Gå til innhold
Hundesonen.no

Metoder


spot
 Share

Recommended Posts

Man säger avslutningsvis att val av träningsmetod antagligen bör göras utifrån en sammanvägd bedömning av t ex hundens temperament, ras, erfarenhet, och kunskap hos tränaren.

Etter å hatt mange forskjellige raser, og veldig mange hunder er jeg helt enig i dette!

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt merkelig innlegg fra Per Jensen, en forsker som jeg forøvrig har stor sans for. Dette er én undersøkelse og ikke selve beviset på hvordan ting virker. Karen Pryor har feks undersøkt noe av det samme og kommet frem til at klikk er mer effektivt enn stemme.

Ihvertfall, det de har undersøkt her er hvorvidt hunden lærer raskere om man bruker en sekundær forsterker i forhold til kun primærforsterker, og om hunden lærer raskere om man bruker en klikker som sekundærforsterker kontra stemmen som sekundærforsterker. Jeg kan ikke si at undersøkelsen har så stor verdi for metodevalg, men for meg som klikkertrener gjør den det kanskje litt "enklere" å droppe klikkeren når det er praktisk (men det gjør jeg jo allerede): jeg dropper klikkeren der jeg ikke trenger 1) betinget forsterker eller 2) det er mer hensiktsmessig å bruke stemmen.

Hvis jeg frishaper noe hvor jeg vil ha presisjon og mange raske repetisjoner så er det naturlig for meg å bruke klikker (men jeg kan like gjerne bruke "bra"). Dette gjør jeg både for min egen del, men også fordi jeg har blitt fortalt at hunden lærer raskere med klikker kontra stemme - her kan faktisk en slik undersøkelse bety noe for en som bruker betinget forsterker bevisst.

Ofte betyr sekundærforsterkeren tillatelse til å ta belønning, altså, den blir som en signal/kommando, og da sier det seg selv at det er en forutsetning med en sekundærforsterker. Men ofte gir jeg bare godbiten eller ballen (eller åpner døren osv). En viss form for bruk av sekundærforsterker vil det dog alltid bli, for hunden vil kjenne igjen bevegelsen av hånden som går mot lomma for å ta opp en godbit eller leke, eller hånden på dørhåndtaket eller båndet som slakker seg så hunden får gå og snuse, osv. Dette er ikke nevnt i innlegget, men det står det kanskje mer om i forskningsartikkelen som er gitt ut i forbindelse med undersøkelsen.

I forhold til det som står om valg av treningsmetode avslutningsvis og som du har sitert, er jeg usikker på hva de mener. Mener de valg av klikker/stemme/ingen betinget forsterker? I så tilfelle er det en selvfølge, men vel så viktig er HVA man skal trene (er det hensiktsmessig med en betinget forsterker til denne aktiviteten), avstanden til hunden, hundens følelse overfor klikket osv. Mener de derimot valg av metode som i lokking, frishaping, capturing, tilrettelegging, osv så hører vel den diskusjonen til en undersøkelse som tar for seg nettopp dette, og ikke i forbindelse med diskusjonen rundt primære og sekundære forsterkere.

Det står litt mer her, men dessverre finner jeg ikke hele artikkelen noe sted:
http://www.appliedanimalbehaviour.com/article/S0168-1591(16)30238-6/pdf

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Mirai locked this emne
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
    • Bodde i blokk (med heis) med marka like utenfor døra og parker i nærheten og synes det fungerte helt fint med valp/hund. Selvsagt deilig med egen hage som vi har nå, men det er først og fremst en større fordel for oss tenker jeg (tror ikke hunden bryr seg nevneverdig om å være ute i egen hage eller sitte en rolig plass ute i nærheten, med mindre hunden liker å være mye ute i hagen også alene da, som ikke har gjeldt hundene jeg har hatt/den jeg har). 
    • Haha, jeg skjønner ikke at folk takler det. Hadde en venninne som bodde i 5. etg med valp, uten heis. Hvordan går det an, liksom? Vi bodde i leilighet med én trapp ned/ut da vi fikk Odin, med Kovu hadde vi hus og hage så døren stod stort sett åpen ut. Og uten mulighet for inngjerding hadde jeg ikke vurdert en gang. Selv om man kommer langt med langline da. Men å kunne ha hagedøra åpen og bare la hundene gå inn og ut som de vil er så deilig.
    • Jo takk. Flytter i løpet av sommeren, håper jeg har nogenlunde renslig valp innen den tid.  Det som er dumt at jeg får ikke lov til å gjerde inn tomta, det er dritt. Er så vant til inngjerdet hage, det blir nok ny vane jeg må tillegge meg. Håper naboene er greie.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...