Gå til innhold
Hundesonen.no

Er dere enig i dette?


Debbie
 Share

Recommended Posts

Igjen et lite utdrag fra bloggen min. Hvor Ellis beskriver de forskjellige typer valper en møter i valpekassa.

Alfaen i en flokk blir kalt beslutningstakere, tenkerene, de mest intelligente dyrene i flokken.

Betadyrene er videreformidlere, den som holder disiplin i flokken,og sjekker ut ting.

Så er det inspektøren i flokken- et middels rangert dyr. De sørger for at andre gjør sitt ytterste.

De middels til lave i flokken rangmessig er ofte nervøse, redde dyr. De skal holde vakt

Omegaulven som er nederst på rang, er den som bryter spenninger i flokken,og er hakkekyllingen i flokken.

Hundene er selvfølgelig temmet er deres instinkter det samme som ulv. De er flokkdyr som ulvene,og vi tar dem ut av deres verden, og blir overrasket og sinte når de ikke passer inn i vår. Vanligvis er det fordi vi kjøper feil dyr til vår situasjon, eller vi gir dem feil mat noe som griper forstyrrende inn i deres evne til å sosialisere seg.

Folk tror det er bra å ha en alfahund,og tror alfan er den modige som kommer og fhilser når de skal velge valp. Dette er ikke tilfelle- alfaen holder seg i bakgrunnen fordi de har en sterk overlevlsedrift. Hvis man tar med seg en alfavalp hjem vil den lære fort og være lett å dressere, slik at han ser tiden er inne kan ta over flokken,og han kommer til å se etter, sjekke deg for svakheter. Det kan ta seks, ni, eller flere år, men er du ikke et skritt foran hele tiden. Vil din kjærlige og føylige hund forvandle seg til en egenrådig tosk som ikke hører etter.Han påtar seg kontrollen fordi han vet du ikke takler det.

Betavalpen er den som kommer deg freidig i møte. Han er den som i en ulvflokk er disiplin,utkasteren- ren aggresjon. Han tenker ikke, bare griper inn.Hvis du velger å ta en slik valp med deg hjem, kan dette bli katastrofalt.Du og han kan ha forskjellige meninger om hva som er farer. Det kan dreier seg om en annen hund i parken, et barn eller besøkende til ditt hjem. Fra ditt ståsted vil hans aggresjon være uforstålig, men han oppfatter noe som du ikke har.Han kan også begynne å håndheve felles regler i huset. Får ikke han sitte i sofan, får kanskje ikke dine barn heller lov til. Hvis han da begynner å tukte barna som han ville tukte en annen hund, vil det kanskje ende med alvorlige sår.

Jeg liker ikke å tenke på hvor mange hunder som er blitt avlivet fordi de har bitt noen, av den enkle grunn at menneskene i livet deres ikke har skjønt flokksystemet eller hvordan en slik hund skal behandles.

Hvis du får en inspektør i valpen din , vil den bli et besværlig husdyr fordi den daglig vil press og teste dine grenser, sørge for at du fortjener å være den som tar avgjørelser for begge.

Hvis du får en valp som er som en middels/lavt rangert dyr passer de godt som kjæledyr.Fordi de ikke har behov for å lære noe som helst eller avstraffe noen. Alt de trenger er en matbit nå og da så er de fornøyde, og de tar ordre fra alle.Disse valpene kommer deg ikke i møte når du treffer kullet, de gjemmer seg i ett hjørne.Det er de gode gamle underdanige hundene. Eneste problemet kan være overdreven bjeffing og fryktaggresjon

Hele innlegget kan leses her:

http://prikkeprinsessa.wordpress.com/2012/12/11/bokomtale-om-boken-mannen-som-lever-med-ulver-av-shaun-ellis/

Hva synes dere? Har dette noe for seg?

Mannen er jo veldig omdiskutert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vil si at han har både rett og feil, iom at stausen i hundeflokken er dynamisk og forandrer seg etter behov. Så en omega kan klarte opp og en alfa falle/presses ned.

Men at valper som gjemmer seg i en krok når det kommer folk skal man ikke velge uansett hvor enkle de kan virke å bli som voksne, frykt er skummelt iom at det fortere gir overslagshandlinger enn mot. Å være uinteressert i folk som kommer er noe annet igjen, men vet kjøper/oppdretter å skille på disse to?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så med andre ord så er man fucked samme hva slags valp man får? Enten er det en aggressiv kjøter som prøver å overta sjefsrollen, eller så er det en nervøs kjøter som gneldrer..

Nei, jeg tror ikke det er så sort/hvitt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet ikke helt hvor jeg skal starte, men jeg er stekt uenig. Det har vist seg å være sjeldent at en ulv A står over B, som står over C osv nedover i rangstigen. Ulver er flokkdyr der alle har ulike spesialiteter og oppgaver som gjør at flokken overlever. Det er disse sammarbeids egenskapene som har gjort at menneskene kunne domesitisere ulv til hund. Hunden er veldig forskjellig fra ulvene, fordi vi mennesker har avlet på hunder/ulver som samarbeider godt med mennesker og som er lette for oss å styre. Det betyr at de hundene vi har i dag har noen helt ulike strategier for samarbeid ift hva ulven har med sine flokkmedlemmer.

Å være nedest på rang er ikke det samme som å være nervøs. De som er nederst på rangstingen må være flinke til å tilpasse seg for å unngå konflinkter (fordi de ikke har noe å stille opp med) og vil ikke være de som tar ansvar, men heller viker unna. Det er ikke det samme som å være redd (som jeg forbinder med høyt fyiologisk stress). Det kan kanskje se ut som frykt, siden halen legger under magen, ulven legger seg på rygg, sjelver o.l., men dette er mest sannsynlig et "skuespill" i form av overdrevne signaler for å unngå å havne i konflikt.

En beta står klar til å ta over hvis alfaen faller fra. Det betyr ikke at den ikke kan lese signalet om at den "flyr på alt og alle".

Men igjen, det er ikke slik hunder fungerer. Har man en stor flokk hunder er det klart at noen er sjef over andre, men man kan ikke sammenlikne det med en ulveflokk. Særlig ikke på denne måten, når dette med rent og klassisk rangsystem er forkastet for lengst.

Canis_lupus_pack_surrounding_Bison.jpg

Jeg synes dette bildet er fantastisk. Legg merke til hvor ulvene har blikket. Alle har kontakt med den som er klar til å angripe, en er klar til å overta (nærmest oss), en "avleder". Dette er samarbeid, ikke kamp eller krig mellom flokkmedlemmene. Ikke rart vi valgt å domstisere denne arten!

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...