Gå til innhold
Hundesonen.no

Omplasserings hund Cavalier


miranda05
 Share

Recommended Posts

Har nylig fått en cavalier tispe (omplasseing ) og vil veldig gjerne ha et kull med valper på henne. Hun har ikke hatt noen kull tidligere. Hun har akkurat fylt 6 år, men virker kjekk og rask. Hun har en vet atttest uten noen feil, men den er 2 år gammel. så må nok ha en ny på hjertet. Jeg bor på Bråtet i Fyllingsdalen, hadde vært kjekt om det var noen i nærheten som jeg kunne gå på tur sammen med. Ta gjerne kontakt. Hilsen Linda- :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg vil først spør deg om hvilken kvaliteter du mener hunden kan tilby siden du ønsker og avle på den. Har den raseklubbens krav til avl? premieringer, osv, osv. Og sist men ikkje minst er det ikkje anbefalt blandt noen raseklubb og la en hund på 6 år ha sitt første kull på grunn av belastningen hunden gjennomgår.

Sånn ellers ønsker eg deg hjertelig velkommen til Hundesonen, og håper du finner noen i nærområdet som kunne tenke seg og gå tur med deg.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mener ikke å være partypooper eller noe, men jeg ønsker at du skal tenke deg kjempegodt om før du fastslår at tispa di skal gå gjennom et svangerskap og oppfostring av valper i 8 uker, så jeg stiller bare noen spørsmål for å høre :)

Hvorfor vil du ha kull på henne?

Er hun registrert i NKK?

Har du planer om å stille henne før avl?

Har du satt deg inn i raseklubbens og NKKs retningslinjer for avl? (http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=1335 / http://www.cavalierklubben.no/)

Vet du hva du binder deg til når du skal avle?

Har du satt deg inn i arvelige sykdommer hos rasen?

Har du/skal du øyelyse og kneleddsteste henne?

Er hun og nær slekt blitt gentestet for syringomyelia?

Er du forberedt på alle utgiftene, både forutsette og uforutsette, som følger med å ha et kull?

Personlig syns jeg 6 år er for gammelt for en førstegangsfødende tispe. Det er riktignok ungt enda, men allerede nå er bekkene mindre elastisk, og siden cavalier har hatt tendenser til å være en keisersnittsrase, er nok risken enda større. Det å bære frem valper i 60+ dager, føde og deretter fostre opp valpene i 8 påfølgende uker er en stor belastning for ei tispe.

Ellers: Velkommen hit! :D Håper du trives her!

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes 6 år er i eldste laget for første kull egentlig, ser at flere er enig i at det er i eldste laget. tilfredsstiller hunden helse og avlskravene til cavalierklubben??

men så er spørsmålet, hvorfor avle? Har hunden noe som kan gi rasen positiv videreutvikling? :-)

korte trekk, Retningslinjer for avl av Cavalier King Charles Spaniel gjeldende fra 1.juli 2012:

1. * Avlshunder skal lyttes på med stetoskop (auskulteres) og ha attest på hjerte uten anmerkning (u.a.) fra veterinær før parring. Undersøkelsen skal være foretatt nærmest mulig parringsdato, minimum ved 24-måneders alder, og attesten skal ikke være eldre enn 12 måneder ved parringstidspunkt. (kan vist med ultralyd og?)

2. Avlshunder skal ha øyelysningsattest foretatt tidligst fra ett års alder. Øyelysning av avlsdyr foretas en gang.

Hunder med arvelig utviklingskatarakt skal ikke brukes i avl. Hunder med retinal dysplasi kan brukes i avl, men fortrinnsvis parres med hund uten lidelsen.

3. Avlshunder skal ha veterinærattest for kneledd u.a. foretatt tidligst fra ett års alder.

4. SYRINGOMYELIA: her bør du vite litt om slekt av din hund...

5. Ingen hannhund bør overskride 30 avkom før han er 4 år. Totalt antall avkom bør ikke overskride ca. 100 valper.

6. Hunder som skal brukes i avl skal være stilt ut ved offisiell eksteriørutstilling. Både hannhund og tispe bør ha oppnådd excellent.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Cavalier er jo en rase som er over gjennomsnittlig utsatt for sykdom og det er mye og sjekke opp før man evt kan vurdere og sette hunden i avl, når det er gjort bør man ha inngående kunnskap for og finne en hannhund som passer, for og være sikrest mulig på at det blir friske valper. Det er nok ingen enkel rase og avle på og ikke er det billig heller. Og 6 år begynner og bli gammelt for førstegangsfødende, jeg ville ikke ha satt første kull på en så gammel hund (hun er jo ikke gammel, men i forhold til avl), spesielt ikke på en rase som har litt problemer med fødsler i utgangspunktet.

Jeg har sett en hund in real life som hadde syringomyelia og det håper jeg at jeg aldrig får se igjen. For det første var det mildt sakt helt ****** og se hunden i slike smerter, for det andre så er det utrolig leit og se en familie miste et familiemedlem, bare 2 år gammelt, for meg, men selvfølgelig enda værre for dem. Avls skal aldrig taes lett på, men i en så utsatt rase som Cavalier så hadde jeg vært utrolig forsiktig med og gjøre ting jeg ikke har fullt koll på vertfall iom at utfallet kan bli så grusomt. Man har selvfølgelig aldrig noen garantier, men det er levende individer man bringer til verden og de fortjener iallefall at man har gjort sitt ytterste for og skape friske vellfungerende valper/hunder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gratulerer med ny hund.

Flott at du spør her på sonen om avl og oppdrett.

Jeg ville ALDRI sette valper på ei 6 år gammel tispe som ikke har hatt valper før

Ei bekjen lot sin 6 år gammle tispe som aldri hadde hatt valper før parre.. alle valpene døde.. en satt fast i fødselskanale. Keisersnitt og omfattende ingrep berget de tispa så vidt livet. Dette er ett ikke så uvanlig senario på gamme førstegangsfødene tisper.

Derfor har mange raseklubber 5 år som max alder for førstegangs fødende

Jeg håper at du koser deg med tispa de fram over..og heller kanskje starter å drømme om å kjøpe en valp med avls potensiale og lar drømmen om å bli oppdretter starte fra der.. og ksoer deg med å bruke masse tid på å sette deg inn i avl og oppdrett

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei, altså dette er egentlig ikke noe problem bare et visst familiemedlem holder ham inne om morgenen. Ellers har han program han, masse trim - får han mer så hadde han kunnet risikere belastningsskader så jeg har kuttet litt ned på det, bilturer, lek osv, her er det full rulle nesten til leggetid og utenom en tid på dagen jeg ofte trener. Han har luke og kan gå ut i hundegården som han vil når døra ut er låst (han åpner dører selv), men det er mest for å ligge der og glane eller tisse. Om han ikke har 50-100 meter å løpe på så er det nesten ingen vits med gjerde for den typen hund, en hundegård er bare en startgrop for ham. Men på det nye stedet vi flytter vil han få det sånn, med 1.5 meter høyt gjerde. Og det har vi bestemt uavhengig av dere akuratt pga denne uvanen hans med å stikke av (flytte skulle vi uansett). Før har det gått hunder fritt her i alle år, de har åpnet dørne på huset selv og gått inn og ut som de ville, og det har aldri vært noe problem, men nå har det blitt det.
    • Ikke ta ting personlig. Opplysning om gjeldende lovverk er ikke et angrep på deg. Det er mange gæmliser her som har hatt hund før det var lover mot å la hundene løpe løse. Jeg (vi) kan relatere og forstår deg. Tror ikke du er et dårlig menneske. De lovene er forholdsvis nye, de er i konflikt med tradisjonelt hundehold på bygda og de står ikke på forsiden av avisene hver dag, en må søke etter dem eller få informasjon fra andre. Det er langt mellom lovverket og gjengs oppfatning av hva som er ok blant folk flest, utenfor typiske hundemiljøer. Folk flest bare har hund og gjør som alle andre rundt som også bare har hund. Slipper dem løse overalt fordi de synes de trenger å få løpe fra seg, helt uvitende om at det ikke er lov. ..men det er altså forbudt ved lov og kan medføre bøter ved overtredelse, selv om hunden ikke lager problemer for noen. Får dere til å sette opp en god løpestreng med retractable line som reduserer faren for at hunden vikler seg inn? Om det er folk hjemme som kan høre om hunden bjeffer, i tilfelle noe skjer, så kunne en sånn kanskje vært en løsning på morgenen, om ingen har tid til å lufte hunden godt nok. (Tror jeg. Den er ikke under FULL kontroll for den KAN vikle seg ut av selen eller noe kan løsne, men.. 🤷🏼‍♀️ Bedre enn å bare slippe den løs da) Så lenge opplegget holder hunden er den under kontroll.   
    • Nå har han hundegård da, men det er litt for lite for ham, så han får gå løs når vi har oversikt. Dit vi flytter om et år er det 4 mål tomt som vi planlegger å gjerde inn, det blir noe annet. Men dette synes jeg begynner blir tåpelig. Skal jeg fortelle hele livshistorien min mens vi holder på eller skrive en roman om livet og hunden min? Høres ut som mange her ville kjøpt den boken.
    • "Det gjelder ikke min hund" er dessverre en alt for vanlig unnskyldning. Helt til den dagen det gjør det. Gjerde inn tomta, problemet løst. Selv kunne jeg aldri tenkt meg å bo uten trygg inngjerding for hund rundt boligen.
    • Dette vet jeg og hadde det vært tilfelle så hadde det vært noe helt annet, men for å repetere: det som er greia her er at et familiemedlem som ikke altid er helt enkelt å forholde seg til slipper ut bikkja om morgenen - uten tilsyn - mens jeg og et annet familiemedlem har sagt ifra om akuratt dette her flere ganger, men det går inn ene øret og ut det andre.  Og bikkja jager ikke vilt, han går og snuser i veikanten fordi andre hunder har gått der, dette begynte han med seint i vinter, det var ikke noe problem før da.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...