Jump to content
Hundesonen.no

Avviser forslag om rapportplikt


maysofie
 Share

Recommended Posts

Fra NKK's artikkel.

Avslår forslag om rapportplikt på operasjoner

NKK sendte 18. juni vedlagte brev til Mattilsynet vedrørende innføring av rapportplikt på operasjoner i respirasjonsorganene. Forslaget om rapportplikt ble også fremmet i et møte med Mattilsynet 08. april. I brevet påpeker NKK at innføring av rapportplikt på denne typen inngrep vil være et svært viktig verktøy for å bedre hundehelsen i Norge.

NKK fikk svar på brevet 26. oktober 2015. Som det fremgår av Mattilsynets svar avslår de å innføre rapportplikt på operasjoner i luftveiene for å lindre plager som følge av ekstreme eksteriørtrekk hos hund.

Skuffet og overrasket

 - NKK er overrasket og skuffet over avslaget, da vi mener rapportplikten kunne vært et viktig virkemiddel i arbeidet med å styre avlen i riktig, sunn retning. Vi er av den oppfatning at tiltak som dette vil vise seg å bli nødvendige, og minner om at denne problemstillingen også har vekket stor engasjement hos våre svenske naboer, hvor mange hundre veterinærer tidligere i år skrev under på et opprop for å få frem en endring i avlen, sier NKKs administrerende direktør Trine Hage.

NKK vil fortsette å se på hvordan vi kan kartlegge pusteproblemer hos kortsnutede hunder. Inntil videre oppfordrer vi eiere av kortsnutede hunder som opereres i luftveiene til å sende inn opplysninger og veterinærjournal til den aktuelle raseklubben. NKK arbeider også med å tilby en funksjonstest for flere kortsnutede raser. Mer informasjon om dette kommer tidlig i 2016.

Link to comment
Share on other sites

Tipper veterinærene selv vil synes dette er viktig. Er det ikke sånn at veterinærene har en avtale med NKK som går på at alle HD/AD-bilder skal sendes inn uansett? Kan det ikke gå an å få til en lignende avtale om disse operasjonene?

EDIT: Leste begrunnelsen fra MT, og må si jeg forstår til en viss grad argumentene deres. Men det må kunne gå an å få til en middelvei her, i hvert fall i første omgang, for å kartlegge problemet. At veterinærene rapportere om operasjon og grunnlaget for den, men unnlater å oppgi navn på hund eller eier. Da vil man i det minste få en viss oversikt og en statistikk å forholde seg til, og dermed noe å jobbe videre med.

Link to comment
Share on other sites

Her må jeg si meg uenig med Mattilsynets mening. Jeg tror ikke at dette ville stå i veien for at hunder fikk nødvendige operasjoner. Hvis noen er så kyniske og bryr seg så lite om hunden sin at de vil la den lide for å ikke ta den ut av avl, så er de nok også så kyniske at de ikke vil betale 15.-20.000 kr ut av egen lomme for en sånn operasjon uansett (forsikringsselskapene har begynt å reservere seg for lengst). Samtidig vil man jo ha muligheten til å sjekke om tidligere kull eller søsken har blitt opererte, så en oppdretter vil ikke kunne snike seg unna dette bare ved å droppe operasjon på egen hund.

At flere kull ville være uregistrerte eller importerte/smuglet enn det er i dag kan jeg se som et mulig problem, men det vil være en mulig følge av ALLE innstramminger. Skal man bruke det som argument, så kan man like gjerne droppe alt av tiltak, inkludert NKKs egne planer og raseklubbenes krav.

Jeg er skuffet, det legger jeg ikke skjul på.

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Jeg synes også dette var en kjedelig avgjørelse fra MT. Jeg hadde håpet de ville latt hensynet til at dyr med helseplager grunnet eksteriør skulle veie tyngre enn dette. I følge dyrevernloven så burde jo et slik tiltak ikke vært problematisk. Jeg forstår det koster å håndheve, men skrev ikke NKK at de ville koste/utarbeide dette systemet selv?

Håper raseklubber og oppdrettere rapporterer på frivillig basis. På den måten kan man kanskje gå en annen vei, berømme de som er åpne og håpe at det sprer seg fra de som starter til de som står steilt imot (for det er det sikkert noen som gjør pr idag).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Det virker jo som at de det er snakk om i artikkelen tar godt hensyn til valpenes behov og utøver god dyrevelferd, og det er vel og bra. Uansett synes jeg det er skummelt med slike trender som involverer dyr, spesielt fordi man aldri vet hvordan det kan utvikle seg. Med en såpass stor etterspørsel, kan vi liksom ikke se bort ifra at det kan skapes mange useriøse aktører som ikke setter valpenes velferd i absolutt første rekke. Forholdene man har sett i utlandet som blir beskrevet i artikkelen er jo ren tortur…
  • Hvis han gjør fra seg rimelig raskt om morgenen så tenker jeg at han faktisk må ut da. Du sier ikke hvor ung, men det kan ta litt tid før de lærer seg å sove hele natta. Men det kan være at han også bare har behov for å røre litt på seg eller bytte liggested, så jeg ville prøvd uten bur.
  • Kast buret på søppeldynga der det hører hjemme.  Her er det ingen som står opp ‘før tiden’ med mindre det er snakk om dårlig mage eller lignende . De sover da også i sengen eller i kurver på gulvet for de som ønsker det.
  • https://www.nrk.no/stor-oslo/valpeyoga-har-kommet-til-norge-_-dyrebeskyttelsen-vil-ha-forbud-1.16816919 Pengegriske ‘grundere’ utnytter små hvalper til inntjening. Tragisk å se at over 40 % svarer at de vil benytte seg av tilbudet. Kanskje ikke overraskende når man ser hvor mange som stadig anskaffer seg vandrende lidelseshistorier på fire ben ..  Håper Dyrebeskyttelsen får gjennomslag her. 
  • Et lite problem, men kanskje noen har et tips eller to?  Har en unghund som våkner litt tidligere enn jeg ønsker på morgenen. Han våkner opp mellom 05.30 og 06.30. Før jeg fikk hunden våknet jeg av meg selv og sto opp en gang mellom 06.30 og 07.00. Tidsmessig er ikke dette noe stort problem, jeg får sove nok selv om jeg står opp 05.30. Jeg ønsker imidlertid ikke å stå opp før jeg må. Vil heller ha den timen på kvelden. Han pleier å sovne av seg selv på kvelden og vi legger oss rundt kl 22. Luftetur umiddelbart før han legger seg for natta. Har prøvd å ha han våken lenger, men det hjelper lite, det er bare jeg som får mindre søvn da. Hunden våkner og starter med å bevege seg litt i buret, strekke seg, og etter litt tid blir det piping/klynking. Jeg pleier å våkne da og han slutter med lyder når han vet at han har greid å vekke meg. Hvis ikke jeg våkner(svært sjeldent) så begynner han å bjeffe. Jeg er ganske sikker på at dette er noe jeg kunne løst ganske lett med ignorering og at jeg venta han ut. Utfordringen min er at jeg bor i blokk og har naboer jeg ikke ønsker å forstyrre med lengre bjefferunder på morgenen. Han lager nok lyd ellers. Vi pleier å ta en rask tur ut når han våkner, og da både tisser og bæsjer han ganske raskt. Rett inn igjen. Jeg er heller ikke helt sikker på om han da våkner fordi han må på do, eller om det er et potensiale for litt mer sammenhengende søvn. Han har fint greid å dressere meg til å stå opp litt før jeg vil, men jeg har latt det skje da det er viktigere for meg å ta hensyn til naboenes velferd.  Er det noen som har noen tips til hvordan man kan få hunden til å sove litt lengre på morgenen?   
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...