Gå til innhold
Hundesonen.no

Ølbrygging, vinlegging, ciderproduksjon m.m.


Gjest
 Share

Recommended Posts

Er det flere soniser som driver med slikt?

Jeg pleide å brygge en del for noen år siden (ekstrakt og delvis også partial mash). Etter hvert flytta medbryggerne mine ut av byen, de kjøpte meg ut av utstyret, og jeg kom aldri skikkelig i gang igjen etter det.

Men nå har jeg lyst til å begynne igjen! Godt øl er dyrt, og det er en utrolig morsom hobby når man begynner å se resultater. Jeg har også begynt å eksperimentere litt med å sette sammen egne oppskrifter, og er veldig spent på hvordan resultatet blir. :)

I tillegg har jeg besteforeldre med alt for mange epletrær, så det hadde vært spennende å prøve seg på eplecider.

Det finnes selvfølgelig gode internettforaer for både brygging og vinlegging, blant annet har jeg lært mye av hjemmebryggerne på http://forum.norbrygg.no/ . Men tenkte det kunne vært morsomt med en tråd her inne også. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har noen venner som brygger øl, kjempegodt altså! :) Jeg har og lyst til å begynne med det, men det må bli når jeg bor et sted som er større enn 22kvm :) foreldrene mine pleide å lage vin før, men det var før jeg fikk lov til å drikke, så aldri smakt.

Er det vanskelig, mye som skal gjøres i forkant, eller er det bare å helle i forskjellige ingredienser og la det stå til? :P (tenker på øl, vin takler jeg ikke (venter fortsatt på å bli voksen når det gjelder det)).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan gjøres omtrent så avansert eller enkelt som man vil selv. :) Det aller enkleste er kanskje å gå på europris, og kjøpe litt billig utstyr + et par ferdige ølsett. Da kan det være lurt å ikke følge den vedlagte oppskrifta, men heller gjøre sånn: http://norbrygg.no/index.php/slik-brygger-man/artikler/41-bedre-instrukser-for-brygging-fra-olsett (er litt utenomsnakk og anekdoter der, men selve framgangsmåten er veldig fin).

Eventuelt: kjøp to ekstraktsett på europris, følg den vedlagte framgangsmåten, men bruk to sett i stedet for 1 sett + sukker. Samme mengde vann og gjær som for ett sett.

Strengt tatt trenger man bare gjæringskar med gjærlås, hevert, skikkelige reingjøringsmidler (viktig!), flasker etc til å ha det ferdige brygget på, og gjerne ei litt stor gryte til koking av vann. Kan være greit med en korkemaskin også, så man kan sette nye korker på brukte ølflasker.

Så kan man eventuelt avansere videre derfra, om man finner ut at man har lyst til det. :)

Her er en fin introduksjon til ulike måter å brygge på, også fra "guruene" i Norbrygg (Norsk Hjemmebryggerforening) http://norbrygg.no/index.php/slik-brygger-man

Hvis man bor i Oslo eller en annen større by, kan man også gå innom en bryggebutikk og snakke med de som jobber der (f.eks Brygg Selv på Hasle i Oslo, eller Bakke Brygg i Trondheim). De pleier å være veldig hyggelige, og ser heldigvis ikke ned på folk selv om man er totalt nybegynner. :P Der har de også ferdige sett, men med bedre kvalitet enn de på europris.

Edit: la til litt info

Endret av Vims
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ufrivillig godt informert om det som skjer i bryggemiljøet, gubben var i styret i fjor og hadde regelmessige telefonmøter. :P

Vi serverte hjemmebrygget øl i bryllupet vårt, og det kommer uregelmessig en batch eller tre i året her i huset. Akkurat nå tror jeg vi er nede på ett fat i kjelleren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En stund siden sist jeg var i gang (div.varianter av vin, cider og mjød), men tenkte å sette en dunk hylleblomst/jordbærvin når ånden kommer over meg.

Bruker denne siden som håndbok: vinlegging.net

Hvordan gjør jordbær seg som vin? Har vært inne på tanken, men har inntrykk av at jordbærsaft fort smaker litt sånn... kunstig søtt. Så jeg har ikke turt. :P Er det derfor du kombinerer med hylleblomst?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg og samboer har tenkt å brygge litt øl når vi en gang får tatt oss råd til å kjøpe utstyr, men han har brygget mye med en kompis som er kjempeflink og har lagd masse god øl :) Mange i omgangskretsen vår brygger øl :)

Vin står vi over :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan gjør jordbær seg som vin? Har vært inne på tanken, men har inntrykk av at jordbærsaft fort smaker litt sånn... kunstig søtt. Så jeg har ikke turt. :P Er det derfor du kombinerer med hylleblomst?

Ble godt sist jeg laget det. Tror jeg brukte noe sitron oppi også, for å balansere smaken. Men med all hjemmelaget bærvin, så er jo sukkermengden en utfordring. Man må bruke nok til å holde alkohol prosenten riktig, men stoppe sukringen før det smaker likør av hele greia :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Et oppstillingsbilde.  Tempo 3 måneder. 8,7 kg og 36 cm høy.   
    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...