Gå til innhold
Hundesonen.no

Er det uetisk å drikke melk? -Splittet fra "Overgangen til vegetardiett"


Zitka
 Share

Recommended Posts

  • Svar 95
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Alt er ikke rosenrødt i norsk matproduksjon, jeg har måttet svelge noen kameler etter at jeg flyttet inn på gård med melkeproduksjon, men jeg har også blitt veldig positivt overrasket. Jeg kan komme u

Det er virkelig helt hårreisende at folk som velger å være veganere/vegetarianere gir hunder og katter vegansk mat. Det er faktisk helt høl i huet, spør du meg. For meg er det bare et eksempel på hvor

Den enorme produksjonen av verstingene soya og mais skyldes EN ting: Kjøttproduksjon. Hadde mennesker spist vegetabilia direkte i stedet for å kjøre det gjennom en okse først så hadde kun en tiendedel

ahh ok..

Hvorfor er vegeterianere imot å drikke vanlig melk?

Kort fortalt, fordi produksjonen av melk er uetisk (slik jeg ser det, de fleste veganere også vil jeg tro). Melkekyr holdes i bås og har trang plass store deler av året, og for å produsere melk må kua faktisk være drektig. Så fort kalven er født og har fått råmelk skilles kua og kalven, noe som medfører mye stress naturligvis.

Så er det litt annet også, kan leses f.eks. her ved interesse; http://www.dyrsrettigheter.no/kjottindustri/landbruk/melk-%E2%80%93-kyrne-og-kalvenes-tarer/

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kort fortalt, fordi produksjonen av melk er uetisk (slik jeg ser det, de fleste veganere også vil jeg tro). Melkekyr holdes i bås og har trang plass store deler av året, og for å produsere melk må kua faktisk være drektig. Så fort kalven er født og har fått råmelk skilles kua og kalven, noe som medfører mye stress naturligvis.

Så er det litt annet også, kan leses f.eks. her ved interesse; http://www.dyrsrettigheter.no/kjottindustri/landbruk/melk-%E2%80%93-kyrne-og-kalvenes-tarer/

Det der er noe av det største nyere tids propaganda jeg har lest.. Og med tror jeg at jeg skal stoppe videre diskusjon...

Endret av Krutsi
  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det der er noe av det største nyere tids propaganda jeg har lest.. Og med tror jeg at jeg skal stoppe videre diskusjon...

Bare fordi man ikke skriver det samme som Tine skriver på melkekartongene betyr ikke det at det er propaganda. Som du kan se er det henvist til mange kilder, blant annet landets egne forskrifter, det er det bare å sjekke opp i selv. Men det er helt greit, jeg er vant til at mye som har med dyrs velferd å gjøre kalles propaganda. :)

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare fordi man ikke skriver det samme som Tine skriver på melkekartongene betyr ikke det at det er propaganda. Som du kan se er det henvist til mange kilder, blant annet landets egne forskrifter, det er det bare å sjekke opp i selv. Men det er helt greit, jeg er vant til at mye som har med dyrs velferd å gjøre kalles propaganda. :)

Jeg kommer ifra landbruket selv og vet hva som vanligvis er normen. Det er ikke at faktaene ikke stemmer, men det er hvordan de tolkes og brukes. Det er også mye som er satt på spissen.. Feks så er det nevnt at kalver drikker fra bøtter, det er gammeldags nå.

Mange av kildene er gamle og mye har forandret seg. Det kalles ikke dyrevelferd når man bruker fri tolkning til å fremtilstille ting på alltid negativ måte.. Visste du feks at "de jernstengene" som nevnes i artikkelen brukes for at kyr blant annet ikke skal bli plaget av andre og skal få ligge i frem? Eller at veldig mange fjøs nå pr i dag har løsdrift?

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Jeg kommer ifra landbruket selv og vet hva som vanligvis er normen. Det er ikke at faktaene ikke stemmer, men det er hvordan de tolkes og brukes. Det er også mye som er satt på spissen.. Feks så er det nevnt at kalver drikker fra bøtter, det er gammeldags nå. 

 

Mange av kildene er gamle og mye har forandret seg. Det kalles ikke dyrevelferd når man bruker fri tolkning til å fremtilstille ting på alltid negativ måte.. Visste du feks at "de jernstengene" som nevnes i artikkelen brukes for at kyr blant annet ikke skal bli plaget av andre og skal få ligge i frem? Eller at veldig mange fjøs nå pr i dag har løsdrift? 

For ikke å nevne at man har dratt ting veldig ut av kontekst. Bare å gå inn og lese råd for dyreetikk sin uttalelse som siteres flere ganger, så ser man at ting har blitt dreid på. Og så er det noe spesielt at de baserer fakta på en 17 år gammel rapport, og ikke har klart å oppdatere seg litt på hvordan situasjonen er i dag.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg gidder egentlig ikke å diskutere det her da det blir rimelig OT, men hvorvidt kalver drikker fra bøtter eller ei er liksom ikke poenget. For min del er det så enkelt som at det å fjerne kalver fra moren for å kunne produsere melk er uetisk i seg selv, alt annet er bare ''ekstra''.

Jeg er for øvrig ikke helt ukjent med kjøtt-, melk- og eggproduksjon selv, det var først da jeg begynte på Naturbruk på vgs at jeg ville bli veganer, nettopp på grunn av de tingene jeg så. :)

  • Like 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå spørs det hva slags kosthold du har hatt fra før da, og hvilket forhold du har hatt til kjøtt.

For oss var det ekstremt enkelt å bytte ut kjøttet med andre alternativer, både på grunn av maten vi spiste, og på grunn av at vi har spist veldig lite kjøtt de siste årene (semi-veggis :P). Jeg har heller ikke vært spesielt glad i kjøttmat, så jeg har foretrukket de vegetariske variantene av rettene vi har laget faktisk :)

Oster fra Synnøve og Arla er alle vegetariske, greit å vite. Det er også en cheddarost fra rema som er det. Se etter mikrobiell løpe. :)

Mitt beste tips er å ikke gi opp å lage en rett fordi den ikke var veldig god første gang. Det er nytt og uvant å lage mat med vegetariske proteinkilder. Det krever mer krydder og litt annen håndtering. Bønner og kikerter er enkelt å få til, mens tvp og tofu krever litt mer øvelse, i alle fall var det vår erfaring.

Man blir gjerne også litt rar i magen i starten, det går over. Hehe. :P

Taco:

Bønnestuing til taco - veldig godt, og enkelt å lage. (Svarte bønner, løk, hvitløk, chilli, tacokrydder og litt vann. Bland det sammen til ca. halve bønnene er most.).

Retter med kylling:

Retter der man bruker kylling kan som regel erstattes med kikerter. Jeg liker kikerter kjempegodt, men ikke alle boksene er like gode. Så prøv deg litt frem og finn den du liker best. Kan også kjøpe tørrvare kjempebillig på innvandrersjapper.

Retter med kjøttdeig:

Kjøttdeig kan erstattes med TVP: Det er godt, men det krevde litt trening for å få til bra. I starten ble det vi laget kjedelig og smaksløst. TVP krever mye mer krydder og tilbredning enn vanlig kjøttdeig, så ikke gi opp om du syns det blir kjedelig i starten.

Tofu:

Noe vanskelig i starten, men nå begynner vi å få litt dreisen på det. Tofuen får mye mer smak om man først steker den gylden, og så dynker den i marinade, og så steker den videre, slik oppskriften under beskriver. Etter vi startet å gjøre det slik har vi begynt å lyktes med tofu. Det er også noe forskellig smak på de naturelle tofuene, så om du syns en smaker funky, så prøv en annen nestegang.

http://www.veganmisjonen.com/2012/10/tofu-oppskrift-wok.html

Denne tofuen er også god, og enkel å lage:

http://www.veganmisjonen.com/2012/11/oppskrift-tofu-panering-snaddertofu.html

Burger:

Du mååå gå på loving hut på st haugen om du bor i Oslo :D Seriøst beste burgeren jeg har smakt. Spicy burger. :wub:

http://lovinghutoslo.no/

Seitan:

Kan brukes i f.eks kebab og slike ting. Ser ut som kjøtt i grunn, krever igjen krydring da. Som alle andre kjøtterstatninger. Men dette var enkelt å få til bra. Vi har kun spist det to ganger da, begge gangene kapsalon (slags nederlandsk kebab).

Hvis man ikke er for å drikke vanlig melk, så kan man vel heller ikke spise ost fra feks Synnøve Finden. Den er laget av kumelk..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis man ikke er for å drikke vanlig melk, så kan man vel heller ikke spise ost fra feks Synnøve Finden. Den er laget av kumelk..

Hvorfor quoter du meg på dette? Jeg har ikke skrevet et ord om å ikke kunne drikke kumelk.

Vegetarianere drikker som regel både kumelk og spiser egg. Vegetarianere benytter ikke produkter fra døde dyr, ergo utgår oster med vanlig løpe i. Det er veganere som ikke bruker produkter fra dyr overhodet.

Derimot ingen tvil om det er er plantemelk er et fint alternativ, vi bruker det ganske mye til tross for at vi ikke er veganere. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor quoter du meg på dette? Jeg har ikke skrevet et ord om å ikke kunne drikke kumelk.

Vegetarianere drikker som regel både kumelk og spiser egg. Vegetarianere benytter ikke produkter fra døde dyr, ergo utgår oster med vanlig løpe i. Det er veganere som ikke bruker produkter fra dyr overhodet.

Derimot ingen tvil om det er er plantemelk er et fint alternativ, vi bruker det ganske mye til tross for at vi ikke er veganere. :)

Fordi du skrev at osten fra synnøve var vegetariske.. Det er løpen i osten som er det, ikke selve osten.. Derfor quotet jeg deg..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De er vegetariske, det er du som ikke kan begrepene :)

Ostene fra synnøve og arla er vegetariske, men ikke veganske.

Det kan så hende, men jeg spurte lengre opp hvorfor ikke vegetarianere ikke kunne drikke melk.. Men da kan de altså det..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan så hende, men jeg spurte lengre opp hvorfor ikke vegetarianere ikke kunne drikke melk.. Men da kan de altså det..

Jeg trodde det fremkom ganske greit i innlegget mitt som du quotet?

"Vegetarianere drikker som regel både kumelk og spiser egg. Vegetarianere benytter ikke produkter fra døde dyr, ergo utgår oster med vanlig løpe i. Det er veganere som ikke bruker produkter fra dyr overhodet."

For mer info kan du lese her:

http://veg-veg.no/vegetar/hva_er_vegetarisme

ElisabethHH skrev en liten tilleggsnotis i sitt innlegg om at det også var enkelt å spise vegansk. Dette leste du som vegetarisk, så var nok der misforståelsen oppsto :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du spurte ikke om de ikke kan, men hva de eventuelt har i mot det.

Jaok.. Da har vi bare snakket litt forbi hverandre.. For jeg skrev "imot" for at dere kan jo fysisk spise kjøtt, men velger å ikke gjøre det - altså dere er imot det.. Det samme mente jeg med melk..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jaok.. Da har vi bare snakket litt forbi hverandre.. For jeg skrev "imot" for at dere kan jo fysisk spise kjøtt, men velger å ikke gjøre det - altså dere er imot det.. Det samme mente jeg med melk..

Jepp, de kan gjøre det og fortsatt holde seg innenfor definisjonen - selv om mange velger å ikke gjøre det - det kan man ikke med kjøtt. Misforståelse bare da.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Bølla

Norsk matproduksjon er svært, svært bra. Jeg synes det vitner om stor uvitenhet å rakke ned på norske bønder. Jeg har en tante som er melkebonde, og hun har en egen liten minnestund hver gang dyrene hennes dør. Hun er like glad i dem som vi er i våre hunder. Og hva med økologisk kjøtt fra Norge?

Jeg lurer på noe, hva tenker dere om egenprodusert kjøtt? Er det feil for dere å spise fugler dere har skutt selv? Er det feil å fiske?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som avkom av bønder med gårdsdrift må jeg også si at jeg synes matproduksjonen i Norge er bra. Vi hadde melkekuer som alle og enhver hadde navn og som fikk bedre veterinæroppfølging enn katta, stuter som hadde stoor boltreplass. Husker en kalv som ble født med en fot som var helt lealaus, den klarte ikke å stå på ene beinet. Som vi jobbet for å spjelke opp beinet og trene opp muskler i beinet på den, leide den rundt på tunet og mosjonerte den som et familiemedlem. Hva er grunnene til at man i Norge er vegetarianer? Jeg spør av nysgjerrighet - har full respekt for valget.

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Norsk matproduksjon er svært, svært bra. Jeg synes det vitner om stor uvitenhet å rakke ned på norske bønder. Jeg har en tante som er melkebonde, og hun har en egen liten minnestund hver gang dyrene hennes dør. Hun er like glad i dem som vi er i våre hunder. Og hva med økologisk kjøtt fra Norge?

Jeg lurer på noe, hva tenker dere om egenprodusert kjøtt? Er det feil for dere å spise fugler dere har skutt selv? Er det feil å fiske?

Hadde man selv kunne valgt hvilken bonde man kunne kjøpe fra så er det kanskje flere som ville valgt anderledes. Men det kan man i de fleste tilfeller ikke gjøre, og ofte blir det da mye dyrere. Å tro at all norsk matproduksjon er svært, svært bra mener jeg vitner om uvitenhet eller uvilje til å se realiteten? Kyllingproduksjonen er et kapittel for seg selv for å ta et eksempel, griseproduksjonen... Ja, det er kanskje bedre enn mange andre land, men det er stort forbedringspotensiale...

Så er det også mange andre grunner enn dyrevernsmessige for å velge å være vegetarianer.

Forøvrig har jeg personlig ingenting imot jakt og fiske så lenge dyret avlives humant, men da jeg selv ble veggis mistet jeg lysten på kjøtt helt så da avstår jeg fra viltkjøtt også. :)

@charlotte dyrevern, miljø, helse, smak, trangt budskjett, osv. Det er mange grunner. :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Økologisk og vilt er bra nok for meg, sett fra dyrevernsperspektiv, men om det er så sunt å konsumere mye kjøttmat og meieriprodukter er jeg mer i tvil om. Stikk i strid med hva alle omnivore "eksperter" tror og påstår, så ble jeg jevnt over mindre energisk, og orker mindre nå, etter å ha gått fra 12 år med (nesten) ren plantekost tilbake til omnivor kost med en høy andel egg, kjøtt- og meieriprodukter. Jeg stusser litt på om meieriprodukter har skylden, men jeg har ingen matvareintoleranser i følge blodprøvene.

Tror det er mye sannhet i dette:

http://youtu.be/05zhL1YUd8Q

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Bølla

Hadde man selv kunne valgt hvilken bonde man kunne kjøpe fra så er det kanskje flere som ville valgt anderledes. Men det kan man i de fleste tilfeller ikke gjøre, og ofte blir det da mye dyrere. Å tro at all norsk matproduksjon er svært, svært bra mener jeg vitner om uvitenhet eller uvilje til å se realiteten? Kyllingproduksjonen er et kapittel for seg selv for å ta et eksempel... Ja, det er kanskje bedre enn mange andre land, men det er stort forbedringspotensiale...

Så er det også mange andre grunner enn dyrevernsmessige for å velge å være vegetarianer.

Forøvrig har jeg personlig ingenting imot jakt og fiske så lenge dyret avlives humant, men da jeg selv ble veggis mistet jeg lysten på kjøtt helt så da avstår jeg fra viltkjøtt også. :)

Man kan velge hvilke bønder man kjøper kjøtt fra? Se på pakningen og snakk med betjeningen i butikken. Du kan også kontakte bønder og spør til hvilke butikker de leverer mat.

Jeg spiser ikke vanlig kylling, når vi snakker om kjøttproduksjon så tenkte jeg først og fremst på rødt kjøtt og slakt av store dyr. Vi har økologisk produksjon, biodynamisk produksjon og det finnes veldig mange flinke konvensjonelle bønder som bryr seg enormt mye om dyrevelferd. Det er stor forskjell på matproduksjon i Norge og i andre land, det er det som er faktum. Hvor mange av dere har faktisk satt bena deres på en gård?

En fisk avlives sjeldent humant, de galges eller dør en sakte død i garn. En ku dør mye mer humant enn en elg som skadeskytes på jakt, det kan dessverre skje. Men vi må ha jakt for å opprettholde den faunaen og villdyrbestanden vi har, det er helt naturlig.

Dere velger å avstå fra å spise animalske produkter i verdensklasse, men dere spiser soya med god samvittighet? Vet dere hvordan soya produseres og dyrkes? Vet dere hva det gjør med jordsmonn, helse og velferd?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Norsk matproduksjon er svært, svært bra. Jeg synes det vitner om stor uvitenhet å rakke ned på norske bønder. Jeg har en tante som er melkebonde, og hun har en egen liten minnestund hver gang dyrene hennes dør. Hun er like glad i dem som vi er i våre hunder. Og hva med økologisk kjøtt fra Norge? Jeg lurer på noe, hva tenker dere om egenprodusert kjøtt? Er det feil for dere å spise fugler dere har skutt selv? Er det feil å fiske?
Jeg synes det er fantastisk med folk som klarer å spise vegansk og vegetarisk. Jeg blir sur av disse kommentarene deres(det er flere her) i tråden som bare er negative og ikke handler om hva som blir spurt om i tråden. Kan du ikke lage en annen tråd hvor du kan skrive om hva du mener om det istedet?
  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Et oppstillingsbilde.  Tempo 3 måneder. 8,7 kg og 36 cm høy.   
    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...