Gå til innhold
Hundesonen.no

Vegetarianisme


Ia
 Share

Recommended Posts

Takk for koselige og oppmuntrende ord! Selv om jeg ikke så dem før nå :P

Og Marie: Jeg er ikke sikker, men jeg vil tro at fisk som makrellen i Makrell i tomat kommer fra oppdrett. Villfisk er en del dyrere enn oppdrettsfisk, og jeg kan ikke se for meg at det ville blitt brukt i makrell i tomat uten noen voldsomme reklamer for det. Men det er bare tankene mine, da, man vet jo ikke :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 92
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Hvis vi vinner i Lotto, stikker vi herfra, svooooosjjjj

Jeg har også jobbet på økogårder. Alle dyrene gikk inn og ut som de ville hele året. Kuene var kun inne for melking. Liten innhegning på fremsiden av fjøset og et enormt uteområde på baksiden med

Jeg har vokst opp som lakto-ovo-vegetarianer, og aldri (med unntak av 3 uhell, som alle endte vondt) spist kjøtt/ fisk eller fugl. Begge mine foreldre er det. De "konverterte" begge i voksen alder, o

Det er hovedsakelig laks og ørret (regnbueørret) som drives oppdrett av, men også røye, torsk og kveite.

Salg av slaktet matfisk, etter fiskeart og fylke - statistisk sentralbyrå.

Under andre arter mener jeg det er makrell, sei, ål og steinbit. Det er ikke så stor mengde av hver art, for såvidt jeg vet så er det vanskelig å få det til å gå rundt økonomisk med andre arter enn laks og noe ørret, men det gjøres forsøk på det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tipper makrell er vanskelig å drive tradisjonelt oppdrett på, siden den mangler svømmeblære og må holde seg i bevegelse for å ikke synke. Er mulig det går likevel, men det var min første tanke. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.regjering...html?id=546586

Ifølge Statistisk Sentralbyrå produserte norske oppdrettsanlegg i 2007 både torsk, kveite, røye, piggvar, makrell, sei, ål og steinbitt.

Men det virker litt ambigous, tror det er ekstremt småskala / forsøksstadie.

Makrellen blir nok fanget på god industriell rov-fiske metode den :) Typisk rundt Spania og/eller av kjempefiskebåter som patruljerer EU-kysten.

800px-Chilean_purse_seine.jpg

Her en scene fra Sør-Amerika

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Villfisk er ikke nødvendigvis dyrere enn oppdrett, nei. Sei, f.eks, er en av de mest miljøvennlige, og billigste, fisketypene man kan spise.

Her er fin info om sjømat; http://www.wwf.no/dette_jobber_med/hav_og_kyst/baerekraftige_fiskerier/sjomatguiden_2012/ (lysing står ikke på noen av listene, men mener det er fint å spise)

Og har virkelig ikke alle fått med seg at scampi er fy-fy; http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.8224147

Jeg har tidligere vaert "pescetarianer", eller hva man skal kalle det, dvs spist sjømat, men ikke kjøtt. Spiste, og spiser fremdeles, kun grønnlistet (og av og til gullistet) sjømat, og aldri oppdrettsfisk.

Noe av det som var mest slitsomt med å ikke spise kjøtt, var at alle plutselilg visst nok fikk mene og synse høylytt om kostholdet mitt hele tiden, og at jeg av en eller annen grunn hele tiden måtte forsvare mine valg ift til hva jeg valgte å spise eller ikke spise.. Veldig fint at folk føler de kan kritisere deg for å spise kortreist villfisk eller økologiske egg mens de legger i seg industriprodusert kjøtt fra New Zealand liksom. Voksne folk bør da selv få lov til å spise, eller ikke spise, det de vil uten at man skal måtte forsvare det for andre, folk lar vaere å spise kjøtt av ulike årsaker, så at noen velger å likevel spise f.eks fisk, er ikke så rart egentlig. :frantics:

Sånn. Utblåsning over. :D

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er litt som Marie, er ikke vegetarianer lenger (har vært det, men klarte ikke å få i meg nok jern og B12 uansett hvor mye bønner og linser jeg stappet i meg, og måtte gå på sprøyter i et halvt år etterpå fordi jeg hadde et energinivå på langt under 0 og sovnet over alt). Men, jeg prøver å være litt kritisk til maten jeg spiser og hvor den kommer fra. F.eks spiser jeg kun norsk kjøtt, og jeg har definitivt best samvittighet når jeg spiser vilt eller sau. Jeg har bodd på en gård hvor det drives melkeproduksjon og kjøttproduksjon, og som innbarket dyreelsker og mangeårig kritiker av produksjonsdyrehold i Norge, måtte jeg faktisk svelge noen kameler da jeg kom inn i dette miljøet. Jeg kunne nemlig stå inne for hvordan dyrene ble behandlet - iallefall melkekyrene ... Vi hadde løsdriftfjøs da, med god plass og selvsagt utegang i hele sommerhalvåret. Ungdyr og kalver gikk ute fra det sluttet å være frostnetter til de begynte igjen. Kylling sliter jeg med, men kjøper økologiske egg. Økologisk eggproduksjon er den definitivt beste eggproduksjonen.

Takk for tips om oppdrettsfisk versus villfisk forresten! Er det sånn at man kan finne villfisk i vanlige butikker? Som barnebarn av en fisker kjøper jeg kun frossen fisk når jeg ikke bor sånn til at jeg kan kjøpe blodfersk - i følge han er den frosne fisken den ferskeste du får med mindre du bor i nordnorge eller på vestlandskysten, fordi den blir fryst med en gang den blir tatt opp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for tips om oppdrettsfisk versus villfisk forresten! Er det sånn at man kan finne villfisk i vanlige butikker? Som barnebarn av en fisker kjøper jeg kun frossen fisk når jeg ikke bor sånn til at jeg kan kjøpe blodfersk - i følge han er den frosne fisken den ferskeste du får med mindre du bor i nordnorge eller på vestlandskysten, fordi den blir fryst med en gang den blir tatt opp.

Sei får man vel tak i overalt omtrent, både frosset og fersk i fiskedisk. Om du kjøper torsk, sjekk om det er oppdrett eller villfanget, det kan vaere begge deler. Ikke kjøp villfanget kysttorsk eller torsk fra Nordsjøen, da de er rødlistet. Ellers er jo makrell og sild supert, eller fjellørret som ikke er oppdrett. Makrell og sild er sesongbetont, men torsk og sei skal man alltid få tak i. Hyse/kolje er bra, og det har vel de fleste butikker i frosset tilstand, men vanskelig å få tak i fersk.

Med mindre du fisker fisken selv, eller kjøper direkte fra fiskeren, så har det nok ikke noe å si hvor du bor i landet. Det var nok sikkert sånn tidligere, men ikke nå når omtrent all fisk blir distribuert fra Lerøy uansett. Fisk i fiskedisk er nok ikke alltid "fersk" i "gamle dagers" forstand, dvs at den kommer ikke rett fra sjøen, men den blir oppbevart på tilnaermet 0 grader, og jeg for min del merker i hvert fall stor forskjell i smak på frosset fisk og fersk fisk fra fiskedisk - i fiskediskens favør.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 months later...

Hvordan går det, Ia? :)

Jeg er litt i tvil om hva jeg skal gjøre nå. Har vært litt sånn pesco-lakto-kvasiveggis-friganer de siste årene, men... Alt av kjøtt byr meg mer og mer i mot. Fryseren inneholder masse sjølfiska fiskefileter som jeg har fått av foreldrene mine, og planen var å tømme fryseren før jeg gikk over til et lakto-vegetarisk kosthold. Men... jeg prøvde å ovnsbake en filet i dag, og kamuflerte den så godt jeg kunne med grønnsaker, ost, krydder og sitron for at den skulle være minst mulig fiskeaktig, men... det der går bare ikke lenger. Null sjans. Det smakte godt, det er ikke det, men... det føltes feil, og nå har jeg skikkelig mageknip.

Jeg burde bare ha bakt grønnsakene i folie, og latt det bli med det. :P

Så da er spørsmålet: hva gjør man med alle fiskefiletene i fryseren? Hundemat? Men da må jeg skaffe masse bein og innmat i tillegg, og det orker jeg ikke akkurat nå. Gi henne en liten bit hver dag, sammen med V&H? Kanskje det...

Og hva i all verden kommer mamma og pappa til å si, når én datter kommer hjem og er vegetarianer, mens en annen datter har tatt den helt ut med én gang, og blitt veganer? Sukk. Må vel bare fortelle dem det i litt god tid, og begynne å planlegge julemat sammen med lillesøster...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror neppe det blir særlig ubalanse om hunden får litt fiskefilet en gang i blant. Hvis hun spiser V&H ellers, for eksempel, så er det mye bein (kanskje for mye) i dette. Hiv med litt lever også en gang eller to, så ville ikke jeg vært så redd for at det ikke blir riktig balanse.

I tillegg kan du lese denne boken, kanskje den får deg på andre tanker: http://www.amazon.com/Mindful-Carnivore-Vegetarians-Hunt-Sustenance/dp/1605982776/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1352143741&sr=1-1&keywords=mindful+carnivore

:P

Endret av Hermes
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...