Gå til innhold
Hundesonen.no

Ansvarlig for gjerding mot beite?


PsychoLynx
 Share

Recommended Posts

Hvem har ansvaret for å gjerde skikkelig rundt beiter, hager osv?

Hagen vår grenser mot innmarksbeitet til naboen på den ene side, og mot utmark på de to siste sidene (ja, trekanttomt :P). Hvem har egentlig ansvar for gjerdingen her? Er det noen som VET dette? Ikke bare antar og tror, men VET?

I fjor hadde vi hagen fullt av både sau og ku, både fra utmark og innmark. Det fra utmark kan vi skylde oss selv da porten kanskje ikke alltid var igjen (host kremt), og at sauen kom seg GJENNOM hullene i porten.
Men kua fra innmarksbeitet trodde vi iallefall skulle være godt inngjerdet (evnt utgjerdet).

Eneste vi har gjort med gjerdet etter vi flyttet hit, er å fjerne piggtråden som gikk på toppen. Siden dette hverken er lovlig eller særlig dyrevennlig. Men det var en gammel tregrind ut til beitet som halvt hang og slang, samt at gjerdet løsnet fra gjerdestolpene ved siden av grinda da kuene dyttet på.

Naboen var her og hjalp til med å få ut igjen kuene flere ganger i fjor, men reparerte aldri på gjerdet. Siste gangen hengte han bare stigen vår der, for å hindre kua å gå gjennom. Og den ble hengende til kulden kom og dyrene var inne fra beite.

På høsten i fjor satte vi ned ny staur til gjerde rundt hele tomta. Og nå i vår begynte vi jobben med å gjerde på nytt. Har foreløpig kun kommet halvveis rundt tomta, men er der ferdig med både ny netting og toppbord. Rundt resten av tomta står det gamle gjerdet fortsatt, sammen med de nye gjerdestolpene. (og de venter bare på mer netting, tid og energi :P)

Men, er det rett at vi må dekke dette selv? Eller er dette noe som bonden må dekke ? (nå tenker jeg i all hovedsak på det som er mot innmarksbeite, men også generelt)

Det er vel noen gårdsbrukere/bønder her ute som kanskje VET dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men, er det rett at vi må dekke dette selv? Eller er dette noe som bonden må dekke ? (nå tenker jeg i all hovedsak på det som er mot innmarksbeite, men også generelt)

Dette er nok helt og holdent huseiers eget ansvar. Vil man ikke ha dyr på tomta, så må man gjerde de ute selv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan vere "gjerdeplikt" i bondeområder. :P Heime på garden har alle gjerdeplikt mot for eksempel sør, så alle må sjølv påpasse at gjerding frå deira eigendom mot sør er sikker. Ellers kan det vere anna type gjerdeplikt, som at Eigendom X har sjølv gjerdeplikt, eller Bonde Z har gjerdeplikt i alle retningar frå område Y, og slikt. Då står det nedskrive ein eller annan stad, utan at eg heilt veit kvar.

Så eg tipper det ikkje er noko fasitsvar. Høyr med bøndene, eller kanskje med kommune.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bonden sier at det kan hende det praktiseres forskjellig i forskjellige områder, så landbrukskontoret/kommunen er riktig plass å spørre.

Men slik det er her, så har hver ansvar for sine områder - dvs at vi må gjerde for å holde dyr på utmark unna våre jorder og vår hage/tun, mens det er også vårt ansvar å sørge for skikkelig gjerding på innmarksbeiter (men uhell skjer - sånn er det). Mens det er naboens ansvar å passe på sine jorder mot våre dyr på utmark og eventuelle innmarksrømlinger. Og holde sine innmarksdyr på innmark.

Er da koselig med litt besøk innimellom vel? :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved grensing til utmarksbeite er det grunneiers plikt å sørge for skikkelig gjerde. Ja, plikt. Dette er en gammel lov som fremdeles eksisterer. Alle som har eiendom mot utmarksbeiter er pliktet til å holde utmarksgjerde ved like og evt sette opp nytt der det mangler. Dette gjelder altså ikke bare rundt hagen, men også rundt jorder osv. Det er desverre mange som ikke er klar over denne plikten, hvilket gjør det problematisk å ha dyr på utmarksbeite.

Innmarksbeite har dyreier ansvar for (men her er jeg ikke 100% sikker).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg mener også at det er riktig som borderen sier. utmarksbeite har du selv ansvar for å gjerde "ute" (vi har f.eks hytte i utmark, og må gjerde inne vår tomt for at ikke sauene skal flytte inn på trappen. innmark mener jeg at dyreeier er ansvarlig for å gjerde.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg mente også det var sånn... At det er min plikt å gjerde dyr UTE på utmark, mens det er bonden sitt ansvar å gjerde dyrene INNE på innmark.
Ellers kan jo bonden bare slippe dyrene på utmark (hvor han ikke har beiterett) om han ikke er ansvarlig for å holde gjerdet i orden allikevel liksom?
Om de dyrene kommer inn i vår hage igjen, så havner de fortere på utmark enn bonden klarer å si GJERDE, for å si det sånn! Da vurderer jeg personlig å gjete dem så langt f*** i vold som jeg i det hele tatt makter å gå!

Men ja.... Jeg får vel ringe kommunen kanskje.

Og nei, det er IKKe koselig med besøk i hagen... Ikke da plenen vår blir seende ut som en potetåker etter at de har vært her og trampet hull overalt, løpt inni bilene, driti i hele hagen (som Bridie er VELDIG behjelpelig med å plukke opp igjen) osv osv...

Sikker på vi har fått den mest stae naboen som finnes... :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...