Gå til innhold
Hundesonen.no

Recommended Posts

Skrevet

Lurer på hva dere spiser, og hvor nøye dere er med tilsetningsstoffer, E-stoffer, osv?

Gelatin er jo greit nok å unngå, men fant så ut at det meste av ost lages av animalsk løpe. Det vil si at f.eks vegetarpizza på peppes ikke egentlig er vegetar, og det gjelder helt sikkert ganske mange andre spisesteder også. Det blir også mer problematisk å spise hos andre, som gjerne lager vegetarisk mat i god tro?

Vi kommer til å kutte animalsk gelatin, samt ost fra animalsk løpe når vi er hjemme - tror vi. Men litt usikker på hvor nøye vi skal være på dette ute? Hva gjør dere?

Vi er også litt usikker på hva vi syns er riktig her, fordi løpen og gelatinen er vel et biprodukt/produkt fra avfall på linje med skinn.

Andre ting dere styrer unna, eller det er verdt å se etter?

Hva med saueskinn, og andre skinnprodukter? Jeg kjenner jeg blir forvirret av alt det nye... Jeg syns det er bra at alt fra dyret først blir brukt når det dør. Jeg har ingenting i mot fornuftig og human jakt på vilt.

Skrevet

Jeg har vært Lakto-vegeterianer hele livet, men vi spiser "vanlig" ost, løpen prøver jeg bare å ikke tenke på. Samme med gelatin, selvom jeg prøver å unngå det.
Alt annet av kjøtt er jeg en smule mer hysterisk på- bruker ikke samme stekepanne som er brukt til kjøtt, har egne kjøttkniver (mannen spiser jo kjøtt) o.s.v.

Bruker ikke mye skinn, men er ikke hysterisk der heller.

Skrevet

Bare vær obs på B12-vitaminet som mange ovo-lakto-vegetarianere får mangel på. Spiser man egg er det sjelden et problem.

Skrevet

Jeg har vært Lakto-vegeterianer hele livet, men vi spiser "vanlig" ost, løpen prøver jeg bare å ikke tenke på. Samme med gelatin, selvom jeg prøver å unngå det.

Alt annet av kjøtt er jeg en smule mer hysterisk på- bruker ikke samme stekepanne som er brukt til kjøtt, har egne kjøttkniver (mannen spiser jo kjøtt) o.s.v.

Bruker ikke mye skinn, men er ikke hysterisk der heller.

Hvorfor ikke samme stekepanne/verktøy til kjøtt? Om du er vegetarianer av "politiske årsaker"?

Skrevet

Jeg er hverken vegetarianer eller veganer nå... Lettere når man bor alene og i by med litt utvalg synes jeg. :ahappy:

Men jeg har vært veganer før. Det var mye enklere enn vegetarianer synes jeg, mer konsekvent. Skjønte aldri hvorfor man skulle bry seg om f.eks. animalsk løpe, men ikke melk. Slike ting. Så hvis jeg skulle vært vegetarianer hadde jeg nok enten vært forferdelig ukonsekvent på tilsetningsstoffer, eller bare vært veganer.

Men i utgangspunktet er vel melk, egg og ull vegetarisk (eller rettere sagt lakto-ovo-vegetarisk), animalske tilsetningsstoffer som dyret må drepes for å få tak i er ikke OK. Skjønner ikke hvordan skinn skulle være greit ut i fra en slik tankegang, men det virker som om få bryr seg om akkurat det.

Skrevet

Det er jo ikke alle som har det kostholdet av politiske årsaker, dermed heller ikke er så farlig med skinn o.l. :)

Veldig mange velger en vegatarisk/vegansk diett av helsemessige årsaker.

Skrevet

Jeg har vært gjennom endel ulike perioder rundt dette.

Alt fra veldig strict veganisme hvor jeg ungikk alt animalsk, inkludert e-stoffer, alt testet på dyr, gelatin, honning, ull, silke, skinn og selvsagt kjøtt/fisk/insekter/egg/meieriprodukter.

Nå (6 år senere) er jeg ganske avslappet/rund i kantene på det.

Jeg unngår gelatin, men ikke panisk, tenker ikke på estoffene, bruker ull, unngår generelt sett skinn men har enkelte eiendeler (hundeleker i kanin og sau blant annet).

Løpe er en av tingene jeg velger å se gjennom fingrene på når det gjelder ost jeg spiser ute, men velger en uten når jeg er hjemme (og prøver å holde inntak av meieriprodukter nede av mange grunner, etisk er bare en av de). Jeg spiser egg (så dyre og miljøvennlig som mulig), fisk (samme) og honning/insektsprodukter.

Så jeg regner egentlig ikke meg selv som vegetarianer lengre, siden jeg er så slapp på alle de punktene, men sier jeg til folk flest at jeg er pescetarianer er det vanligvis ingen som skjønner hva det er :)

Guest Yellow
Skrevet

Hmm. Jeg har jobbet med å servere og lage mat, både til og sammen med muslimer som er svært nøye på at maten må være halal (vanlig kjøttprodukt er ikke ok) og vegetarianere. Og har blitt opplyst om at det er svært sjelden i dag å bruke animalsk løpe, og at på vanlige produkter blir det i dag kunstig fremstilt?

Skrevet

Hmm. Jeg har jobbet med å servere og lage mat, både til og sammen med muslimer som er svært nøye på at maten må være halal (vanlig kjøttprodukt er ikke ok) og vegetarianere. Og har blitt opplyst om at det er svært sjelden i dag å bruke animalsk løpe, og at på vanlige produkter blir det i dag kunstig fremstilt?

Nei, da har de misforstått. Fra melk.no;

Den animalske løpen blir utvunnet fra storfemager og inneholder enzymene kymosin og bovinpepsin. Dette er den vanligste form for løpe, og brukes blant annet i TINE Norvegia og TINE Jarlsberg. I rivosttypene revet pizzablanding, revet økonomipakke og revet økonomi smaksrik fra Synnøve Finden er det blandet i ost med animalsk løpe. Denne er utvunnet fra kalv.

Ingen av produktene fra verken TINE eller Synnøve Finden inneholder løpe utvunnet fra svin.

Ved produksjon av ostetypene Norbo, Snøfrisk Hvitost og Norsk Chevre fra TINE og i alle oster i skiver og hel bit fra Synnøve Finden benyttes såkalt mikrobiell løpe. Den mikrobielle løpen utvinnes av en muggsopp som kalles Rhizomucur miehei. Disse produktene er merket med mikrobiell løpe.

Skrevet

Lurer på hva dere spiser, og hvor nøye dere er med tilsetningsstoffer, E-stoffer, osv?

 

Gelatin er jo greit nok å unngå, men fant så ut at det meste av ost lages av animalsk løpe. Det vil si at f.eks vegetarpizza på peppes ikke egentlig er vegetar, og det gjelder helt sikkert ganske mange andre spisesteder også. Det blir også mer problematisk å spise hos andre, som gjerne lager vegetarisk mat i god tro?

 

Vi kommer til å kutte animalsk gelatin, samt ost fra animalsk løpe når vi er hjemme - tror vi. Men litt usikker på hvor nøye vi skal være på dette ute? Hva gjør dere?

Vi er også litt usikker på hva vi syns er riktig her, fordi løpen og gelatinen er vel et biprodukt/produkt fra avfall på linje med skinn.

 

Andre ting dere styrer unna, eller det er verdt å se etter?

 

Hva med saueskinn, og andre skinnprodukter? Jeg kjenner jeg blir forvirret av alt det nye... Jeg syns det er bra at alt fra dyret først blir brukt når det dør. Jeg har ingenting i mot fornuftig og human jakt på vilt.

Gelatin og løpe er ikke noe en vegeterianer(for å kunne kalle seg det) unngår. Det er veganer som ikke spiser det :)

Skrevet

Hvorfor ikke samme stekepanne/verktøy til kjøtt? Om du er vegetarianer av "politiske årsaker"?

Det er helt vanlig for en vegeterianer og veganer å ikke bruke samme ting å lage mat med som det lages kjøtt på/av :) Det ville nok ikke jeg ha gjort heller.
Guest Yellow
Skrevet

Nei, da har de misforstått. Fra melk.no;

Den animalske løpen blir utvunnet fra storfemager og inneholder enzymene kymosin og bovinpepsin. Dette er den vanligste form for løpe, og brukes blant annet i TINE Norvegia og TINE Jarlsberg. I rivosttypene revet pizzablanding, revet økonomipakke og revet økonomi smaksrik fra Synnøve Finden er det blandet i ost med animalsk løpe. Denne er utvunnet fra kalv.

Ingen av produktene fra verken TINE eller Synnøve Finden inneholder løpe utvunnet fra svin.

Ved produksjon av ostetypene Norbo, Snøfrisk Hvitost og Norsk Chevre fra TINE og i alle oster i skiver og hel bit fra Synnøve Finden benyttes såkalt mikrobiell løpe. Den mikrobielle løpen utvinnes av en muggsopp som kalles Rhizomucur miehei. Disse produktene er merket med mikrobiell løpe.

Ja, da har jeg blitt litt feilinformert ser jeg.

Synnøve-ostene skal hvertfall være vegetariske (eller uten animalsk løpe) alle sammen siden 08 så jeg på en halal-side, men mulig de mente biter og skivet hvitost.

Skrevet

Det er også forskjell på vegetarianer og veganer. En vegetarianer kan ofte spise det som kommer fra dyr så lenge dyret ikke har blitt drept i prosessen (f.eks ost og melkeprodukter). Det er animalsk kjøtt en vegetarianer holder seg borte fra. Hvis man ønsker å holde seg borte fra alt som er animalsk, så er man veganer.

Guest Yellow
Skrevet

Det er også forskjell på vegetarianer og veganer. En vegetarianer kan ofte spise det som kommer fra dyr så lenge dyret ikke har blitt drept i prosessen (f.eks ost og melkeprodukter). Det er animalsk kjøtt en vegetarianer holder seg borte fra. Hvis man ønsker å holde seg borte fra alt som er animalsk, så er man veganer.

Kalven må jo dø for at animalsk løpe skal fremstilles, men forstår det er forskjeller på hvor "streng" men er.

Guest bikkje1
Skrevet

Animalsk løpe regnes teoretisk sett ikke som vegetar-vennlig, men som det blir nevnt er det forskjeller på hvor strenge man er.

Jeg spiser et vegansk kosthold, men jeg har ingen problemer med å bruke ull eller få i meg E120. Hos meg går det stort sett i vego-mat (ala kjøtterstatninger), bønner, linser, kikerter, grønnsaker, pasta, ris osv. I selskap avtaler vi hva jeg skal spise, evt. tar jeg med egen mat. :)

Skrevet

Kalven må jo dø for at animalsk løpe skal fremstilles, men forstår det er forskjeller på hvor "streng" men er.

Dyret bør vel helst være dødt for å fremstille gelatin også :P

Guest Yellow
Skrevet

Dyret bør vel helst være dødt for å fremstille gelatin også :P

Ja, fy for muslimer (generelt) det og, har ikke satt meg så fryktelig inn i hva som er "lov" for vegetarianere og ikke. :P

Skrevet

Gelatin og løpe er ikke noe en vegeterianer(for å kunne kalle seg det) unngår. Det er veganer som ikke spiser det :)

Nei, det stemmer ikke. Vegetarianere skal i teorien unngå alt som kommer fra døde/drepte dyr. Veganere unngår alt som har med dyr å gjøre, inkludert honning. :)

Det er også forskjell på vegetarianer og veganer. En vegetarianer kan ofte spise det som kommer fra dyr så lenge dyret ikke har blitt drept i prosessen (f.eks ost og melkeprodukter). Det er animalsk kjøtt en vegetarianer holder seg borte fra. Hvis man ønsker å holde seg borte fra alt som er animalsk, så er man veganer.

Jepp, det er nettopp derfor jeg stusser.

For å kunne kalle seg vegetarianer, så skal man unngå løpe og gelatin. Ingen tvil der, men veldig mange er slappe på dette, og spiser det likevel. Og så er det jo et biprodukt, men likevel er man jo med på å støtte businessen om man spiser/kjøper produktene.

Det er heller ingen problemer å unngå det hjemme, men jeg kjøper middag på skolen i alle fall 3 dager i uken, og det er ofte ost på vegetarmaten der. Hmm. :huh:

Og jeg syns ikke nødvendigvis det er feil å bruke skinn heller, men skinnprodukter jeg eventuelt kjøper fra nå skal være gode produkter der jeg vet hvor dyret kommer fra. Kommer ikke til å slutte å bruke skinnjakken min, eller skinnskoene mine.

Bare vær obs på B12-vitaminet som mange ovo-lakto-vegetarianere får mangel på. Spiser man egg er det sjelden et problem.

Ovo-lakto vegetarinaere kan spise både melk og egg, så det bør ikke være noe problem.

Er det noe forskning som tilsier at B12 mangel er vanligere hos vegetarinanere? B12 mangel er jo noe som er relativt vanlig hos kjøttspisende nordmenn.

Jeg har selv hatt B12 mangel, har det sikkert enda. Ikke tatt blodprøve på nesten 10 år, siden de fant ut at jeg hadde mangel... Men skal ta nå, og om et halvt år, for å sjekke at jeg får i meg det jeg trenger.

Skrevet

Hvis du får i deg egg og melkeprodukter, så skal du i teorien ikke få B12-mangel. Det er helst veganere som holder seg borte fra alt animalsk som trenger B12-tilskudd. :)

Skrevet

Hvis du får i deg egg og melkeprodukter, så skal du i teorien ikke få B12-mangel. Det er helst veganere som holder seg borte fra alt animalsk som trenger B12-tilskudd. :)

Så bra, det var det jeg også trodde :)

Kostholdet mitt blir nok mye sunnere nå som måltidene faktisk må planlegges. Ikke bare stikke innom maccen på vei hjem fra skolen...

Har dere som har gått over på vegetarkost gått ned i vekt? Jeg har egentlig ingenting å ta av, så bør ikke gå ned noe. Samme gjelder min samboer, han er litt for tynn. Teller aldri kalorier, men spiser når vi er sulten. Vi har spist veldig mye godteri, men det blir det jo stopp på nå, siden alt inneholder gelatin. Men vi har kjøpt inn nøtter og bær.

Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor man skal gå ned i vekt om man spiser fullverdig vegetarmat, men har fått en del kommentarer om at man gjør det.

Skrevet

Spiser alt, bare uten kjøtt...

Sånne spørsmål synes jeg er så vanskelige, fordi det er vanskelig for meg å se for meg et kosthold MED kjøtt. Men bare for å ta det jeg kommer på nå; lasagne, pizza, grøt, wok, spaghetti, supper, div. grønnsaker i ovn, putter liner og bønner i litt av hvert, omelettvarianter, salater, osv.

Søsteren min fikk forresten påvist b12 mangel nå, hun spiser mer egg enn meg... jeg spiser nesten aldri egg. Så lurer på om jeg skal få sjekket meg. Drikker mye melk, noe hun ikke gjør, hjelper det? Hun var helt i nederste sjikt... jeg har vært vegetarianer hele livet, men har aldri tatt noen blodprøver for å sjekke om jeg mangler noe. Kunne vært interessant. Kan man gjøre det på apoteket eller må man til lege? (det ble litt ot.)

Jeg blir forøvrig ikke tynn av å være vegetarianer, er normalvektig med litt ekstra (satser på at jeg har skikkelig b12-mangel, og at en sprøyte fikser de kiloene! :lol: )

  • Like 1
Skrevet

@Lola Pagola unngår du alt fra døde dyr, inkludert løpe og gelatin og andre tilleggsstoffer?

Jeg syns foreløpig heller ikke det er noe vanskelig å legge om kostholdet. Men jeg har jo vært i prosessen lenge. Kun klart å spise kjøtt som ikke ser ut som kjøtt lenge (bitte litt in denial :P ), så var liksom bare siste steget nå. Samboeren min er veldig flink til å lage mat, så maten vi har laget til nå har vært kjempe godt alt sammen :)

Siden vi så godt som aldri spiste rent kjøtt, så er det veldig enkelt å bare erstatte kjøttdeig og slike ting med diverse bønner, linser og kikerter.

Men det er likom disse andre stoffene som jeg syns er vanskelig. Var ikke klar over dem en gang, før jeg leste innpå norsk vegetarforening sin side.

Mulig det kan være mangel på protein? Som vegetarianer må man være litt mer bevisst på at man får i seg nok protein.

Søya, ost og diverse bønner, linser og erter har jo omtrent samme proteininnhold som kjøtt? Men ja, det er mulig der det stammer fra. At folk kun kutter kjøtt uten å erstatte det med andre ting, og derfor ikke får i seg nok.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Vi hadde en elghund som stod og ulte ved døra hvis det var løpetisper innen en mils radius (satt på spissen), og en annen elghund som ikke brydde seg i det hele tatt, så det er nok i alle fall til en viss grad individbetinget. Ellers har jeg bare hatt relativt små hunder (6-8 kg), men det har kun vært tisper, og de har vært veldig enkle mtp. løpetid (lite blod, ikke noe særlig hormonpåvirking mentalt utover at det skal markeres hver 5. meter på tur). simira nevner livmorbetennelse, jeg vet ikke om det er mer vanlig på småraser, men min forrige hund fikk i alle fall det. Men skal man ikke drive med avl eller andre raserelaterte aktiviteter er det jo ikke verre enn at man kastrerer.
    • Hvordan er rasene hunden er blanding av? Og ikke minst foreldrene? Det er jo ulempen med blanding, det er vanskelig å gjøre grundig research, men foreldrene og evt. tidligere kull kan jo gi indikasjoner. Hvis det er bevisst blandingsavl så ville jeg uansett håpet at de ikke ville avlet på en hannhund som er slik, men samtidig så ville de da kanskje ikke avlet på blanding heller, om de var opptatte av genetikk. Jeg kan ikke veldig mye om miniatyrhunder, jeg har kjent et par hannhunder som var slik du beskriver, og et par som er helt greie. Når det er sagt er jo tispene også "kjent" for mer gneldring og innbilte svangerskap og livmorbetennelse, så man velger jo litt sine onder. 
    • Hei! Jeg er helt ny i liten-hund-verden. Har tidligere hatt springer spaniel, boxer og schæfer, men skal nå få en liten blandingsrase.  Jeg er så usikker på valget av hannhund eller tispe! Personlig har jeg ikke en sterk preferanse, har hatt to tisper og en hannhund, og heller nok kanskje mer mot hannhunder. Men jeg hører fra mange med små hunder at hanner kan være veldig vanskelig å få stuerene, at de markerer inne og at de er så stressa rundt løpetid i nabolaget feks at de står og uler ved døra osv. Dette er ikke noe jeg har vært borti med store raser, verken min egen eller venner sine (vært aktiv i NRH og NBF-miljø i 15 år, så vært borti en del forskjellige raser) i det hele tatt, så er det en typisk type atferd for små hunder, eller er det mer individbetinget? Vi legger så klart til rette for rotrening og passe aktivitetsnivå osv osv.  Hadde vært fint å høre noe annet enn skrekkhistorier om små hunder, for akkurat nå lener jeg veldig mot tispe.
    • Vi har hittil foret vår valp på 13 uker med fire måltider om dagen og har planer om å gå ned til tre måltider om dagen. Ved fire måltider ga vi frokost ca 07-07.30, lunsj 12, middag 16 og kveldsmat 19.30.  hvilke tidspunkter forer dere valpene deres og hva har fungert for dere?
    • Hei @Betan, min erfaring strekker seg fra 2002 da jeg fikk min første bull-hund. Min første ambull ble født i 2007 og jeg har hatt mange verv i det norske raseklubbens styre, nå sitter jeg i den svenske klubbens styre. Jeg har som oftest hunder i par og jeg er utdannet innefor atferd men også jobbet som hundetrener i mange år. Nå for tiden konkurerer jeg med min ambull-tispe. Vi er i kl 3 i RL f.eks og har flere sporprøver bak oss, tatt i Sverige. Så erfaringen strekker seg fra egne hunder til mange av norges og sveriges ambuller. Holder det?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...