Gjest Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 https://www.nrk.no/rogaland/rystende-forhold-hos-grisebonder-avdekket-1.13803803 Quote Videodokumentasjon fra tilsyn Mattilsynet har gjort hos slaktegrisbønder i Rogaland, som NRK har fått tilgang til, er rystende. En gris drar seg fram med forbena, for bakparten er nesten helt lam. En svært sjuk gris ligger i en binge sammen med mange andre griser, og har ikke fått noe ekstra tilsyn. Vi ser en overfylt grisebinge med skitne dyr, der grisene kjemper for å holde hodet hevet. Dette er forhold som Mattilsynets rundt 20 inspektører i Rogaland jevnlig må forholde seg til. Håper den billige juleribba setter seg på tvers hos de som driter i dyrevelferd Dette er akkurat de samme bildene som vi ser fra utlandet, når skal vi i Norge innse at vi overhodet ikke er noe "superland" angående dyrevelferd? Siter
patricia Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Er bønder i Rogaland i en særstilling mht dyrevelferd? Vi har sett grusomme bilder fra minkfarmene deres, og nå dette....og så bønder, som er så glade i dyra sine. 1 Siter
Guest Stella Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Akkurat nå, patricia skrev: Er bønder i Rogaland i en særstilling mht dyrevelferd? Vi har sett grusomme bilder fra minkfarmene deres, og nå dette...og så bønder, som er så glade i dyra sine. De er vel litt i særstilling siden det er der de største industridyreholdene her i landet ligger. Større enheter har en tendens til å være negativt for dyra. De store farmene i Rogaland har nok mye til felles med de som ligger i Danmark, Tyskland osv, bortsett fra at de er underlagt norske dyrevelferdslover, som er langt strengere enn de i Danmark og Tyskland. Men streben etter fortjeneste og snarveier for å komme dit er nok felles dessverre. Siter
roxie88 Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Akkurat nå, patricia skrev: Er bønder i Rogaland i en særstilling mht dyrevelferd? Vi har sett grusomme bilder fra minkfarmene deres, og nå dette...og så bønder, som er så glade i dyra sine. Aner ikke, men i Rogaland har de ofte veldig store gårder og har sikkert mange dyr. Men ingenting kan forsvare dette og jeg er så forbanna og rasende på disse bøndene som tydeligvis har mistet empatien for dyra sine. Jeg skjønner jo at ikke alle bønder er like gærn som meg som tar syke dyr med meg inn i på varmekablene på badet i hovedhuset, men syke dyr skal avlives eller få forsvarlig behandling! Og de skal ikke stå som sild i tønner!! Frykter at dette blir det mer og mer av når det skal produseres så innmari mye billig kjøtt frister å skaffe meg ett par griser som kan gå ute her til sommeren, men hadde vel endt opp med å ikke klare å spise dem. 1 Siter
Rhavina Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Jeg anbefaler alle kjøttspisere å kjøpe seg julematen hos bønder som setter dyrevellferd og kvalitet høyt, De beviser også at det ER mulig bare man gidder... https://stolsvidda.com/ 10 Siter
Gjest Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 23 minutes ago, Rhavina said: Jeg anbefaler alle kjøttspisere å kjøpe seg julematen hos bønder som setter dyrevellferd og kvalitet høyt, De beviser også at det ER mulig bare man gidder... https://stolsvidda.com/ Helt korrekt, flott med flere alternativer!! Håper alle som leter finner en god leverandør, jeg vet det finnes et par flere i Norge! Siter
Guest Stella Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 14 minutter siden, Kangerlussuaq skrev: Helt korrekt, flott med flere alternativer!! Håper alle som leter finner en god leverandør, jeg vet det finnes et par flere i Norge! Det er ganske mange blitt. Bare her i området (Hedmark) er det flere som tilbyr frilandsgris nå. Dessverre er fremdeles slakteri-leddet det vanskeligste å få gjort noe med, de fleste frilandsgrisene jeg har hørt om sendes fremdeles til vanlige slakterier på vanlige slaktebiler. Mobilslakt ble jo dessverre nedlagt, men jeg tror det var fordi de var litt forut for sin tid, og hadde de startet nå ville nok bildet sett litt annerledes ut, det er langt flere som har "hjemmegris" osv nå enn for bare noen få år siden. Så kanskje det kommer slikt tilbud igjen snart Siter
Pringlen Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Akkurat nå, Stella skrev: Det er ganske mange blitt. Bare her i området (Hedmark) er det flere som tilbyr frilandsgris nå. Dessverre er fremdeles slakteri-leddet det vanskeligste å få gjort noe med, de fleste frilandsgrisene jeg har hørt om sendes fremdeles til vanlige slakterier på vanlige slaktebiler. Mobilslakt ble jo dessverre nedlagt, men jeg tror det var fordi de var litt forut for sin tid, og hadde de startet nå ville nok bildet sett litt annerledes ut, det er langt flere som har "hjemmegris" osv nå enn for bare noen få år siden. Så kanskje det kommer slikt tilbud igjen snart Ja, nå selges det jo frilandsgris "over alt". Man skal vanskelig forsvare å fortsette å kjøpe gris man ikke vet hvor kommer fra. Håper mobilslakteriet kommer til bake, så det leddet også blir optimalt Siter
Gjest Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Hvis det er "overalt" - er frilandsgris *frilands*gris, eller begynner begrepet å bli utvannet slik som på "frilandshøns"? Siter
Pringlen Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Akkurat nå, Kangerlussuaq skrev: Hvis det er "overalt" - er frilandsgris *frilands*gris, eller begynner begrepet å bli utvannet slik som på "frilandshøns"? Det har jeg ikke inntrykk av. Mange bønder og småbrukere gjerder inn noen mål hvor et begrenset antall gris kan leve gode liv, for å kunne tilby oppdelte slakt til salg. Siter
Gjest Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Kontrolleres dette av noen instans, eller kan hvem som helst selge noe de kaller frilandsgris? Siter
Siri Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Jeg skulle gjerne kjøpt hos private aktører om jeg visste at de OGSÅ slaktet selv (eller i hvert fall hadde slakter hjem til seg). Jeg kjøpte jo kjøtt fra gladgriser tidligere i år, men de var jo også sendt til slakteriet for slakt, og den softe siden av meg synes jo ikke noe om den dyretransporten som foregår. 1 Siter
Guest Stella Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Akkurat nå, Kangerlussuaq skrev: Kontrolleres dette av noen instans, eller kan hvem som helst selge noe de kaller frilandsgris? Det er vel ikke noen beskyttet merkevare eller slikt, så man kan jo kalle hva som helst "frilandsgris". Men de fleste som selger dette dokumenterer dette uten problem, enten ved mye bilder/filmer av drifta, eller at man kan komme og se selv. Det krever ikke så mye å ha frilandsgris, noe som nok er en av årsakene til at så mange nå har dette. Man trenger en jordflekk (jorde, beitemark eller utmark), gjerde den inn med to høyder strømtråd og en "grisehytte", som kan kjøpes ferdig laget og transporteres lett dit man vil ha den med traktor. Terskelen til å få det til, samt startkostnad, er altså liten. Siter
Pringlen Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Akkurat nå, Siri skrev: Jeg skulle gjerne kjøpt hos private aktører om jeg visste at de OGSÅ slaktet selv (eller i hvert fall hadde slakter hjem til seg). Jeg kjøpte jo kjøtt fra gladgriser tidligere i år, men de var jo også sendt til slakteriet for slakt, og den softe siden av meg synes jo ikke noe om den dyretransporten som foregår. Mobilslakteri hadde vært klart å foretrekke. Men uansett mye bedre med gris som har hatt gode liv, selv om de må gjennom en kort transport. Enorm forskjell på smaken er det også. Siter
Siri Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 6 minutter siden, Pringlen skrev: Mobilslakteri hadde vært klart å foretrekke. Men uansett mye bedre med gris som har hatt gode liv, selv om de må gjennom en kort transport. Enorm forskjell på smaken er det også. Ja, jeg hadde ønsket at mobilslakt ble startet opp igjen. Jeg kjøpte kjøtt av utegriser tidligere i år, men det var så mye fett på dem at det nesten ikke var kjøtt faktisk. 10 cm fettrand på en kotelett er mye - og da var den også godt marmorert. Jeg ble faktisk dårlig av å spise dem Siter
Rhavina Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Mobilslakt er bedre helt klart, Men som de skriver i kommentarfletet, Får håpe de får kapital og kompetanse til å drive ett eget slakteri på gården Her er uansett en film de postet på fb sin, Dette er jo HEEEEEEELT umulig ifølge andre bønder... https://www.facebook.com/fjellgris/videos/1624183200980181/ De har masse fine filmer og bilder på facebooken sin som viser hvordan dyra har det 2 Siter
Lene_S Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 2 timer siden, Rhavina skrev: Jeg anbefaler alle kjøttspisere å kjøpe seg julematen hos bønder som setter dyrevellferd og kvalitet høyt, De beviser også at det ER mulig bare man gidder... https://stolsvidda.com/ Tusen takk for link Skal prøve å få bestilt ribba der. Fant bare pakker som inkluderer pølser, som jeg ikke trenger, men har sendt en mail, så jeg får håpe jeg kan få kjøpt bare ribba. Forhåpentligvis kan vi spise frittgående ribbe med god samvittighet på julaften i år 1 Siter
Pringlen Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 10 minutter siden, Siri skrev: Ja, jeg hadde ønsket at mobilslakt ble startet opp igjen. Jeg kjøpte kjøtt av utegriser tidligere i år, men det var så mye fett på dem at det nesten ikke var kjøtt faktisk. 10 cm fettrand på en kotelett er mye - og da var den også godt marmorert. Jeg ble faktisk dårlig av å spise dem Levd litt vel godt, de da Grisene vi har kjøpt fra Stølsvidda har også vært feite nok. Sånn sett mer fornøyd med den vi har i år, fra en lokal bonde. Akkurat nå, Lene_S skrev: Tusen takk for link Skal prøve å få bestilt ribba der. Fant bare pakker som inkluderer pølser, som jeg ikke trenger, men har sendt en mail, så jeg får håpe jeg kan få kjøpt bare ribba. Forhåpentligvis kan vi spise frittgående ribbe med god samvittighet på julaften i år Du får også kjøpt ribbe fra både stølsvidda og andre frilandsgrisleverandører hos div lokale utsalg. Ulempen er at det blir veldig dyrt. "Problemet" er at det blir håpløst å spise julemat hos folk som kjøper kjøtt på butikken. Så stor er faktisk smaksforskjellen... Og vanlig julepølse? Bare å glemme... 1 Siter
Gjest Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Jeg spiser ikke grisekjøtt - kommersielt produsert - som selges i butikkene. Man kjenner på smaken at grisen ikke har hatt det bra - det smaker surt rett og slett. Så heller sjeldnere kjøtt på bordet, og skal man spise kjøtt - fortrinnsvis et med god smak fra dyr som var lykkelige hele livet. Pølser til jul laget jeg selv, da vet jeg hva som er i dem. Og ellers i året spiser jeg ikke pølser. Vi MÅ ikke spise kjøtt så ofte som de kommersielle kreftene prøver å lure oss til å tro. Heller litt dyrere kjøtt, med bedre dyrevelferd og bedre smak, enn billig kjøtt flere ganger per uke. Siter
maysofie Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 En lam gris får man stram påpek hos slakteri for, da denne ikke kan bevege seg gjennom noe system. En syk gris i fellesbinger gagner ingen, bare kan bidra til smitte og pinsom død. Overfylte fellesbinger må jo være en dødsfelle å bevege seg inn i selv. Jeg skjønner ikke at noen kan forsvare slikt dyrehold! Det kan da verken være lønnsomt eller godt i sjela? Jeg er glad for debatten det har dratt i gang i landbrukssidene på Facebook, og hvor mye nyttig som kommer frem hos flere. Ikke minst glad for det høyenede tilsynet som har avdekt slike forhold! At de unge berømmes for å være mer ‘up to date’ er vell verdt, og vil forhåpentligvis inspirere flere til å følge en bedre sti videre mtp. dyrevelferd. Vell så viktig å påpeke at dette ikke er normalen for husdyrhold i Norge - selv om vi har en lang vei å gå fortsatt, så er norsk landbruk absolutt i utvikling ——— Med frilandsgris ol. i tankene, hva mener folk om å ta del i andelsbruk? 3 Siter
Siri Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 21 minutter siden, maysofie skrev: Med frilandsgris ol. i tankene, hva mener folk om å ta del i andelsbruk? Jeg har vurdert det og synes tanken er god. Det er et slikt bruk her i Løten vet jeg, men jeg har ikke fått ut fingeren (men de har bare grønnsaker og det er jo begrenset hva en person kan konsumere av slikt før det ikke er spiselig lenger). Siter
Lillekrapyl Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Jeg vurderte andelslandbruk her, men det var vanvittig dyrt synes jeg. Vet ikke hva vanlig pris er, men her var det over 2000 for en person per år, pluss dugnad selvfølgelig. For oss som familie ble det for dyrt. Mamma abonnerer på Fritt og Vilt kasse, så får endel kjøtt fra henne. https://frittogvilt.com/om-oss/ Siter
QUEST Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 Huffda..vi får da endelig håpe at de bøndene som ble psykisk sjuke av å se en silhuetttegning av ulv på melkekartongene ikke ser dette.. Frykter for massiv kollaps i bondestanden.. 3 Siter
Lene_S Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 7 timer siden, Pringlen skrev: Du får også kjøpt ribbe fra både stølsvidda og andre frilandsgrisleverandører hos div lokale utsalg. Ulempen er at det blir veldig dyrt. Dyrt tenker jeg at ikke gjør så mye, ribbe er en gang i året, så den har jeg lyst til å spise med verdens beste samvittighet for en gangs skyld, koste hva det koste vil. 4 timer siden, maysofie skrev: Med frilandsgris ol. i tankene, hva mener folk om å ta del i andelsbruk? Jeg har ikke hørt om andelsbruk. Kan du fortelle litt om hva det går ut på? Siter
Pringlen Skrevet 4. Desember 2017 Rapporter Skrevet 4. Desember 2017 14 minutter siden, Lene_S skrev: Dyrt tenker jeg at ikke gjør så mye, ribbe er en gang i året, så den har jeg lyst til å spise med verdens beste samvittighet for en gangs skyld, koste hva det koste vil. Jeg har ikke hørt om andelsbruk. Kan du fortelle litt om hva det går ut på? Jo jo, men man behøver jo ikke øse ut en overpris til mellomledd Siter
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.