Gå til innhold
Hundesonen.no

Forberedelser til å få første hund - info om treningsmetoder osv.


LinnS
 Share

Recommended Posts

Hei!

Jeg venter nå på min første hund (whippet) som kommer til meg i mai/juni :wub:

Siden dette er min første hund, har jeg lyst å bruke den uendelig lange ventetiden til å forberede meg mest mulig! Tenkte derfor høre her inne om folk kan peke meg i riktig retning for hvor jeg kan finne god informasjon om hvordan komme i gang, og hvordan forberede meg best mulig til å få min første valp :)

(Håper dette er riktig sted å poste dette emnet)

Bøker:

Kan dere anbefale meg gode bøker om hundetrening? Jeg vet det finnes et hav av metoder, men jeg er interessert i å lese litt om flere ting, for å se hva som finnes der ute. Positive treningsmetoder er det jeg ønsker å bruke, enten det er klikkertrening eller noe annet.

Kurs i Oslo:

Er Oslo Hundeskole et bra sted? Noen med erfaringer derfra?

Prioriteringer på hva man trener først:

Jeg har nå ordnet meg slik at jeg får være sammen med valpen i 8 fulle uker (1 måned hjemme på ferie, og 1 måned hvor jeg tar den med på jobben), i tillegg til 2 uker til hvor jeg kun jobber halve dager. I den tiden må jeg trene på alene-hjemme, ettersom den etterhvert må være nettopp det. Tips her? Har lest mye om dette, så føler forsåvidt jeg har en viss idé, men jeg vil gjerne få tips fra noen som har vært i samme situasjon hvor dere får en valp og må på jobb igjen etterhvert. Hvordan løste dere det? Hvor er valpen når den er hjemme alene? I lukket bur, åpent bur, løst i huset osv.? Har dere brukt hundeluftere når dere måtte tilbake på jobb? Hvor lenge?

Jeg ønsker også å trene på innkalling tidlig, ettersom jeg får en løpshund som jeg ikke greier å holde tritt med ;) Jeg bor i Oslo, og må derfor trene på god innkalling slik at jeg kan ta den med meg i parker, marka osv, og kunne være trygg på at den kommer når jeg vil. Er eksempelvis langline bra eller ikke? Når begynner man? Når avanserer man ift. vanskelighetsgrad?

Sosialisering:

Jeg får valpen ved 8 uker. Når og hvor mye bør man begynne sosialiseringen? Lære den til å like buss/bane/trikk osv.? Introduserer den for andre hunder? Tar den med til byen? Jeg vil at valpen (og eieren :ahappy: )skal føle mestring og ikke bli overveldet ved at jeg kjører på med for mye for raskt. Oslo er jo en folksom by, og vil gjerne få input fra folk på hva dere har gjort :)

:icon_confused:

Andre ting jeg bør tenke på nå før den kommer? Utstyr? Hva trenger jeg? Huff.. dette er virkelig tusen spørsmål - håper dere kan bære over med meg :D

Håper noen her inne kan vise meg i gode retninger - jeg har allerede lest veldig mye på ulike forum, nettsider, blogger osv, men føler ofte at informasjonen ikke alltid virker like bra, og så er det jo sånn at man gjerne føler veldig sterkt om hundetrening osv, så da spriker gjerne informasjonen veldig mye. Så om du kjenner til gode steder å finne tips om mye av det jeg lurer på, i tillegg til bøker osv, så blir jeg utrolig takknemlig :)

Og.. jeg gleder meg noe helt vilt :cheerleader: Og syns det er veldig skummelt også ;) Men det er jeg bare fordi dette er så viktig for meg. Jeg vil ha en glad hund! :thumbs:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forslag til bøker:

100% positiv hverdagslydighet

Klikkertrening for din hund

På talefot med hunden

Om du mener alvor med lydighetstrening, og kanskje skal ha flere hunder i løpet av livet:

Lydighetstrening i teori og praksis

Jeg tør ikke uttale meg så mye om sosialisering, for jeg (og omgivelsene) feilet grovt med en "vanskelig" blanding jeg hadde, og jeg fikk det meste gratis med genetikken i golden og cavalier, men de første ukene er ihvertfall veldig viktige. Sørg for at valpen får så mange gode opplevelser som det er råd å gi den uten å overstimulere, og venn den også til at den ikke skal hilse på alt og alle. Kjøp en bok om valpens mentale utvikling.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lydighet i teori og praksis er jo en fin bok. Der finner du de fleste lydighetsøvelser med forklaring på hvordan de er og hvordan du kan lære dem inn. Boken har også mye generell info om læringsteori og hvordan hunder fungerer. :)

Det er veldig bra å finne ut så mye man kan på forhånd, men ting er sjeldent like a4 i virkeligheten som det er i en bok e.l. så jeg vil anbefale deg og ikke være for opphengt i en metode eller ting du har lest(spesielt i hverdagen hvor det er mange flere variabler enn i et kontrollert miljø på trening), mange ganger er det vell så bra og bare reagere impulsivt der og da å gjøre det som virker rett heller enn å stoppe opp å tenke på hva som er rett.. Og ingen hunder er like, man kommer lengst ved og være åpen for alle muligheter og ikke låse seg til et par av dem. Spesielt med en litt utradisjonell rase så kan man oppleve og være nødt til å bli veldig kreativ for å komme dit man vil :)

Mine hunder har vært med i bilen i starten så jeg får luftet dem ila dagen, trappet ned gradvis også satt dem igjen hjemme fulle dager rundt 6 mnd alder. Har ikke brukt bur eller grind, men har hatt dem på soverommet med begrenset mulighet for å ødelegge ting og senere løs i hele leiligheten, har gått veldig fint. Hadde nok forsøkt kompostbinger e.l. før jeg hadde valgt bur om jeg hadde vært nødt til og bruke slikt. Om ikke for å holde hunden inne på et lite område så for å beskytte møbler e.l.

Personlig synes jeg det er kjekt og ha ca en uke etter at valpen kommer hit 8 uker gammel som er rolig, vi holder oss stort sett i nærområdet på "tur" og er mest hjemme og blir kjent. Det er sikkert ikke nødvendig for de fleste, men det er en stor omveltning for valpen å flytte så synes det er greit med en trygg og god uke til og begynne med også utvider vi horrisonten etter det. fra 9 uker og utover så er det egentlig ingen grenser på hva vi gjør, men jeg ser an valpen og dropper ting(eller tilrettelegger om det går) som blir for mye, dette vil jo være veldig individuelt hvor mye de tåler og hvordan de reagerer.

Trening, kontakt og innkalling kan man jo aldri trene for mye og huske på at ikke all sosialisering er god sosialisering, positive opplevelser er nøkkelen og holde seg unna dårlige opplevelser, og less is more, man gjør seg selv en tjeneste med å ikke hilse på alt og alle, men også lære valpen ganske tidlig at det går an å bare gå forbi også.. Resten kommer vell stort sett an på smak og behag, og hva man evt har behov for selv. Hjelpemidler som langline begynner du med når du vil/har behov.

Utstyr er det jo ikke mye du trenger før hunden kommer i hus, halsbånd/sele, bånd, mat og en myk liggeplass er jo en fin start, resten kan man handle etterhvert.

Også må man bare belage seg på at det er mange forskjellige meninger om ting og mange snakker høyt selv om de egentlig ikke aner hva de snakker om også så man må selv lære og bruke sunn fornuft og sile ut det som høres greit ut og droppe resten. Om noen sier noe så spør gjerne hvorfor de mener som de gjør. For det første så finner du jo ut om det er gjennomtenkt eller ikke og for det andre så er det jo lettere å ta stilling til om det høres logisk og greit ut eller ikke når man får en begrunnelse. Min innstilling er å høre på alle, selv de jeg ikke nødvendigvis vil trene som, for det er mye man kan lære. Nesten alle, uansett treningsmetode har jo noe smart man kan plukke opp (og resten siler man bare ut) og i verste fall så lærer man hva man ikke skal gjøre og hvorfor. Jeg har lært ufattelig mye av denne taktikken både på hund og hest.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kontaktkontraktet av Eva Bodfält er en fin bok å lese før valpen kommer, etter min mening, og alle mine valpekjøpere fikk den av meg. Jeg synes også at å lære hunden innkalling er kanskje det viktigste man gjør når den er liten valp, sammen med kontakt. Å ha bygd opp et godt tillitsforhold fra starten slik at den synes du er det beste i hele verden er noe man nyter godt av gjennom hele hundens levetid.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Valpen flytter hjemmefra av Linn Palm

Don't shoot the dog av Karen Pryor

Control Unleashed av Leslie Mc Devitt er et must, etter min mening

Pluss de bøkene som er nevnt tidligere.

Anbefaler ikke Oslo hundeskole. De har store grupper (mange hunder per instruktør), varierende kvalitet og kunnskap på instruktørene, og ikke nødvendigvis positive metoder.

Hvilke hundeskoler som er aktuelle kommer litt an på hva du ønsker framover, men her er min liste. Felles for alle er maks seks hunder per instruktør og positive metoder.

Lundqvist hundeskole - veldig godt opplegg, en dag teori om læring og adferd i stedet for de vanlige 2 timene som de fleste hundeskoler har. God individuell oppfølging med en fast instruktør som følger opp deg og dine mål. God grunnleggende trening uansett hva du skal bruke hunden til, men først og fremst rettet mot hverdagslydighet.

Canis hundeskole Lahaugmoen - Ren klikkertrening. Flinke instruktører. Veldig fint hvis du har planer om å drive med noen som helst hundesport, eller bare ønsker å lære om klikkertrening.

HundeAkademiet - Kurs mest sentralt i Oslo, positiv trening, litt klikkertrening. Lenge siden jeg har gått kurs der, så kan ikke gå god for hvor flinke instruktørene der er for tiden.

Jar hundeskole - På vestkanten, liten hundeskole, veldig hyggelig, men har ikke så mye kurstilbud utover grunnleggende valpekurs og hverdagslydighet/bronsemerkekurs.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

<script language="JavaScript" type="text/javascript"></script>

Lydighet i teori og praksis er jo en fin bok. Der finner du de fleste lydighetsøvelser med forklaring på hvordan de er

og hvordan du kan lære dem inn. Boken har også mye generell info om læringsteori og hvordan hunder fungerer. :)

Det er veldig bra å finne ut så mye man kan på forhånd, men ting er sjeldent like a4 i virkeligheten som det er i en bok e.l. så jeg vil anbefale deg og ikke være for opphengt i en metode eller ting du har lest(spesielt i hverdagen hvor det er mange flere variabler enn i et kontrollert miljø på trening), mange ganger er det vell så bra og bare reagere impulsivt der og da å gjøre det som virker rett heller enn å stoppe opp å tenke på hva som er rett.. Og ingen hunder er like, man kommer lengst ved og være åpen for alle muligheter og ikke låse seg til et par av dem. Spesielt med en litt utradisjonell rase så kan man oppleve og være nødt til å bli veldig kreativ for å komme dit man vil :)

Mine hunder har vært med i bilen i starten så jeg får luftet dem ila dagen, trappet ned gradvis også satt dem igjen hjemme fulle dager rundt 6 mnd alder. Har ikke brukt bur eller grind, men har hatt dem på soverommet med begrenset mulighet for å ødelegge ting og senere løs i hele leiligheten, har gått veldig fint. Hadde nok forsøkt kompostbinger e.l. før jeg hadde valgt bur om jeg hadde vært nødt til og bruke slikt. Om ikke for å holde hunden inne på et lite område så for å beskytte møbler e.l.

Personlig synes jeg det er kjekt og ha ca en uke etter at valpen kommer hit 8 uker gammel som er rolig, vi holder oss stort sett i nærområdet på "tur" og er mest hjemme og blir kjent. Det er sikkert ikke nødvendig for de fleste, men det er en stor omveltning for valpen å flytte så synes det er greit med en trygg og god uke til og begynne med også utvider vi horrisonten etter det. fra 9 uker og utover så er det egentlig ingen grenser på hva vi gjør, men jeg ser an valpen og dropper ting(eller tilrettelegger om det går) som blir for mye, dette vil jo være veldig individuelt hvor mye de tåler og hvordan de reagerer.

Trening, kontakt og innkalling kan man jo aldri trene for mye og huske på at ikke all sosialisering er god sosialisering, positive opplevelser er nøkkelen og holde seg unna dårlige opplevelser, og less is more, man gjør seg selv en tjeneste med å ikke hilse på alt og alle, men også lære valpen ganske tidlig at det går an å bare gå forbi også.. Resten kommer vell stort sett an på smak og behag, og hva man evt har behov for selv. Hjelpemidler som langline begynner du med når du vil/har behov.

Utstyr er det jo ikke mye du trenger før hunden kommer i hus, halsbånd/sele, bånd, mat og en myk liggeplass er jo en fin start, resten kan man handle etterhvert.

Også må man bare belage seg på at det er mange forskjellige meninger om ting og mange snakker høyt selv om de egentlig ikke aner hva de snakker om også så man må selv lære og bruke sunn fornuft og sile ut det som høres greit ut og droppe resten. Om noen sier noe så spør gjerne hvorfor de mener som de gjør. For det første så finner du jo ut om det er gjennomtenkt eller ikke og for det andre så er det jo lettere å ta stilling til om det høres logisk og greit ut eller ikke når man får en begrunnelse. Min innstilling er å høre på alle, selv de jeg ikke nødvendigvis vil trene som, for det er mye man kan lære. Nesten alle, uansett treningsmetode har jo noe smart man kan plukke opp (og resten siler man bare ut) og i verste fall så lærer man hva man ikke skal gjøre og hvorfor. Jeg har lært ufattelig mye av denne taktikken både på hund og hest.

Tusen takk for grundig svar! Jeg tar spesielt til meg det med å ikke planlegge for mye, og henge meg opp i metoder osv. Det er jo veldig lett å lese seg ihjel har jeg merket, og på et eller annet tidspunkt må jeg også bare "gå for det" og løse det etterhvert som utfordringer kommer opp :)

Takk for tips om bøker, og ikke minst info om hvordan du gjorde det. Jeg har ikke bil så muligheten til å ta den med på den måten faller bort. Har dog vurdert å skaffe meg en scooter slik at jeg kan kjøre hjem i pausene og lufte den et par måneder til (da er den ca. 6 mnd).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

<script language="JavaScript" type="text/javascript"></script>

Valpen flytter hjemmefra av Linn Palm

Don't shoot the dog av Karen Pryor

Control Unleashed av Leslie Mc Devitt er et must, etter min mening

Pluss de bøkene som er nevnt tidligere.

Anbefaler ikke Oslo hundeskole. De har store grupper (mange hunder per instruktør), varierende kvalitet og kunnskap på instruktørene, og ikke nødvendigvis positive metoder.

Hvilke hundeskoler som er aktuelle kommer litt an på hva du ønsker framover, men her er min liste. Felles for alle er maks seks hunder per instruktør og positive metoder.

Lundqvist hundeskole - veldig godt opplegg, en dag teori om læring og adferd i stedet for de vanlige 2 timene som de fleste hundeskoler har. God individuell oppfølging med en fast instruktør som følger opp deg og dine mål. God grunnleggende trening uansett hva du skal bruke hunden til, men først og fremst rettet mot hverdagslydighet.

Canis hundeskole Lahaugmoen - Ren klikkertrening. Flinke instruktører. Veldig fint hvis du har planer om å drive med noen som helst hundesport, eller bare ønsker å lære om klikkertrening.

HundeAkademiet - Kurs mest sentralt i Oslo, positiv trening, litt klikkertrening. Lenge siden jeg har gått kurs der, så kan ikke gå god for hvor flinke instruktørene der er for tiden.

Jar hundeskole - På vestkanten, liten hundeskole, veldig hyggelig, men har ikke så mye kurstilbud utover grunnleggende valpekurs og hverdagslydighet/bronsemerkekurs.

Takk for input! Skal definitivt ha størrelse på gruppe i mente når jeg velger valpekurs :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

<script language="JavaScript" type="text/javascript"></script>

Kontaktkontraktet av Eva Bodfält er en fin bok å lese før valpen kommer, etter min mening, og alle mine valpekjøpere fikk den av meg. Jeg synes også at å lære hunden innkalling er kanskje det viktigste man gjør når den er liten valp, sammen med kontakt. Å ha bygd opp et godt tillitsforhold fra starten slik at den synes du er det beste i hele verden er noe man nyter godt av gjennom hele hundens levetid.

Den skal jeg sjekke ut :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

<script language="JavaScript" type="text/javascript"></script>

Forslag til bøker:
100% positiv hverdagslydighet
Klikkertrening for din hund
På talefot med hunden

Om du mener alvor med lydighetstrening, og kanskje skal ha flere hunder i løpet av livet:
Lydighetstrening i teori og praksis

Jeg tør ikke uttale meg så mye om sosialisering, for jeg (og omgivelsene) feilet grovt med en "vanskelig" blanding jeg hadde, og jeg fikk det meste gratis med genetikken i golden og cavalier, men de første ukene er ihvertfall veldig viktige. Sørg for at valpen får så mange gode opplevelser som det er råd å gi den uten å overstimulere, og venn den også til at den ikke skal hilse på alt og alle. Kjøp en bok om valpens mentale utvikling.

Jeg vet ikke om jeg mener alvor, men tenker at det om ikke annet er en kjempefin måte å tilbringe tid med hunden på og stimulere den ;) Takk for mange gode tips!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gratulerer med whippet :D Hvilken oppdretter skal du ha fra?

Jeg har "På talefot med hunden -De dempede signalene". Jeg har ikke lest den enda, men mine 2 søstre har lest den og gitt den tommel-opp.

Når det kommer til utstyr:

- En god og myk seng, whippeten er veldig kravstor og vil helst trives i soffaen. Jeg har cavebed til mi, og kan gi deg linker til steder de selger slike.

- Jeg foretrekker sele, og har akkuratt bestilt fra Torshammarens selv, hvor de finnes med tilpassninger og ekstrautstyr så de kan brukes fra de er valp til fullvoksen. Jeg liker også Ruffwear siden den er utbrytersikker og praktisk. Skal selge unna den jeg hadde til min valp for en billig penge :)

- Kobbel fåes kjøpt billig på biltema, de er grei når man har små hunder og er ikke så farlig om hunden tygger på de.

- Vil råde til å vente med innkjøp av klær til den blir litt eldre. Heller venn hunden til at det finnes ikke dårlig vær - vi går tur uansett :)

- Kloklipper (anbefaler Millers and Fodge)

- Mat og vannskål (jeg kjøpte porselen og de er begge byttet ut i metall nå pga kreativ valp som likte å ta med seg skåla :aww: )

Det finnes også flere tråder her inne om sosialisering som jeg syntes var grei å lese når jeg fikk min valp, og de finner du om du søker fra søkemonitoren her inne eller på google.

Ang innkalling gjorde oppdretter en stor del av jobben, og det har funket greit for meg. Men kopierer med hva @Elisabeth00 har nevnt i noen andre tråder:



I mellomtiden:
1. Alltid ha med gode godbiter, hunden må lære deg at det lønner seg å komme til deg - hver gang.
2. Belønn frivillig innkalling. Hver gang hunden frivillig tar kontakt med deg ute - belønn. Belønn også hunden får å oppholde seg i nærheten av deg, eller om den tilfeldigvis kommer innom uten å nødvendigvis ta kontakt.

De første gangene kommer gjerne hunden inn til deg bare noen få ganger. Eller kanskje den aldri kommee helt inn i det hele tatt. Etter en stund vil du derimot se at hunden kommer oftere og oftere inn til deg. Når hunden tar kontakt med deg rimelig ofte er du klar til neste steg.

Legg kommando på frivillig innkalling, gå videre til neste steg når hunden lykkes 90% av gangene:
1. Legg på kommando når hunden er 1 meter fra deg, men allerede på vei mot deg.
2. Legg på kommando når hunden er 5 meter fra deg, men allerede på vei mot deg.
2. Legg på kommando når hunden er 10 meter fra deg, men allerede på vei mot deg.

Når dette er på plass kan du begynne å teste ut kommandoen på relativt korte avstander (1-10 meter), gå videre til neste steg når hunden lykkes 90% av gangene. Etterhvet kan også avstanden økes enda mer.
1. Rop på hunden når den står i ro, men ser mot deg.
2. Rop på hunden når den står i ro, men ser en annen vei.
2. Rop på hunden når den står i ro, men står med baken mot deg.
3. Rop på hunden når den er i rolig bevegelse (samme punkter som over).
4. Rop på hunden når den løper (samme punkter som over, det vanskeligste er når den løper vekk fra deg)

Nå har du skjønt basicen.
Når innkallingen over sitter uten forstyrrelse, så kan du begynne å trene i områder med forstyrrelse. F.eks mennesker, hunder, osv. Men ha i bakhodet at hunden skal lykkes mest mulig. Ikke rop om du vet hunden likevel ikke vil komme, da vil du bare vanne ut ordet. Du kan ha et ord som ikke er så nøye til slike situasjoner. I områder med vanskelig forstyrrelser må du gjerne gå flere skritt tilbake enn det hunden klarer uten forstyrrelse.

Fortsett hele tiden å belønn frivillige innkallinger.

Håper dette hjalp litt. Det er ingen fasit på hvordan folk gjør det, men metoden over er enkel å følge, og fungerer bra :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke bruk penger på membran-dress. Hunder svetter ikke gjennom huden, så de trenger ikke regndress som puster. De billigste variantene uten stramming fungerer fint på en valp i vekst, om du har en god sele rundt. Går også an å klippe til regndekken i valpestørrelse av bunnen på en plastpose. Klippe av det ene hjørnet som hodeåpning. Holde på plass med sele.

Hjemmestrikket genser under regndress er mye billigere enn bobledresser, så lenge valpen er i vekst.

Gode potesko til vinteren. Jeg er mest fornøyd med MuttLukks (tror jeg de heter). Synes også Paws gummisokker er fine mot møkkete poter, om du finner en størrelse som passer, men de egner seg faktisk ikke i regnvær, da det blir mye vann inni.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

<script language="JavaScript" type="text/javascript"></script>

Gratulerer med whippet :D Hvilken oppdretter skal du ha fra?

Jeg har "På talefot med hunden -De dempede signalene". Jeg har ikke lest den enda, men mine 2 søstre har lest den og gitt den tommel-opp.

Når det kommer til utstyr:

- En god og myk seng, whippeten er veldig kravstor og vil helst trives i soffaen. Jeg har cavebed til mi, og kan gi deg linker til steder de selger slike.

- Jeg foretrekker sele, og har akkuratt bestilt fra Torshammarens selv, hvor de finnes med tilpassninger og ekstrautstyr så de kan brukes fra de er valp til fullvoksen. Jeg liker også Ruffwear siden den er utbrytersikker og praktisk. Skal selge unna den jeg hadde til min valp for en billig penge :)

- Kobbel fåes kjøpt billig på biltema, de er grei når man har små hunder og er ikke så farlig om hunden tygger på de.

- Vil råde til å vente med innkjøp av klær til den blir litt eldre. Heller venn hunden til at det finnes ikke dårlig vær - vi går tur uansett :)

- Kloklipper (anbefaler Millers and Fodge)

- Mat og vannskål (jeg kjøpte porselen og de er begge byttet ut i metall nå pga kreativ valp som likte å ta med seg skåla :aww: )

Det finnes også flere tråder her inne om sosialisering som jeg syntes var grei å lese når jeg fikk min valp, og de finner du om du søker fra søkemonitoren her inne eller på google.

Ang innkalling gjorde oppdretter en stor del av jobben, og det har funket greit for meg. Men kopierer med hva @Elisabeth00 har nevnt i noen andre tråder:



I mellomtiden:
1. Alltid ha med gode godbiter, hunden må lære deg at det lønner seg å komme til deg - hver gang.
2. Belønn frivillig innkalling. Hver gang hunden frivillig tar kontakt med deg ute - belønn. Belønn også hunden får å oppholde seg i nærheten av deg, eller om den tilfeldigvis kommer innom uten å nødvendigvis ta kontakt.

De første gangene kommer gjerne hunden inn til deg bare noen få ganger. Eller kanskje den aldri kommee helt inn i det hele tatt. Etter en stund vil du derimot se at hunden kommer oftere og oftere inn til deg. Når hunden tar kontakt med deg rimelig ofte er du klar til neste steg.

Legg kommando på frivillig innkalling, gå videre til neste steg når hunden lykkes 90% av gangene:
1. Legg på kommando når hunden er 1 meter fra deg, men allerede på vei mot deg.
2. Legg på kommando når hunden er 5 meter fra deg, men allerede på vei mot deg.
2. Legg på kommando når hunden er 10 meter fra deg, men allerede på vei mot deg.

Når dette er på plass kan du begynne å teste ut kommandoen på relativt korte avstander (1-10 meter), gå videre til neste steg når hunden lykkes 90% av gangene. Etterhvet kan også avstanden økes enda mer.
1. Rop på hunden når den står i ro, men ser mot deg.
2. Rop på hunden når den står i ro, men ser en annen vei.
2. Rop på hunden når den står i ro, men står med baken mot deg.
3. Rop på hunden når den er i rolig bevegelse (samme punkter som over).
4. Rop på hunden når den løper (samme punkter som over, det vanskeligste er når den løper vekk fra deg)

Nå har du skjønt basicen.
Når innkallingen over sitter uten forstyrrelse, så kan du begynne å trene i områder med forstyrrelse. F.eks mennesker, hunder, osv. Men ha i bakhodet at hunden skal lykkes mest mulig. Ikke rop om du vet hunden likevel ikke vil komme, da vil du bare vanne ut ordet. Du kan ha et ord som ikke er så nøye til slike situasjoner. I områder med vanskelig forstyrrelser må du gjerne gå flere skritt tilbake enn det hunden klarer uten forstyrrelse.

Fortsett hele tiden å belønn frivillige innkallinger.

Håper dette hjalp litt. Det er ingen fasit på hvordan folk gjør det, men metoden over er enkel å følge, og fungerer bra :)

Hei!

Jeg får valp fra Pearl's Legacy (@Alzenas her inne) :) De skal gjenta a-kullet sitt: http://www.pearls-legacy.com/#!a---kullet/c1yus

Cavebed har jeg også tenkt å kjøpe, så send meg gjerne linker!

Tusen takk for mange fine tips - og spoileren! :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

<script language="JavaScript" type="text/javascript"></script>

Ikke bruk penger på membran-dress. Hunder svetter ikke gjennom huden, så de trenger ikke regndress som puster. De billigste variantene uten stramming fungerer fint på en valp i vekst, om du har en god sele rundt. Går også an å klippe til regndekken i valpestørrelse av bunnen på en plastpose. Klippe av det ene hjørnet som hodeåpning. Holde på plass med sele.

Hjemmestrikket genser under regndress er mye billigere enn bobledresser, så lenge valpen er i vekst.

Gode potesko til vinteren. Jeg er mest fornøyd med MuttLukks (tror jeg de heter). Synes også Paws gummisokker er fine mot møkkete poter, om du finner en størrelse som passer, men de egner seg faktisk ikke i regnvær, da det blir mye vann inni.

Her var det mange kule tips - tusen takk! Det med regndress og membran hadde jeg ikke tenkt på ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

<script language="JavaScript" type="text/javascript"></script>

Ikke bruk penger på membran-dress. Hunder svetter ikke gjennom huden, så de trenger ikke regndress som puster. De billigste variantene uten stramming fungerer fint på en valp i vekst, om du har en god sele rundt. Går også an å klippe til regndekken i valpestørrelse av bunnen på en plastpose. Klippe av det ene hjørnet som hodeåpning. Holde på plass med sele.

Hjemmestrikket genser under regndress er mye billigere enn bobledresser, så lenge valpen er i vekst.

Gode potesko til vinteren. Jeg er mest fornøyd med MuttLukks (tror jeg de heter). Synes også Paws gummisokker er fine mot møkkete poter, om du finner en størrelse som passer, men de egner seg faktisk ikke i regnvær, da det blir mye vann inni.

Pustende egenskaper er ikke unødvendig fordi hunden ikke svetter, men fordi det kan bli varmt under dekkenet og det kan dannes kondens, som gjør at hunden blir våt. Jeg er veldig fornøyd med mitt dekken med membran, fordi det alltid er tørt inni uansett hvor lenge vi har vært ute. Alle som har gått med en gummiregnfrakk vet hvor fort det blir kondens inni, selv om man ikke nødvendigvis svetter så veldig mye.

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

<script language="JavaScript" type="text/javascript"></script>

Pustende egenskaper er ikke unødvendig fordi hunden ikke svetter, men fordi det kan bli varmt under dekkenet og det kan dannes kondens, som gjør at hunden blir våt. Jeg er veldig fornøyd med mitt dekken med membran, fordi det alltid er tørt inni uansett hvor lenge vi har vært ute. Alle som har gått med en gummiregnfrakk vet hvor fort det blir kondens inni, selv om man ikke nødvendigvis svetter så veldig mye.

Jeg har _aldri_ opplevd kondens inni dressen til hunden. Ingen fordampning fra huden = ingen kondens, samme hvor varmt det blir. Om det er så varmt i været at hunden peser pga dressen, så trenger man den vel ikke i utgangspunktet.

Våre regnjakker blir våte inni fordi vi har fordampning gjennom huden, selv når vi ikke kjenner at vi svetter. Hundene kan bli våte inni gummipotesokker på samme måte som oss inni gummijakker, fordi de svetter fra potene.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har _aldri_ opplevd kondens inni dressen til hunden. Ingen fordampning fra huden = ingen kondens.

Våre regnjakker blir våte inni fordi vi har fordampning gjennom huden, selv når vi ikke kjenner at vi svetter.

Kanskje om man snurper alt sammen, ja, men det er ikke alltid det handler om et lukket system når det kommer til hundedekken med åpninger både foran, bak, under og ved bena

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har _aldri_ opplevd kondens inni dressen til hunden. Ingen fordampning fra huden = ingen kondens, samme hvor varmt det blir. Om det er så varmt i været at hunden peser pga dressen, så trenger man den vel ikke i utgangspunktet.

Våre regnjakker blir våte inni fordi vi har fordampning gjennom huden, selv når vi ikke kjenner at vi svetter. Hundene kan bli våte inni gummipotesokker på samme måte som oss inni gummijakker, fordi de svetter fra potene.

Selv om ikke hunder svetter, så skjer det faktisk et visst væsketap gjennom huden. I tillegg vil det være varmere luft (og høyere luftfuktighet) under dekkenet enn over dekkenet når det er kjølig, ergo vil det lett oppstå kondensdannelse på innsiden av dekkenet.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har _aldri_ opplevd kondens inni dressen til hunden. Ingen fordampning fra huden = ingen kondens, samme hvor varmt det blir. Om det er så varmt i været at hunden peser pga dressen, så trenger man den vel ikke i utgangspunktet.

Våre regnjakker blir våte inni fordi vi har fordampning gjennom huden, selv når vi ikke kjenner at vi svetter. Hundene kan bli våte inni gummipotesokker på samme måte som oss inni gummijakker, fordi de svetter fra potene.

Dette stemmer ikke. Så lenge det er temperaturforskjell mellom huden og lufttemperaturen, så vil det kunne bli kondens. Varm luft kan holde på mer fuktighet enn kald luft, enkelt og greit. Akkurat som at det kan bli konsens på en vindusrute, eller kondens i et speilreflekskamera - ingen av delene svetter.

Så en helt tett regndress kan bli klam, også på hunder som ikke svetter gjennom huden.

Edit, @Tuvane skrev det bedre enn meg :)

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg går i alle fall såpass lange turer i grisevær at jeg vil at hunden min skal ha det mest mulig behagelig i regndekkenet sitt, som jeg tross alt tvinger på ham selv om han fint kunne ha gått uten. Hurtta-dekkenet er tørt inni etter timesvis på tur, der han har løpt og plasket i vanndammer og bekker, rullet seg og herjet som en idiot. :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mine har aldri hatt kondens inni regndressene, selv etter timer i dem. Vil påstå de har vært ganske aktive og altså. Men jeg har ikke brukt ren regndress i lave temperaturer. Da går det i foret dress eller bobledekken.

Ergo er det ikke så rart at du ikke har opplevd kondens. ;) Kondens oppstår ved temperaturforskjeller og forskjell i luftfuktighet.

Min hund har IKKE noe behov for varmedekken, og bruker regndekken når det kommer våt nedbør, uansett utetemperatur. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Valpene har blitt store! Vil gjerne se oppdaterte bilder av resten av valpegjengen også 😍 Julehilsen fra Pod (8 mnd), Ild (1 år) og Floss (7 år).
    • Hei. Ble så glad da jeg fant denne siden. Jeg er over gjennomsnittet interessert i hunder, og liker å lese om alle raser.  Har hatt flere hunder selv, men er nå delvis pensjonist, og ønsker ikke heltidsansvar for en hund. Samtidig kan jeg ikke tenke meg et liv uten hund, så store perioder av året har vi hund boende hos oss. Det finnes dessverre mange useriøse hundepassere der ute, så jeg oppfordrer hundeiere til å sjekke nøyde, be om referanser og avtale prøvepass, dersom ukjente skal passe hunden.    Ønsker alle på to- og fire ben en hyggelig og fredelig jul, og alt godt for det nye året. ❤️
    • Ja, hvorfor ikke? Bare å møte rasen og se om du liker egenskapene deres ☺️ Det ble plutselig ikke like moro å ta oppstillingsbilde hver måned når han ikke gikk igjennom slike store forandringer 😂 Så det falt litt fra.    Vi har fullført agilitykurset og Tempo var så flink ☺️ Vi gleder oss til å fortsette treningen på nyåret da vi skal på agility handling kurs. Ellers trener vi litt rally lydighet, og der har han også vært flink, gått baner hvor jeg har hatt han løs også med andre hunder på banen. Så flink ☺️  Nå har vi tatt juleferie og ønsker alle en god jul 🎅🎄  
    • Koselig oppdatering og så mange fine bilder 😍
    • Vår er vant til å være alene. I år er vi hjemme.  Blir nok noe med oss, og noe i buret sitt i underetasjen.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...