Gå til innhold
Hundesonen.no

labrador retriever eller Vorstehhund (ny som hundeier)


Ingebretsen
 Share

Recommended Posts

Hei,

Jeg er ganske ny når det kommer til å kjøpe en hund som passer meg og min livsstil så jeg er evig takknemlig for at jeg ble anbefalt dette forumet.

Jeg har står mellom 2 hunderaser og velge mellom som jeg vurderer og kjøpe. Det står mellom labrador retriever eller Vorstehhund som overskriften sier. Jeg har lest opp og ned om begge rasene men jeg føler ikke at jeg blir noe mer klokere om dem.

her er litt om meg:

Jeg er en student på 21 år som ennå bor hjemme (men skal flytte for meg selv derfor så ønsker jeg å bo hjemme i begynnelsen når jeg får hunden), vi har en gammel katt på 13 år. Jeg er oppvokst med hund ettersom mormoren min hadde hund så er ikke helt ukjent med hund. jeg liker og gå turer men jeg går ikke på jakt noe som jeg vet at vorstehhund blir brukt til. I begynnelsen så har jeg tenkt å vær hjemme med hunden og skal ta et år fri fra skolen mens jeg jobber.

Tror dere at det er mulig kjøpe en vorstehhund for det om jeg ikke går på jakt? som dere kanskje skjønner så heller jeg mot vorstehhund men vil ikke velge feil viss det skulle vise seg senere at jeg velger feil hund til min livsstil.

Grunnen til at jeg vurderer vorstehhund er fordi besteforeldrene mine hadde en, så jeg er kjent med den. Men de gikk og på jakt med den.

Grunnen til at jeg vurderer Labrador er en av de hundene som jeg alltid har likt, de virker rolige og lydige.

Det som er viktig for meg når det kommer til å kjøpe en hunden er at jeg ikke har tenkt og bruke den til noe sport eller noe lignende. Jeg har tenkt å bruke den til hverdagslige ting. Ta den med på fjellturer, løpetur osv. Jeg har ikke tenkt på å ha den så mye løst etter som at jeg bor i en stor by men det er en skog som ligger rett i nærheten av der jeg bor men er båndtvang om sommeren men ja når jeg går på fjellturer hadde det vært fint at hunden kan gå løs. Jeg hadde tenkt og gå tur med den 4 - 5 ganger eller 3 - 4 ganger om dagen, kommer ann på hvor lange turene er.

Tusen takk for svar og hjelp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Bølla

En vorstehhund har det best om den faktisk blir brukt til det den er avlet opp til.

Det høres ut som om en labrador passer livsstilen din litt bedre. Det er et nokså stort ansvar å ha hund alene og det tar mye mer tid enn hva man kanskje ser for seg i kombinasjon med full skole eller jobb.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

To vidt forskjellige raser, og selv om jeg syns at man burde bruke en fuglehund til jakt så tror jeg at en vorstehhund absolutt kan bli fornøyd om den får mye aktivisering.

Selv ser jeg på labradoren som en relativt ukomplisert rase. Hannhundene kan være litt hormonelle i puberteten, men generelt veldig enkle å trene og passer ekstremt godt som familiehunder som allikevel blir med på alt.

Min aller første egne hund var en labrador, og hun har jeg enda. Jeg er veldig glad for at min første hund ble nettopp denne rasen, fordi de stort sett er mentalt nok sterke til å tåle mye "nybegynnerfeil", de kan brukes til alt om du ikke har ambisjoner om verdenseliten og de går stort sett godt overens med andre hunder - og hvert fall mennesker.

Vorstehhunder KAN være svært krevende, og jeg vil ikke anbefale rasen til hvem som helst. De må brukes mye for å bli avbalanserte hunder, de har naturlig stor radius, og de er stort sett vanskeligere å trene enn en labrador (om du er interessert i for eksempel lydighet). De fleste vorstehhunder er sosiale, trygge og relativt friske hunder, men det som også er verdt å merke seg er at de er relativt høyt oppe på listen over raser som sliter med separasjonsangst. Det ville jeg ha lagt stor vekt på ved valg av valp og foreldredyr :)

De er begge fantastiske raser, men jeg mener at vorstehhunder er mer for den spesielt aktive hundeeier og da aller helst for aktive jegere.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For meg høres det ut som en labrador passer deg bedre, enn vorsteh.

Jeg har vokst opp med langhåret vorstehhund og labrador (over to forskjellige perioder), og vorstehhunden krevde mye aktivisering (han var fornøyd etter 2-3 mil i 40 km/t..) og synes virkelig at de burde brukes til jakt - da de har et stort jaktinstinkt.

Ingen labrador kommer ferdig dresserte, men om man legger inn masse arbeid i starten kan man få hunden man akkurat ønsker seg! (såklart ikke helt bokstavlig ment). Mens vorstehhunden alltid vil ha jaktinstinktet - de kan finne på å stikke etter et rådyr/hare/naboens katt/grevling/etc, og "forsvinne" - da de kan jobbe med stor radius.

Om du ikke er over gjennomsnittet aktiv og jakter, er nok ikke vorstehhunden den perfekte "match".

Så jeg hadde holdt en knapp på labradoren - som er en allsidig hund! :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

Siden jeg har hatt flatcouted retriever x 2 og strihåret vorstehhund x 2 korthåret vorstehhund x1 og har vært igjennom det å kjøpe hund for en i sansynerligvis din aldersgruppe så ville jeg satset på labradoren.

Hvorfor? Jo fordi den tåler mer av nybegynnerfel uten de store utslagene. Den bjeffer sikekrt når det kommer folk men det er gjerne for å fortelle dem at jippi det kommer folk som kan kose. Den er som poteten kan brukes til mangt. Siden du ikke skal bruke den til mer enn kos og hygge og aktivt liv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Labradoren min bjeffer ikke, en skjit :P Som en tyst bundle of joy! :)

Husk forøvrig at labradoren blir rolig og lydig med arbeid - den kommer ikke ferdigprogrammert (gjør ikke noen hunder da :P Men border collie og labrador virker jo å noen ganger gi folk inntrykket av en awesome hund automatisk :P )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Det er en vanskelig balanse. Jeg er godt i gang med å analysere alt han gjør for å unngå skader og slikt. Går han rart, virker han mer sliten enn normalt. Spiser han som han burde? Hvis han begynner å røyte mer enn vanlig, er det tegn på stress og at han har ondt, eller er det på grunn av årstidsskifte? Mange krisetanker etter hvert, ja 😪 Enn så lenge tror jeg at jeg trykte på alarmknappen unødvendig.. Sikkert ikke siste gangen, i og med at han ikke er noe ungdom lengre.  Tusen takk svar, setter pris på at dere setter av tid til å hjelpe meg ❤️ 
    • Det er skummelt med godt voksne hunder. Hva er filleting og hva er viktig å legge merke til, liksom. God bedring, håper dette bare var en filleting!
    • Takk for svar, @simira❤️ er veldig nøye på å ta på ulldekken når vi har vært på trening/tur og han skal i bilen. han ligger mjukt og varmt inne buret. skal se på back on track dekken. Har jo lest og hørt mye bra om disse dekkene gjennom årene.  6 tenner er en del, men merker at han er mye mer oppesen etter operasjonen. Han virker mye mer fornøyd med livet   Den gode nyheten nå er at jeg *kan* ha vært en smuuule hysterisk. Etter tannoperasjonen nå i april ser jeg etter tegn til vondter på ham, jeg er kjemperedd for å overse ett eller annet. som jeg gjorde med tennene.. Jeg mistenker at det "kun" er våteksem som har oppstått innimellom tredepotene 😅 Kan hende et eller annet har vært kilt innimellom der, som jeg ikke har sett. Jeg syntes det gir mening i og med at vi har gått i mye vått terreng, og at jeg ikke har vært spesielt flink til å tørke ham. Pluss, han er allergiker og får fort sår og eksem av tilsynelatende ingenting. Har begynt behandling og håper det fort går over 😊 Har en bulldog med utypisk smerteterskel for kan ikke skjønne at det lille greiene kan gjøre *så* vondt. Blir om eieren: Dramaqueen!! Tusen takk for gode ønsker ❤️  Enn så lenge puster jeg letta ut. Men, vil fortsatt begynne med tilskudd til leddene. Noen forslag? Hva skal jeg se etter i et godt tilskudd, eller er det bortkasta pæng? 🤷‍♂️
    • Uffa, stakkars lille bullebolle!! Når ambulls halter, da er det vondt😬 Håper dere finner utav dette! God bedring til klumpen🌸
    • Hva er helsestatus på linjene ellers? Hvordan passer foreldrene til de to kullene sammen mentalt? Hvordan er mentaliteten på valpene etter den tispa som fra før har et kull og har hannhundene noen kull å vise til både med tanke på helse og mentalitet?    For meg personlig ville jeg heller tatt risken på C-hofter over en dårlig mentalt sammensatt hund. Og 3 på skudd er ikke nødvendigvis diskvalifiserende, men da skal den ha en ellers svært god mentalitet.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...