Gå til innhold
Hundesonen.no

Valp av tispe med påvist RD, hannhund ukjent


Butre
 Share

Recommended Posts

Hei.

Jeg skal for første gang anskaffe meg en corgi, og har kommet i kontakt med en oppdretter i Sverige. De har nettopp fått valper. Jeg har fått beskjed om at avlstispen er øyelyst og har RD - 4 "veck" i hvert øye.

Leser nå om Retinal dysplasi (RD): "Det er ikke avlsrestriksjon for (multi-)fokal og geografisk retinal dysplasi, men affisert hund bør parres med øyelyst, normal hund." 

Jeg spurte derfor om hannhunden som ble brukt i avl var øyelyst. Da sa hun nei, fordi han ikke hadde fylt to år ennå.

Jeg googlet, og fant dette: "Avlsdyr bør øyelyses årlig og første gang ved ett års alder. Øvrige hunder bør øyelyses når de er 1 år, 3 år og 7 år. Trenger ikke øyelyse dersom begge foreldre er fri."

Hadde dere vært skeptiske til å kjøpe valp av denne oppdretteren? Er det andre anbefalinger i Sverige knyttet til øyelysning?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kor gammal er hannen? Eg hadde vore skeptisk til å bruke ein hann som ikkje var testa, og til å bruke ein såpass ung hann (under to er framleis bebis. :P ). Du kan vel kanskje sjekke om begge foreldra hans er fri, men eg ville vore skeptisk.

 

Men corgi altså. :wub:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Styr unna, det ville jeg iallefall gjort. Det bør være veldig gode grunner for at hun ikke kan vente til hannhunden er eldre og testet og øyenlyst. Dårlig unnskylding, man kan jo lure på hvorfor denne kombinasjonen blir gjort og hva hastverket er. Spesielt når hun selv eier hannhunden og har full tilgang så finnes det absolutt ingen unnskyldning.
Hva med andre helsetester, er det bare øyenlysning som det er et krav om? Er det ikke endel HD corgi?


  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppdretteren vil ha to av valpene selv, og skal selge to til andre oppdrettere. Syntes det hele er veldig rart. Men da styrer jeg unna. Helse prioriteres først, og det kommer flere kull etterhvert.

Kun øyelysing ja. HD er ikke et stort problem på rasen, selv om det finnes. Raseklubben mener røntgen av avlsdyr ikke er nødvendig :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Butre skrev:

Oppdretteren vil ha to av valpene selv, og skal selge to til andre oppdrettere. Syntes det hele er veldig rart. Men da styrer jeg unna. Helse prioriteres først, og det kommer flere kull etterhvert.

Kun øyelysing ja. HD er ikke et stort problem på rasen, selv om det finnes. Raseklubben mener røntgen av avlsdyr ikke er nødvendig :)

HD er ikke et stort problem på rasen? Det kommer an på hvem du spør det..

@Anette

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tok øyelysing på min Corgi når hun var ett år, ikke noe problem. Hannhunder som blir brukt i avl skal øyelysest årlig, tispene før hvert kull de skal ha. 

Det er ingen krav om HD-røntgen såvidt jeg vet. På Cardigan typen som er mye større en Pembroke har jeg intrykk av at flere blir røntget og sjekket for HD. Pembroke er ikke vanlig å ta røntgen av. 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Butre skrev:

tmp: Nei. Får heller ikke treff når jeg søker. Hva var det? Corgi? :ahappy: Jeg skal ha pembroke, helst hannhund. Er i kontakt med flere oppdrettere :)

Corgi ja, men cardigan..helt fantastisk ubersøt :wub: Men solgt ser jeg så da blir det ikke en hund til/ corgi på meg (phuu :P )

https://m.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=88985655

Lykke til på jakten :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 timer siden, Line skrev:

HD er ikke et stort problem på rasen? Det kommer an på hvem du spør det..

@Anette

Jeg mener at klubben lukker ØYNENE til HD status på rasen. Jeg har hatt 2 cardigan med HD:D. En har også hatt Short Ulna. Jeg har fått høre så mye i corgi miljøet av "alle halter litt" (den er en favoritt), "alle har skjeve ben". Greit at rasen er dverg og litt skjeiv, men de skal ikke bli så skjeive som Pi og har short ulna.

Når jeg begynte å snuse i HD statuser fikk jeg høre om mange som er røntget også avlivd og ikke sendt inn til NKK. I NKK har corgien en 50% HD status...... 

Det finnes ingen regler på avl og folk avler på HD:D hunder glatt... 

Det at raseklubben konkluderte med at HD ikke er et problem (jeg svarte på den undersøkelsen for begge hunder ærlig..), synes jeg er helt horribelt. Kunne man ikke i det minste ha KJENT HD status da. men neida, folk lukker øynene de skal vist bare ha HD og short ulna og ryggproblemer. Men det er egentlig ikke et problem da.. :)

Line puttet på en 5er.. 

men til konklusjon: Corgi er en helt fantastisk rase, jeg sitter og koser på de hver gang jeg møter en men jeg personlig orker ikke risikoen av å få enda en syk hund.. 

Tips er iallefall kjøp fra røntgede og øyelysede foreldre, BEGGE skal være over 2 år minimum! Ikke at det alltid garanterer, Pi var fra veldig helsesjekkede linjer men hun går lange fjellturer, på ski og løs osv. Hun bor hos svigers som har et mer moderat liv, de koser seg glugg med kurs og fjellturer og Pi slipper maset om at ting skjer hele tiden som det gjør her.

Slang inn et bilde av Talli til @JeanetteH og Pi :) 

10507152_10154885217490072_9027833920710

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt enkel statistikk hentet fra Finland (hvor de er flinkere på de fleste raser å undersøke, men mer normalt å bruke hunder med anmerkninger på div raser.)

Over en periode på 10 år ble 28% av Finsk fødte cardigen røntget  (641 individer): 41% hadde HD C, 39% HD D og 7% HD E.

De øyenlyser omtrent alt som avles også, og det er veldig lite RD. Det er registrert 3 tilfeller over en periode på 10 år. (Men jeg reagerer jo litt på at man velger ikke øyenlyse partneren når man velger avle på det. Øyenlyse kan man gjøre når man vil.) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...