Gå til innhold
Hundesonen.no

Feil / diskvalifiserende feil


Mirai

Recommended Posts

Er det forskjell på en feil eksteriørmessig og en diskvalifiserende feil? Er er det bare at en feil må være grov nok, så blir den diskvalifiserende?

F. eks er litt lyst på nesa bare en feil som ikke sees så strengt på, eller blir jeg sendt rett ut ringen? Forskjellig fra dommer til dommer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det forskjell på en feil eksteriørmessig og en diskvalifiserende feil? Er er det bare at en feil må være grov nok, så blir den diskvalifiserende?

F. eks er litt lyst på nesa bare en feil som ikke sees så strengt på, eller blir jeg sendt rett ut ringen? Forskjellig fra dommer til dommer?

en eksteriør feil er diskvalifiserende om den er grov nok som du sier :lol:

Når det gjelder pigmentefeil på nesa, som både ask og mona har, kommer det an på hvor mye rosa det er. Ask sitt kan koste han dyrt om det er BIR det står om, siden det er sterkt uønsket, og ganske mye rosa. Nå vet ikke jeg hvor mye rosa mona har da. men det er også forskjelligfra dommer til dommer, noen ser mye på det, andre ikke. pigmentfeil er en genfeil om jeg har forstått det rett, altså arvelig. derfor er dette diskende i enkelte situasjoner :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med 0' date='5 cm overbitt? Diskvalifiserende, går jeg ut ifra?[/quote']

er nok det ja.. Men det er verdt og prøve å stille alikavell, ikke alle dommere bryr seg like hardt om det heller.se for deg at det er to av din rase på utstilling, om hunden din har overbitt, og den andre feks pigmentfeil, må dommeren se på hvilken feil han mener er verst, for å kunne stemme fram BIR :lol:

vil jeg tru hvertfall..:lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan også skje at ingen blir BIR da :lol: Dommeren gir ikke BIR til en hund som han/henne ikke mener kan representere rasen. Så, om både tispa og hannen i best i rasen har for eks. pigmentfeil, kan dommeren velge å ikke gi noen av dem verken BIR eller BIM. Det samme gjelder jo for plasseringer i det hele tatt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

er nok det ja.. Men det er verdt og prøve å stille alikavell' date=' ikke alle dommere bryr seg like hardt om det heller.se for deg at det er to av din rase på utstilling, om hunden din har overbitt, og den andre feks pigmentfeil, må dommeren se på hvilken feil han mener er verst, for å kunne stemme fram BIR[/quote']

Ser poenget, men hvis han skal "vinne" noe vil jeg at han skal gjøre det fordi han er bra, ikke fordi de andre var enda dårligere. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan også skje at ingen blir BIR da :D Dommeren gir ikke BIR til en hund som han/henne ikke mener kan representere rasen. Så' date=' om både tispa og hannen i best i rasen har for eks. pigmentfeil, kan dommeren velge å ikke gi noen av dem verken BIR eller BIM. Det samme gjelder jo for plasseringer i det hele tatt.[/quote']

oi, det glemte jeg :lol: takk :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det jo forskjellig fra rase til rase hva som er diskvalifiserende feil. Hos labradoren står det enkelt og greit at "hunder som viser aggressivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres." På feil står det: "Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor stor feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebseksrivelsen." Altså kan man kun diske labradorer som er aggressive eller er fysisk usunne, rett og slett.

Hos f.eks. papillon står det på diskvalifiserende feil: "Hunder som viser tegn på aggresivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.

- Kjøttfarget eller flekket nesebrusk.

- Markert over- eller underbitt, slik at fortennene ikke berøres.

- Tungen lam eller stadig synlig når munnen er lukket."

På feil står det: "Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebeskrivelsen.

-Flat skalle, eplehode, kuplet skalle som hos dvergspaniel.

-Stoppen for mye eller for lite markert.

-Nesebrusken ikke sort.

-Konkav eller konveks neserygg.

-Pigmentløse flekker på leppene.

-Overbitt og spesielt underbitt.

-Øynene små, for runde, utstående; lyse; det hvite i øynene vises når hunden ser rett frem.

-Pigmentløse flekker på øyelokssrendene.

-Sadelrygg; karpelend.

-Halen ringlet, hvilende på ryggen, hengende på siden av kroppen (dvs. halevirvlene og ikke behenget).

-Krokete forben; fortykket håndrot.

-Svake bakben

-Bakben som sett bakfra avviker fra de parallelle linjene ved kneledd, haseledd eller poter.

-Sporer på bakben uønsket.

-Inn- eller utoverdreide poter.

-Klørne berører ikke bakken.

-Pelsen tynn, bløt eller luftig, utstående fra kroppen; ullen pels. Underull som indikerer innkryssing av pomeranian. "

Det er altså flere diskvalifiserende feil på papillon enn på labrador, og det er langt flere feil/mer "pirkete" på papillon enn på labrador.

På irsk ulvehund er diskvalifiserende feil det samme som på labrador. Mona er ikke aggressiv. Og litt lyst på nesa er ikke fysiske defekter som gjør at hun er mindre sunn. Derfor skal hun ikke diskvalifiseres pga litt lyst på nesa. Under feil på irsk ulvehund står det bl.a. "nesebrusk annen farge enn sort" - men nå veit jeg ikke om det er nesebrusken som er lys? Uansett er det ikke en veldig stor feil - mener jeg, og du må huske på at jeg ikke er noen dommer. Forskjellige dommere legger forskjellig vekt på forskjellige ting, derfor vil lyst på nesa spille større rolle for plasseringen hos en dommer enn den vil hos en annen dommer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan også skje at ingen blir BIR da :lol: Dommeren gir ikke BIR til en hund som han/henne ikke mener kan representere rasen. Så' date=' om både tispa og hannen i best i rasen har for eks. pigmentfeil, kan dommeren velge å ikke gi noen av dem verken BIR eller BIM. Det samme gjelder jo for plasseringer i det hele tatt.[/quote']

Hundene kommer ikke til BIM og BIR-ringen om dem ikke får CK.

Får dem CK (event. cert)-og blir beste i sitt kjønn, får dem også BIM og BIR.

Det kan være mange påmeldte i hvert sitt kjønn, men om det ikke er en eneste som får Ck av tispene, blir det jo ikke "beste tispe-ring", og dermed heller ikke beste tispe!

Så når da vinneren av beste hanhundklassen, kommer i BIR-ringen, blir det kun utdelt BIR, siden det ikke er noen konkurenter til å ta BIM.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Takk for tips!  Det hørtes ut som noen kloke råd. Jeg ser de potensielle ulempene med en stor og sterk hund og en flexline. Kontroll er definitivt øverst på prioriteringslista. Jeg skal definitiv sjekke ut den lina du har linket til👍
    • Flexiline er generelt en dårlig idé, og særlig for en stor og sterk hund. Hvis noen slipper sin hund bort til dere i bånd, kan det fort bli floke og konflikter. Du kan heller ikke slippe båndet hvis noe skjer (hunden setter seg fast, sykkel kommer på tvers mellom dere etc.). Og det er vanskelig å ta hunden inn hvis den er ytterst i båndet, med mindre du har en supersolid innkalling. Kjøp heller en halvlang-line på 5 meter som du kan slippe ut og hanke inn etter behov. Du blir fort vant til å håndtere en kort langline, og mye bedre kontroll på hunden. Du kan slippe den både for å la hunden løpe litt, eller gi den friere bevegelsesrom i møtesituasjoner som ikke kan unngås (både med folk, hunder, sykler...). Du kan også ta et grep midt på båndet uten å svi av deg håndflaten hvis hunden trekker eller bykser avgårde. Vi har hatt disse, og er noe av det vi har tatt vare på etter å mistet hundene, de er supergode: https://dyresjappa.no/Produkt/1/294247/Supergrip-Sporline-5m
    • Hei,  Kjøpte akkurat en flexi classic L. 5m. bånd. Den fungerer helt greit, men vurderer et annet alternativ neste gang jeg kjøper. Det jeg kunne tenke meg er låste posisjoner uten å holde inn knapp i tillegg til et enda mer robust tapebånd og et noe større håndtak. Noen anbefalinger? Jeg har en nokså sterk staff-presa blanding på. 35 kg., som tidvis kan dra noe. Ser nå at jeg skulle flyttet denne til utstyrstråden, men vet ikke om det er mulig.  På forhånd takk for svar😊
    • Ede har endelig lært å sette pris på vanntette potesokker, og vil nå heller gå med enn uten. Trenger ikke bestikke med godis for å få dem på lenger, han husker nå at det er langt mer komfortabelt å gå ut på iskaldt klissvått og ekle grussteiner med dem på enn å gå barbeint.  Han ga uttrykk for å ville ha dem av inne på kjøpesenteret, da han selv la merke til at bakken var tørr, varm og stenfri der inne, men klagde ikke, bare gjorde meg oppmerksom på at han kunne tenkt seg å få de av der inne.  Nytt for dagen var å reise på rullebånd. Det har vi ikke prøvd før. Kunne gått meget bedre. Min feil. Trodde han ville forstå greia og bli med av, men han ble usikker da vi nærmet oss toppen, satte seg tilbake istedenfor å bli med frem, så jeg måtte panikk løfte-dra-heise ham over kanten i en faderlig fart, noe som selvsagt stresset ham. Not a good introduction.  Vi tok samme greia ned også, hvor han var helt kewl med å stå på båndet i bevegelse etter å ha blitt løftet på Ante fare og ble nervøs da han så slutten nærme seg, men virket som han synes det var helt ok å bli hjulpet over kanten med et muntert: "Whoppsie!" og en stor bit Nom Noms trøkket i ansiktet på landing. Han spiste det ivrig, så håper den sammenhengen med rullebåndet ble en sterkere neural pathway.   Videre på miljøtreningslisten har vi rulletrapp.. 😰 Det må gjøres. Rakk ikke øve opp den vanlige trappen i dag, fordi vi hadde ærender, men i morgen har vi ingenting annet å gjøre, så muttern får kle på seg, ta med sitteunderlag, pledd, varm drikke, kanskje niste, just in case, for om det ikke løsner etter noen forsøk med bare de øverste trinnene og gradvis økning, så kan vi sitte i den trappen og henge og ha det dødsens kjedelig til han finner ut at det lønner seg å gå den opp og vi får full fest.  Flashy blinkende helikopter med lyd hadde Mr. T on staircases ingen issues med. Gikk rundt det på baksiden mot veggen og så inn i cockpit og synes ikke det var noe uvanlig med det der.  Har forøvrig passert masse små og større unger også, både inne og ute og han begynner bli kjempeflink til å se, men ikke røre nå, på tross av de mange flørtende blikkene som inviterer til kos og lek.  De minste barna har jeg vært litt nervøs for skal trigge jakt når de plutselig løper, så jeg har vært veldig på alerten, men det eneste som utløste jakt i ham og strammet båndet var en dinglende skulderstropp på en bag. Så ut som en biteleke. Bykset, men fikk ikke nå frem til den. Med unntak av den har han vært eksemplarisk og avbrutt intensjoner om å undersøke andre mennesker på kontaktlyd hver gang jeg så ham vurdere det og var nervøs for et byks mot noen. — Food before Feckers, any day. Noen ganger også mom over nom. Han bryr seg om og tar min veiledning selv når han er mett og ikke vil ha mer. Vi begynner få et bånd utover måltidene 🥳
    • Enig med det over. Lær inn eventuelt en «gå og legg deg» kommando, så du kan avlede med å be hunden å gå og legge seg.  Miljø trene og sosialisere masse så hunden blir godt vant med lyder og folk rundt seg. Men føler det har mye med mentaliteten på hunden og rasen og gjøre. Har du en usikker vokterhund så er det vanskelig å dempe varsling. Har du en trygg vokter så har den høyere terskel for å anse noe som nødvendig å varsle på. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...