Jump to content
Hundesonen.no

Hunder og oppførsel.


Katharina
 Share

Recommended Posts

Jeg har sauebikkjer og vakthunder. De oppfører seg kun helt teit og tullete når de møter andre hunder på tur og skal vakte resten av flokken mot andre hunder men ikke mennesker. I følge dem så er alle hunder man møter på tur mordere og øskemordere som det skal bjeffes og oppføre seg som tullinger med aggresjon mens alle mennesker man møter på tur er bestevenner. Skjønne det den som skjønne det kan. :teehe:

Hvis det er mange hunder som det er på utstillinger ol. så er alle hunder og mennesker bestevenner. Selv om de har litt intimsone mot andre hunder men det er jo greit. Da oppfører de seg helt fint. Derfor elsker jeg utstillinger sammen med dem.

Hvis jeg kun går med en hund på tur så går det helt greit med alt og alle og de er da ikke tøffe nok til å oppføre seg som en idiot. Men er de derimot flokk så er dem så tøffe og skal yppe seg mot alt. Det er så slitsomt og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre eller trene på det siden de ikke oppfører seg sånn når de er alene. Mye lettere å kun trene med en hund men det er ikke noe vits i. Hundene mine er på en måte en hund med to personligheter, enten verdens snilleste eller verdens mest tullete oppførsel kun basert på om de er alene eller i flokk. :blink:

Jeg er bare så lei av denne flokk aggresjonen og at de skal passe på hverandre og meg i møte med andre hunder. Hvorfor skal dem ikke vakte mot mennesker også egentlig? Ikke lett å skjønne seg på dem der. :teehe: Akkurat som om hunder generelt er mye skumlere enn mennesker. Hadde det derimot kommet en Anders breivik gående og en hund så hadde selvsagt hunden vært mest som en drapsmann. Hehe.

Satt litt på spissen da.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror ikke det handler om at de skal passe på deg eller flokken. Når de er i flokk, er de så klart litt tøffere, fordi de har noen å støtte seg på. I tillegg girer de nok hverandre opp. 

Det er ikke uvanlig at hunder bjeffer/utagerer på andre hunder når de er i bånd. Det kan være mange grunner til det. Ofte starter det med frustrasjon når de er unge, og så baller det på seg. I tillegg vil nok også de yngste lære av de eldste. 

Jeg ville jobbet med passering en og en først. Lære de at når de ser andre hunder, så skal de ta kontakt med deg. Selv om de ikke utagerer en og en, så kan du likevel lære de hva du ønsker de skal gjøre når de ser en hund. Når alle hundene er flinke til å gjøre dette hver for seg, så har du to og to sammen, deretter øker til tre før du tar alle fire. Dette for å gradvis øke vanskelighetsgraden for hundene. 

Her er en film med hvordan jeg jobber med passeringstrening i praksis. Jeg trekker meg ut til siden når jeg ser en annen hund, belønner hunden både for å ta kontakt med meg og for å se på de andre hunder. Målet er å belønne hunden så ofte at den holder seg hos deg. Det er pri en. Deretter jobber jeg litt med kontakt etter at hunden har passert, hvert fall i starten og passeringen girer de opp. Hunden jeg jobber med her er en ung, veldig sosial hund som synes det er vanskelig å passere andre fordi hun så gjerne vil hilse. Det ser kanskje ikke sånn ut da, hun ser jo ut til å oppføre seg eksemplarisk, men det kom ikke gratis :P Når det går fint å passere hunder ved at du trekker deg ut til siden, kan du gjøre det samme når du passerer til fots. Jeg velger likevel å trekke meg ut når jeg går med alle 3, fordi det er enklere å holde kontroll på de da synes jeg. 

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Sier som de andre; dette er nok ikke vakt, men mer bikkjer i flokk som rotter seg sammen og hauser hverandre opp. Ganske vanlig i grunn. Også normalt at de oppfører seg alene, da har de jo ikke flokken som støtte. Og på utstilling er det så mye å forholde seg til, at der er det få som vil reagere.

Mine tar av hvis det kommer en fremmed hund på utsiden av gjerdet hjemme. Da har jeg ikke kontroll over dem i flokk (for stort område) på tur derimot, er de i bånd, og da gjelder nulltoleranse for bråk og tilløp til bråk. Begynner en å tenke på å øse seg opp, er det bråstopp og tilsnakk. Det fungerer i grunn veldig greit. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 timer siden, Katharina skrev:

Jeg har tenkt på passeringskurs men vet samtidig ikke om jeg kan ha med alle fire på samme kurs. Har prøvd å gått alene med kun en av gangen men da går det jo veldig bra.

Mine dvergpinschere oppførte seg som idioter i passering, når de var to eller flere (med unntak av en av dem) 
Alene har de valgt å dempe istedetfor å skrike og hyle, og oppføre seg komplett idiotisk. 
Jeg vurderte også passeringskurs, men så vidt jeg forsto måtte jeg gått med en og en hund, og det hadde jeg ikke behov for. 

Nå har jeg bare en dp, og ergo et mindre problem med dette :P 
Skal sies at hun blir turet alene stort sett, fordi hun føler hun har støtte i huskyen, og da fyrer hun på alle plugger når hun ser andre (huskyen vil hilse på alle, dp'en vil skrike dem vekk, herlig kombo :P )
Dp'en oppførte seg aldeles fantastisk mens huskyen var valp, og tok opp bråkinga igjen senere. 
Nå er dp'en straks 8 år, så jeg gidder pokker ikke trene mer på dette. 
Er enklere å ta faenskapen under armen og tråkke forbi :P eller gå med henne alene :) 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 timer siden, Katharina skrev:

Jeg har tenkt på passeringskurs men vet samtidig ikke om jeg kan ha med alle fire på samme kurs. Har prøvd å gått alene med kun en av gangen men da går det jo veldig bra.

Tror jeg ville ha ringt flere skoler som har kurset og hørt om du akn dukke opp med flere hunder. Kanskje du må betale for to plasser eller lignende, det er mye mer arbeid vil jeg tro.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 timer siden, Katharina skrev:

Jeg har tenkt på passeringskurs men vet samtidig ikke om jeg kan ha med alle fire på samme kurs. Har prøvd å gått alene med kun en av gangen men da går det jo veldig bra.

Poenget er å lære hundene dine HVA de skal gjøre når de ser andre hunder. At de ikke bråker når de er alene er jo en ting, men du kan fortsatt lære de hva du ønsker de skal gjøre. En hund som sitter og har kontakt med deg, kan ikke være brøleape. Og når alle fire har lært det, vil det være enklere å jobbe med passering av alle fire sammen til slutt. De må først lære hva de skal gjøre, før du kan gjøre det så vanskelig at de skal passere fint når de er fire sammen på tur. Ikke minst fordi de har masse erfaring med å være bråkebøtter i flokk. Det hunder få gjøre, det blir de flinke til. Både det som er positivt og det som er negativt. Så vil du ha en løsning på problemet, må du begynne i det små.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Takk for mange bra tips.

Hvordan går jeg da forbi "de andre" hvis hunden min skal sitte og å se på meg? Må bare "de andre" gå da? Blir ikke det litt rart? Eller er det bare jeg som er rar som føler at når man går på tur så må man møtes på halvveien? Bare jeg som ordlegger meg helt rart her midt på natta. :blink:

Link to comment
Share on other sites

2 timer siden, Katharina skrev:

Takk for mange bra tips.

Hvordan går jeg da forbi "de andre" hvis hunden min skal sitte og å se på meg? Må bare "de andre" gå da? Blir ikke det litt rart? Eller er det bare jeg som er rar som føler at når man går på tur så må man møtes på halvveien? Bare jeg som ordlegger meg helt rart her midt på natta. :blink:

Det skjer nesten aldri at møtende person stopper selv :P De fleste haler en mer eller mindre motvillig hund forbi oss. Jeg gjør dette hele tiden. Kan hende noen kanskje synes det er litt rart, men det spiller ingen rolle for min del. 

Vil også nevne at det ikke er viktig at hunden sitter. Ikke bruk tid på å få hunden i sitt, så lenge den holder seg hos deg :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
  • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
  • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
  • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
  • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...