Jump to content
Hundesonen.no

Recommended Posts

Hei! Har en liten fire måneder gammel valp i hus som jeg gjerne vil finne et nytt fôr til. Ser acana og orijen er veldig bra, men det blir jo dyrere enn mitt eget matbudsjett i lengden... 

Vil jo selvsagt ha det beste fôret jeg kan finne for valpen min, men helst skulle det vært billigere enn acana/orijen 😕

Har dere noen anbefalinger? Har vært borti josera før, er det bra? Vurderer også å begynne med vom i tillegg til tørrfôr, men har aldri prøvd det før. Er det stress? 

Link to post
Share on other sites

Jeg personlig har ikke prøvd Josera, men jeg ble anbefalt det av noen for sikkert 10år siden. 

Personlig er jeg foreløpig veldig fornøyd med Pure Natural! Veldig fin i magen og normale mengder avføring. Smaken er det heller ikke noe å si på! Det går ned på høykant! Hvis du melder deg inn i valpeklubben til Musti så får du en liten pose gratis av enten dette eller Nutrima. Det velger du selv. :) Så får du prøvd det eventuelt. Som medlem a valpeklunnem får du også 10? % på fôr frem til hunden er ett år! Musti har jo også titt og ofte datovarer på 30% i mitt område hvertfall. 

Du kan også fôre rått som du nevner, det er ofte billigere, men det er jo litt klin da. (Jeg gir 50/50 Pure Natural Puppy og V&H Puppy, + lakseolje, og etter 5mnd alder har jeg også gitt Juniorflex, første gang jeg prøver sistnevnte så hvilken effekt det har vet jeg ikke enda)
Jeg synes ikke det er stress, men jeg ga også den forrige hunden min dette så jeg har holdt på med det så lenge at jeg tenker ikke over det. Jeg har en slik boks i kjøleskapet: IKEA 365+ Matoppbevaring med lokk - rektangulær/plast - IKEA (2l, plast) passer fint en 0,5kg pølse. Blir liggende litt på skrå når den er hel/tiner, men når du åpner den så funker det som bare det! Her går det 220g i døgnet så jeg tar opp ny pølse ca annenhver dag når hun får det tint. Roterer på to bokser så ting holder seg rent. Jeg kjører også på og fryser i kong/lickimat/slanger etc sånn at hun må jobbe litt ekstra for maten. Gjør både henne og meg fornøyd! 
20210416_012710.thumb.jpg.720d9b5c99bf4fa956529a8ecfd93cbf.jpg
Jeg er ufør så jeg kjører på og lager klart masse om gangen når jeg orker, så har jeg det liggende klart for en god stund fremover. Og det er veldig deilig på mine dårlige dager at jeg fremdeles da kan gi henne "enkel" (for meg) hjernetrim! Kan stikke litt ekstra godis i som vist her for enda mer hjernetrim. Det kan gjøre det litt for vanskelig når de er små dog. Anbefaler valpekong, som er litt mykere enn de røde og sorte, når valpen er ung frem til de lærer hvordan det virker. Spesielt de sorte kan bli litt demotiverende for dem iom gummien er såpass hard og de ikke klare tygge det som er inni "løst".  
Til gamlehunden så delte jeg opp 1kgs pølser i passende biter (ca 200g der også) i frossen tilstand. En god arbeidskniv og en hammer gjør jobben lett! Legg kniven der du vil dele pølsen og hamre til pølsa er delt. Så fikk han ofte en frossen porsjon og tygge på, spesielt på sommeren. (Foretrekker at de får det ute når det er frossent uten at det er inni noe da det kan bli litt ekstra grisete.) 

Oppdretteren min gir svjv Royal Canin og er fornøyd med det. 
Zooplus har prøvetilbud på litt diverse, utvalget varierer: 
Prøvetilbud Hund (zooplus.no)
Jeg var heldig når mi var mindre, da hadde de prøvetilbud på valpefôret til Wolf of Wilderness (deres eget merke). Tørrfôret gikk ned på høykant, våtfôret har jeg ikke somlet meg til å prøve enda, men det står nå her. 😛 Kan ikke si så mye utover det, da jeg ikke har brukt det for seg selv over tid, så vet ikke hvordan det affekterer pels osv. 

Hunden din er uansett fasiten! Noen fungerer utmerket på f.eks labb eller appetitt til fk, andre driter i vinkel av det, det samme gjelder for de fleste merker i en eller annen grad. Se på hva kroppen til hunden din forteller deg, se på pelsen, tredeputer, klør, avføring (Både mengde og konsistens), energinivå osv. 

Edited by Rocket
Link to post
Share on other sites

Husk på at hunden skal ha mindre mengde av Acana og Orijen, så prisforskjellen er kanskje ikke så stor som du tror. Vi halvfôrer med vom og tørrfôr, og kjøper 30 pølser av gangen til en ok pris. Da går det én pølse om dagen på våre to. Om du har wheaten går det en halv pølse til et måltid ca., så da kan du ta ut den ene dagen, og la halve ligge til dagen etter, det er jo ikke så mye søl med det. Du får også kjøpt lettere porsjonerbare kjøttboller og skiver på 250g, men jo mindre de er oppdelt jo høyere er kg-prisen.

Av rimeligere fôr vil jeg isåfall tatt en titt på Apetitt, det er også norskprodusert, så kortreist. Men det kommer jo også an på hva hunden fungerer på.

Jeg laget denne oversikten for meg selv. Friskies og Pedigree er billig butikkfôr jeg IKKE anbefaler, men som jeg har tatt med for sammenligningens del. Odin er ca. 8 kg og Kovu ca. 40. Blått er råfôr, grønt er hermetisk våtfôr.

for.thumb.png.bca8363695fd78e99db5014f9e00e104.png

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Skal du fôre rått billig, er det VOM 18kg (3 pølser på 6kg) som gjelder. Billigere enn både MUSH og Provit. Du trenger fryseplass og det innebærer litt arbeid å dele opp og fryse 6kgs pølser, men du sparer penger. De mindre pølsene og kassen med oppdelte biter fra VOM er dyrt.

Av tørrfôr er det mye som er OK, og det varierer også en del mellom hunder hva de fungerer på. Ingen av mine hunder har fungert optimalt på Orijen eller Canagan f.eks, som ansees for å være "bedre" enn de merkene jeg bruker mest. Selv veksler jeg mellom forskjellige faste merker og prøver et nytt i blant, da jeg tenker det er bedre enn å fôre med samme type dag inn og dag ut. De merkene jeg ofte bruker er Proplan, Royal Canin, Acana og Appetitt.

Har du en litt større hund slik at det går noen sekker tørrfôr i løpet av året, kan du også sjekke ut de ulike rabattløsningene. Appetitt har en grei rabattløsning mener jeg, de andre merkene kan du forhøre deg om ved utsalgssted.

Link to post
Share on other sites

Jeg forer Josera ved siden av VIP storfemix og litt annet div til min eldste. Vanskelig å si hvor mye tørrfôret har å si siden jeg gir så mye annet ved side av, men han er iallfall finere i pelsen og sånn enn han pleier å være 😊 brukte Apetitt før, og jeg føler Josera funker mye bedre. 

 

Tror også VIP er billigere enn V&h og de andre merkene med rått. 

Edited by jma
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Jeg har hanket inn noen hunder i mitt gamle nabolag som gikk løs titt og stadig. Jeg synes det beste egentlig er å ringe Viking for å hente hundene, for eier må betale for å få dem ut. Når det kommer til penger så blir folk fort klar over at de må endre seg, om de ikke vil betale for hundene sine igjen og igjen og igjen. Ta gjerne en telefon til politiet samtidig for å anmelde og si at Viking er på vei for å hente hundene
  • Litt ot, men mitt inntrykk av hva som er viktigst når det kommer til HD og en valp i utvikling er at man bør unngå veldig glatte overflater og begrense gåing i trapper i den verste vekstperioden, samt holde valpen slank. Samtidig tror jeg det er viktig å la dem utfolde seg fysisk for å utvikle god muskulatur og få utfoldet seg. Jeg har hatt flere korte turer ila dagen, gjerne med valpen løs i skogen eller på gress, istede for en eller to lange som jeg har med voksne hunder eller unghunder. Og selvfølgelig unngå lange turer på asfalt / hardt underlag. Men jeg tror ikke begrenset gåing på asfalt eller litt trapper er farlig heller. Tror sunn fornuft er greit. Jeg bærte mine valper om det var trapp med mer enn typ fire - fem trinn, til jeg ikke orket bære dem lengre (6-7 mnd kanskje? ) Og hund nr 3 vokste opp i byen og gikk korte turer på asfalt hver dag i vekstperioden.  Når det gjelder arv tror jeg det er viktig å se ikke bare på foreldre og besteforeldre, men status på søsken av foreldre, eventuelt tidligere avkom av foreldre.  Og deretter tror jeg også skader eller feil bygning/som vil gi feil belastning (i tillegg til arv) kan bidra til HD eller AD uansett hvor forsiktig man er.  Så, sunn fornuft, gjennomgående god genetikk i stamtavla, slank valp, god muskulatur/valpen får utfolde seg gjevlig, tror jeg funker 😊 Har funka for meg iallfall 😊 og det er relativt mye HD/AD på presa. Jeg tror ikke det er bra å begrense den for mye heller 😊
  • Destillert med Antonsen og Golden er spesielt irriterende og slitsomt.Utrolig at to voksne personer får bruke så mye tid på p4 til å sitte å le av sine patetiske "morsomheter'.Men heldigvis finnes kanalvelger knappen.
  • Betryggende. Fra hva jeg leser på nettet må man nærmest undertrykke valpens livsglede det første halvåret, fordi de skal ikke hoppe, ikke fly etter pinner og baller, ikke gå trapper (eller terreng som likner trapper), helst bare leke fritt uten «opphausing» på bittelitt ujevnt underlag som gressplener, ikke for ujevnt underlag som steinete strender … Virker som en utrolig restriktiv barndom for å unngå HD 😳 Ja, kjenner jeg blir litt tussete allerede. Hadde vært greit å slippe finne opp kruttet selv.   Veldig betryggende som @jma forteller. Å bare gi én type tørrfôr er dyremishandling på min målestokk.  Synes det virker som en god ide med en PennHIP-røntgen ved ~14 ukers alder, og så senke skuldrene litt, eller heve dem, avhengig av det resultatet. Ser man kan «sveise» en symfyse i bekkenet tidlig for å tvinge bekkenet til å vokste rundt lårbeinskula (husker ikke hva den egentlig heter 😅) og få fine hofter på valper som ellers ville fått forholdsvis alvorlige plager som voksne, og den operasjonen virker som det minste ondet av alle muligheter skulle «uhellet» være ute. Better safe than sorry.    (Den type operasjon burde forøvrig være rapporteringspliktig fra veterinær, med mulighet for at veterinæren kan sette avlssperre, for å sikre at de genene ikke går videre i avl. Ingen valper har lyst til å gjennomgå en operasjon.)    
  • Drar opp denne igjen da jeg må få skryte av instruktøren jeg gikk RL-kurs for i helgen: Karen Årseth🤩 WOW for ei dame!! Behagelig og kunnskapsrik, med humor jeg hadde sansen for (også liker hun bullehunder...da er mye gjort😄).                 Hun vil jeg gå kurs for igjen!
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...