Gå til innhold
Hundesonen.no

Julemiddag - hva er deres tradisjon?


Nirm
 Share

  

99 stemmer

  1. 1.

    • Ribbe
      33
    • Pinnekjøtt
      47
    • Kalkun
      7
    • Medisterpølser/kaker
      9
    • Nøttestek
      3
    • Annet
      13
    • Pizza Grandiosa
      0
    • Sosisser
      5


Recommended Posts

Ingen flere som lager saus av pinnefettet? :P:D

Vi lager ikke noen spesifikk saus av det, men bruker sjyen som "saus" på potetene og sånt :)

Vi bruker å ha ca. 50/50 med røkt og ikke røkt pinnekjøtt i gryta forresten. Vet ikke hvorfor, men mamma gjør det nå slik :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 123
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Sosisser. Er aldri jul uten sosisser.

Man orker da alltid dessert

Dumt man bare kan velge ett alternativ, vi har både pinnekjøtt og ribbe Og alt av "vanlig tilbehør" som medisterkaker, sossiser, rabbestappe osv ååååh jeg gleder meg til julaften, jeg fikk fri ali

Vi lager ikke noen spesifikk saus av det, men bruker sjyen som "saus" på potetene og sånt :)

Vi bruker å ha ca. 50/50 med røkt og ikke røkt pinnekjøtt i gryta forresten. Vet ikke hvorfor, men mamma gjør det nå slik :P

Vi rister opp mel og vann, tilsetter pinnefettet og smaker til med buljong og litt pepper.. Knallgod saus! Nomnom! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ingen flere som lager saus av pinnefettet? :P:D

JO! Min mor gjør det :D Sirupsaus! Pinnefett/vann, mjøl og sirup troooor jeg. NOM!

Ellers så har familien min fast regime:

Julaften/Nyttårsaften: Pinnekjøtt og Svinemør (en sunnmørsgreie stort sett) med sirupsaus, poteter, gulerøtter, rødkål, surkål og kålerabistappe.

1.Juledag/Nyttårsdag: Kalkun med viltsaus, ris, poteter, gulerøtter, tyttebærsylte og valdorfsalat. Hva er forresten greia med svisker i kalkun (stuffing)???

Før hadde vi alltid grøt tidlig på julaften, men det har gått bort. Ellers er det ingen faste desserter, det er som oftest en salig blanding av bløtekaker, småkaker, fromager, andre kaker og mye annet snacks som gjør at en er 100% mat - og dessertlei når jula er over.

Hos svigers er det ribbe på julaften og pinnekjøtt på nyttårsaften trooor jeg. Og fast julelunch første juledag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lars har alltid hatt ribbe, UTEN TILBEHØR :| Blasfemi. Med ribbe må man ha poteter, surkål, svisker, grove medisterkaker, grov julepølse OG sosisser. Og selvsagt sky.

I år skal vi itillegg til alt det ovenfor ha pinnekjøtt og kålrabistappe. Jeg synes ribbe smaker høgg :D Til dessert en er det multekrem, og dessert to er en brasiliansk variant at karamelpudding.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har alltid skinkestek (med ben og svor) dynepoteter (poteter som er kokt ferdige litt tidligere og som ligger i kjelen (uten vann) pakket inn i avispapir og dyna til pappa utenpå der igjen. Holder seg varme og smaker nam!), surkål, rosenkål, rødkål, tyttebær og verdens beste saus. Til dessert er det hjemmelaget karamellpudding etter mormors oppskrift. Den er helt vilt god! :D

Åh, nå gleder jeg meg til jul!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Alternativene i pollen er feil, man spiser ikke bare ribbe til jul, kan ikke sette det opp sånn.

1. Ribbe, medisterkaker, medisterpølser, surkål, poteter og saus

2. Pinnekjøtt, kålrabistappe, poteter

3. Kalkun med stuffing, mandelpoteter, rosenkål og saus

4. Skinkesteik med surkål, poteter og saus

5. Oksesteik med tilbehør

6. Vilt med tilbehør

7. Kokt skinke

For øvrig spiser jeg alternativ 1 julaften helt uavhengig av hvor jeg spiser den - jeg kunne godt spist pinnekjøtt også, men mine foreldre lager ikke det og jeg synes lukta er så ****** at jeg orker ikke lage det selv. Jeg virkelig HATER lukta av pinnekjøtt (eller våt sau), men jeg elsker å spise det.

Til dessert MÅ det være hjemmelaget riskrem med jordbær helst, bringebærsaus kan gå an.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Julaften/Nyttårsaften: Pinnekjøtt og Svinemør (en sunnmørsgreie stort sett) med sirupsaus, poteter, gulerøtter, rødkål, surkål og kålerabistappe.

Vi har mør som fast middag på lille julaften.

Også er det fascinerende å lese om det ulike tilbehøret til pinnekjøtt. Vi har alltid hatt kålrabistappe og surkål (hater smaken, elsker lukta, så om jeg spiser alene en gang tror jeg nesten at jeg fremdeles må tilberede en pose for luktas skyld), men ikke noe saus eller annet.

For to år siden feiret jeg jul hos søstra mi med hennes svigerfamilie, og de hadde en eller annen pølse til pinnekjøttet, men hun var fra en annen del av Vestlandet enn min familie er, så for dem var det helt naturlig. Jeg skal feire julaften der i år, og jeg tviler på at jeg kommer til å spise pølse, når magen mye heller vil ha pinnekjøtt.

Diverse shyer og sånt forstår jeg, men hvit saus har jeg aldri hørt om. Tres interessant!

Tradisjonelt repeterer vi pinnekjøttet på nyttårsaften, så har vi østfoldribba på andre juledag med fullt tilbehør, første juledag er det familieselskap på pappas side - og i og med at de er syv søsken med drøssevis av avleggere, tar alle med et fat med "noe" hver. Smørbrød og sånt. Pappa og jeg tar alltid med sveler, for det er det ingen andre som lager, og alle synes det er så spennende og godt. Ikke er det vanskelig å lage heller, så det fikser vi etter frokost på førstedag.

Utover det har vi ingen store tradisjoner, annet enn at det skal lages så mye pinnekjøtt på julaften at en kan maule det et par dager utover, og vi har noen gigastore frokoster på julaften.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er sossisser???

Vi spiser pinnekjøtt med tilbehør. Noen ganger egenlaget pinnekjøtt fra onkels sauer og gris. Noen ganger hjortepinnekjøtt og :). Jeg liker dog ribbe bedre, og skal grine på meg det i tillegg i år planlegger jeg.

2. juledag skal vi i faniliebesøk til sambo's tante osv. Vet ikke hva vi får der. Nyttårsaften er det pinnekjøtt igjen.

Hjemmeplukka multer med krem og hjemmelagde kromkaker til dessert + masse småkaker.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er sossisser???

Vi spiser pinnekjøtt med tilbehør. Noen ganger egenlaget pinnekjøtt fra onkels sauer og gris. Noen ganger hjortepinnekjøtt og :). Jeg liker dog ribbe bedre, og skal grine på meg det i tillegg i år planlegger jeg.

2. juledag skal vi i faniliebesøk til sambo's tante osv. Vet ikke hva vi får der. Nyttårsaften er det pinnekjøtt igjen.

Hjemmeplukka multer med krem og hjemmelagde kromkaker til dessert + masse småkaker.

Sent from my iPhone using Tapatalk

m8hxygirixscxcb0hri1.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har spist ribbe i alle år. Så ble jeg kjæreste med en vestlending som presenterte oss for pinnekjøtt. Og utrolig nok har vi byttet og begynt å spise pinnekjøtt til tross for at ribbe egentlig er den store tradisjonen hjemme. Men ribbe andredag, da :)

Samme her (eller, det var faren hans som sa jeg måtte smake. Hadde en fobi mot pinnekjøtt tidligere. Noen var glup og saltet ekstra da jeg smakte det første gang ... men så serverte papsen hans verdens beste pinnekjøtt!). Men har aldri vært noen fan av ribbe. Pinnekjøtt! <3

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppvokst med ribbe :x

Men har gudskjelov en mann som ikke har det som tradisjon, og derfor tar vi hans tradisjon i stede. Pinnekjøtt :heart: Tilbehøret kolrabi stappe, sossiser, rosenkål, poteter og saus.

Dessert er det Riskrem ed jordbær/bringber saus eller kirsbær kompot.

Gleder meg til jul!!!! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vokst opp med lammestek. Og det er en av mine livretter, så det er jo bare perfekt! Mamma er fra færøyene, så kanskje ganske naturlig at det er en del lammemiddager hjemme hos de :Grin: Har rotmos, gulrøtter og potet som tilbehør. Får lam hjemme hos svigermor også. De har alltid hatt pinnekjøtt og lam! Så flaks for meg, som ikke takler pinnekjøtt :Grin:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vokste opp med gørrtørr kalkun på julaften. Jeg husker ikke hvilket tilbehør vi hadde, men jeg mener vi hadde riskrem til dessert (eller politikrem som vi kalte det). Jeg likte ikke det noe særlig... jeg likte vel strengt tatt ikke så mye da jeg var liten :aww:.

Etterhvert endret vi "tradisjon" til ribbe med vanlig tilbehør (vi syntes det var greit å gjøre som alle andre og ikke være så himla spesielle - ingen andre hadde kaklun på julaften liksom, det var liksom nok at vi hadde rare hunder...) - det aller viktigste var sosissene, egentlig... uten dem ble det liksom ikke jul. Ribba ble stekt dagen før, og bitene ble varmet i ovnen på julaften - det bidro til at jeg i mange år levde i den troen at ribbe var tørt og kjedelig og jeg lurte alltid på hva folk mente med sprø svor :aww:. Jeg tror vi endte opp med multekrem til dessert etterhvert - da selvsagt pappas selvplukkede multer.

Etter at mamma døde, så måtte vi jo ordne jul helt på egen hånd (jul var liksom mammas oppgave, det), og da fant vi ut at vi ville forsøke oss på pinnekjøtt, og siden har vi ikke engang tenkt på noe annet til julemiddag. Det er jeg som har stått for julemiddagen hos oss de siste 6 årene, og det har i grunnen vært ganske hyggelig :). Tilbehør har jo da vært sosisser, kålrotstappe, potet og saus fra kokingen av pinnekjøttet. Til dessert har det vært multekrem. 1. juledag har vi hatt besøk av min andre bror med familie, og da har vi servert sodd. Vi har også gjerne hatt en kveitemiddag i løpet av jula - det gjør seg liksom innimellom all den feite maten :).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er sossisser???

Min nevø kaller de engletisser.

Vi har også gjerne hatt en kveitemiddag i løpet av jula - det gjør seg liksom innimellom all den feite maten :).

Åh, enig - før hadde vi gjerne fisk på andre juledag, etter tre dager på rad med fete og tunge kjøttmiddager. Ørret tror jeg vi pleide å ha, og det smaker innimellom flesk og svor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min nevø kaller de engletisser.

Åh, enig - før hadde vi gjerne fisk på andre juledag, etter tre dager på rad med fete og tunge kjøttmiddager. Ørret tror jeg vi pleide å ha, og det smaker innimellom flesk og svor.

Min bror kalte dem englepi**er :aww:.

Ja, det ER godt med litt "pause" liksom :).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De har alltid hett engletisser her og, og ikke bare blandt barna... :lol:

Her veksler vi annenhvert år pinnekjøtt med kålrabistappe (nomnom) og annenhvert år ribbe med sossier, medisterkaker, tyttebærsyltetøy etc. (tilbehøret er definitivt best når det kommer til sistnevnte). Så bytter vi 2. juledag - godt med en dags pause mellom besøkene :).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annenhvert år har vi ribbe/pinnekjøtt og and :) Synes pinnekjøtt er best da, selv om and er ganske godt også, men får ikke helt den samme julefølelsen av and! I det siste har vi begynt å ha saus til ribba, da smaker det litt bedre syns jeg, ikke så forferdelig glad i ribbe :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Jeg levde uten hund i fem år. Presterte flytte da jeg var hundeløs pga drittsekk "kjæreste" med egen allergi og allergisk datter. Da det var slutt satt jeg i situasjonen at huseier nektet meg å ha hund, og det var vanskelig å flytte fordi jeg bodde godt og sentralt til en rimelig penge, og fant ikke noe tilsvarende innen budsjettrammen. Planla neste hundehold så og si daglig, i fem lange år. Merker nå hvor mye lettere hverdagen var uten. Den ubegrensede friheten til å gjøre whatever når som helst uten å måtte planlegge for hunden. Samtidig var savnet der hele tiden. Det er fordeler og ulemper med og uten. For meg er hund er såpass berikende, jeg føler meg ikke hel uten, så jeg gir heller gir avkall på den friheten en har uten. Bare det å gå en tur uten hund er direkte smertefullt. Jeg gråt jevnlig i savn av hunder jeg har hatt.  Kjenner forøvrig på at det er pes å ha valp og jeg gleder meg til han er voksen. Når han er voksen vil jeg antakelig savne valpetiden 🤷🏼‍♀️
    • Her tenker jeg hundeeierene bør dekke sine egne skader, jeg vil si det er ganske delt skyld. Dette var ikke en fremmed løs hund som kom uforutsigbart på, og jeg mener dere begge hadde ansvar for å forutse og forebygge denne situasjonen. Hvis du var ukomfortabel med at den andre hunden var løs burde du gitt beskjed om det og krevd at hunden var i bånd, ihvertfall i nærheten av dine. Samtidig burde hans eier selvfølgelig også sørget for å ha kontroll når han oppsøkte dine. Nå vet jeg ikke hvor godt hundene kjenner hverandre eller om de har vært mye sammen før, men nettopp dette er jo grunnen til at hunder ikke skal sosialisere med andre i bånd, selv om det jo som oftest går bra. Jeg mener ikke at din hund burde vært løs, men at den andre burde vært i bånd når den tydeligvis ikke holdt seg unna dine.  
    • Er det noen som kan bidra med tanker rundt en vanskelig sak? Jeg med mine to hunder var på tur med en annen familie med en hannhund, vi kaller han Kalle. Denne hannhunden gikk løs på hele turen, selv om det var båndtvang. Mine to hunder, tispe og hann, drev å lekeslåss, begge var i bånd. Den andre hannhunden Kalle, kommer og ypper og de to hannhundene begynner å slåss. Kalle fikk et rift som måtte sys. Min hannhund fikk tilsynelatende ingen skade.    Spørsmål 1: Siden den andre hunden ble skadd tilbød jeg meg å betale veterinærutgiftene. Burde jeg latt være det? Siden Kalle var løs? spørsmål 2: det viste seg at min hund også hadde fått et sår. Det ble infisert etter en uke og min hund har nå fått massive betennelser i huden og det kommer til å koste langt mer enn forsikringen min dekker. Det er trolig snakk om hudtransplantasjon og pleie i lang tid eller avliving. Bør evt operasjonskostnader utover forsikring dekkes av meg, jeg hadde jo min hund i bånd? 
    • Min situasjon er nok litt annerledes, fordi jeg ikke har helse til å ha hund. Mannen mumler litt om hund igjen, men da blir det et helt annet hundehold enn vi hadde, siden jeg ikke har kapasitet til lange turer, kurs, treninger og konkurranser. Det blir å bare "ha" hund, for tur og kos. Jeg lurer på om jeg kan det... Og så er vi såklart to. Samtidig har vi/jeg definitivt kjent på friheten med å ikke ha hund. Ikke organisere pass når vi skal bort begge to. Ikke tre uker alene med hund for gubben når jeg er i syden om vinteren. Fleksibilitet til å reise, besøke og være med på ting uten å ta hensyn til hund alene eller det praktiske med å ta med. Men det er jo noe som mangler i hverdagen, helt klart. Om jeg hadde vært friskere hadde jeg ikke vært i tvil. Da hadde ny hund vært i hus allerede, selv om jeg nok hadde gitt det et år. Det er jo forskjellig for folk, men jeg merker at for noen jeg har vært glad i, så slipper den verste sorgen taket etter det. Ikke minst har du så mye mer erfaring og kunnskap nå. Og du har vel et nettverk som hjelper? Selv om det selvfølgelig ikke er helt det samme som å kunne dra rett ut et sted etter jobb og sånt. Vi passer en del hund, og det hjelper. Nesten månedlig har vi hund i et par-tre dager minimum. Jeg har også tenkt på å være fosterhjem for dyrebeskyttelsen eller krisesenteret, men det er litt for krevende og uforutsigbart for helsen min. Men om det dukker opp en hund som trenger et hjem for et halvår eller noe sånt tenker jeg det hadde vært en god mulighet til å "dyppe tærne uti" igjen.
    • I dag er det fire måneder siden jeg mistet min kjære Ariel, og det er nå jeg virkelig begynner å kjenne på livet uten hund. Å være uten hund i svarteste mørketida når vinterstormen kommer inn sidelengs fra alle kanter er nå en ting, men nå når våren kommer og det begynner bli fint å være ute er savnet helt ubeskrivelig grusomt. Jeg hadde egentlig bestemt meg for at jeg ikke skulle ha ny hund i det hele tatt, mest på grunn av den økonomiske belastningen, men også for å få "leve litt". Jeg var alene med hund i nesten 14 år, så det begrenset jo en del. Og som mamma sier; "nå kan du gjøre akkurat det du vil". Men etter fire måneder uten hund viser det seg at det eneste jeg vil er relatert til nettopp det å ha hund. Turer, kurs, konkurranser... Det var det livet jeg ville leve. Jeg vet ikke hvem jeg er engang uten hund. Dere som har vært gjennom dette, hvordan tok dere den endelige avgjørelsen om ny hund? Noen tips og tanker til en fortapt sjel?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...