Jump to content
Hundesonen.no

Helsesjekk av eldre katt.


Guest Yellow
 Share

Recommended Posts

En standard sjekk er vel som regel bare at de kjenner over ledd og muskler, sjekker tenner, øyne og ører og ellers ser at katten ser ut til å være i fin form og godt hold.

Skal man ha noe utover det, så må man kanskje be om det spesifisert?

Link to comment
Share on other sites

Guest Yellow

Ja, regnet egentlig med at det var det samme som hos hund. :)

Men hvilke tester bør en gammel katt gå gjennom, nyrene er det første jeg tenker på at bør sjekkes ut hvertfall, holder det da med urinprøve og er det noe mer som bør sjekkes ut?

Link to comment
Share on other sites

Jeg er ikke helt sikker, men det høres logisk ut med å sjekke nyrene. Det kommer kanskje også an på om hunden har noen symptomer som bør sjekkes ut. Noen eldre katter mister jo også en del tenner, evt opparbeider seg en del tannstein. Det kan også sjekkes, men du kan jo ta en telefon til dyrlegen og høre. :)

Link to comment
Share on other sites

Når regnes en katt som gammel? Vi har ei frøken som blir 12 år i år, og hun har blitt sjekket for muskel- og leddplager (hun har litt problemer med ryggen), men vi har ikke tatt noen urinprøve av henne. Burde vi det?

Link to comment
Share on other sites

Guest Yellow

Tusen takk for svar!

Har ikke katt selv, men skal passe en jeg kjenner godt som ikke har vært hos veterinær på mange år, så lurer på om jeg skal driste meg til å ta en sjekk av henne selv den perioden.

Men siden det ikke er min katt, så lurer jeg jo litt ang. hvor dyrt det kan bli med "full" utredning også? Rygg/ledd + sjekk av nyrene, bør vel høre med min egen veterinær ang. det.

Når regnes en katt som gammel? Vi har ei frøken som blir 12 år i år, og hun har blitt sjekket for muskel- og leddplager (hun har litt problemer med ryggen), men vi har ikke tatt noen urinprøve av henne. Burde vi det?

Etter 10 år anbefaler de fleste vet. såkalt seniorkontroll hvertfall.

Link to comment
Share on other sites

også tennene bør sjekkes!

Vi oppdaget på en blod/urinprøve at min katt var i en tidlig fase av nyresvikt. Ved å oppdage dette tidlig og sette henne på diett for, levde hun 5 år før det ble så ille at vi lot henne få slippe.

Da var hun 22 år gammel

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Nyrer, som flere her sier, er vel ofte en kilde til problem hos eldre katter, og om hun ikke har vært til vet på flere år er det veldig sannsynlig at det er behov for å fjerne tannstein (og generelt ta en grundig sjekk av tennene).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • 5 mnd og en stund er det fint. Og så kommer puberteten. Da er det ikke fred å få på et par år.
  • @maysofieer vel for tiden vår lokale gjeter-ekspert. Jeg synes det høres ut som dere har greit aktivitetsnivå, og så lenge hunden får brukt seg utenom sesongen så bør det ikke være noe stort problem.
  • Syns foreløpig den 0-4 måneder var den kjedeligste fasen 😂 Vi er ved 5 måneder nå, og jeg syns alt er mye bedre nå. Fra 2-4 måneder skal de bare tisse, sove, spise og leke. Nå kan han noen få ting, han kan gå skikkelige turer, han sover i lengre strekk, tisser ikke inne, biter egentlig mye mindre nå enn før selv om han er midt i tannfelling. Men, jeg skal være forsiktig med å si det for tidlig. Han kan enda få en periode hvor han blir en skikkelig slitsom valp/unghund 😂. Men akkurat nå flyter vi på en fin rosa sky ved 5 måneder 🥰 
  • Hei! Jeg og samboer vurderer Border Collie som neste hund. Eier pdd en finsk lapphund på 13 mnd. Ny hund blir ikke för om et halvt år. Da söster har sau og ikke mulighet til å ha hund selv, tenkte det vi det kunne värt en lösning å skaffe border collie hun kan bruke under gjetning da vi uansett hadde skaffet en hund nr 2. Vi satser på å bruke hunden til lydighetstrening, ettersök og muligens bruks i tillegg til gjeting. Det vi da lurer på er hvordan det vil gå når hunden kun brukes til gjeting om hösten. Vi må jo selvfölgelig trene gjennom vinteren men dette kan jo variere i hyppighet. Dere som har bc, hvor mye aktivisering får den ila en uke/per dag? Evt andre ting vi bör vurdere og tenke over!   Takk for alle innspill!! 
  • Straks 5 måneder gammel nå ☺️ Skal få tatt nytt oppstillingsbilde, veid og målt han en dag.  Jeg tror jeg kan si han er husren nå! 🎉 Flere uker har gått uten uhell. Når vi har vært på besøk hos andre passer jeg litt ekstra på, da han ikke er kjent der og kanskje mer gira. Men på besøk hos en venninne ga han faktisk beskjed om at han måtte ut å tisse ved å skrape på døren 😁 På hytten til svigers er vi ute nesten hele dagen, så der passer jeg ikke særlig på han, og han har heller ikke hatt uhell der heller ☺️ Han er en veldig enkel og grei valp. Han biter svært sjeldent på ting han ikke skal bite på, han biter lite på oss selv om han er midt i tannfelling.  Litt vilter av og til da han er veldig glad i folk og vil hoppe, sleike, osv 😂 Men det kommer vel etterhvert.    Treningen går litt saktere om dagen. Vi trener på ting som tar litt tid å få inn; utgangsstilling, både på høyre og venstre side slik at vi kan bruke det i rally-lydighet. Og vi trener på bli. Sistnevnte føles ut som en evighetsøvelse 😂 Man kan jo trene på en lang fellesdekk/fellessitt, eller man kan trene kortere med rare forstyrrelser, man kan trene i nye miljøer. Man blir liksom aldri ferdig med å trene bli 😂 Også trener vi på litt feltsøk og dermed avlevering av gjenstander/starten på apporttrening.      I oktober er vi påmeldt vårt neste kurs! Da skal vi gå agility newbie, hvor vi skal lære forskjellige grunnferdigheter som er lurt å kunne til den fremtidige agilitykarrieren. Det gleder jeg meg veldig til 😁
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...