Jump to content
Hundesonen.no

Lungekreft. Behandle eller avlive?


Recommended Posts

Hei

vil gjerne be om råd, meninger eller hva som helst i grunn.

 

Jeg har en hannhund på 11 år. Han er stor 35 kg og har alltid vært sprek og frisk. To ganger den siste måneden har han hostet når han ligger på rygg og han har harket litt ute. De siste to ukene peste han litt ekstra når han ble ivrig. Ikke noe unormalt egentlig da han har en ivrig hund som lett kan blir stresset. 

På tirsdag tok jeg han med til dyrlege og hun sa at han virket frisk og fin. Kanskje litt hovne lymfekjertler så vi kunne ta et røntgen og se. Der så vi at det var en stor kul i lungen. 

Det kom så veldig brått på og jeg er overhodet ikke klar for å miste han. Han betyr alt for meg! Dyrlegen sa man kunne ta biopsi og jeg sa først nei fordi jeg synes det er for omfattende og at jeg tror det vil bli for mye for han å gå for ekstreme tiltak (operasjon, cellegift osv)

Jeg bestilte time for avliving og skulle ta det med ro og nyte de siste dagene sammen med han, men jeg kverner hele tiden på om det er riktig avgjørelse. Kanskje han kan leve litt lenger og ha det fint noen måneder til? Han virker kvikk. Går først i båndet, velger seg den lange runden på tur (tissetur, vi går ikke ordentlige turer nå). I hundeparken løper han rundt og leker litt. Som vanlig  (vi er der alltid alene). Han klatrer opp snøfonner for å lukte på ting osv.

Han går på smertestillende nå, og han blir kanskje litt sløv av det for jeg merker nå at han er en gammel hund jeg hører at han anstrenger seg litt for å puste ordentlig noen ganger. Inne sover han stort sett og blir kost med.  Han får lov til "alt" nå og har blitt en skikkelig dilt (han blir alltid det når man f.eks får lov til å sove i sengen)

 

Jeg har kvernet frem og tilbake på dette og kommer ikke frem til hva jeg skal gjøre. Har konsultert med til sammen tre veterinærer og har bestilt time for biopsi på mandag (det er to timer å kjøre hver vei). For noen timer siden var jeg helt sikker på at dette var riktig

Men nå tviler jeg på det igjen. Alle de gamle familiemedlemmene jeg har mistet (de menneskelige) har sagt at de har villet dø når de har blitt eldre og sykdom har rammet de. 

 

Kan noen fortelle meg hva de ville ha gjort? Og hvilket resonnement som ligger bak?

Link to comment
Share on other sites

Så lenge han virker kvikk som normalt og ikke plages med smerter så ville jeg ha ventet. Ut fra det du beskriver så høres det jo ut som han har det helt ok.

Min eldste er 12, og jeg ville nok heller ikke tatt ham gjennom den behandlingen du beskriver, men jeg ville latt ham leve så lenge han ikke så ut til å plages mer enn din virker som. En slik behandling er belastende for en gammel hund. Men når både du og dyrlegen vurderte ham til å være relativt frisk og fin før røntgen så er han nok det rent bortsett fra den kulen. Så lenge du er trygg på at du greier å gi stopp når han begynner å plages vesentlig av det.

Edited by simira
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

takk for svar!

Ja, tror jeg også heller mot den konklusjonen. Han virker..annerledes, men han er veldig knyttet til meg og jeg til han, og han ser jo at jeg er et vrak om dagen. 

Jeg har tenkt gjennom dette mange ganger før. Hva jeg ville gjort osv og alltid konkludert med avlivning og ikke gå for langt. Men jeg vil jo ikke gå "for kort" heller. 

 

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar til deg også.

 

Hva tenker dere om at vi vet jo ikke helt sikkert at det er kreft. Det er en kul og det er derfor veterinærene nevner biopsi. Men de er nesten sikker på at det er det og at "uansett om det er det er det eller ikke så har han ikke lenge igjen".

 

Jeg hører jo selv jeg egentlig mener han bør få leve så lenge jeg ser han har det bra og få slippe uten noe styr.. men det er likevel vanskelig å akseptere og å tilgi seg selv.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kreft er noe dritt!! Mista min brått og uventa i desember av en kreftkul i buken som sprakk og fikk massive indre blødninger.. Hadde bestilt time hos dyrlegen for å sjekke den, men den vokste ekstremt fort og sprakk før den tid. Hadde jeg hatt muligheten så ville jeg mye heller ha avlivd Charlie før kreftkulen sprakk, rett og slett fordi det var helt jævli å sitte der med en døende hund som bare hadde gitt opp livet og vite at det tok 1 time til dyrlegen for å få hjelp. Nå aner jeg ikke hvordan lungekreft utarter seg og om de kan sprekke på samme måte som i buken, men det ville jeg ha spurt dyrlegen om. Det er selvfølgelig utrolig kjipt å måtte avlive en hund som ikke virker syk, men ta en biopsi og snakk med dyrlegen om hvor langt man eventuelt kan utsette det, sånn at du kan ta ett valg som kjennes riktig for deg. Føler med deg :hug:

Link to comment
Share on other sites

Nå vet du jo at det muligens er noe der, ergo er du antagelig også ekstra obs på signaler og tegn som antyder at hunden ikke har det helt bra lengre, og sannsynligheten for at du drar det for langt er vell minimal så fremt du er opptatt av å ikke gjøre det. Ta en dag av gangen og kos dere så lenge hunden virker ok. ?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Løpende Tørkerull said:

Jeg hører jo selv jeg egentlig mener han bør få leve så lenge jeg ser han har det bra og få slippe uten noe styr.. men det er likevel vanskelig å akseptere og å tilgi seg selv.

En godt voksen hund skal etter min mening slippe å avslutte livet med smerter som følge av at eier prøver å forlenge livet. Da gjør vi det for vår del, ikke for hundens beste. 

Nyt heller tiden som er igjen, som også kanskje blir lenger enn du frykter.

Link to comment
Share on other sites

Jeg føler veldig med deg. Det er så uoverkommelig å se for seg at man skal miste noen som betyr så mye for en at man blir fristet til å gjøre alt og mer enn det for å få beholde de litt lenger. 
Jeg mistet hunden min i desember av kreft. Han var nesten 8 år gammel. Jeg prøvde å gi lindrende behandling, men valgte bort operasjon og cellegift fordi han hadde allerede blitt operert noen ganger de siste par årene for å fjerne svulster, og allmenntilstanden hans var så dårlig. Jeg skulle veldig gjerne hatt han mye lenger, men jeg følte det var riktig for han å slippe mer behandling når utfallet var så usikkert.
Som du beskriver så høres det ut som han kan fungere som han gjør en stund. Mora til min hund fikk lunge- og lymfekreft og gikk på kortison en stund som gjorde symptomene lettere for henne en periode. Hvis jeg var deg så ville jeg prøvd det for å lindre (om veterinæren mener det har noe for seg), hvis ikke ville jeg latt han leve så lenge han virker lite smertepåvirket og plaget. Det min veterinær sa til meg da hunden min ble syk var at jeg burde sette en grense for meg selv hvor langt jeg skulle la det gå. Det er vanskelig å vurdere når symptomene snikende blir forverret, og man på en måte venner seg til at hunden får en dårligere funksjon. Så for meg så var det sånn at jeg vurderte toleransen hans for aktivitet og behovet for hvile i etterkant. Når han ble helt utslitt av de korteste rundene vi pleide å gå så var det på tide å la han slippe. Det synes jeg var et fint råd, for jeg merket at smertegrensen min ble tøyd når han gradvis ble verre, samtidig som at jeg ikke så for meg at jeg skulle komme meg videre uten han. Når hunden din er såpass oppi årene som han er, så ville jeg valgt å ikke sette igang omfattende behandling for å fjerne svulsten. Jeg ville prøvd noe lindrende om det er noe som kan fungere, og så ville jeg kost meg med han den tiden som er igjen. Når dagen kommer at han ikke har glede av livet mer så er det best for han å slippe, og da vil dét være en trøst i sorgen. Min erfaring er at man kan sitte igjen med en like vond følelse om man prøver absolutt alt for å beholde hunden, ofte på hundens bekostning, som at man bare innser at det beste er å la det gå sin gang. Sorgen er like vond, men det er en trøst at man lar de slippe med verdigheten i behold. Det er selvfølgelig helt opp til deg hva du velger å gjøre, og ingenting er riktig eller feil. Mange trøsteklemmer sendes, jeg vet hvor uhåndterlig vondt det gjør :hug:

Link to comment
Share on other sites

Ikke forhast deg, og ikke plag hunden med biopsier og behandlinger. To av hundene mine har blitt avlivet pga kreft, begge var litt opp i årene. De levde gode liv i ca et år etter at diagnosen ble stilt, vi visste hva som feilte og hvilken vei det gikk. Vi valgte å la dem leve med sykdommen så lenge det var forsvarlig, og det angret vi ikke på. Da dagen omsider kom at vi så at hunden begynte å plages, tok vi siste turen til dyrlegen. Ingen av dem hadde riktignok lungekreft, bare så det er sagt.

Link to comment
Share on other sites

Guest *Kat84*

Siden den virket frisk og fin før røntgen så ville jeg ikke latt hunden gå gjennom en operasjon bare i tilfellet. Operasjon kan være belastende nok i seg selv, og du vet ikke hvordan det vil påvirke hunden videre. 

Jeg ville gjort det som de andre sier. Holde øye med formen videre, og heller nyte den tiden som er igjen. Jeg ville ikke belastet hunden i større grad i den alderen når det ikke er noen garanti for at rekonvalesensen blir enkel og rask, og det heller ikke er noen garanti for at hunden blir frisk og rask etterpå. 

Link to comment
Share on other sites

Når vi trodde ene hunden min hadde kreft i testiklene sa veterinær at han kunne ta biopsi men han anbefalte det ikke fordi det kunne gjøre at kreftceller ble spredt i blodet (?) og kreften kunne på veldig kort tid spre seg. Nå ler sikkert leger og dyrleger seg i hjel av forklaringa mi (?) for jeg husker ikke helt nøyaktig, men her gikk vi rett på kastrering for å unngå biopsien. Hvis du ikke skal behandle er det vel kanskje ikke så mye vits med det biopsi inngrepet heller? ? 

Jeg tror hadde det vært min hund hadde jeg bare levd som vanlig og fulgt godt med på almenntilstanden fremover. Men det er så utrolig vanskelig å gi råd og vite hvordan man selv ville valgt før man selv står i samme situasjon. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
  • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
  • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
  • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
  • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...