Gå til innhold
Hundesonen.no

Trening i kaldtvær. Hund kontra Hest


Snoffe
 Share

Recommended Posts

*Usikker på hvor denne passet seg, så hvis noen kan flytte tråden dit den hører hjemme er det fint*

For litt siden hadde jeg en diskusjon med min søster om hvordan kald luft påvirker lungene til hunder kontra hester (og mennesker forsåvidt).

Vi har begge vært aktive ryttere, og om vinteren så har det hendt at treningene er blitt avlyst fordi det er for kaldt. Dette er en avgjørelse trenerne har gjort i samarbeid med de beste veterinærene i fylket.

Da har vi fått beskjed om at det kan være skadelig for lungene på hestene å trene når det blir kaldere enn - 15 grader, dette er på vestlandet så det er sikkert andre kuldegrenser i andre deler av landet.

Vi begynte så å snakke om hvordan den tøffe kulda påvirker lungene til hundene i hundeløp som femund- og finnmarksløpet. Vi har ikke kommet fram til noen svar, og det hele ble bare spekulasjoner fra våres siden.

Hvorfor kan man kjøre ett hundespann i 40 minus, men man må avstå fra trening med hest i 15 minus?

Nå er dette selvsagt litt feil i mitt innlegg i forhold til at det er både snakk om kystklima og innlandsklima.

Hva er det som gjør at lungene til hundene tåler dette tøffe klimaet, men ikke hestenes?

Vi snakker også om at det måtte selvsagt være store forskjeller i rasene. En Alaskan Malamute vil jo ikke ha et problem med trening i 40 minus, men noen av rasene fra varmere land kan jo umulig tåle det i forhold til lungene (nå tenker jeg ikke på pelsen!).

Det samme må jo gjelde hester, vil en Fording og en Islandshest tåle trening i kulden bedre enn en Araber eller Fullblods?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det har vel med hundetypen å gjøre. AH/SH blant annet er avlet opp til å takle det. Da jegvsa til Tunheim jeg ville kjøre med vorstehspann i FL, var han mer skeptisk til hundenes brukbarhet i kulden, enn at man må kle dem med dekken.

På jaktprøver(gjelder sikkert ikke alle, men mange) er det kuldegrense på 15-20 grader. Da avlyses den.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Polarhunder er avlet fram til å takle ekstrem kulde. Det er dessverre endel som ikke tar hensyn til kulde når de avler blandinger som AH og andre løpsmikser. Dette ser man mer og mer i løp. Bikkjer som må kles på i bevegelse og sjekkpunkt. Frostskader er heller ikke noe ukjent fenomen hos de mer tynnpelsa AHene.

Når man må begynne å kle på en "polarhund" når den skal arbeide, er det noe feil mener jeg. Da egner ikke den hundetypen seg til løp i kaldt vær. De får begynne å avle på pelsa bikkjer som tåler det de driver med.

Men dette er da pels jeg snakker om, dette med lunger kan jeg ikke noe om. Tviler på at det er et problem på de polare trekkhundrasene ihvertfall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Dette har vel egentlig ikke så mye med lungene å gjøre tror jeg, eller det er nok en kombinasjon av flere ting.

Hest

Lang nese, men puster KUN gjennom nesa - OG de svetter over hele kroppen - når man blir svett og det er kaldt så fryser man lettere, og om man da kombinerer det med kald luft ned i lungene (selv om den varmes opp på vei inn) - kan lettere føre til lungebetennelse.

Hund

Svetter gjennom tunga, luften varmes opp i større grad før den kommer ned i lungene (i alle fall på langnesa hunder), kroppen er derimot varm fordi hunden ikke genererer fuktighet gjennom huden. Ergo mindre sjanse for at de blir kalde.

Nå skal det vel også sies at når det er ekstremt kaldt så kjører også hundekjørere saktere enn normalt, de tar jo hensyn til sprengkulden de også.

For øvrig så har jeg alltid ridd uansett temperatur, men i ekstrem kulde så har jeg alltid tatt det med ro og sørget for at hesten ikke har blitt svett, men har både travet og galoppert, men med lett belastning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har også alltid ridd uansett temperatur, og husker godt en gang jeg gikk kurs og vi brått skulle ri på tur på en time (bortkasta for meg som hadde en hel stall til rådighet og gikk eksternt kurs for instruksjon, men det er nå så), og blei helt matt fordi vi ikke kunne gjøre annet enn å skritte på rekke i 45 min.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi trener travhestene opptil -25 grader, kaldere enn det trener jeg ikke fordi jeg syns det blir for kaldt å sitte stille. Travløp kjøres opptil 30 effektive kuldegrader. Jeg kjøper ikke teorien om at hest tåler dårligere kulde enn hunder. De har laaaang luftvei som varmer luften godt opp før den kommer til lungene. Sent from my ST27i using Tapatalk 2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å svette i kulde er ikke farlig og man får nødvendigvis ikke lungebetennelse av det heller. Det som er prekært er å få på tørt tøy, evt bli ren/tørr og ikke være inmobil i ekstrem kulde etter hard aktivitet. Har man på tidspunktet nedsatt immunforsvar (eller sliter med det på permanent basis) kan man pådra seg en forkjølelse, men som regel krever det flere momenter for å frembringe et orkester av en så langkomment luftveisinfeksjon.

Hilsen ei som løper likegyldig om gradestokken viser 30 eller -18 grader (ikke har jeg luftveier som en hest heller).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet ikke jeg, har alltid trent både hest og hund i kulda, eneste hensyn som har blitt tatt har vært å ikke kjøre full spiker om gradestokken krøp under 20-25, men vi var ute og vi jogga gjerne en god tur så hesten både ble varm/svett og fikk puste litt. Hundene får stort sett gjøre som de vil.

Åpenlyst er det jo forskjell på lengde på snute osv(for noen hunder), for jo lengre vei ned til lungene jo varmere er luften når den kommer inn dit, men det kan godt hende det er individuelle forskjeller også, er jo ikke så merkelig om forskjellig opprinnelse har utviklet hunder som takler slikt forskjellig. Det sagt så kjører jo gjerne ikke hundekjørere full fart over lange distanser, så selv om hundene jobber hardt og løper langt så er det nok mindre "farlig" så lenge man kjører på middels intensitet og ikke sprint. Jo høyere intensitet jo mer utskiftning av luft og man puster gjerne raskere noe som gir luften kortere tid til oppvarming før den når lungene.

Ute på joggetur, holder på å fryse ihjel, hesten hadde det helt toppers:

16954_407190695073_953596_n.jpg?oh=694c9

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå får du vel en litt annen kulde på Vestlandet enn hva vi gjør her "innaskjærs" men aktiviteten til dyra i kulda (eller vår med korte luftveier) bekymrer lite. Det er alt det som følger med ekstremkulde som har skapt trøbbel for oss i hvert fall. i 2012 når vi hadde ned i -30 så avlyste vi vel et par dager med trening men det var av hensyn til oss instruktører,ikke hestene. OG vi mistet vannet. Så vann og funksjonærer/stillestående tobeinte er vel det som stopper det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar:)

Jeg har også ridd når det er veldig kald, men treningene blir avlyst når det er -15 grader. Altså så har vi ikke ridd harde sprang og dressur treninger i kulda.

Dette er noe som vi har konsultert Veterinærene på Bergen Travpark om, og den praksisen de brukte (og regner med de enda bruker) på hestene som går i trening der.

Nå er jo dette vestlandet og her er jo 15 minus mye kaldere enn 15 minus på østlandet, så at de to landsdelene ikke helt kan sammenlignes er helt greit.

Jeg syntes det @Belgerpia skriver virker veldig logisk..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...