Gå til innhold
Hundesonen.no

Julemiddag - hva er deres tradisjon?


Nirm
 Share

  

99 stemmer

  1. 1.

    • Ribbe
      33
    • Pinnekjøtt
      47
    • Kalkun
      7
    • Medisterpølser/kaker
      9
    • Nøttestek
      3
    • Annet
      13
    • Pizza Grandiosa
      0
    • Sosisser
      5


Recommended Posts

Ingen flere som lager saus av pinnefettet? :P:D

Vi lager ikke noen spesifikk saus av det, men bruker sjyen som "saus" på potetene og sånt :)

Vi bruker å ha ca. 50/50 med røkt og ikke røkt pinnekjøtt i gryta forresten. Vet ikke hvorfor, men mamma gjør det nå slik :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 123
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Sosisser. Er aldri jul uten sosisser.

Man orker da alltid dessert

Dumt man bare kan velge ett alternativ, vi har både pinnekjøtt og ribbe Og alt av "vanlig tilbehør" som medisterkaker, sossiser, rabbestappe osv ååååh jeg gleder meg til julaften, jeg fikk fri ali

Vi lager ikke noen spesifikk saus av det, men bruker sjyen som "saus" på potetene og sånt :)

Vi bruker å ha ca. 50/50 med røkt og ikke røkt pinnekjøtt i gryta forresten. Vet ikke hvorfor, men mamma gjør det nå slik :P

Vi rister opp mel og vann, tilsetter pinnefettet og smaker til med buljong og litt pepper.. Knallgod saus! Nomnom! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ingen flere som lager saus av pinnefettet? :P:D

JO! Min mor gjør det :D Sirupsaus! Pinnefett/vann, mjøl og sirup troooor jeg. NOM!

Ellers så har familien min fast regime:

Julaften/Nyttårsaften: Pinnekjøtt og Svinemør (en sunnmørsgreie stort sett) med sirupsaus, poteter, gulerøtter, rødkål, surkål og kålerabistappe.

1.Juledag/Nyttårsdag: Kalkun med viltsaus, ris, poteter, gulerøtter, tyttebærsylte og valdorfsalat. Hva er forresten greia med svisker i kalkun (stuffing)???

Før hadde vi alltid grøt tidlig på julaften, men det har gått bort. Ellers er det ingen faste desserter, det er som oftest en salig blanding av bløtekaker, småkaker, fromager, andre kaker og mye annet snacks som gjør at en er 100% mat - og dessertlei når jula er over.

Hos svigers er det ribbe på julaften og pinnekjøtt på nyttårsaften trooor jeg. Og fast julelunch første juledag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lars har alltid hatt ribbe, UTEN TILBEHØR :| Blasfemi. Med ribbe må man ha poteter, surkål, svisker, grove medisterkaker, grov julepølse OG sosisser. Og selvsagt sky.

I år skal vi itillegg til alt det ovenfor ha pinnekjøtt og kålrabistappe. Jeg synes ribbe smaker høgg :D Til dessert en er det multekrem, og dessert to er en brasiliansk variant at karamelpudding.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har alltid skinkestek (med ben og svor) dynepoteter (poteter som er kokt ferdige litt tidligere og som ligger i kjelen (uten vann) pakket inn i avispapir og dyna til pappa utenpå der igjen. Holder seg varme og smaker nam!), surkål, rosenkål, rødkål, tyttebær og verdens beste saus. Til dessert er det hjemmelaget karamellpudding etter mormors oppskrift. Den er helt vilt god! :D

Åh, nå gleder jeg meg til jul!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Alternativene i pollen er feil, man spiser ikke bare ribbe til jul, kan ikke sette det opp sånn.

1. Ribbe, medisterkaker, medisterpølser, surkål, poteter og saus

2. Pinnekjøtt, kålrabistappe, poteter

3. Kalkun med stuffing, mandelpoteter, rosenkål og saus

4. Skinkesteik med surkål, poteter og saus

5. Oksesteik med tilbehør

6. Vilt med tilbehør

7. Kokt skinke

For øvrig spiser jeg alternativ 1 julaften helt uavhengig av hvor jeg spiser den - jeg kunne godt spist pinnekjøtt også, men mine foreldre lager ikke det og jeg synes lukta er så ****** at jeg orker ikke lage det selv. Jeg virkelig HATER lukta av pinnekjøtt (eller våt sau), men jeg elsker å spise det.

Til dessert MÅ det være hjemmelaget riskrem med jordbær helst, bringebærsaus kan gå an.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Julaften/Nyttårsaften: Pinnekjøtt og Svinemør (en sunnmørsgreie stort sett) med sirupsaus, poteter, gulerøtter, rødkål, surkål og kålerabistappe.

Vi har mør som fast middag på lille julaften.

Også er det fascinerende å lese om det ulike tilbehøret til pinnekjøtt. Vi har alltid hatt kålrabistappe og surkål (hater smaken, elsker lukta, så om jeg spiser alene en gang tror jeg nesten at jeg fremdeles må tilberede en pose for luktas skyld), men ikke noe saus eller annet.

For to år siden feiret jeg jul hos søstra mi med hennes svigerfamilie, og de hadde en eller annen pølse til pinnekjøttet, men hun var fra en annen del av Vestlandet enn min familie er, så for dem var det helt naturlig. Jeg skal feire julaften der i år, og jeg tviler på at jeg kommer til å spise pølse, når magen mye heller vil ha pinnekjøtt.

Diverse shyer og sånt forstår jeg, men hvit saus har jeg aldri hørt om. Tres interessant!

Tradisjonelt repeterer vi pinnekjøttet på nyttårsaften, så har vi østfoldribba på andre juledag med fullt tilbehør, første juledag er det familieselskap på pappas side - og i og med at de er syv søsken med drøssevis av avleggere, tar alle med et fat med "noe" hver. Smørbrød og sånt. Pappa og jeg tar alltid med sveler, for det er det ingen andre som lager, og alle synes det er så spennende og godt. Ikke er det vanskelig å lage heller, så det fikser vi etter frokost på førstedag.

Utover det har vi ingen store tradisjoner, annet enn at det skal lages så mye pinnekjøtt på julaften at en kan maule det et par dager utover, og vi har noen gigastore frokoster på julaften.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er sossisser???

Vi spiser pinnekjøtt med tilbehør. Noen ganger egenlaget pinnekjøtt fra onkels sauer og gris. Noen ganger hjortepinnekjøtt og :). Jeg liker dog ribbe bedre, og skal grine på meg det i tillegg i år planlegger jeg.

2. juledag skal vi i faniliebesøk til sambo's tante osv. Vet ikke hva vi får der. Nyttårsaften er det pinnekjøtt igjen.

Hjemmeplukka multer med krem og hjemmelagde kromkaker til dessert + masse småkaker.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er sossisser???

Vi spiser pinnekjøtt med tilbehør. Noen ganger egenlaget pinnekjøtt fra onkels sauer og gris. Noen ganger hjortepinnekjøtt og :). Jeg liker dog ribbe bedre, og skal grine på meg det i tillegg i år planlegger jeg.

2. juledag skal vi i faniliebesøk til sambo's tante osv. Vet ikke hva vi får der. Nyttårsaften er det pinnekjøtt igjen.

Hjemmeplukka multer med krem og hjemmelagde kromkaker til dessert + masse småkaker.

Sent from my iPhone using Tapatalk

m8hxygirixscxcb0hri1.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har spist ribbe i alle år. Så ble jeg kjæreste med en vestlending som presenterte oss for pinnekjøtt. Og utrolig nok har vi byttet og begynt å spise pinnekjøtt til tross for at ribbe egentlig er den store tradisjonen hjemme. Men ribbe andredag, da :)

Samme her (eller, det var faren hans som sa jeg måtte smake. Hadde en fobi mot pinnekjøtt tidligere. Noen var glup og saltet ekstra da jeg smakte det første gang ... men så serverte papsen hans verdens beste pinnekjøtt!). Men har aldri vært noen fan av ribbe. Pinnekjøtt! <3

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppvokst med ribbe :x

Men har gudskjelov en mann som ikke har det som tradisjon, og derfor tar vi hans tradisjon i stede. Pinnekjøtt :heart: Tilbehøret kolrabi stappe, sossiser, rosenkål, poteter og saus.

Dessert er det Riskrem ed jordbær/bringber saus eller kirsbær kompot.

Gleder meg til jul!!!! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vokst opp med lammestek. Og det er en av mine livretter, så det er jo bare perfekt! Mamma er fra færøyene, så kanskje ganske naturlig at det er en del lammemiddager hjemme hos de :Grin: Har rotmos, gulrøtter og potet som tilbehør. Får lam hjemme hos svigermor også. De har alltid hatt pinnekjøtt og lam! Så flaks for meg, som ikke takler pinnekjøtt :Grin:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vokste opp med gørrtørr kalkun på julaften. Jeg husker ikke hvilket tilbehør vi hadde, men jeg mener vi hadde riskrem til dessert (eller politikrem som vi kalte det). Jeg likte ikke det noe særlig... jeg likte vel strengt tatt ikke så mye da jeg var liten :aww:.

Etterhvert endret vi "tradisjon" til ribbe med vanlig tilbehør (vi syntes det var greit å gjøre som alle andre og ikke være så himla spesielle - ingen andre hadde kaklun på julaften liksom, det var liksom nok at vi hadde rare hunder...) - det aller viktigste var sosissene, egentlig... uten dem ble det liksom ikke jul. Ribba ble stekt dagen før, og bitene ble varmet i ovnen på julaften - det bidro til at jeg i mange år levde i den troen at ribbe var tørt og kjedelig og jeg lurte alltid på hva folk mente med sprø svor :aww:. Jeg tror vi endte opp med multekrem til dessert etterhvert - da selvsagt pappas selvplukkede multer.

Etter at mamma døde, så måtte vi jo ordne jul helt på egen hånd (jul var liksom mammas oppgave, det), og da fant vi ut at vi ville forsøke oss på pinnekjøtt, og siden har vi ikke engang tenkt på noe annet til julemiddag. Det er jeg som har stått for julemiddagen hos oss de siste 6 årene, og det har i grunnen vært ganske hyggelig :). Tilbehør har jo da vært sosisser, kålrotstappe, potet og saus fra kokingen av pinnekjøttet. Til dessert har det vært multekrem. 1. juledag har vi hatt besøk av min andre bror med familie, og da har vi servert sodd. Vi har også gjerne hatt en kveitemiddag i løpet av jula - det gjør seg liksom innimellom all den feite maten :).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er sossisser???

Min nevø kaller de engletisser.

Vi har også gjerne hatt en kveitemiddag i løpet av jula - det gjør seg liksom innimellom all den feite maten :).

Åh, enig - før hadde vi gjerne fisk på andre juledag, etter tre dager på rad med fete og tunge kjøttmiddager. Ørret tror jeg vi pleide å ha, og det smaker innimellom flesk og svor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min nevø kaller de engletisser.

Åh, enig - før hadde vi gjerne fisk på andre juledag, etter tre dager på rad med fete og tunge kjøttmiddager. Ørret tror jeg vi pleide å ha, og det smaker innimellom flesk og svor.

Min bror kalte dem englepi**er :aww:.

Ja, det ER godt med litt "pause" liksom :).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De har alltid hett engletisser her og, og ikke bare blandt barna... :lol:

Her veksler vi annenhvert år pinnekjøtt med kålrabistappe (nomnom) og annenhvert år ribbe med sossier, medisterkaker, tyttebærsyltetøy etc. (tilbehøret er definitivt best når det kommer til sistnevnte). Så bytter vi 2. juledag - godt med en dags pause mellom besøkene :).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annenhvert år har vi ribbe/pinnekjøtt og and :) Synes pinnekjøtt er best da, selv om and er ganske godt også, men får ikke helt den samme julefølelsen av and! I det siste har vi begynt å ha saus til ribba, da smaker det litt bedre syns jeg, ikke så forferdelig glad i ribbe :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Takk for tips!  Det hørtes ut som noen kloke råd. Jeg ser de potensielle ulempene med en stor og sterk hund og en flexline. Kontroll er definitivt øverst på prioriteringslista. Jeg skal definitiv sjekke ut den lina du har linket til👍
    • Flexiline er generelt en dårlig idé, og særlig for en stor og sterk hund. Hvis noen slipper sin hund bort til dere i bånd, kan det fort bli floke og konflikter. Du kan heller ikke slippe båndet hvis noe skjer (hunden setter seg fast, sykkel kommer på tvers mellom dere etc.). Og det er vanskelig å ta hunden inn hvis den er ytterst i båndet, med mindre du har en supersolid innkalling. Kjøp heller en halvlang-line på 5 meter som du kan slippe ut og hanke inn etter behov. Du blir fort vant til å håndtere en kort langline, og mye bedre kontroll på hunden. Du kan slippe den både for å la hunden løpe litt, eller gi den friere bevegelsesrom i møtesituasjoner som ikke kan unngås (både med folk, hunder, sykler...). Du kan også ta et grep midt på båndet uten å svi av deg håndflaten hvis hunden trekker eller bykser avgårde. Vi har hatt disse, og er noe av det vi har tatt vare på etter å mistet hundene, de er supergode: https://dyresjappa.no/Produkt/1/294247/Supergrip-Sporline-5m
    • Hei,  Kjøpte akkurat en flexi classic L. 5m. bånd. Den fungerer helt greit, men vurderer et annet alternativ neste gang jeg kjøper. Det jeg kunne tenke meg er låste posisjoner uten å holde inn knapp i tillegg til et enda mer robust tapebånd og et noe større håndtak. Noen anbefalinger? Jeg har en nokså sterk staff-presa blanding på. 35 kg., som tidvis kan dra noe. Ser nå at jeg skulle flyttet denne til utstyrstråden, men vet ikke om det er mulig.  På forhånd takk for svar😊
    • Ede har endelig lært å sette pris på vanntette potesokker, og vil nå heller gå med enn uten. Trenger ikke bestikke med godis for å få dem på lenger, han husker nå at det er langt mer komfortabelt å gå ut på iskaldt klissvått og ekle grussteiner med dem på enn å gå barbeint.  Han ga uttrykk for å ville ha dem av inne på kjøpesenteret, da han selv la merke til at bakken var tørr, varm og stenfri der inne, men klagde ikke, bare gjorde meg oppmerksom på at han kunne tenkt seg å få de av der inne.  Nytt for dagen var å reise på rullebånd. Det har vi ikke prøvd før. Kunne gått meget bedre. Min feil. Trodde han ville forstå greia og bli med av, men han ble usikker da vi nærmet oss toppen, satte seg tilbake istedenfor å bli med frem, så jeg måtte panikk løfte-dra-heise ham over kanten i en faderlig fart, noe som selvsagt stresset ham. Not a good introduction.  Vi tok samme greia ned også, hvor han var helt kewl med å stå på båndet i bevegelse etter å ha blitt løftet på Ante fare og ble nervøs da han så slutten nærme seg, men virket som han synes det var helt ok å bli hjulpet over kanten med et muntert: "Whoppsie!" og en stor bit Nom Noms trøkket i ansiktet på landing. Han spiste det ivrig, så håper den sammenhengen med rullebåndet ble en sterkere neural pathway.   Videre på miljøtreningslisten har vi rulletrapp.. 😰 Det må gjøres. Rakk ikke øve opp den vanlige trappen i dag, fordi vi hadde ærender, men i morgen har vi ingenting annet å gjøre, så muttern får kle på seg, ta med sitteunderlag, pledd, varm drikke, kanskje niste, just in case, for om det ikke løsner etter noen forsøk med bare de øverste trinnene og gradvis økning, så kan vi sitte i den trappen og henge og ha det dødsens kjedelig til han finner ut at det lønner seg å gå den opp og vi får full fest.  Flashy blinkende helikopter med lyd hadde Mr. T on staircases ingen issues med. Gikk rundt det på baksiden mot veggen og så inn i cockpit og synes ikke det var noe uvanlig med det der.  Har forøvrig passert masse små og større unger også, både inne og ute og han begynner bli kjempeflink til å se, men ikke røre nå, på tross av de mange flørtende blikkene som inviterer til kos og lek.  De minste barna har jeg vært litt nervøs for skal trigge jakt når de plutselig løper, så jeg har vært veldig på alerten, men det eneste som utløste jakt i ham og strammet båndet var en dinglende skulderstropp på en bag. Så ut som en biteleke. Bykset, men fikk ikke nå frem til den. Med unntak av den har han vært eksemplarisk og avbrutt intensjoner om å undersøke andre mennesker på kontaktlyd hver gang jeg så ham vurdere det og var nervøs for et byks mot noen. — Food before Feckers, any day. Noen ganger også mom over nom. Han bryr seg om og tar min veiledning selv når han er mett og ikke vil ha mer. Vi begynner få et bånd utover måltidene 🥳
    • Enig med det over. Lær inn eventuelt en «gå og legg deg» kommando, så du kan avlede med å be hunden å gå og legge seg.  Miljø trene og sosialisere masse så hunden blir godt vant med lyder og folk rundt seg. Men føler det har mye med mentaliteten på hunden og rasen og gjøre. Har du en usikker vokterhund så er det vanskelig å dempe varsling. Har du en trygg vokter så har den høyere terskel for å anse noe som nødvendig å varsle på. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...