Gå til innhold
Hundesonen.no

Her er hva Shaun Ellis "ulvemannen" mener om foring


Debbie
 Share

Recommended Posts

Det jeg ble mest paff over var hvordan han beskriver valper,og hvordan du skal oppdra din hund?

Han har trent hunder gjennom militæret,og har hatt en rolle som hundetrener i flere år. Dog mener han at militæret trener hundene for hardt og for mye straff. Han bruker lite straff,og mye belønning.

Jeg gir et lite utdrag fra boken:

Hvert rangtrinn i flokken får spise bestemte deler av byttet, som gir individet de duftstoffene de skal ha etter sin plass i hiarkiet.

De beste bitene fra byttedyret og de vitale organene går alltid til alfaparet , også de beveglige lemmene.. Betadyret får som regel spise så mye det vil.De er flokkens forsvar,og trenger mye mat for å holde flokken trygg.

Middels til høyt rangerte dyr spiser en viss prosent av kjøtt fra ikke beveglige deler i nakken eller rygg,og litt mageinnhold. De med middels rangering spiser 50/50 kjøtt og mageinnhold og de med lavest rang får minst kjøtt.

Han mener også at det er derfor vi mennesker har større sjanse for å bli drept avav rovdyr. Vi spiser for mye karbo og junk food. Vi lukter som et byttedyr ikke som et rovdyr lenger.

Men det jeg reagere mest på er hvordan han vil at vi skal forholde oss til hunder. Han mener at siden ulv og hund deler såpass mye DNA, er de også såpass grunnleggende like at vi burde behandle dem mer som ulver.

Her er det han skriver om hund:

Det som har skjedd med hunder i vår verden er at vi har forstyrret den naturlige balansen deres. Vi mater alle uten hensyn til hvilken rang de har, med den sammen maten. For det meste et tørrfor, eller boksemat som vi blander med kjeks(ingen individer i hundefamililen har noen gang spist hvete)- og derfor forstyrrer vi det naturlige hierarkiet og gjør det vansklig for dyrene å diffensiere seg fra hverandre. Vi avhjelper problemene med trening, slik som å få en dominerende hund til å sitte eller ligge i parken foran et dyr med lavere rang.

Hvis du har problemer med din voksne, for å oppdra den igjen må du mate han med den slags føde han fikk de første månedene av sitt liv en blanding av melk, finhakket rått kjøtt eller kjøttdeig- som ligner på den oppgulpede maten han fikk i den intensive opplæringsperioden. Et par mnd på denne kosten så blir den rolig, føylig og klar til å lytte- og du kan dermed trene han opp som en liten valp mye belønning lite straff.

Jeg føler dette blir veldig snevert. Og da burde jo min råforede hund ha rang over alle de andre vi møter eller?

Han gjorde også et prosjekt med ulv og fisk, igjen et utdrag fra boken:

Jeg foretok et eksperiment med en av mine egne ulver i Combe Martin, en av fordelene ved å ha ulv i fangenskap. Etter noen måneder med bare fisk- og alle spiste nøyaktig den samme matkvaliteten- falt flokkens sosiale struktur fra hverandre. De var ikke lenger noen tydelig rangordning,og ingen som kunne ta beslutninger, ingen som kunne holde orden og de oppførte seg om uregjerlige gjengmedlemmer.

Dette er utdrag fra min blogg, hvis du vil lese hele:http://prikkeprinsessa.wordpress.com/2012/12/11/bokomtale-om-boken-mannen-som-lever-med-ulver-av-shaun-ellis/

Men hva synes dere om hva han skriver? Har det noe for seg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan være rang blant ulver i rekkefølgen ulvene får spise, men så vidt jeg vet er det ikke noe sammenheng med hvilke deler av dyret de får spise, annet enn den naturlige konsekvensen av at noen spiser senere enn andre.

Jeg tror på at råforing er bra for mentaliteten til hundene våre, da måltidet rett og slett er mer komplekst.

Her får hundene mat samtidig, og de får lik mat.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men, det er da stor forskjell på hund og ulv? Om man f.eks. har 5 hunder, og lar dem få spise en hel elg som de vil, da ser hvertfall jeg føre meg at de vil alle sammen spise samtidig. Eller vil de stå å vente på tur, og spise forskjellige deler, alt etter hvilken rang de har?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet ikke, derfor lurer jeg på om det finnes mer info der ute om akkurat dette emne.

Men hvis det han sier stemmer, så burde jo Zebra være den dominante hunden i alle hundemøter(tviler på at flere råforer her jeg bor).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ulv og hund har ulik sosial atferd. For det første er synet på rang innad i en ulvefamilie blitt ganske forandre de siste tiårene, men man vil heller ikke finne de samme sosiale strukturene i en hundeflokk - for eksempel ville hunder, pariahhunder, eller lignende - som i en ulveflokk. Det er i hvert fall hva jeg har lært.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Innad i en ulveflokk er det jo slik at alfaene spiser først, mens de med lavere rang gjerne venter, eller prøver å snike til seg mat uansett,, men blir satt på plass. Jeg har hørt/lest at iom at alfaene spiser først, velger de deler av dyret med mest næring. Jeg tror det ligger noe i det.

Ang hunder og fôring og rang tror jeg ikke at det har samme effekt hos dagens hunder. Hundene har tross alt utviklet seg enormt fra ulven og dens flokkmentalitet, og lever ikke idag av rang. Her er eiern den øverste på "stigen" og hundene under, ofte på lik linje. Eier bestemmer hva som er greit og ikke, selv om mange hunder som idag lever sammen kan vise en slags struktur, er den ikke på langt nær lik den ulvene har i det fri. LANGT ifra.. Så nei, jeg er ikke helt enig med han der. Å sammenligne ulver og hunder kan egentlig ikke gjøres. Det er to helt forskjellige arter når det kommer til dette stykket.

At Mana får kjøtt som hjerte, lever, nyrer og liknende gjør henne ikke til den som er øverst i familien hos oss. Det er tross alt JEG som serverer det.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men, det er da stor forskjell på hund og ulv? Om man f.eks. har 5 hunder, og lar dem få spise en hel elg som de vil, da ser hvertfall jeg føre meg at de vil alle sammen spise samtidig. Eller vil de stå å vente på tur, og spise forskjellige deler, alt etter hvilken rang de har?

Dette synes jeg også er interessant, og jeg observerer ofte mine "tamulver" når de fôres. Imouto vil sjelden spise sitt råfôr før Aiko er ferdig med sitt (men på den annen side er den bikkja et mareritt å få i mat uansett), mens hun ofte kan kose seg med litt tørrfôr foran Aiko mens sistnevnte ligger og slapper av i påvente av at det er hennes tur. Aiko er den ubestridte dronninga i vårt hushold, og kan psyke ut skjørere hunder bare ved sitt blotte nærvær. Dersom hun legger seg ned, vil feks hunder på besøk gjerne etterape atferden hennes. De gangene hundene mine har drept ting, er det helt uproblematisk for Aiko å gi Imouto byttet etter at hun har forsikra seg om at det er helt dødt. Jeg trur ikke at Aiko hadde nekta Imouto å spise av et kadaver sammen med henne, men andre hunder hadde ikke fått lov, heller ikke Marvin, som både er en eldre hannhund og den hunden Aiko elsker høyest etter Imouto og Kiyomi.

Disse hundene har aldri hatt ressursforsvar overfor hverandre eller mennesker.

Edit: Ganske poengløs post, men dog. :D

Endret av SandyEyeCandy
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva baserer han utsagnene på? Nyere forskning har jo motbevist gamle ulvemyter. Ja, hunder og ulver har likt DNA, det har også mennesker og sjimpanser. En hund er ikke en ulv.

Bortsett fra at ulv og hund er samme art, og menneske og sjimpanse er to forskjellige arter. Så ikke helt god sammenligning.

Hunden er domestisert, og det endrer jo adferden betraktelig. Syns også mye av det som blir skrevet virker rart. o_O

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
    • Bodde i blokk (med heis) med marka like utenfor døra og parker i nærheten og synes det fungerte helt fint med valp/hund. Selvsagt deilig med egen hage som vi har nå, men det er først og fremst en større fordel for oss tenker jeg (tror ikke hunden bryr seg nevneverdig om å være ute i egen hage eller sitte en rolig plass ute i nærheten, med mindre hunden liker å være mye ute i hagen også alene da, som ikke har gjeldt hundene jeg har hatt/den jeg har). 
    • Haha, jeg skjønner ikke at folk takler det. Hadde en venninne som bodde i 5. etg med valp, uten heis. Hvordan går det an, liksom? Vi bodde i leilighet med én trapp ned/ut da vi fikk Odin, med Kovu hadde vi hus og hage så døren stod stort sett åpen ut. Og uten mulighet for inngjerding hadde jeg ikke vurdert en gang. Selv om man kommer langt med langline da. Men å kunne ha hagedøra åpen og bare la hundene gå inn og ut som de vil er så deilig.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...