Jump to content
Hundesonen.no

Hvordan lære å gå fint på fjell- og skitur?


Feline
 Share

Recommended Posts

Dalmatineren min er snart ett år nå. Vi trener fortsatt på å ikke dra i båndet på tur. Er konsekvent på å stoppe hver gang hun drar når hun går i halsbånd, og tar på sele når vi ikke har tid/mulighet til å trene.

Noen turer er bra uten noe trekking, men hun vimser jo litt frem og tilbake og rundt meg. Andre turer drar hun hele veien. Så vi trener fortsatt.

Har litt problem når vi er på fjelltur for eksempel (med sele og magebelte), helt greit at hun drar litt i oppoverbakkene og på flata, men vil ikke at hun skal dra i nedoverbakkene. Hvis det er veldig bratt kan det bli skummelt og det er ikke spesielt godt for knærne mine heller... Gruer meg til hvordan det skal gå med oss på skitur i vinter, vet ikke om jeg tørr å prøve en gang :P

Noen gode tips om hvordan man konkret trener på å gå tur på fjellet eller i skiløypa?

Kanskje jeg er helt dum nå, men hvordan lærer man inn dette med å trekke oppover, ikke trekke nedover, gå på høyre side, venstre side, foran, bak osv...?

Og er det i det hele tatt mulig å lære inn før hunden kan å gå fint i halsbånd uten å trekke på vanlige turer rundt i nabolaget?

Link to comment
Share on other sites

Jeg har en hund som gir bånn pine i nedoverbakker og sluntrer pent ved siden av meg i oppoverbakker på ski, så der har jeg ingen gode tips å gi deg dessverre :P Men ang. høyre og venstre bruker jeg de kommandoene når vi svinger på stier i skogen / svinger når vi sykler osv. Bare sier "høyre" når vi skal vil høyre og "her" når vi skal til venstre (høyRE og venstRE høres veldig likt ut for hunden, hvertfall når det ropes så kan være greit å ha litt ulike kommandoer der, synes jeg hvertfall). Det har egentlig gått litt av seg selv med innlæringer av kommandoene på den måten :)

"Gå bak" er en kommando jeg har lært hunden når han f.eks går løs fra døra og ut i bilen for at han ikke skal bykse ut i veien på egenhånd, så den er bare overført derfra. "Roolig" lærte han bare første gang vi gikk på ski sammen, jeg sa "roooolig" hver gang jeg bremset, og det bare sank inn, liksom.

Jeg vil tro det er vanskelig å lære hunden å gå pent i skiløypa om den ikke kan det til vanlig. På ski blir det gjerne litt mer fart og spenning og det er lett for hunden å gire seg opp da, så jeg vil tro du gjør jobben myyye lettere for seg selv om du får orden på gå-pent-i-bånd først og har en godt innlært kommando på det ;)

Link to comment
Share on other sites

Det jeg bruker på fjelltur er magebelte på meg som jeg fester en 8m flexiline i, da får hunden vimse og det blir ikke noe trekk, samtidig har hunden god frihet til å fote seg godt gjennom vanskelige partier. En annen kjapp løsning er jo å hanke inn hunden før nedoverbakker og ha den ved siden, der igjen kan man enten bare lokke med godbit slik at den holder seg der ned hele bakken, eller man kan trene på det slik at komandoen sitter. Det er jo relativt enkelt, si "her" feks og belønn når hunden holder seg der, tar nok raskt poenget. Samme kan forsåvidt gjøres med trekk, at man lærer de en trekk komando, men det tror jeg nok er en del vanskeligere, da er det nok lettere å lære hunden å skille på sele/halsbånd også koble om båndet etter hva du vil.

Edit: Ski er kanskje verre, men ihvertfall ned bakker og slikt så hanker jeg inn hunden også setter jeg bare ut skistaven forran den, så holder den seg der.

Link to comment
Share on other sites

Eldste hunden vår er blitt ganske god å gå trekk. Jeg holder langlinen, og regulerer trekket ved å holde tilbake eller slakke, det er høyre-venstre-staans og såså(slakk farten) hun kan. Og kom igjen! Som betyr dra hardere. Og rett fram. Hvis vi har stor fart når det kommer nedoverterreng, hun vil helst løpe ned hvis det er ustabilt underlag, hører hun stans, jeg vakker inn langlina litt, men jeg har ramlet så mange ganger grunnet progressive briller så tror hun er litt obs på nedoverbakker. Jeg syns det er ok hun får ta farten hun vil i korte, bratte nedoverbakker med løst underlag. Hun hopper ned, mens jeg gir line, og stanser på stopp, jeg stabler etter mens hun venter. Har kombinert holde tilbake i lina med ord, såså, høyre, med å trekke langlina mot høyre osv. Ideen er nok hentet fra hvordan en styrer en hest. Forskjellen er at hun trenger ros når hun gjør riktig, ellers slakker hun farten. Men ville ikke fått dette til, hvis jeg hadde magebelte. Men jeg har ikke dalmatiner ;) Hun har en K9 sele som gjør at hun kjenner regulering av trykk med lina, i brystet, over ryggen og rundt kroppen. Det er i alle fall flott å ha en som hjelper i oppoverbakkene. Ikke dermed sagt, at "nedturene" går like bra :P vi har øvd på dette i over ett år nå. Vi går turer med trekk i hvertfall tre ganger i uken så øvelse gjør mester. Så gjelder det som all trening, belønnelser, litt om gangen, stoppe på topp, hun liker å belønnes/avslutte med pause, vann og tørt brød, så løper hun løs eller i langline hjem igjen.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har gjort som Sandy, lært inn en gå bak kommando. Jeg er ganske heldig som har en hund som foretrekker å gå på stier, så det var ganske lett å lære inn. Hanka hunden inn bak meg, sa gå bak, slapp ned en og annen godbit bak meg, og stoppa alle forsøk på å passere meg. Jeg må enda passe på at han ikke går forbi meg, han kan glemme seg litt, men da stopper jeg han, hanker han inn bak igjen og fortsetter. Utrolig kjekt er det :)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hva med å skille på det? :) ha trekksele og lær hunden å trekke i dennr og å gå pent i halsbånd. På skituren og fjellturen kan du da koble om til halsbånd før du går nedover...

Mine hunder har lært både "fram"-kommando og "her"-kommando. De skal gå ved siden min når jeg kommanderer "her". Dette gjelder både løs og i bånd.

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker en rolig kommando når jeg vil at han ikke skal trekke og det er litt for bratt til å gå to i bredden. Er det veldig bratt og han må være i bånd så er det "vente". Da må han vente til jeg kommer på siden av han før han får gå igjen. Fungerer helt greit dersom man må gå ned noen kanter eller lignende. Skulle likevel gjerne lært inn en "bak" kommando på stier som nok kunne vært mer effektivt.

Jeg er veldig fornøyd med å ha lært han høyre og venstre. Opprinnelig brukt for - "nå må du gå på venstre side av veien" - innlært litt dårlig ved å legge på kommando når han gjorde det, og ved å flytte han over. Det funker det ikke helt som, men derimot så funker det gull når han er på vei inn på for eks. "feil" side av et tre og du jogger nedover i god fart.

På skitur tenker jeg det er uaktuelt å ha han koblet så lenge man skal kjøre bratt nedover. Man får jo litt fart nedover og da ser jeg for meg at det kan bli mye klabb og babb dersom man tar igjen hunden, med bånd og allting. Å ploge nedover kan jo fungere, men da er det "rolig" igjen for min del.

Link to comment
Share on other sites

Langline og flexiline vil ikke gå bra da vi går skitur der det er mange andre folk, må ha litt kontroll så hun ikke surrer seg inn i motgående skiløpere ;) Løypa er ganske mye opp, ned, opp, ned osv, så å koble om til halsbånd for hver nedoverbakke vil nok heller ikke bli så veldig populært...

Hun kan egentlig litt når jeg tenker meg om...

"HØYre" og "VENStre", men da betyr det å skifte retning, ikke å holde seg på min venstre eller høyre side...

"Kom igjen" - Sett opp farta

"Her" - kom her og følg stien jeg går på

"Vent" - Sett deg ned eller stå og vent til jeg kommer bort til deg

....Ser for meg når vi passerer en annen hund og jeg flyr etter på ski :thumbsdown:

Får prøve å øve mest mulig på å gå bak og lokke med godbit i absolutt alle nedoverbakker før snøen kommer :brr:

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker en rolig kommando når jeg vil at han ikke skal trekke og det er litt for bratt til å gå to i bredden.

Men hvordan lærer du inn rolig kommando da?

Har det med å si ROOOLIG hver gang hun trenger å roe ned, men hun skjønner jo null og niks av hva det ordet betyr :P hehe

Link to comment
Share on other sites

Jeg lærer hunden å "gå bak" (gå fot/ gå bak meg) i nedoverbakker på tur, dette bruker jeg også når jeg står på ski med hund. Da slipper jeg at hunden drar meg etter seg nedover.

Det fine når man står på ski er at man kan bruke den ene staven til å sperre sånn at hunden ikke går frem hvis man ikke har helt kontroll på "gå bak" kommandoen.

Ellers så lærer jeg høyre/venstre kommando. Det gjør jeg ved å si høyre hver gang vi går til høyre, og venstre hver gang vi går til venstre. Hvis hunden ikke helt forstår hva jeg mener når vi kommer til et kryss og sier f.eks. "høyre", så stopper jeg og venter til hunden går til høyre. Jeg roser ALLTID masse når den gjør riktig, men bare med stemmen fordi jeg vil at hunden skal fortsette å gå framover.

Hvis du trener "gå bak" så kan du bruke det når du passerer andre hunder, da har du litt mer kontroll. Når hunden er passert så kan du gi en "gå frem" kommando.

Selv bruker jeg en "kjør" kommando når hunden skal starte å trekke (ski, sykkel, meg på beina...), og roser hunden når den da går frem for å trekke. Jeg ville brukt den i oppoverbakker, samt rost hunden veldig mye! Jeg har også (kanskje ikke helt stuerent) brukt en "hare" til å trigge hunden til å trekke i oppoverbakke. Type person som løper forran eller sykler, katter eller hva det måtte være. Er jo endel arbeid med å venne av med å gjøre det når kommandoen er satt, men for min del har det gått fint.

Har fått venner eller familiemedlemmer til å hjelpe meg til sånt.

Link to comment
Share on other sites

Vi bruker "her" (= gå sånn høvelig pent på slakt bånd ved min side) og "gå på" (= trekk alt du klarer), når vi går i magebelte. Ved "her" får han godbit og ros. For å oppfordre til "gå på" klapper jeg i hendene og hoier type "tjah! tjah!" som en cowboy liksom :P Også får han flere høye "jaaa, braaa, ååååå fiiiiin" når han trekker skikkelig når det er det jeg vil at han skal, siden han jo er to meter foran og jeg ikke har to meter lange armer til å gi godbit uten å miste trekken.

Vi har ikke trent spesifikt på dette og det sitter ikke 100%, det er bare blitt sånn av diverse turer i magebelte.

Link to comment
Share on other sites

Men hvordan lærer du inn rolig kommando da?

Har det med å si ROOOLIG hver gang hun trenger å roe ned, men hun skjønner jo null og niks av hva det ordet betyr :P hehe

Jeg er ikke veldig god på innlæring, men det har nettopp vært sånn. Jeg har gått mye med han i belte og trekksele. Når jeg vil skifte gangart, eller roe ned på traven så har jeg lagt trykk bakover og sagt rolig. Når man for eks jogger så er det jo ikke veldig praktisk å skifte til halsbånd. I begynnelsen så brydde han seg ikke veldig mye om det i den forstand at han ikke gav seg på trekket forover selv om jeg rent faktisk fikk slakket av på farten siden jeg jo veier mer enn han. Men etterhvert så har han forstått det og klarer å "holde" seg fra å øke tempoet selv om jeg ikke står i motvekt og skifter fra galopp til trav på kommando.

Turinnlæringen har vært as we go. Men jeg skal tørrtrene en god stopp-kommando før skisesongen. Vi har kommet litt på vei, men den er ikke i nærheten av så sikker som jeg vil ha den når jeg får ski på beina.

Det fine når man står på ski er at man kan bruke den ene staven til å sperre sånn at hunden ikke går frem hvis man ikke har helt kontroll på "gå bak" kommandoen.

Men vil det ikke gå veldig sakte i nedoverbakker da? Klarer likesom ikke helt å se for meg hvordan man effektivt kjører nedover mens man hele tiden skal passe på at bikkja er rett bak.

Link to comment
Share on other sites

Lurt å lære hunden til å løpe på din høyre side når dere går i skispor og møter folk. Setter i hvertfall møtende skifolk pris på for da kommer hunden ytterst og ikke i midten av sporene, on hunden ikke konsekvent alltid er forran uten å gå på venstre side :)

I nedoverbakker hekter vi av båndet fra magebelte og holder det i hånda, da er det bare å slippe om enten du eller hunden får større fart enn hverandre eller om man skulle tryne, da detter man ikke på hunden. Vi står i hvertfall ikke så sakte nedover når vi er på fjellskiturer at gåbak funker der, hjemme i lysløypene er den gull verdt da.

Edit: i nedoverbakkene løper han på siden av oss.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Men vil det ikke gå veldig sakte i nedoverbakker da? Klarer likesom ikke helt å se for meg hvordan man effektivt kjører nedover mens man hele tiden skal passe på at bikkja er rett bak.

Jeg syntes ikke det har vært et problem :) Vi kjører det tempoet jeg vil kjøre i. Også er det jo veldig avhengig av hvor bratt og lang bakken er. Er ikke bakken bratt så har jeg bare pleid å bremse ned, men ikke ta bikkja bak.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Langline og flexiline vil ikke gå bra da vi går skitur der det er mange andre folk, må ha litt kontroll så hun ikke surrer seg inn i motgående skiløpere ;) Løypa er ganske mye opp, ned, opp, ned osv, så å koble om til halsbånd for hver nedoverbakke vil nok heller ikke bli så veldig populært...

Hun kan egentlig litt når jeg tenker meg om...

"HØYre" og "VENStre", men da betyr det å skifte retning, ikke å holde seg på min venstre eller høyre side...

"Kom igjen" - Sett opp farta

"Her" - kom her og følg stien jeg går på

"Vent" - Sett deg ned eller stå og vent til jeg kommer bort til deg

....Ser for meg når vi passerer en annen hund og jeg flyr etter på ski :thumbsdown:

Får prøve å øve mest mulig på å gå bak og lokke med godbit i absolutt alle nedoverbakker før snøen kommer :brr:

Flexi var ikke til skibruk, men i fjellet på fottur. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Vri opp en vaskefille eller tyggeknute i vann og legg den i fryseren. Kulden lindrer kløen i tennene.
  • Hei! Etter å ha vært uten hund en stund nå er tiden innen for å begynne planleggingen av neste, tenkt til 2025. Jeg har noen tanker om rase selv, eller rettere sagt det er flere raser som ikke er aktuelle. Hunden kommer til å leve i en familie på fire(to barn på 5 og 7 år) å ha mulighet til å enten være med på jobb eller være hjemme med den andre parten på hjemmekontor.  Hunden kommer til å få ca. 1 time med fysisk aktivitet hver dag, pluss mental trening retning av det vi skal drive med.  Planen min er å konkurrere i lydighet å håper vi klarer å klatre oppover i klassene. Ellers litt smeller og nosework på si.  Det er viktig for meg at hunden(rasen), selv om man selvfølgelig må ta høyde for individuelle forskjeller er en stødig og trygg hund som kan være med familien på det meste. Ønsker en hund som har høy samarbeidsevne. Det er også et stort pluss om den ikke flyr etter vilt i skogen. Størrelse og pels har ingenting å si.  Forslag til rase? 🙂
  • Jeg vet at svar mitt er preget av at vår tispe ble operert for halvannet uke siden. Så jeg vil ikke skremme deg. Men med løpetid og redusere matlyst så ville jeg fulgte nøye med på formen. For livmorbetenelse er skummelt.  Om dere er usikre så ta en telefon til vetrinær og spør.  Men det kan være så enkelt som nye hannhunder i nærheten.     
  • Hei Kløing i tennene er satt i gang for fullt, og tennene faller fortere enn jeg rekker å følge med føler jeg. Med det så kommer også BITING! 🥲 Finnes det noe jeg kan gi valpen min som kan hjelpe mot kløen? Han har et bein spesielt for kløe i tenna (Nylabone), men hendene til mor er mye morsommere å tygge på. I tillegg så får han vanlige tyggebein han kan kose seg med (de med kylling rundt). Er det også vanlig at de sover mindre på denne tiden? At det gjør vondt når voksentennene kommer ut, og at han ikke vil sove pga. det?
  • Jeg har nylig kjøpt meg valp selv og bor i leiebolig. Huseier har på en måte tatt en risk med å leie ut til meg som har katter og nå hund i tillegg, men jeg har gjort så godt jeg kan for å unngå skader. Valpen min hadde grinder, men han hatet å være i de (han liker å sove i gangen) så de er ikke veldig i bruk lenger. Han har ikke ødelagt noe som jeg har sett, og jeg har en relativt liten leilighet (45kvm) hvor han er avgrenset til stue, kjøkken og gang. Boden har han null tilgang til (lukket dør til enhver tid), badet har jeg grind til (han gikk i kattedoen) og soverommet får han kun være i på natten. Da har jeg mest mulig oversikt over han. Uhell på gulvet skjer, det gjelder bare å tørke det opp fortest mulig tenker jeg. Har du gulvtepper og hunden tisser på de så pass på at du lufter og sjekker at det er tørt under teppene, så unngår du skader i gulv. 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...