Gå til innhold
Hundesonen.no

Rottweiler tispe søker parrings han


Alexxius92
 Share

Recommended Posts

Hallo.

vurderer å få kull på neste løpetid til min flotte tispe på 4,5 år, Kira. 5 år til sommeren. Neste løpetid er i løpet av ca 2 måneder.
Hun er ikke utstilt, å det blir hun desverre ikke heller. Kira er rett å slett en selvskapshund, med flotte trekk og fint gemytt.
Vi er ikke ute etter pengene, kun en etterfølger etter Kira. Hun har vært oss veterinær for sjekk og venter på HD Og AD svar fra NKK . alt skal undersøkes og utføres før parring.
Kira er renrasa rottweiler, og en fantastisk flott hund. Litt skeptisk i begynnelsen, men en ordentlig kosehund.
Vi bor i ett hus, med ganske stort skogsområder rundt, så fin plass for hunder og valper.

Søker avls Hanne helst i Telemark 
Eller i nærheten 
Krav renraset med stamtavle 
NKK reg , 
En stabil trygg hund godt sosialisert
Og en fin familie hund

Kira: Hottonia's Born This Way 
Moren: Schutzholmens Little Miss It
Faren: Jeppekrokens Ismael

Kira har også bra stamtavle, akkurat nå har vi mistet den under flytting, men NKK skulle sende oss en ny.
Bare sende spørsmål ved interesse.

http://m.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=71067763&ref=ads&myad=71067763

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Så flott at du helsetester hunden din før du avler på henne! Jeg ser at søsknene hennes har god hoftestatistikk, men faren hennes har skrekkelig mange kull etter seg, så det spørs vel hvor mye vits det er i å avle på Kira, sånn mtp genetisk spredning.

Når en skal avle på hunden sin, er det alltid lurt å ta kontakt med oppdretter. Her vil du få gode innspill til hva slags hannhund som kan passe mtp eksteriør, gemytt og linjer. Det å avertere etter en vilkårlig hannhund har sjelden noe for seg. :)

Det er så innmari mange som bare avler i vei fordi en ønsker seg en valp etter "verdens beste hund" uten å tenke over at en faktisk er med på å forvalte rasen, så jeg legger også ved avlskriteriene til Norsk Rottweilerklubb, da du bør sette deg inn (og oppfylle!) disse før du avler.
http://rottweiler.no/?page_id=130

§1 Hunder som skal brukes i avl, skal være mentalt friske og fysisk sunne.

§2 NRK tillater ikke avl på hunder som har, eller har vært behandlet for følgende
medfødte mangler/lidelser:

1. Testikkelmangel
2. Ectropion, entropion (ut- eller innoverbøyde øyelokk)
3. Bittfeil og tannmangel
4. Hofteleddsdysplasi (HD)
5. Moderate/uttalte forandringer (AA) i albueledd
6. Utviklingskatarakt og andre arvelige øyesykdommer

§3 Hunder som skal benyttes i avl skal være:

1. ID-merket og HD/AA-fotografert/diagnostisert i henhold til NKK’s godkjente regler.
2. Øye-lyst av autorisert øye lyser.
3. Albueledd (AA): Hvis en av hundene som skal pares har minimale forandringer i        albueleddet, skal partneren være fri for forandringer.
4. Utstilt på offisiell utstilling anerkjent av NKK. Tispen må ha oppnådd minimum VG i åpen klasse eller bruksklasse etter fylte 2 år. Hannhunden må ha VG i åpen klasse eller bruksklasse etter fylte to år, fra to forskjellige dommere» (AR kan gi dispensasjon fra krav under denne bokstav etter mottak av skriftlig begrunnet søknad).
5. Godkjent FA og/eller Mentalhund-beskrivning (MH) utført mellom 12-24 mnd for å være, uten diskvalifiserende feil. Godkjent ZTP eller godkjent MT(Korning) ansees som tilfredsstillende.
Diskvalifiserende feil med MH er:

* Moment 1A: Kontakt hilsning – rute 1 og 2.
* Moment 1C: Kontakt, håndtering – rute 1.
* Moment 6d: Overrasking, gjenstående redsel – rute 5.
* Moment 7b: Lyd følsomhet, nysgjerrighet – rute 1.
* Moment 7c: Lyd følsomhet, gjenstående redsel – rute 5.
* Moment: Skudd – rute 4 og 5.

6. Hund som skal gå i avl øyelyses tidligst ved fylte 1 år. Skulle hunden få anmerkning som bakre polkatarakt IKKE MEDFØDT, MILD GRAD, tillattes dette i avl dersom avslpartner er øyelyst FRI. Hund som øyelyses med anmerkning bakre polkatarakt IKKE MEDFØDT MILD GRAD bør øyelyses ved 5-årsalder. Dersom det ene avlsdyret har andre anmerkninger som ikke streider mot §2, skal den andre være øyelyst fri. Skal det benyttes en utenlandsk hannhund som ikke er bosatt i Norge bør denne være øyelsyt. Mangler hannhunden øyelysning skal tispen være åpenlyst fri.

7. Skal ikke være nærmere beslektet enn søskenbarn. Innavlsgraden for søskenbarn får ikke overstige 6,25 %.

§4 Hunder som benyttes i avl, bør være:

1. etter hunder som oppfyller NRKs avlsregler
2. Fra kull hvor forekomst av HD og AA ikke er større enn gjennomsnittet for rasen, ikke fotograferte hunder eldre enn 20 mnd. gis positiv HD og AD diagnose

§5 Hunder som skal benyttes i avl skal være fylt 22 måneder.

§6 Det kan hyppigst påsettes valper hver annen løpetid, dog slik at valpingsintervallet blir tilnærmet lik 12 mnd.

§7 Antall kull på en tispe bør begrenses til 4, og ikke etter fylte 8 år.

§8 Et hanndyr bør begrenses i bruk inntil 30 avkom fra minimum 5 kull er HD/
AA diagnostisert.

§9 Det er ønskelig at tispeeier sender melding til avlsrådet om:

1. Kombinasjon, dato for Parring.
2. Dato for valping, antall og kjønn.
3. Antall levende valper etter 7 uker
4. Antall valper solgt med kjøpers navn.

§10 Hannhunder som har nedfrosset sæd på NKK’s sædbank, og som ved nedfrysningstidspunktet oppfyller NRKs avlskriterier, har etter sin død rett til å stå på hannhund-listen selv om avlskriteriene er endret

OBS!!!
DISPENSASJONERI HENHOLD TIL §3 ledd 4 SKAL VÆRE INNHENTET FØR PARRING og grunnen til dispensasjonen vil bli gjengitt på klubbens valpelister. Kombinasjoner som oppfyller klubbens avlskriterier kan formidles av klubben, dersom dette er ønskelig av oppdretter.

  • Like 25
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo utrolig flott at du sjekker helsen på tispa og allerede der vinner du nok mye, men jeg vil tro du gjør lurt i å fylle alle kravene til NRK eller i det minste gå på EN utstilling med hunden bare for å få en bedømning på at de ser ut som en rottweiler og ikke har noen store avvik.

Dette gjør nemlig at du får mange flere GODE valpekjøpere. For det kommer nok mer enn bare den valpen du selv skal beholde og disse vil du vel at skal komme til erfarne, gode og skikkelige folk?

Det er svært få erfarne hundefolk og spesielt når det kommer til en bruks rase som Rottweiler som kjøper hund som ikke følger avlskravene til klubben. Det er jo også kjent at Rottweileren trekker til seg en del mennesker som ikke helt gjør rasen godt. Derfor er det greit å prøve å fylle så mange av kriteriene som mulig og finne en GOD hannhund. Dette gjøres nok ikke gjennom finn.no dessverre, men som skrevet over tror jeg det smarteste å gjøre er å ta kontakt med oppdretter først.

  • Like 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke utstilt, rett og slett en selskapshund. Altfor mange avler på tisper som bare er søte, snille, selskapshunder. Denne tispen har vel heller ingen brukspremiering, mentaltest eller noe som helst, hun er bare søt og snill? Unnskyld at jeg ikke er så høflig som resten av de som harm svart deg, men rottweileren er altså en brukshund, den skal ikke bare være en selskapshund. Altfor mange avler på tispene sine bare fordi de er så søte og snille, og det hadde vært såååå kjekt med en valp etter henne......aaarrrgh !

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

28 minutter siden, patricia skrev:

Ikke utstilt, rett og slett en selskapshund. Altfor mange avler på tisper som bare er søte, snille, selskapshunder. Denne tispen har vel heller ingen brukspremiering, mentaltest eller noe som helst, hun er bare søt og snill? Unnskyld at jeg ikke er så høflig som resten av de som harm svart deg, men rottweileren er altså en brukshund, den skal ikke bare være en selskapshund. Altfor mange avler på tispene sine bare fordi de er så søte og snille, og det hadde vært såååå kjekt med en valp etter henne......aaarrrgh !

La oss ikke bli krasse i svarene, men gjøre som @Sandyeyecandy og opplyse isteden. Ved å komme med slike svar bidrar du ikke til noe positivt men kanskje til at TS går heller inn i forsvarsmodus, og postene ovenfor mister sin hensikt. Vi har alle vært nybegynnere en gang og å opplyse med kunnskap er alltid bedre enn å gå til angrep :)

 

Til TS, jeg forstår godt at du kunne tenke deg valper på tispen din fordi hun er en bra og fin tispe til det du ønsker å ha hund til. Som du skjønner så er vi her på hundesonen veldig opptatt av å tenke langsiktig, ikke bare på det ene fine kullet men på rasens beste og det store bildet. Selv om du ikke bruker din hund som en brukshund anbefaler jeg at du tester det rottweiler klubben ønsker at man gjør, rett og slett fordi du på den måten finner da ut din hunds svakheter og styrker, det er da enklere å finne en partner til henne som gir stabile fine avkom.

Det er ikke "almennkjent" men mentalitet som frykt og redsler er veldig nedarvbart så det er veldig greit å vite hva man har tenkt til å videreføre rasen sin :)
Ikke bare det, men på denne måten så tiltrekker du deg også helt andre valpekjøpere som gjerne er hakket mer interessert i rasen, gjort forarbeidet mer grundig og jeg vil tro at sjansen for at de vet hvordan håndtere rasen er større og at valpen som du da har oppdrettet (og har et visst moralsk ansvar for resten av livet) blir for mye og omplassert da mindre. Masse lykke til, jeg håper du skjønner at vi ikke sier dette for å være vanskelige men at vi håper du ikke har dårlig tid, å ønsker både din hunds fremtidig valper og rasen det beste og tar det dermed god tid for å kunne oppfylle disse kravene før du setter kullet til verden :)

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 timer siden, SandyEyeCandy skrev:

Hei!

Så flott at du helsetester hunden din før du avler på henne! Jeg ser at søsknene hennes har god hoftestatistikk, men faren hennes har skrekkelig mange kull etter seg, så det spørs vel hvor mye vits det er i å avle på Kira, sånn mtp genetisk spredning.

Når en skal avle på hunden sin, er det alltid lurt å ta kontakt med oppdretter. Her vil du få gode innspill til hva slags hannhund som kan passe mtp eksteriør, gemytt og linjer. Det å avertere etter en vilkårlig hannhund har sjelden noe for seg. :)

Det er så innmari mange som bare avler i vei fordi en ønsker seg en valp etter "verdens beste hund" uten å tenke over at en faktisk er med på å forvalte rasen, så jeg legger også ved avlskriteriene til Norsk Rottweilerklubb, da du bør sette deg inn (og oppfylle!) disse før du avler.
http://rottweiler.no/?page_id=130

§1 Hunder som skal brukes i avl, skal være mentalt friske og fysisk sunne.

§2 NRK tillater ikke avl på hunder som har, eller har vært behandlet for følgende
medfødte mangler/lidelser:

1. Testikkelmangel
2. Ectropion, entropion (ut- eller innoverbøyde øyelokk)
3. Bittfeil og tannmangel
4. Hofteleddsdysplasi (HD)
5. Moderate/uttalte forandringer (AA) i albueledd
6. Utviklingskatarakt og andre arvelige øyesykdommer

§3 Hunder som skal benyttes i avl skal være:

1. ID-merket og HD/AA-fotografert/diagnostisert i henhold til NKK’s godkjente regler.
2. Øye-lyst av autorisert øye lyser.
3. Albueledd (AA): Hvis en av hundene som skal pares har minimale forandringer i        albueleddet, skal partneren være fri for forandringer.
4. Utstilt på offisiell utstilling anerkjent av NKK. Tispen må ha oppnådd minimum VG i åpen klasse eller bruksklasse etter fylte 2 år. Hannhunden må ha VG i åpen klasse eller bruksklasse etter fylte to år, fra to forskjellige dommere» (AR kan gi dispensasjon fra krav under denne bokstav etter mottak av skriftlig begrunnet søknad).
5. Godkjent FA og/eller Mentalhund-beskrivning (MH) utført mellom 12-24 mnd for å være, uten diskvalifiserende feil. Godkjent ZTP eller godkjent MT(Korning) ansees som tilfredsstillende.
Diskvalifiserende feil med MH er:

* Moment 1A: Kontakt hilsning – rute 1 og 2.
* Moment 1C: Kontakt, håndtering – rute 1.
* Moment 6d: Overrasking, gjenstående redsel – rute 5.
* Moment 7b: Lyd følsomhet, nysgjerrighet – rute 1.
* Moment 7c: Lyd følsomhet, gjenstående redsel – rute 5.
* Moment: Skudd – rute 4 og 5.

6. Hund som skal gå i avl øyelyses tidligst ved fylte 1 år. Skulle hunden få anmerkning som bakre polkatarakt IKKE MEDFØDT, MILD GRAD, tillattes dette i avl dersom avslpartner er øyelyst FRI. Hund som øyelyses med anmerkning bakre polkatarakt IKKE MEDFØDT MILD GRAD bør øyelyses ved 5-årsalder. Dersom det ene avlsdyret har andre anmerkninger som ikke streider mot §2, skal den andre være øyelyst fri. Skal det benyttes en utenlandsk hannhund som ikke er bosatt i Norge bør denne være øyelsyt. Mangler hannhunden øyelysning skal tispen være åpenlyst fri.

7. Skal ikke være nærmere beslektet enn søskenbarn. Innavlsgraden for søskenbarn får ikke overstige 6,25 %.

§4 Hunder som benyttes i avl, bør være:

1. etter hunder som oppfyller NRKs avlsregler
2. Fra kull hvor forekomst av HD og AA ikke er større enn gjennomsnittet for rasen, ikke fotograferte hunder eldre enn 20 mnd. gis positiv HD og AD diagnose

§5 Hunder som skal benyttes i avl skal være fylt 22 måneder.

§6 Det kan hyppigst påsettes valper hver annen løpetid, dog slik at valpingsintervallet blir tilnærmet lik 12 mnd.

§7 Antall kull på en tispe bør begrenses til 4, og ikke etter fylte 8 år.

§8 Et hanndyr bør begrenses i bruk inntil 30 avkom fra minimum 5 kull er HD/
AA diagnostisert.

§9 Det er ønskelig at tispeeier sender melding til avlsrådet om:

1. Kombinasjon, dato for Parring.
2. Dato for valping, antall og kjønn.
3. Antall levende valper etter 7 uker
4. Antall valper solgt med kjøpers navn.

§10 Hannhunder som har nedfrosset sæd på NKK’s sædbank, og som ved nedfrysningstidspunktet oppfyller NRKs avlskriterier, har etter sin død rett til å stå på hannhund-listen selv om avlskriteriene er endret

OBS!!!
DISPENSASJONERI HENHOLD TIL §3 ledd 4 SKAL VÆRE INNHENTET FØR PARRING og grunnen til dispensasjonen vil bli gjengitt på klubbens valpelister. Kombinasjoner som oppfyller klubbens avlskriterier kan formidles av klubben, dersom dette er ønskelig av oppdretter.

Signerer denne :-)

Gjør ting på den skikkelige måten om du skal avle :-) Avl er mye ansvar. Det er også en risiko for tispen å bære frem og føde et kull. Hun blir 5 år til sommeren og jeg synes hun burde hatt sitt første kull tidligere. 

Det er mange rottweilerkull ute nå, markedet er metta og du risikerer å sitte igjen med valper godt over leveringsalder. Det er en krevende rase og det er en brukshund :-) Jeg synes derfor man bør avle klokt og forsøke å bevare bruksegenskapene til rasen.

Jeg har selv en hund jeg så gjerne vil ha valp etter selv, men har besluttet å la være :-) vi hadde en rottweiler selv som vi gjerne ville ha avkom av, heldigvis lot vi det være. Han ble syk først når han ble 4 år gammel... Stakkars valper som evt hadde arvet den.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
    • Jeg er ganske forelska om dagen 😂❤️    Vi har jo 3 tisper også - Utrolig morsomme og herlige vesen! Men hannhund er virkelig noe for seg selv! ❤️   Nils hadde en strålende valpekarriere, til helga skal han til Nkk Sandefjord og prøve seg som junior - Vi er forberedt på at alt kan skje 😂
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...