Gå til innhold
Hundesonen.no

Overvekt hos hund - når kan mistenke at det skyldes sykdom?


Petra
 Share

Recommended Posts

Mindre mat og mer mosjon er jo det evige mantraet når det gjelder overvekt, både hos mennesker og dyr. Men det finnes jo en del andre bakenforliggende årsaker som kan påvirke vekta også, så når kan man begynne å lure på om det er noe annet eller mer enn bare mengden mat og mosjon som påvirker?

Jeg har per i dag tre hunder, en stor og to små. Alle tre hundene får akkurat de samme turene, temmelig lik mengde trening forøvrig (agility) og er i temmelig lik mengde aktivitet ellers (altså ikke sånn at to stk burner rundt i hagen dagen lang mens den tredje sløver på sofaen).

De to små er av samme rase og kjønn, relativt jevnaldrende, like høye, og i slekt om enn ikke veldig nært.

Den store og den ene lille er slanke, den lille på grensa til tynn i mine øyne. Den andre lille, derimot, er direkte feit. Den får mye mindre mat, og magrere mat, enn den andre lille, uten at det hjelper. Jeg kan nesten ikke skru ned matmengden enda mer, for noen næringsstoffer må den nesten få i seg. Mat er jo ikke bare energi... De siste månedene har alle hundene fått mer mosjon enn før, uten at vekta til den feite har endret seg ett gram. Den tynne lille har derimot gått litt ned i vekt.

Så de to små burde altså vært genetisk relativt like, mosjonsmengde er lik og den feite får adskillig færre kalorier men er allikevel feit. Kan det da være andre ting som spiller inn her enn bare energi inn vs energi ut? Stoffskifteproblematikk for eksempel? Den viser forøvrig ingen andre tegn til sykdom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har prøvd både tørrfôr og vom og hundemat, uten at det har endret på noe.

Men da er det kanskje ikke så dumt å ta det opp med dyrlegen, da? I det minste for å utelukke ting.

Takk for hjelpen :)

Det spørs litt hvor lange perioder du har gjort det også. For å vite om förskifte har en effekt så må det gå 3-4 mnd somoftst.

Men hadde nok tatt det opp med dyrelegen ja :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er bedre å bare rett og slett få tatt en blodprøve hos dyrlegen.

Vår forrige hund hadde omtrent ikke eksisterende stoffskifte, dessverre gikk vi hos et dyrlege senter som var totalt ubruklige de tok rett og slett ikke meg alvorlig når jeg sa at vi har prøvd alt bikkja blir bare tjukkere og tjukkere (vi går masse tur)bikkja orker tilslutt ikke lange turer lengre hun ser ut som et soffabord på tur men det er fortsatt ikke noe forståelse å få...

Vi bytter dyrlege og den nye dyrlegen tok en blodprøve og den viste altså at bikkja omtrent ikke hadde stoffskifte dessverre var det ikke noe å gjøre med det fordi det hadde gått så langt at medisinering ikke ville hjelpe. Det skulle vært gjort i et tidligere skjede...

Tragisk men jeg lærte at man kan ikke stole blindt på dyrleger og jeg har lært at store dyrlegesenter skal man holde seg unna...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan også, hvis det ikke er stoffskifteproblematikk (utelukk det og andre sykdommer først, med en blodprøve), prøve Metabolic Diet fra Hill's. Det funket supert på katten min som ikke har gått ned i vekt uansett slankefor og liten mengde osv osv. Og her på jobben har jeg sett flere hunder som har gått ned i vekt på det. Du må til et veterinærkontor som fører Hill's for å få tak i det da det er et spesialfor for overvektige hunder, og man skal inn på vektkontroller osv for å kontrollere mengde mat de får, hvor fort de går ned i vekt osv. Det foret gjør ikke bare at de går ned i vekt, men det endrer genuttrykket hos dyret, slik at de får mindre gener for å lagre fett, og mer gener for å omdanne fett til energi. Verdt å prøve hvis det ikke er stoffskiftet!! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde en BC som var som en jojo ift vekta i mange år, hun var særlig problematisk rundt løpetid. Da hun fikk mat tre ganger om dagen, ble vekta stabil og hun holdt seg slank. Så fort vi prøvde med ett måltid om dagen, este hun ut igjen. Det er ikke alltid det er type for som er avgjørende for metabolismen, det kan være noe med fordelingen av maten også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min aussieterrier har lavt stoffskifte. Mistenkte egentlig hjertet da han fikk hosteanfall som førte til epileptiske anfall, men da de sjekket for hjertet var det fint. Blodprøven derimot viste megalavt stoffskifte. Eneste av de vanlige symptomene var at han hadde gått opp 2 kg på 4 mnd, og jeg trodde det var på grunn av godbiter og klikkertrening.. :) Viste seg også at han roet seg kraftig ned (atferd) etter at medisinene begynte å kicke inn. Så våre symptomer var vektøkning og lunefult humør, ingenting med pels eller slapphet. Har etter vi begynte på behandling foret med diettfor fra Specific og han får mat like ofte som jeg gjør. I tillegg har aktivitetsmengden økt siden det har vært sommer. For en mnd siden viste endelig vekta 8 kg igjen!

Lykke til:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan også, hvis det ikke er stoffskifteproblematikk (utelukk det og andre sykdommer først, med en blodprøve), prøve Metabolic Diet fra Hill's. Det funket supert på katten min som ikke har gått ned i vekt uansett slankefor og liten mengde osv osv. Og her på jobben har jeg sett flere hunder som har gått ned i vekt på det. Du må til et veterinærkontor som fører Hill's for å få tak i det da det er et spesialfor for overvektige hunder, og man skal inn på vektkontroller osv for å kontrollere mengde mat de får, hvor fort de går ned i vekt osv. Det foret gjør ikke bare at de går ned i vekt, men det endrer genuttrykket hos dyret, slik at de får mindre gener for å lagre fett, og mer gener for å omdanne fett til energi. Verdt å prøve hvis det ikke er stoffskiftet! :)

Så Hill's sier at fôret endrer hundens gener??? Genmanipulering er forbudt i Norge svjv..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Endrer genuttrykket? Får mindre gener for å lagre fett? Vi får avle videre på disse Hills hundene tror jeg, så blir vi kvitt problemet først som sist. Hihi.

Gikk hunden på en ren rå diett da den fikk vom og hundemat forresten? Eller fikk den tørrfôr evt mye godbiter under trening og slikt?

Sammensetningen av det man spiser kan være vel så viktig som kaloriinntaket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er blant annet tomat, gulrot og en del andre naturlige ingredienser som er vist å endre fettcellene fra lagringsmodus til forbruksmodus mener jeg å huske. Det endrer ikke genene, men genuttrykket. Altså hvilke gener som kommer mest fram. Slik at en hund som har vært fet, og har mye fettceller som er "programmert" for lagring av fett, blir endret til celler som sender fettet videre til forbrenning, eller noe deromkring. (Jeg er bittelitt rusten på det just now, skal oppdatere meg selv senere i dag, har papirene på dette) Det funket iallefall gull på katta, som har gått over på vanlig lightfor igjen nå etter å ha gått på metabolic litt over et halvt år. Han gikk først på Hill's r/d, så på eukanuba, skjedde ingenting uansett hvor lite jeg ga ham. Så på metabolic i et halvt år der han har gått ned halvannen kilo, nå har han gått på vanlig light i to mnd og ikke gått opp noe... Og jeg har via jobben sett flere hunder det har funket gull på.

Litt av forskjellen ifht dokumentasjon på dette foret og et vanlig slankefor fra Hill's er at dette foret har det vært kjørt blindtester på i USA. Eiere har fått med foret hjem fra veterinær uten merking på hva det er og uten beskjed om at det er et spesielt slankefor som sådan. De har fått beskjed om mengde og om å ikke gi godbiter/ekstra mat, som man gjør med vanlige slankefor, der ting ikke alltid blir fulgt like godt opp. Og man så en like stor reduksjon i vekt på hund, litt mindre på katt, som i de kliniske testene der alt er kontrollert.

Nå skal det sies at jeg sjelden anbefaler for fra spesielle produsenter, annet enn v&h, da jeg mener at det viktigste er å finne et for som funker for seg og sin hund, ikke hvem som lager det eller hva det heter. Men Metabolic er verdt å prøve dersom det ikke er klinisk underliggende årsaker til overvekt. Jeg har sett det funke så bra på dyr som ikke har endret vekt et gram, annet enn kanskje oppover, på vanlige slankefor. Derfor sier jeg at det er verdt å prøve. Ikke sikkert det funker på akkurat din hund, men det er en sjanse verdt å ta etter min mening.

edit: endret litt på feil formulering.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Nowisclee - mener du at om man gir litt gulrot så vil det "øke forbrenningen"?

Jeg sliter skikkelig med Noah om dagen, han er feit som en julegris - og han får ikke mye mat, ei heller veldig lite mosjon. Jeg har ikke lyst til å prøve lightfor, men jeg kan godt rive gulrøtter i maten hans som tilleggsforing og vomfyll - og det er jo strålende om det har vektreduserende effekt også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er blant annet gulrot, tomat (rester etter ketchupproduksjon blant annet), linfrø og noe andre ingredienser som skal være bra for vektreduksjon, ja. Jeg kan ikke forklare hvordan alt fungerer, men jeg vet at dette foret fungerer på flere individer, også ved å motvirke den "vanlige" vektøkningen når man går over til det vanlige foret. Personlig erfaring har jeg bare med en katt, men der har det funket supert, og jeg har fulgt tett flere både hunder og katter via jobben som det har funket supert for. Jeg har også sett en hund som ikke har gått ned et gram og som de ikke finner noen kliniske årsaker til at skal være overvektig. Men i mange tilfeller funker det supert.

http://www.hillspet.com/metabolic-pet-food.html

Edit: og, som mange skriver i kommentarfeltet/rewieven på linken, de får en "normalmengde" for, og dette er også et for de kan gå på hele livet når man øker opp til vedlikeholdsdose og ikke lenger er på vektreduksjonsdose.

Men igjen. Få utelukket kliniske årsaker før man kaster seg over enda et slankefor. Har de lavt stoffskifte så vil nok ikke dette heller hjelpe, da er det bedre å få ordentlig behandling for det først.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...