at hunden hører mye mer på meg. Regner med mye kommer seg når de blir vandt med hverandre og samboeren min får mer erfaring. Tror likevel en god bok om hundetrening hadde passet han supert. Noen tips?
  • Tørkerull har vi alltid i hus👍🏻😊 Eddik er sikkert lurt det, men jeg virkelig hater lukten av eddik🥴 så det blir nok ikke brukt eddik her i hus😅
  • Det har vi faktisk kjøpt, men glemt å skrive på🙈
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...