Gå til innhold
Hundesonen.no

Binde valpen fast til voksen hund


Djervekvinnen
 Share

Recommended Posts

Jeg har sett dette blitt gjort ved flere anledninger på tv med usikre hunder eller vanskelige hunder, men aldri sett det i virkeligheten.

Du har fått deg valp. Hvis du har en flink,trygg voksen hund uten problemer, går det ikke an da å binde valpen fast til den voksne hunden i et kort bånd når man går tur? Tenker da på gå i bånd tur feks ved veien eller i litt travle områder. Så vil valpen lære av den store å gå i bånd på en måte og ser på den voksne hvordan den ter seg i det ulike miljøet. Tror dere dette funker i praksis? Vil dette være negativt på noen måte? Tenker ikke å binde den fast i den andre hele tiden, men i noen situasjoner/noen turer som læring. Den lærer jo uansett om jeg holder den eller ikke, men kanskje det kan være noen ekstra fordeler med at den får "direkte" kontakt med den andre hunden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hva hvis den voksne korrigere valpen hvis den blir for innpåsliten, det så jeg for meg egentlig at den kunne gjøre. Den voksne er opptatt av selve turen og er ikke intr. i å herje med en valp og dermed si "kutt ut" hvis den plager seg.

Det å trekke den voksne så jeg det omvendt med at den største er jo størst og vi da trekke den lille med seg, ikke omvendt.

Det var heller ikke tenkt å binde den til en hver tid, men nå og da. Variere litt. Og kun med en hund som syns det var greit og ikke ble plaget på noe vis av det.

Skjønner at slikt er umulig å si på forhånd hvordan dette vil fungere, men det var bare en tanke jeg fikk her om dagen da jeg gikk tur med Nitro. :) Kanskje en veldig dårlig ide, men interessant å høre hva andre tenker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når man setter unge hunder inn i et spann så gjør man jo til en viss grad dette. Hunden går da helst ved siden av en med mer erfaring. Og en "god læremester" er en hund som ikke er for snill og finner seg i tull. Sånn lærer jo unghundene spanndisiplin av de andre hundene.
Men hvordan det vil fungere når man går tur aner jeg ikke, har aldri prøvd. Mine hunder har "fri" når vi er på fottur, da er det lov å surre og det gjør de også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hva hvis den voksne korrigere valpen hvis den blir for innpåsliten, det så jeg for meg egentlig at den kunne gjøre. Den voksne er opptatt av selve turen og er ikke intr. i å herje med en valp og dermed si "kutt ut" hvis den plager seg.

Det å trekke den voksne så jeg det omvendt med at den største er jo størst og vi da trekke den lille med seg, ikke omvendt.

Det var heller ikke tenkt å binde den til en hver tid, men nå og da. Variere litt. Og kun med en hund som syns det var greit og ikke ble plaget på noe vis av det.

Skjønner at slikt er umulig å si på forhånd hvordan dette vil fungere, men det var bare en tanke jeg fikk her om dagen da jeg gikk tur med Nitro. :) Kanskje en veldig dårlig ide, men interessant å høre hva andre tenker.

Jeg synes ikke at den voksne hunden skal ta oppdragelsen. At den sier ifra noen ganger må man regne med, men jeg vil ikke binde en livlig plageånd til den voksne hunden bare så den kan gå og bli lei og starte og korrigere..

Men at det kan fungere og at valpen kan lære noe, joda, det er jo ikke så usannsynlig det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser ikke helt hvordan det skal utgjøre den helt store forskjellen, annet enn at man selv har mindre kontroll på valpen, om den henger fast i hunden eller henger fast i eier, og går på tur sammen med den store hunden. Men kanskje jeg har gått glipp av noe?

Har absolutt tro på verdien av stødige voksne hunder sammen med valper og jeg syns det gjør valpejobben myyyye enklere. Ikke fordi den voksne nødvendigvis oppdrar valpen, men fordi valpen har en som snakker samme språk også.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når jeg har gått tur med Zelda og valpen hennes har det vel vært som du sier, bortsett fra at de gikk i hvert sitt bånd.

Jeg opplevde at valpen og Zelda lekte stort sett hele turen mens valpen var mellom 2-6 måneder, men etter det sluttet hun å leke med han når han gikk i bånd. Det var ganske slitsomt å gå tur når de lekte, men nå er det rene drømmen, for Zelda er helt kronisk til å "gå fot", og valpen som nå er unghund vil jo ikke være noe dårligere.

Opplever ikke at han blir tryggere med Zelda, heller at han prøver å hisse henne opp når han ser noe han ikke liker. Har alltid hatt med Linda, så det kan være noe med at han er i en flokk som gjør at han blir så "tøff i trynet".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Da sitter jeg her og klyper meg i armen, fordi Edeward ga meg både utgangsstilling og flere meter med fot gjennom tre vendinger og flere stopp med sitt uten å ha forventninger om verken lek eller godis for det. Hadde ingenting fremme, og attituden hans tilsa at han gjorde det bare for interaksjonen og noe å gjøre sammen. Kanskje er metoden effektiv - han har begynt forbinde handlingen i seg selv med noe bra? Det er den faglige forklaringen. ..men ved å antropomorfisere kan det også ha vært for å belønne meg for å ha vært flink mams og servert ham rikelig med vom for å sitte pent og vente mens jeg kaster "apporten" - som jeg sliter med å kommunisere hvordan jeg ønsker levert. Det er vårt nye problem for tiden. Han blir forbanna fordi jeg ikke tar imot når han bare slipper den foran meg og begynner kjefte på meg fordi jeg krever å få den i hånden før jeg serverer noe. Vi har hatt mange sånne runder nå, og jeg forstod endelig at vi må tilbake noen skritt og trene på å holde apporten igjen. Gått altfor fort og klønete frem.  Ellers har Jokke kommet tilbake. Antar det er fordi testikkelen som ikke har kommet ned i pungen vokser i størrelse og er ukomfortabel der den sitter. På gjerdet om å fjerne den, fordi jeg er usikker på om jeg vil fjerne bare den ene som ikke har kommet ned, eller kastrere ham fullstendig. Har på følelsen av at den avgjørelsen blir tatt litt uti puberteten ^^ Det er vanskelig, altså. På den ene siden virker den ballen på feil sted ubehagelig for ham, og det er en fare for kreft i den. På den andre siden er kirurgi kirurgi. Fordi den har vært jojo, nede i pungen i perioder og ligget utenfor kanalen, i lysken, så er det stadig en sjanse for at den kommer helt ned. Da er det dumt å utsette ham for kirurgi unødvendig. Hormonene har flere effekter på helse og humør, er ikke bare der for forplantning. Noen av effektene vil en helst være foruten, men å fjerne dem kan også medføre uønskede helse- og adferdsendringer. En kan vel tilføre hormoner kunstig dersom det blir et problem. Et mindre onde enn testikkelkreft. ..men fjerne en eller begge, og når?  Antakelig er han 8 år og har fått en kreftdiagnose innen jeg klarer bestemme meg.   
    • Tok bilder i dag, med tanke på dagboken, og innså at det ikke er noe nytt å melde, utover ny frisyre. Spanielørene måtte vike i varmen. Nyfrisert Edeward i solnedgang   
    • Når du ber om en øvelse eller tar en strafferunde så belønner du bjeffingen med at det skjer noe. Så det beste er at det ikke skjer noe. Hva med å prøve konsekvent time-out i bilen? Eller lær å bjeffe på kommando og stoppe å bjeffe på kommando. Om du ber han om å slutte å bjeffe så husk å tell til tre før du belønner, ellers belønner du for tidlig at han er stille og han kan ta det som belønning for bjeff. 
    • Dytter denne opp. Her har jeg kontret forventingsbjeff med: "Legge i bakken" (forsiktig press i halsbåndet) og tatt en på stedet hvil. Ingen effekt utover tiden vi står i hvil, hvor han skuespiller avslappet for å komme videre, og begynner bjeffe igjen med en gang. Ignorert og ventet ham ut. Øker bare i stress. Bedt om øvelse (sitt/dekk/spinn/fot../) og så belønnet det med en leke for å gi ham litt godfølelse. Resultatet? Han ser bjeffing som et cue for å få meg til å utføre den adferden. Avledet med å ta en "strafferunde" rundt oss selv. Heller ikke effektivt utover i øyeblikket vi gjør det.  Gitt ham en kald skulder. Vist at jeg er skuffet og synes han er teit og snudd meg bort med et litt foraktelig fnys. Går opp i stress fordi han blir såret og synes jeg er urettferdig.  Jeg er clueless. Antakelig skulle en av disse metodene appliseres konsekvent, right? Det er antakelig veldig forvirrende med det random utvalget av ulike adferder fra meg - men hvilken er riktig å velge som en konsekvent reaksjon? Da hestene her ga ham sosial avvisning med foraktelige fnys og snudde ryggen til ham forstod han umiddelbart greia og responderte med å slutte bjeffe. Hvorfor har ikke det der samme effekten fra meg? Er det fordi jeg gir ham oppmerksomhet når jeg forstår/synes at han bjeffer av såkalte legitime årsaker? Jeg kan jo ikke slutte med det.   
    • Motviljen mot utgangsstilling fremstår som død, men puberteten truer i horisonten, så utsteder ingen dødsattest ennå. Livserfaring tilsier at Motviljen antakelig vil sprette opp av kista og flire: Trollollol! Å få utgangsstilling uten mat fremme, relativt stabilt, kun noe nøling akkompagnert av et oppgitt sukk før han kommer inn, når han vil jeg skal kaste en leke, det er hurtigere progresjon enn jeg forventet for noen uker siden.  Vi har en god periode ..så god at noe fokus nå er over på mindre viktige ting som sportsøvelser. Første sitt under innkalling serverte Eddis i forrigårs, på første forsøk. Det var et nydelig øyeblikk. Flere repetisjoner med stå under marsj, avstandskommando og sitt under innkalling var fine, i mine øyne. Verken han eller jeg er interesserte i hva en dommer synes om utførelsen vår, fordi mestringsfølelsen fra å tro vi er flinke er hva som driver oss. Mestringsfølelse og glede er superfood for motivasjonen. Fokus på hva som er feil medfører frustrasjoner, uteblivende mestring, dårlig stemning, dårlig samspill og ødelegger relasjonen - og hva er da poenget med å ha og trene hund?  Sitt begynte bli upålitelig. Hvorfor? Fordi jeg hadde glemt å være begeistret. Bare forventet å få sitt på cue og glemte bli genuint overrasket og takknemlig og begeistret av hvor flink gutt han er.  Av utfordringer vi nå har - skjønt det føles som et hån å bruke det ordet om vansker med øvelser til sport, da andre bruker det samme ordet om reelle problemer:  Spin - også kjent som snurr rundt.  Aner ikke lenger hva lyden betyr. Trenger håndsignal. Kommer konsekvent løpende inn for å gjøre det rett foran meg, hver gang jeg ber fra avstand. Bli-på-stedet håndsignal, som har vært en nøkkel til flere andre øvelser har foreløpig ikke hjulpet.   'Twirl' er et fullstendig ukjent begrep dersom ikke 'spin' kommer først. Verken ordet eller håndsignal gir ham noe forståelig hint. Her må det spinnes før det kan twirles. Sånn er loven.  Hva som må til for å få en lovendring - det blir spennende å finne ut av. Punkt 1 og 3 går seg sikkert til med mer trening, men på punkt 2 er jeg helt blank foreløpig. Ingen ideer om hvordan løse det der.  Heldigvis opplever Edeward en glede i øvelsene som ikke bare handler om belønningene. Han LIKER å spinne og twirle og rygge og gå mellom beina mine og sendes frem til target og sånt. Det er noe å gjøre. Arbeit macht frei. ..og det ser ut som utgangsstilling og gå fot også er i ferd med å kategoriseres som lystbetonte oppgaver en kan døyve eksistensiell angst og kjedsomhet med.  Bilde er vel obligatorisk. Relevans til konteksten mindre så. I denne tidsalderen er det ingen som leser en vegg av tekst uansett
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...