Gå til innhold
Hundesonen.no

akvarium


Mud
 Share

Recommended Posts

Sliter veldig med å finne bursdagsgave til guttungen som blir 2 år om 4 uker. Han har alt han trenger ( kjøpeglad pappa og mye arv ) , han er ikke veldig opptatt av leker og han har allerede alt man kan ønske seg av leker.

Det eneste han maser om er bil ( sånn ekte , lekebiler er kjedelig ) , godset drakt og fisk..

Han elsker å se på fisker i dyrebutikken og på TV program. Han er jo fryktelig liten , men nå begynner jeg faktisk å fable om å kjøpe et brukt akvarium til han. Har pratet med de i dyrebutikken om hvor mye stell det krever med et lite akvarium etc og det virker overkommelig.

Men jeg stoler generelt ikke på dyrebutikker..

Fikk beskjed om bytte av deler av vannet 1 gang i uka den første tiden hvis vi går for en 54 l og så en gang hver 14 dag ? Går det an å få fisk til å trives i et så lite akvarium? Er det fryktelig mye kunnskap som skal til ?

Jeg vet det er en veldig rar gave til en toåring , men guttungen er litt rar og jeg nekter å kjøpe godsetdrakt faktisk. ..

Selvfølgelig skal jeg ha ansvaret , han skal bare få hjelpe til. Sånn i tilfelle noen tror jeg er helt gal :-P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 98
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Da er akvariet i gang , han kom i dag i stedet. Han hadde med sand , masse planter, gugge fra filteret hans , noen bakgrunn steiner og 2 små babyfisk, 2 reker og 3 litt større. Brukte 90 % hans vann.

Vi oppgraderer til 90l i løpet av de nærmeste dagene *host* Det blir våres, i mens det lille blir guttungens. Dette er litt lett å bli hekta på...

Jeg sier som Ingidano, et så lite kar krever at du steller det oftere, og begrenser veldig typen fisk (og her kan du ikke stole på alle som jobber i dyrebutikker...) = du går fortere lei... (nærmer

En generell regel er at 10% av vannet skal byttes en gang i uka. Men, 54 liter er veldig lite, og det er veldig begrenset hva slags fisk du kan ha i det. Ville ha sett på om du har mulighet til å kjøpe noe som er minst 100 liter. Gir deg litt større valgfrihet på fisk, og ikke minst, det er lettere å holde stabile vannverdier. Kikk litt på akvaforum, som SuperMarvin sier, der kan du lære mye :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guppy og noen neon tetra, samt algefisk i bunn funker fint. Evt molly.

Jeg vokste opp med et slikt akvarie på ca 60l og det funket kjempefint. De fikk babyer og sånn også.

Str begrenser deg vel egentlig bare i fiskevalg. Og de jeg skrev over et morsomme nok de.

Kjøp en god vanntest og la akvarie stå uten fisk men med plantet et par ukers tid for å få igang et økosystem :)

Sitter og drømmer om akvarie her hjemme også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg sier som Ingidano, et så lite kar krever at du steller det oftere, og begrenser veldig typen fisk (og her kan du ikke stole på alle som jobber i dyrebutikker...) = du går fortere lei...

(nærmere, og helst over) 100l er et mye bedre valg, du får mer stabilt vann og (forhåpentligvis) mindre algeproblemer, som gjør at du ikke trenger å stelle det like ofte.

Litt generelt,

- plassering er viktig! Ikke sett akvariet i inntil et vindu, og hvertfall ikke et sørvendt.

- hvis eneste mulige plassering er bortgjemt under en trapp = dropp akvarie... En kan miste interessen fortere hvis man ikke ser det ofte.

- akvariestell innebærer skifte av vann (10-20%), rense pumpa og "støvsuge" bunnen hvis du har grus,ca_gc_LRG.jpg

- velg lettstelte, hardføre fisketyper, og ikke bland "aggressive" fisk (eks. barber, ciklider) med rolig fisk med lange finner (scalare, gurami). Hvis hovedoppgaven er å underholde et barn, vil jeg anbefale fisker som er lette å yngle - forøvrig morro for små og store!

Eks. "levendeføderne", som sverdrager og platy er fargesterke, hardføre og yngler som bare det (og slik navnet tilsier føder de unger, istedenfor å legge egg.)

art_xiph-helleri-red.jpgxiphophorus_maculatus_04.jpg

Guppy er en annen populær levendeføder, men jeg har et litt anstrengt forhold til den kommersielle typen, og de er slett ikke så hardføre som de engang var. Derimot finnes det en "vill" variant som er veldig artig og flott. Passer godt i små kar, og yngler lett.

InternetEndler.jpg

Ciklider er min personlige favorittfisk (itillegg til maller), men de er hissige og territorielle (særlig når de har yngel), og krever større plass (min! 100l for de minste), men de er veldige artige fisker. Flere typer, som palett ciklidene under, er hardføre, monogame og yngler nokså lett:

PalettParTekst02.jpg

Edit: Jeg ble litt ivrig...

Det er også kjekt med noen nyttefisk. Corydoras er lekne, morsomme fisk. De krever litt plass (min 100l), men det finne små typer som denne corydoras "panda". De er sosiale, så kjøpe en liten stim, og burde ha rund eller finkornet grus/sand, for at det ikke skal slite på "skjegget".

Corydoras_panda_05.jpg

Algespisere burde man ha, og min favoritt er ancistrus. De er små (~10cm) i forhold til andre maller som gibbiceps, gjør nytte for seg, og er lette å få yngel på forutsett at du har en voksen hann (med skjegg), en voksen hunn (uten skjegg) og et passende sted (eks hul rot). De vil ha røtter og andre gjemmesteder, og krever litt plass (min 100l) hvis du skal ha flere da de vokse kan være hissige mot egen art. Stort sett fredelige mot andre fisk, og veldig glade i squash!Bristlenose_Catfish_700.jpg

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det plager meg ikke å stelle et kar en gang i uka , det er også forsåvidt noe poden hadde elsket å 'hjelpe til 'med.

Det er å sette seg inn i alt sammen som skremmer meg litt :-P

Det praktiske skulle jeg fikset , blir summasummarum uansett mye mindre jobb enn med hund og de søler ikke andre steder enn i karet liksom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det viktigste uansett er innkjøring av karet. (som du finner detaljer om på akvaforum) det er å lage bakterieflora i karet. Noe som etter min erfaring sjeldent blir nevt i dyrebutikker. Samt også det å velge fisk som ikke blir større enn at de passer i karet når de er voksne.

Sett deg inn i det som har med innkjøring å gjøre, finne fisk som passer, og ikke overfyll med fisk. Finn heller en stim med småfisk som trives, og evt en liten bunnfisk. Planter og rett bunnlag, samt et godt filter, varme og lys. Jeg ville brukt tid på akvaforum, hvor alt dette står nøye beskrevet, samt at du har en fiskebase du kan søke i etter størrelsen du har på kar.

Det finnes mange fine reker og snegler også som man kan ha i et slikt kar sammen småfisk.

Gullfisk/slørhale ville jeg hold meg langt unna med mindre du har planer om 300l +. Selv om de overlever i boller, så er det ikke bra for fisken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det viktigste er vel å sette seg inn i nitrogensyklusen, som rett og slett går ut på at bakterier dukker opp og tar seg av de skumle "stoffene" i vannet som dukker opp. Så filteret må stå i cirka 4-6 uker. Lønner seg å ha ihvertfall nitritt-test (dråpetest, ikke strips), for å følge med de siste ukene. Gjerne fôr det tomme karet et par ganger under innkjøringa, så bakteriene har noe å leve av,

Sett inn få fisk av gangen, så bakteriene greier å følge med. Ikke pakk oppi masse fisk samtidig, men heller ta litt etter litt.

Av fisk, så er det som tidligere skrevet ganske begrenset med et så lite. Guppy har gått, men de yngler fryktelig fort. Innen kort tid, har man mangedoblet antallet. Endlers Levendeføder/Endlers Guppy kan kanskje være noe? De yngler greit de og.

Så jeg tenker reker, noen fine snegler, en Ancistrus sp, og en liten stimfisk som egner seg i "nyoppsatte" kar f.eks.

Men reker er verdt å se på, de renser opp og styrer på, og yngler litt ;)

Kardinaltetra bør du unngå til å begynne med, da de krever godt innkjørt kar, med stabile vannverdier.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ble et lite akvarium! Nå står det å godgjør seg , i morgen skal vi kjøpe litt mat og en snill kollega kommer søndag med flere planter , masse vann fra et av hans akvarier og noen fisk og snegler som visstnok egner seg til små akvarium.

Det var visst det lureste mente han , å ta mesteparten av vannet fra et allerede godt innkjørt akvarium og da kunne man fint ta fisken over i nytt ? Skal bare ha 4 - 5 fisk i første omgang..

Ask er i fyr og flamme , selv om mammaen brått ble bekymret når han maste om at vi sikkert kunne spise fisken etterpå..

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor stort er karet? Og er bedre om du får med litt av filtergrumset fra det innkjørte akvariet enn bare vannet. For det er i filteret de gode bakteriene som du trenger i vannet, dannes. :)

Lykke til! Husk bilder!

(Åååh savner karet mitt! )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor stort er karet? Og er bedre om du får med litt av filtergrumset fra det innkjørte akvariet enn bare vannet. For det er i filteret de gode bakteriene som du trenger i vannet, dannes. :)

Lykke til! Husk bilder!

(Åååh savner karet mitt! )

Skulle få noe filter greier og låne noe til å måle verdiene. Han avvikler fiskeholdet sitt og kvitter seg med masse som jeg får gratis. Desverre visste jeg ikke om det før etter at jeg kjøpte akvarium, han er en av de jeg prater absolutt mest med ( hest og hundemann :-P ) så det er fryktelig irriterende.

Har vært i dyrebutikken og kikket på fisker. Ask ønsker seg veldig noen blå små fisker som kostet rundt 1000 kr per fisk. Wtf ???? De bør smake godt.

Og nei , han får ikke ;-)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

om du allerede får med fisk av den bekjente, så ville jeg ventet med å kjøpe noen nye før dere har et kar som er god innkjørt. og som nevt over her, hvor stort det er, kommer veldig ann på hva som bør/kan komme oppi =)

hvilke fisk som vil trives har også litt å si med hvordan du innreder med planter og bunnlag, størrelse så klart, og det er enkete fisker som krever forsjellige vannverdier og temperatur. For å kunne få mest mulig glede ut av akvariet, så ville jeg fått denne bekjente til å evt hjelpe dere i starten,se hva som kommer oppi, og verdier, for så å bestemme for evt å bytte ut til andre fisk.

Det er ikke for å være vanskelig, men det er jo mye kosligere når fiskene lever gode lange liv, og man ikke må dra å handle nye.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

om du allerede får med fisk av den bekjente, så ville jeg ventet med å kjøpe noen nye før dere har et kar som er god innkjørt. og som nevt over her, hvor stort det er, kommer veldig ann på hva som bør/kan komme oppi =)

hvilke fisk som vil trives har også litt å si med hvordan du innreder med planter og bunnlag, størrelse så klart, og det er enkete fisker som krever forsjellige vannverdier og temperatur. For å kunne få mest mulig glede ut av akvariet, så ville jeg fått denne bekjente til å evt hjelpe dere i starten,se hva som kommer oppi, og verdier, for så å bestemme for evt å bytte ut til andre fisk.

Det er ikke for å være vanskelig, men det er jo mye kosligere når fiskene lever gode lange liv, og man ikke må dra å handle nye.

Vi ( jeg ) har allerede bestemt at vi ikke skal ha flere fisk. Vi bare ser for moro skyld. De kuleste fiskene krever langt større akvarium uansett , og er totalt uaktuelle med mindre jeg får helt dilla og kjøper større etterhvert.

Han mener jeg godt kan få meg en enkel kampfisk etterhvert dog , stemmer dette ? Trenger ikke de større plass ? Kommer til å starte med ca 4 småfisk og noen snegler..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aner ikke hva fisken heter... har ikke fått den enda. guppy tror jeg ? De er visst sammen med kampfisk nå ? 50 l.

Har allerede begynt å kikke på finn.no på hva vi kunne tenkt oss ( meg ) etterhvert.. vi får se hvor mye jobb det blir med dette først og hvor lenge vi begge holder interessen :-P

Jeg synes jo akvarium er svært vakkert , men så er jeg jo lat av natur..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da er akvariet i gang , han kom i dag i stedet. Han hadde med sand , masse planter, gugge fra filteret hans , noen bakgrunn steiner og 2 små babyfisk, 2 reker og 3 litt større. Brukte 90 % hans vann. Fiskene vil bli for store etterhvert , men jeg får en 90 l med alt utstyr gratis hvis vi vil oppgradere etter prøveperioden. Fikk mange gode råd. Snill kollega , kan alltid regne med hundefolk ;-)

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

høres ut som dette kommer til å gå bra =) flott med kollegaen som stiller opp da!

Ikke vanskelig å bli hekta på akvarium, er ikke store jobben når man kommer inn i ting som skal gjøres. Har selv oppgradert fra 70l til 120l til 300l på 2år, og når leilighten er større er drømmen et 500-600l =)

lykke til med karet, og håper dere trives med det

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Jeg drømmer om å kjøpe ett litt større kar til kampfisken min - ja, han er strengt tatt pappa sin, men har bodd hos meg siden forsommeren så da sier jeg at han er min.

Nå har han sånn kampfisk-kar som egentlig kommer både uten pumpe og alt, men vi har sånn luftdings til han - heldigvis. Men fisken er svær til kamfisk å være - og strengt tatt så er karet altfor lite. Dessuten så ser det ut som han synes livet er kjipt...

Så nå har jeg altså sett på ett nytt kar til han, det var ikke stort altså - jeg husker ikke antall liter jeg, men kan det ha vært 19 liter.

Pr. dags dato så står han i vinduet på kjøkkenet - og nå som det har vært mye sol så blir det fort alger og dritt ser jeg. Vi har rutine på renhold, dvs. til nå har han fått nytt vann og karvask hver tredje uke ca. Nå i høstlyset trenger det tydeligvis mer for det blir fort grønt så i løpet av uken skal han få en runde til.

MEN - mitt spørsmål er - kan jeg OM jeg kjøper nytt kar til han, kjøpe en liten stim med neontetra til han uten at han kommer til å gå bananas? Altså - jeg kjøper de jo som underholdning til han, men jeg gidder jo ikke fiske tetra lik opp av saken hver dag. Greit nok om han eter dem liksom, da har han jo noe å gjøre - men kan det gå bra? Det er jo ikke store karet så noe større fisk er jo uaktuelt, men tanken er at karet kan brukes til noen sverdragere når kampfisken blir borte.

Så - bør han bo alene for alltid, eller tenker man at det kan være greit om han får selskap av noen snillinger som ikke virker provoserende på han? (sånn i størrelse så tipper jeg han er 7 cm med slør)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

...kampfisk...

Kampfisken er faktisk den sårbare parten hvis man skal blande fisk! De er, i min erfaring, bare aggressiv mot egen art, og er veldig utsatt for å bli plukket på/jaget av hissige, hurtigsvømmende fisk som barber. En stim små, snille tetraer burde gå bra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Nå nærmer det seg 1,5 år siden det ble stille i huset, og det er på tide at noen andre får glede av hundeutstyret og bøkene jeg har. Her er Finn-annonsene jeg har lagt ut: Hurtta Lifeguard sele rosa, størrelse 90, ubrukt: https://www.finn.no/recommerce/forsale/item/390107305 Diverse apportbukker, rosa rute med hvitt bånd og neseprøver: https://www.finn.no/recommerce/forsale/item/390101594 Diverse hundebøker: https://www.finn.no/recommerce/forsale/item/388869585 Jeg har et pent brukt tøybur til salgs. Det har vært brukt 5-6 ganger på utstillinger og konkurranser til groenendael-tispe. Kan hentes i bergensområdet. Ta kontakt om du er interessert, så sender jeg bilder og detaljer. Jeg har også Vari Kennel Ultra Fashion størrelse large til salgs. Må hentes i bergensområdet (sentrum/Åsane). Det er mye brukt, og har blant annet reist fra USA til Norge med hund i. Så det bærer preg av å være brukt. Ta kontakt om du vil vite mer om buret og få bilder av det. Det er denne fargen:
    • I prinsippet tenker jeg at så lenge det er en god raseklubb så har de en oversikt over oppdrettere som følger deres retningslinjer. Men det er mye rart i hundeverdenen, og det kan være ulike årsaker til at en oppdretter ikke er med der. Det er uansett et ok sted å starte, tenker jeg. Fikk ihvertfall et godt inntrykk av nettsidene deres og informasjonen der. Ellers finner du mange gode råd om både kjøp, kontakter og valpetiden om du søker litt rundt på forumet her. Det ligger mange år med samlet erfaring rundt om. Lykke til!
    • Tusen takk for tipset! Magefølelse er kjempevanskelig 😅 når er den reell, og når er det bare sider ved den andre parten man ikke setter pris på, og som man reagerer på?  Jeg kan nok bruke litt mer tid på puddelklubben sine sider. I dag blir det fort facebook og Instagram siden det er så visuelt og lett tilgjengelig, men går sikkert glipp av en del gode oppdrettere ved å ikke tenke at man kan ringe rundt litt.  Til mitt forsvar er det første gang jeg skal kjøpe rasehund, så jeg vet ikke helt hva jeg driver med 🙈
    • Shirkus er vel eneste jeg kommer på som jeg kjenner og synes virker bra. Jeg tenker at det er viktig å sette seg inn i RAS-dokumentet som skal ligge på NKK, og sjekke at en oppdretter følger både NKK og puddelklubben sine retningslinjer for avl, som et minimum. Det med magefølelse er vanskelig. Prøv å dra på aktivieter du evt. selv kunne tenke deg med puddel, og se hvem du møter der?
    • Hei dere! Jeg planlegger anskaffelse av storpuddel-valp. Vet noen om gode oppdrettere? Helst parti, rød, brun eller grå.  Har vært i kontakt med et par oppdrettere, men er litt usikker på magefølelsen. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...