Gå til innhold
Hundesonen.no

Svakere Pigment med alder


yurij
 Share

Recommended Posts

Følger. Det kan jo være raseforskjeller, og mye annet, men jeg lurer på det samme i forhold til at en ganske så svart staff blir mer og mer brun.... noe i pelsen her og der som kan tyde på at han egentlig var brindle, men blir også litt lysere rundt øyne, men ikke egentlig snuta da, men den har blitt litt grå.... Ikke testet for lavt stoffskifte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alder, først og fremst. Liksom vi mennesker blir grå og at gråfargen viser seg først f eks i tinningen. Og så er det selvfølgelig individuelle forskjeller - som hos mennesker: Noen blir grå i tidlig alder, andre beholder full pigmentering hele livet.

På en av mine raser - dvergschnauzer sort - kommer pigmentmangelen svært tidlig hos noen. Av og til før de er fylt 1 år. En hund som beholder pigmentet bra fram til 1,5 - 2 år vil som regel fortsette å være relativt svart fram til aldersgråningen setter inn. Det finnes en teori om at det eksisterer er såkalt "avblekingsgen". Hos hester er jo et slikt avblekingsgen vært kjent lenge - føllene er født mørke, men ender opp som lyse skimler eller som helt hvite.

Overgang fra svart til brun på noen raser kan også ha noe med maten hunden spiser å gjøre. Det snakkes om at noen proteiner kan gi slike utslag. Bl a skal for som inneholder mais gi brunfarge i pelsen. På dvergschnauzer sort ser vi ofte at unghundene har brunt i beinhårene, men de kan bli helt sorte igjen når de blir eldre. Koblet opp mot proteinteorien kan jo dette skyldes at unghundene får mer proteinholdig mat. Men dette er rykter eller i "synsing" - jeg har ikke noe vitenskapelig belegg for dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 2.12.2015, 21.33.30, yurij skrev:

Hva kan det komme av at pigment rundt øyne og på snuta blir dårligere? Fra helt sort til lysbrun/ rosa. D vitamin mangel?  Kan det evt ha sammenheng med hypothyreose ( diagnostisert for 5 år siden)   

Snakker du om pelsen eller nesebrusken/øyelokksranden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 timer siden, Line skrev:

Snakker du om pelsen eller nesebrusken/øyelokksranden?

Øyelokksrand særlig og nesebrusk. Han er Hvit/ Krem i pelsen og kremfargen har også gått fra nesten rød til nesten hvit med årene så alt " grånes/ lysner". Men han har alltid hatt så bra pigment rundt øyne og lepper/ nese .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, yurij skrev:

Øyelokksrand særlig og nesebrusk. Han er Hvit/ Krem i pelsen og kremfargen har også gått fra nesten rød til nesten hvit med årene så alt " grånes/ lysner". Men han har alltid hatt så bra pigment rundt øyne og lepper/ nese .

Nettopp. Det er ikke noe vi ser på min rase i den fargevarianten, men jeg vet at de hvite dvergene kan ha dårligere pigment. Mitt inntrykk er at på de hundene som har brukt lang tid å få sort pigment som valp også kan avblekes noe med alderen. Så jeg tror at det handler om at hunden rett og slett ikke er godt pigmentert fra naturen sin side.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min cream har også fått dårligere pigmentering på snute med alderen hvertfall. Tor neppe han har mangler. Pigmenteringen blir ofte synlig dårligere vinterhalvåret og, men ser ikke forskjell på egen etter sesong.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

While we're at it:

Hvorfor er det slik at hvitheten - i tillegg til snute/øyne/ansikt - ofte kommer:
Rundt raua på hunden? :lol:
Under potene?

(Da snakker vi om sorte Labradorer særlig, som går rundt med hvitt i ansikt, rævv, og bein :P )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Men sist så ville ikke vetrinæren ta biopsi fordi de da kan stikke akkurat på det området som det ikke er ondartet. Og motsatt. Måtte operere den bort også vet man om den er godarta eller ondartet.
    • Hei og hopp. jeg skal bytte for til min 10 mnd gamle finske lapphund. Hun er ekstremt sensitiv i magen, får lett diare. Ønsker et skånsomt og selvfølgelig næringstett for. Har per nå Purizon, og har vært fornøyd med det. Men tenker å prøve noe annet og se om magen blir mer stabil da. Vurderer enten Markus Muhle eller Købers. Har noen noen erfaringer med disse formerkene til sensitive hunder? setter pris på alle svar!:)
    • Nå tviler jeg på at det er spesielt farlig, hvis det var vanlige, små muffinspapir. Bare følg med på allmentilstanden. MEN, når det gjelder slike medisinske spørsmål om ting som kan være farlige så bør du alltid kontakte veterinær heller enn et tilfeldig nettforum, facebook, eller tilfeldige folk. Ta en telefon og spør, det kan redde livet til hunden din.
    • Hunden min klarte å spise tre muffinspapir i går når jeg var på toalettet.. papiret var soggy og mykt, men jeg blir jo bekymret. Hun har ikke kastet opp og bæsjet to fine bæsjer i dag . Formen hennes er også helt normal. Men hun hikket både i går og i dag, og jeg har aldri lagt merke til at hun har hikket før. Noen her som har erfaring med hund som har spist muffins/bakepapir😅 er det noe som pleier å komme ut av seg selv? Eller løses lett opp i magen? kan legge til at hun er bare 3.7 kg så ikke den største hunden.
    • Mitt inntrykk med working cocker er at de er slitsomme arbeidsjern med lite ro i kroppen. De vibrerer av energi. Kjøp deg en vanlig cocker og klipp den ned/ikke barber. Men vil ikke du ha en pelshund er det ganske safe å ikke kjøpe pelshund..  Vil ikke du ha jakthund... ikke kjøp en jakthund.  Ganske enkel matte    
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...