Gå til innhold
Hundesonen.no

Forslag til passende hunderase for meg?


-Siri-
 Share

Recommended Posts

Guest Michellus

Jeg synes hunder som malle, bc, terv, kelpie virker litt for raske for meg, samtidig tror jeg at jeg fort hadde kjedet meg med en veldig treg hund igjen. Men det må jo finnes en mellomting?

Man må ikke være supermennesker for å ha sånne raser, altså :) Ja, belgere er kjappe i hodet og ting går litt fort innimellom, men man trenger ikke være Supermann for å henge med i svingene :)

Jeg synes forslaget om langhårsbelger var bra, og støtter opp under det :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Av retrieverne tror jeg det er toller og golden som er mest aktuell. Det trenger ikke være representativt for rasen, men jeg har møtt og kjenner en del flat-er, og de har litt vel mye luft i hodet for min smak :P De er bare så opptatt av å være glade hele tiden at de glemmer ofte å tenke. Det trenger jo ikke stemme for alle, men de jeg har møtt har nok vært litt sånn.

Hmm.. hvis jeg skulle hatt belger måtte det nok vært langhårs ja.. Malle er ikke aktuelt for å si det mildt :P Jeg vurderer belgere, de er jo flotte hunder, er bare redd for at det blir for mye!

Noen raser bruker hodet for mye, andre for lite.. Vil ha en mellomting tror jeg :)

Kjenner igjen tankegangen din, satt mye med de samme tankene selv, men igjen, de fleste belgere i dag lever i hjem der de får litt trening en gang i blant, og ellers er med på det som skjer i familien. Ett annet alternativ kan være schæfer :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Okei, tror jeg må klargjøre turtilbudet litt :P

Det er ikke snakk om at den gjennomgående skal få 30 min tur mange dager på rad, men av og til skjer det ting i livet som gjør at det er kun det man får til. Stort sett skal den få bra med aktivitet, men jeg trenger at den ikke flyr på veggen om det blir perioder med lite. Det er ikke et utgangspunkt at det skal være lite.

Jeg synes det er vanskelig å gi en eksempeluke, fordi ukene kan være så forskjellige. Så her kommer en eksempelmåned:

UKE 1

man: tur 1 time

tirs: lp 30 min, tur 30 min

ons: tur 2 timer

tors: lp 30 min, tur 1 time

fre: tur 30 min

lør: tur 2 timer

søn: tur 3 timer

UKE 2:

man: tur 30 min

tirs: aktivitet 3 timer. tur 30 min.

ons: tur 1 time

tors: tur 2 timer

fre: lp 1 time. tur 1 time.

lør: tur 2 timer

søn: tur 2 timer

UKE 3: *** rolig uke***

man: tur 1 time

tirs: lp 30 min, tur 30 min

ons: tur 30 min

tors: tur 1 time

fre: tur 30 min

lør: lp 30 min, tur 1 time

søn: tur 3 timer

UKE 4:

man: lp 1 time, tur 30 min

tirs: tur 2 timer

ons: lp 30 min, tur 1 time

tors: aktivitet 3 timer, tur 30 min

fre: tur 1 time

lør: tur 2 timer

søn: tur 2 timer

aktivitet: rundering, spor, lp, evt ekstra lang tur.

Men det er jo selvsagt veldig sesongavhengig. På sommeren er det naturlig å drive mer bruks. På vinteren blir det ikke noe bruks, men kanskje heller skiturer. LP er mulig å holde i gang året rundt.

Om det blir turer i bånd eller fritt er avhengig av flere ting, som båndtvang, sau i området, hvor bra inkallingen er osv. Vanskelig å si på forhånd. Hun jeg "har nå" får gå mye fritt. Hvis det blir som jeg ønsker, at vi finner noe i nærheten av bymarka blir det jo en del terrengturer, og kanskje også en del bading/svømming?

Jogge og sykkelturer er nok lite aktuelt :P

Alle har vi dager, uker eller perioder som er annerledes enn resten, enten det er fordi vi er sjuke, har mye som må gjøres, noen andre eller noe annet som trenger oppmerksomhetenvår en liten stund eller hva det nå måtte være. Det er forsåvidt ok, det er slikt som bare dukker opp innimellom, det er ikke optimalt, men at man kanskje får en slik dag, uke eller en liten periode en eller annen gang ila hundens liv er jo ikke grunn nok til å ikke skaffe seg hund. Og slik jeg ser det så har alle hunder like stort behov for å komme seg ut av huset og få holde kroppen og hjernen i gang. Noen raser trenger mindre trening enn andre, men de fortjener like fult tid til å gjøre noe annet enn å ligge på sofaen, om det så bare er å tusle rolig rundt i nabolaget eller sitte på stranden, eller i parken å se på livet. Man kan jo fint slite ut en hund på 3 kvarter, men det handler jo helst om litt mer enn å bare slite dem ut. 3 kvarter ute gir jo liksom 23 timer innendørs per dag, noe som er mye, selv om de har fått løpt skikkelig eller trekt tungt eller brynt seg på noe mentalt. Hunder tilpasser seg som regel det vi bestemmer at de skal, så spm er vell om du ser for deg slike rolige uker som noe som skjer ofte og fast, noe du vet om allerede nå at du trenger, eller om det er noe du tenker at hunden skal tåle når den må, når det skjer noe uforutsett. For de tåler det, det er ikke noe problem, men ihvertfall for meg så er det ikke optimalt, så vet man at man får ganske mange slike rolige uker, så hadde jeg valgt noe litt mindre krevende, for hundens del. Om det derimot kun er snakk om unntak, typ i julerushet, når det er mye å gjøre på jobb eller man ligger hjemme med influensa så gå for den rasen du vil. Resten av det du beskriver er et fint aktivitetsnivå for de fleste raser, og unntakene tåler de fint.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes mange raser passer beskrivelsen din, jeg! Spørs helt hva du liker for type hund. Selv om gruppe 1-hunder passer beskrivelsen liker ikke alle den typen hunder. Det samme gjelder alle slags grupper hunder. Jeg vet at f.eks. terv dekker mange av mine behov i en neste hund, men jeg fikser ikke gjeterhunder. Det er en personlig greie, og smaken er som baken.

Rottis, riesen osv. lever mange steder i familier som ikke går mer tur enn deg. Retrievere, spanielene osv. også.

Portugisisk vannhund kan også passe f.eks. Siden det er min rase nevner jeg den. Men du skal lete godt for å finne en som kan gi deg akkurat det du vil ha. Spesielt innenfor bruks er det gjerne noen steinkast mellom hver portis som er bevist dugande til sånt. Uansett rase er linjer og valg av foreldredyr viktig, da mange raser varierer også internt.

Jeg synes virkelig du har et hav av muligheter, jeg. Helt ærlig så går ikke vi mer tur med vår vannhund enn du skisserer. Det går fint, det. Jeg synes det med tur er tatt ut av proporsjoner i enkelte sammenhenger. Summa summarum er det jo aktivitet per dag som betyr noe. Noen har hunder som ligger hele dagen og kvelden på puta si, andre (eksempelvis meg) kan leke med hundene inne, kose, herje, snakke, klappe etc. Totalt sett er mine hunder i mye aktivitet også de dagene de ikke går milevis på tur. Men de må aktiveres. Det er bare et spørsmål om hva den definisjonen av aktivitet innebærer :)

Bli enig med deg selv hva som er viktigst og ta elimineringsmetoden f.eks. Er det viktigere at hunden kan gå godt i bruks enn at den har lang pels? Satt litt på spissen akkurat den sammenligningen, men poenget er at mange raser kan passe, men at det til sist blir det du vektlegger sterkest (selvsagt helheten også) som bør avgjøre valg av rase.

Lykke til :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg syns du virker som en erfaren og oppegående jente, med klare tanker rundt det du ønsker av hunden og hva du kan tilby. Ditt eksempel på hva hunden vil få hos deg, er jo noe de fleste hunder bare kan drømme om. Du har også en samboer som er med på laget, så det vil ikke gå nevneverdig ut over hunden om du skulle bli syk eller av andre grunner ikke kan gi hunden trening eller tur i en periode. Kunnskap om de ulike rasenes fordeler og ulemper ser det jo også ut som du besitter selv og da blir belæring ut fra egen kunnskap om eksemplarer vi har møtt, eller den ene gærne (eller fantastiske) vi har eid selv, litt malplassert. Men vil du ha et stalltips, sier jeg jaktgolden eller schæfer. Jeg har også hatt toller og hadde de bare kommet med arbeidsgleden, badegleden (vel, den kan ta litt overhånd :P) og klokskapen og varmen sin og ikke alle disse dustete nervene, hadde det vært verdens beste hund!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes igrunn Toller høres bra ut jeg? :-) Eventuelt en golden fra jaktlinjer. dette er da ikke trege hunder, jeg har møtt både tollere og jaltgoldens som nesten er som en border collie! Gode brukshunder, lettlærte og kjappe.

Jeg tror nok tervueren og groendal også kan passe deg godt :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest irKaroline

Har ikke lest kommentarene, så beklager om jeg repeterer!

Jeg tror retriever kan passe det du vil kunne tilby. Vår golden har noen dager han får litt mindre tur, og noen dager med lange fjellturer. Han er med på alt, uten å bli stresset inne. Prøver å gi litt mer mentaltrening de dagene han får korte turer, men ikke alltid det lar seg gjøre. Han elsker å jobbe med nesa, og er veldig ivrig på å øve på tricks, men kan bli distrahert om det tar for lang tid, som å trene på å gå pent i band :rofl: .

Han vokter ikke og har ikke vært så mye jobb. Han er bare 2 år så tiden vil vise hvordan han blir som voksen hund, men så langt er han en god turkamerat og en rolig hund inne :)

Har du ellers vurdert en cocker? Allsidige hunder sånn som jeg har erfart de.

Lykke til med valget! Det er en spennende tid, og dere virker veldig reflekterte og forberedt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Men vil en BC, terv, retriver osv være fornøyd med en halvtimes tur? Sier ikke at disse rasene ikke kan fungere fint hos TS altså, men tåler de "30 minutter flere dager på rad"?

Min gjør det. Nå har jeg vært syk i hele januar, og labradoren har tatt det på strak arm. Dvs han sover, får seg 10 min ute, sover, får 10 min trening max, og sover igjen. Men når jeg er aktiv, så lyser hele hunden av aktivitet og lyst.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes det er vanskelig, fordi jeg har lyst på en aktiv hund - samtidig som jeg er redd for å ta meg vann over hodet.

Jeg synes hunder som malle, bc, terv, kelpie virker litt for raske for meg, samtidig tror jeg at jeg fort hadde kjedet meg med en veldig treg hund igjen. Men det må jo finnes en mellomting?

Synes tolleren er en veldig fin rase, og føler den passer meg godt rent personlig. Den er leken og artig, ganske selvstendig uten å være helt fjern, og den tenker, i alle fall til en viss grad :P, noe jeg liker veldig godt. Jeg vurderer de andre retrieverne også, men har inntrykk av at de er tregere, med mindre man går for jaktversjoner?

Jeg vurderer kraftig golden retriever. Jeg tenker hvis jeg finner en av lett type (noe som virker vanskelig dog), og holder den aktiv fra starten av så vil den kanskje ikke bli så "treg"? Men redd for at det kan bli "kjedelig".

Og så er det jaktgolden, men den blir kanskje for mye igjen?

Jaktgolden er mye, ut fra de jeg kjenner fra mitt miljø, og det er etterhvert mange. De krever veldig mye trening. De jeg kjenner har enten unghunder som krever mye, eller de konkurrerer i elite lydighet. De må ha mental trening hver dag.

Selv har jeg en labrador, og han er veldig lett å trene. Vi kan trene LITT på noe som andre må trene mye på, også kan han det, og er stabil på det.

Jeg synes ikke min labrador er treg. Han er av vanlig type (ikke jaktlabrador), og er både kjapp og lett å trene. Det er endel med andre raser som har misunt meg han, fordi han er både stødig i momentene og lettlært og kjapp. Ikke noe treghet på han. Og han klarer å holde føttene i ro, samt klarer å ligge uansett hva som skjer i fellesdekk.

Når jeg tar han med for å trene er han full av forventning, for han elsker å trene. Han hopper inn til utgangsstilling, og er helt klar for hva som skjer etterpå. Han er ivrig så det holder, men klarer å konsentrere seg.

Likevel klarer han å innrette seg etter meg, sånn som nå. Jeg har vært syk stort sett i hele januar, og labben har vært rolig. Han sover og er avslappet når ikke annet tilbys, men han er igjen i full fart om det er noe trening.

Jeg har liksom alltid ansett labradoren for å være kjedelig. Og derfor tok det 20 år før jeg fikk en også, og da var det fordi vi ville ha en hund som gikk best mulig med den vi hadde fra før. Der fikk jeg meg en vekker, gitt! Jeg har ikke hatt noen hund som er like morsom, like lærevillig og kjapp som han er. Og den personligheten! Jeg skulle ønske jeg fikk øynene opp for Labrador før!

Nå blir det bare Labradorer heretter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lys utstillingsgolden får ufortjent mye "diss" av folk. Dette er stort sett veldig fine hunder, også til folk som skal trene og konkurrere litt, men har behov for en litt enklere hund i hverdagen.

Se opp for HD, og vær veldig nøye I valg av oppdretter. De fleste golden har vidunderlig gemytt, men det finnes noe rusk også.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Christine

Ser du har fått mange gode forslag allerede, men vil bare legge til noe:

Jeg hadde samme tanker som deg angående terv og den type hunder. Jeg trodde det var en hund som var alt for rask i hodet for meg, og en hund som var litt mer for "supermennesker". Jeg hadde fortsatt lyst på slik type hund, men jeg var rett og slett redd for å ta steget videre. Nå sitter jeg her med en terv i fanget og har vært eier av den i snart ett år. Hun er himla rask i hodet, og jeg har måttet omstille meg fra den type hund jeg er vant med fra tidligere for å henge med, men gud så glad jeg er for at jeg turte! Jeg er langt fra noe supermenneske, og som Michellus skriver, det er ikke noe man trenger å være.

Min terv får lufteturer morgen og kveld, en lengre tur daglig(med varierende lengde, innslag av trening, frislipp osv), fast fellestrening to ganger i uka, samt trening av forskjellig slag innimellom der igjen. Er jeg dårlig form en dag og det kun blir korte lufteturer så går det helt fint. Hun kjeder seg litt, men går ikke på veggen av den grunn. Et lite godbitsøk eller kjapp økt med triks f.eks er gull verdt på slike dager.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lys utstillingsgolden får ufortjent mye "diss" av folk. Dette er stort sett veldig fine hunder, også til folk som skal trene og konkurrere litt, men har behov for en litt enklere hund i hverdagen.

Se opp for HD, og vær veldig nøye I valg av oppdretter. De fleste golden har vidunderlig gemytt, men det finnes noe rusk også.

Jeg har golden selv og har møtt mange, mange individer av rasen de siste årene. ALDRI møtt ett eneste individ med ruskete mentalitet. HD og overvekt er det en del av, men jeg vil tørre å påstå at det er en rase du omtrent er garantert en ganske mentalt grei hund.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har golden selv og har møtt mange, mange individer av rasen de siste årene. ALDRI møtt ett eneste individ med ruskete mentalitet. HD og overvekt er det en del av, men jeg vil tørre å påstå at det er en rase du omtrent er garantert en ganske mentalt grei hund.

Og jeg har eid en som ikke hadde perfekt mentalitet, og har møtt flere som har vært litt usikre i noen situasjoner.

Så jo, det er ikke ukjent dessverre. Jeg hadde vært ops på både gemytt og helse og jeg skulle hatt golden igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...