Gå til innhold
Hundesonen.no

Å spise som huleboerne


Hermes
 Share

Recommended Posts

Apropos ren mat/økologisk/osv. Forskning.no melder igjen om det gode fettet i økologisk mat, denne gangen melk:

«Bedre fett i økologisk melk»

http://www.forskning.no/artikler/2013/desember/375706

Resultatene sier både/og her, men mer og mer tyder på at økologisk mat, både fra jordbruk og kjøttproduksjon, fra korn til egg og melk, har en bedre omega3/omega6-balanse. Som vi har vært inne på tidligere, er det noen forskere i dag som mener mengden omega6 i forhold til omega3 i kosten vår i dag, er en av flere årsaker til en rekke kroniske sykdommer, særlig de knyttet til inflammasjon/betennelse. Mesteparten av forskningen er gjort i USA.

A healthy diet contains a balance of omega-3 and omega-6 fatty acids. Omega-3 fatty acids help reduce inflammation, and some omega-6 fatty acids tend to promote inflammation. In fact, some studies suggest that elevated intakes of omega-6 fatty acids may play a role in Complex Regional Pain Syndrome. The typical American diet tends to contain 14 - 25 times more omega-6 fatty acids than omega-3 fatty acids.

Source: Omega-6 fatty acids | University of Maryland Medical Center http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega6-fatty-acids#ixzz2pdJVIpUF
University of Maryland Medical Center
Follow us: @UMMC on Twitter | MedCenter on Facebook

Et eksempel på forskning rettet mot dette i Norge, er Anna Haug sin forskning ved UMB. Forskning.no har hatt flere saker på hennes forskning de senere årene:

«Det er ikke ett fett»

http://www.forskning.no/artikler/2004/oktober/1096535215.02

- Balansen mellom fettsyrene omega 3 og omega 6 er viktig for folkehelsa, sier ernæringsfysiolog og forsker Anna Haug ved Norges landbrukshøgskole (NLH).

- Vi trenger å få i oss passe mengde fett, og i Norge ligger vi nå på riktig nivå, i følge nordiske ernæringsanbefalinger. Hvis vi reduserer for mye på fettet, fører det gjerne til for høyt inntak av karbohydrater, som for eksempel sukker, sier hun.

- Etter mitt syn har vi i Norge blant annet hatt et ensidig negativt syn på melkefett. Vi trenger nemlig også det fettet vi kan få gjennom helmelk. Barn og ungdom kan med fordel drikke helmelk framfor lettmelk og skummet, og det kan gjerne vi voksne også.

Melkefett inneholder nemlig mange viktige stoffer, blant annet bioaktive fettsyrer. Med bioaktive stoffer menes stoffer i maten som har betydning for stoffomsetningen i kroppen.
Én av disse fettsyrene er konjugert linolsyre (CLA). Det er påvist gjennom dyreforsøk at CLA kan forebygge kreft, ha god effekt på betennelsesreaksjoner, samt at det har gunstig virkning på det gode kolesterolet i blodet hos mennesker.
Helmelk har også et gunstig forhold mellom omega 6- og omega 3-fettsyrene, og inneholder en betydelig del oljesyre (omega 9). Oljesyre har en god effekt i kroppen gjennom å forebygge aggressive reaksjoner (oksidasjonsstress) og aldring.
Opprinnelig hadde vi i Norge mer omega 3 i kostholdet enn i dag, fordi husdyra var ute på beite og spiste gress. Gjennom gresset fikk dyra i seg alfa linolensyre, som ble omdannet til omega 3-fettsyrer. Det kom oss mennesker til gode når vi drakk melk og spiste kjøtt.
- På Island og i Frankrike er det faktisk husdyrprodukter - ikke fisk - som er den største kilden til omega 3. Dette er fordi husdyra går ute store deler av året, og får i seg alfa linolensyre når de beiter, sier Haug.
I dag får husdyra mindre gress og høy, og mer kraftfôr. Det betyr at omega 3-nivået har sunket. Dette gjelder spesielt kjøtt fra kylling og gris, som nesten bare får kraftfôr.
- Resultatet blir at vi mennesker får i oss for lite av omega 3, og at balansen mellom de to fettsyrene omega 3 og omega 6 er skjev.

«Dyrets fôr påvirker vår helse»

http://www.forskning.no/artikler/2013/mars/350377

– Kraftfôret som gis til husdyr bør inneholde større mengder omega-3-fettsyrer og mindre omega-6-fettsyrer enn det som er vanlig i dag, sier professor Anna Haug ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).
– Kjøttet vi produserer bør være så sunt som mulig. Et godt fettsyreinnhold i kjøtt sikres ved å gi et naturlig fôr til dyra som inneholder gras og grovfôr og omega-3-rike oljefrøkilder som raps og lin.
– Befolkningen vil derved få et fettinntak som kan redusere kroniske sykdommer uten at man behøver å forandre sine kostvaner, sier Haug.
«Rødt kjøtt er sunnere enn kylling»
– Jeg vil heller anbefale rødt kjøtt som lam, framfor kylling, dersom du skal spise sunt, sier Anna Haug, ernæringsfysiolog og forsker ved UMB.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...
  • Svar 200
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Åå nå trodde jeg tråden handlet om å spise grisete jeg.

Kalle det for noe fancy med -diett bakom,lansere det som noe nytt og vips som fluer på papir. ubehandlet og naturlig er ikke så vanskelig at vi trenger å la noen tjene store penger på oss?

Haha, jeg synes du er inne på noe :)

Jeg skjønner hva skeptikere som Kanger mener, men samtidig syns jeg dette faktisk er et alvorlig tema. Ved siden av klima og miljø, er matsikkerhet og helse våre viktigste saker i dag og i fremtiden. Vi vet knapt hva vi putter i oss om dagen (f.eks. med det resultat at nordmenn er i verdenstoppen i antall miljøgifter i kroppen), og fedme og andre livsstilssykdommer øker stadig (en av tre amerikanere er overvektige, og innen 2030 forventes annehver amerikaner å være overvektig—og vi tar som kjent etter amerikanerne).

Kall det gjerne religiøsitet å være opptatt av dette. Jeg kaller det opplysning. Men det er ingen som hevder at vi har alle svarene. Det er problemene vi hevder å kunne se og varsle om.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har ikke jeg sett denne tråden før tilfeldigvis nå og derfor ikke lest hele, men kom over en artikkel i dag som omhandler dette.

"Overvægtige taber sig mere, får mindre fedt i blodet og en smallere talje, hvis de følger stenalderkosten frem for kostrådene, viser ny forskning. Kosten kan mindske risikoen for en række sygdomme, vurderer forsker."

http://www.bt.dk/sundhed/stenalderkost-goer-dig-slankere-end-kostraadene

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror du misforsto ;) Det er veldig viktig med engasjement, informasjon, forebygging, ernæringspolitikk og så videre. Det var ikke DER skoa klemte angående kommentaren.

OK, da er det vel greit, men må innrømme at jeg blir litt frustrert av stadige kommentarer av denne typen. Jeg oppfatter denne tråden først og fremst som en kanal for å spre informasjon, og jeg har presentert saker både for og imot paleo/lavkarbo/etc. samt diskutert økologisk/ren mat (da i hovedsak fordeler med dette, da jeg ikke finner mange ulemper, annet enn kanskje prisen). Jeg forstår i hvert fall veldig godt at dette er komplekst, at det ikke finnes endelige svar, at vi er forskjellige og at det derfor ikke finnes en one-size-fits-all-løsning i matveien, og dermed vil jeg heller ikke sammenligne dette med religiøse fanatikere som tror de sitter på Sannheten. Oppfattes det slik, vil jeg si at man ikke har oppfattet poenget...

Men samtidig, jeg legger ikke skjul på at økt interesse for dette endrer hva jeg selv har på matfatet, men jeg er fortsatt veldig delt mellom en lavkarbo-linje og en vegetarisk linje, som i praksis gjerne betyr to ganske forskjellige inntak av i hvert fall karbohydrater og fett, og jeg ser gode argumenter på begge "sider". Det er vel kanskje derfor jeg ender opp med å bare spise "balansert", "variert", osv. Jeg trenger ikke et navn på kostholdet mitt. Jeg trenger kun å trives med det jeg spiser, og slik mener jeg det skal være for andre også.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spiser aldri oppdrettslaks. Blir moro å lese resultatene, kanskje det kan komme noe godt ut av dette.

Spennende. Jeg er selv veldig kritisk til oppdrettsnæringen. Her virker det å være penger som er eneste motivasjon.

Jeg har to stk. laksefilet igjen i frysen.... de har ligget der lenge, men jeg kommer til å spise de i dag. Så er det slutt.

Men dette gjelder ikke bare oppdrettslaks, tror jeg. Kylling og svin er også svært suspekt, dyr som vasser i sin egen avfæring og ikke har mulighet til å utvikle seg normalt. Her ville jeg valgt økologisk der det lar seg gjøre. Hvis det blir for dyrt? Dropp et eller to kjøttmåltid i uken, spis et par vegetarmåltider i stedet. Slå to fluer i en smekk, mer næringsrik mat, og mest sannsynlig snillere for jorden og miljøet.

Det er i hvert fall min idealistiske mening. Men det er ofte enkelt å velge laks, kylling, og svin, ikke minst fordi det er så tilgjengelig i norske dagligvarebutikker, samt relativt billig. I tillegg har vi blitt fortalt at dette skal være sunt for oss.

Du, kommentaren har ikke noe med deg å gjøre - eller eventuelt ditt engasjement i tråden.

Greit. Jeg leste også det andre du skrev, som du har fjernet. Skjønner hva du mener altså :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er og forsåvidt kritisk til oppdrettsnæringen. Men hva er alternativet, er lite "økologisk" i fiskediskene her?

Er dessverre dårlig med alternativ... hvis næringen ikke snur, og gjør noe med hvordan de driver. De er folk som vil satse på økologisk laks, men det er sjelden jeg finner dette. Uansett, er ikke sikker på om økologisk er mye bedre i dette tilfellet, de er for eksempel pålagt å bruke kjemiske avlusnings dersom Mattilsynet pålegger det (noe de gjør), lusen er jo det store problemet her, og et problem som påvirker hele økosystemet og smitter over på villfisk.

Når det gjelder miljøgifter, så er jo dette et generelt problem med feit fisk spesielt (laks, ørret, makrell, etc.). I hvit mager fisk er det ikke samme oppsamling av miljøgifter.

Det samme problemet gjelder viltkjøtt... noe som gjør det vanskelig å leve virkelig paleo, hvis man er opptatt av miljøgifter.

Ren mat er ikke tilgjengelig lengre, sånn egentlig, men vi kan gjør så godt vi kan og i hvert fall ikke forverre sakene!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I Bergen har i alle fall Homlagården økologisk kylling, hel frossen koster 135kr/kg. Som ift. kilosprisen på vanlig kyll7ngfilet (som mange kjøper i stedet for lår) ikke er så ille. Kutter heller ned på antall kyllingmiddager. Og ben brukes selvfølgelig til å kokes kraft på :)

Svin klarer jeg ikke kjøpe i butikk. Det ene er hvordan de har det (kan vel argumenteres for at de ikke vet bedre), det andre er alt fettet på grisen blir lagringsplass for alt mulig som er i kraftforet. Samme med kylling, forøvrig. Oppdrettslaks har ikke blitt kjøpt på lenge, men får ikke tak i villaks, som er kjipt med tanke på at familien i nord har mer enn nokni fryseren. Små makrell anser jeg som mer trygge enn større fisk. Økologisk laks er vel vegetarianer? Det syns jeg ikke er rett mot en kjøttetende fisk, og laksen taper næringsverdi på det.

Før jul kjøpte jeg en halv gris på julemarked av en bonde som lar dyra gå ute. Ikke økologisk, men det beste jeg kunne finne. Grøstadgris kjøper jeg når jeg finner, men ikke de dyreste stykkene. Svineknoken deres koster det samme som i vanlig butikk, f.eks. Skulle gjerne fått kjøpt innmat av dem, men de bruker visst alt selv :/

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

Apropo kylling, sorry ikke meningen å kuppe tråden med OT men på mandag kjøpt jeg varme ferdigstekte kyllinglår på tilbud på Meny i byen. De smakte høgg? Men jeg var sulten og måtte tilbake til skolen. I dag falt jeg igjen for fristelsen på min lokale meny. Jeg nevnte det for damen i disken som ikke hadde noen annen forklaring enn at de kunne ha brukt annet krydder e.l. i den andre butikken. Kom hjem så var det samme greia og det er ikke krydderet men hele konsistens som er deigete og usmakelig. Er det pga tilsatt vann eller hva for noe? Jeg kommer ikke til å kjøpe disse igjen uten en forklaring og garanti, og det har jo ikke vært sånn før. Noe har skjedd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I Bergen har i alle fall Homlagården økologisk kylling, hel frossen koster 135kr/kg. Som ift. kilosprisen på vanlig kyll7ngfilet (som mange kjøper i stedet for lår) ikke er så ille. Kutter heller ned på antall kyllingmiddager. Og ben brukes selvfølgelig til å kokes kraft på :)

Svin klarer jeg ikke kjøpe i butikk. Det ene er hvordan de har det (kan vel argumenteres for at de ikke vet bedre), det andre er alt fettet på grisen blir lagringsplass for alt mulig som er i kraftforet. Samme med kylling, forøvrig. Oppdrettslaks har ikke blitt kjøpt på lenge, men får ikke tak i villaks, som er kjipt med tanke på at familien i nord har mer enn nokni fryseren. Små makrell anser jeg som mer trygge enn større fisk. Økologisk laks er vel vegetarianer? Det syns jeg ikke er rett mot en kjøttetende fisk, og laksen taper næringsverdi på det.

Før jul kjøpte jeg en halv gris på julemarked av en bonde som lar dyra gå ute. Ikke økologisk, men det beste jeg kunne finne. Grøstadgris kjøper jeg når jeg finner, men ikke de dyreste stykkene. Svineknoken deres koster det samme som i vanlig butikk, f.eks. Skulle gjerne fått kjøpt innmat av dem, men de bruker visst alt selv :/

Jeg hadde min siste middag med oppdrettsørret i dag, og gjorde en deal med samboeren min, som gjerne vil leve vegetarisk: fra i dag av spiser vi kun økologisk kjøtt og fisk (eller vilt), får vi ikke tak i det, velger vi vegetarisk i steden for. Vi spiser moderat med kjøtt allerede, og da er det ikke så ille å betale litt ekstra for økologisk kvalitetsmat. Grøstadgris har jeg merket meg (men samboer spiser ikke svin, det er en av de tingene hun ikke har klart å spise igjen etter å ha levd som vegetarianer), så det blir i så fall kun til meg selv.

Egentlig veldig enkle regler, som i praksis kommer til å bety at vi kommer til å spise mer grønt. Når vi samtidig kutter ut hvitt mel og tilsatt sukker, så er mye gjort på veien til et sunt, balansert kosthold :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Se filmen Samsara, og slutt å spise kjøtt fra moderne, industrialisert jordbruk. .

Da hadde jeg blitt raskere syk enn om jeg eter industrialisert kjøtt (heh). Jeg har en forbrenning som krever mat. Hele tiden. Hvis ikke bikker jeg under 50kg. Uheldig når man er 1,75m høy. Min BMI er sykt undervektig allerede. Ernæringstips er en vanskelig greie - poenget mitt er å gi en nyanse til det jeg ser på som ekstreme diettråd. Kaller de ekstreme i og med at jeg for eksempel hadde blitt syk av de.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da hadde jeg blitt raskere syk enn om jeg eter industrialisert kjøtt (heh). Jeg har en forbrenning som krever mat. Hele tiden. Hvis ikke bikker jeg under 50kg. Uheldig når man er 1,75m høy. Min BMI er sykt undervektig allerede. Ernæringstips er en vanskelig greie - poenget mitt er å gi en nyanse til det jeg ser på som ekstreme diettråd. Kaller de ekstreme i og med at jeg for eksempel hadde blitt syk av de.

Jeg linket til kutt fra filmen fordi den så direkte avdekker dyrevelferd i måten fabrikkjøtt er kommet til på, ikke på grunn av matkvaliteten. Det er en del av det helhetlige perspektivet jeg vil ha på mat: dyrevelferd, miljø, og helse. Vi kan alle gjøre vårt, så godt vi kan, etter våre forutsetninger.

Men jeg har ikke presentert noen råd her inne. Jeg har kanskje uttalt meg om mine valg, men det er nettopp mine valg. Jeg skjønner at din situasjon kan være annerledes, og at mine valg derfor ikke nødvendigvis er relevante for deg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og der sendte jeg forespørsel om en halv angus-kalv (økologisk) direkte til Horgen gård... og går dette igjennom så er vel et års storfekjøttforbruk spikret :D

Ren Mat har flere gode økoguider, som gjør det enklere å gå direkte til bonden (hvis de holder til i nærheten, riktig nok): http://www.renmat.no/renmat/page.aspx?nodeid=5830

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde min siste middag med oppdrettsørret i dag, og gjorde en deal med samboeren min, som gjerne vil leve vegetarisk: fra i dag av spiser vi kun økologisk kjøtt og fisk (eller vilt), får vi ikke tak i det, velger vi vegetarisk i steden for. Vi spiser moderat med kjøtt allerede, og da er det ikke så ille å betale litt ekstra for økologisk kvalitetsmat. Grøstadgris har jeg merket meg (men samboer spiser ikke svin, det er en av de tingene hun ikke har klart å spise igjen etter å ha levd som vegetarianer), så det blir i så fall kun til meg selv.

Egentlig veldig enkle regler, som i praksis kommer til å bety at vi kommer til å spise mer grønt. Når vi samtidig kutter ut hvitt mel og tilsatt sukker, så er mye gjort på veien til et sunt, balansert kosthold :)

Jeg spiser low-fodmaps og autoimmun paleo, så har en del restriksjoner på grønnsaker. Med mine diagnoser er det nå trodd at en ødelagt tarm er årsaken, og for å fikse det er jeg "avhengig" av kjøttkraft med mye gelatin (og andre stoffer) som kan bygge opp igjen det som er skadd. Så selv om jeg da spiser mye kjøtt blir det ofte deler av dyret som ikke er så mye brukt. Oksehale, svineknoke, kraft/margbein o.l.. Innmat er også billig, oksehjerte på Meny koster bare 29 (eller 39) kroner kiloet. Det er lite. Nå får jeg ikke det økologisk, men litt kompromiss blir det. Hjerte inneholder mye bra jeg vil ha i meg, som Q10.

Da hadde jeg blitt raskere syk enn om jeg eter industrialisert kjøtt (heh). Jeg har en forbrenning som krever mat. Hele tiden. Hvis ikke bikker jeg under 50kg. Uheldig når man er 1,75m høy. Min BMI er sykt undervektig allerede. Ernæringstips er en vanskelig greie - poenget mitt er å gi en nyanse til det jeg ser på som ekstreme diettråd. Kaller de ekstreme i og med at jeg for eksempel hadde blitt syk av de.

Jeg ble syk av de rådene vi får fra myndighetene, og det har andre også blitt. Nå er ikke dette er ikke myntet på deg: men jeg treffer ofte folk som enten trener mye eller er naturlig tynn, som sier de må spise en pose hveteboller hver dag ellers går de i minus. Mat er mer enn kalorier, og det finnes bedre metoder enn å spise bare junk. Fett burde jo være fint f.eks., når det inneholder mer kcal pr gram enn både protein og karbohydrat. Nå er en greie med steinaldermat at man skal spise til man blir mett/kroppen får det den trenger, det er ikke slik at man skal sulte seg eller noe slikt. Flere som begynner på dietten gjør det av helseårsaker, ikke nødvendigvis for å gå ned i vekt. Noen går opp i vekt (mitt tilfelle, jeg var undervektig) mens andre går ned (gjerne overvektige). Og andre burde jobbe med stressreduksjon og ellers se på hva de gjør i livet for å påvirke vekta.

Og der sendte jeg forespørsel om en halv angus-kalv (økologisk) direkte til Horgen gård... og går dette igjennom så er vel et års storfekjøttforbruk spikret :D

Ren Mat har flere gode økoguider, som gjør det enklere å gå direkte til bonden (hvis de holder til i nærheten, riktig nok): http://www.renmat.no/renmat/page.aspx?nodeid=5830

Får en kvart jerseykalv + kraftben og innmat om ikke lenge. Kunne ikke få hodet eller bena da (de er kjempegode å koke kraft på), men når ingen andre ville ha kraftbein får jeg alle beina som skjæres ut. Blir mye god marg, det :D Og gleder meg til kalvelever.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ble syk av de rådene vi får fra myndighetene, og det har andre også blitt. Nå er ikke dette er ikke myntet på deg: men jeg treffer ofte folk som enten trener mye eller er naturlig tynn, som sier de må spise en pose hveteboller hver dag ellers går de i minus. Mat er mer enn kalorier, og det finnes bedre metoder enn å spise bare junk. Fett burde jo være fint f.eks., når det inneholder mer kcal pr gram enn både protein og karbohydrat. Nå er en greie med steinaldermat at man skal spise til man blir mett/kroppen får det den trenger, det er ikke slik at man skal sulte seg eller noe slikt. Flere som begynner på dietten gjør det av helseårsaker, ikke nødvendigvis for å gå ned i vekt. Noen går opp i vekt (mitt tilfelle, jeg var undervektig) mens andre går ned (gjerne overvektige). Og andre burde jobbe med stressreduksjon og ellers se på hva de gjør i livet for å påvirke vekta.

Jeg møter hele tiden folk som har meninger om hvordan jeg spiser. Når jeg sier jeg sliter med å gå opp i vekt går det stort sett sånn her:

"Jeg legger aldri på meg"

- "Da må du spise mer"

"Jeg spiser mye, ofte"

- "Da må du spise annerledes"

"Spiser masse variert jeg"

- "Du må ikke bare spise brødskiver, karbohydrater er ikke veien å gå"

"Jeg spiser masse fløte, smør, helmelk etc jeg"

- "Du må ikke bare spise fett, karbohydrater gjør også at du legger på deg"

"Neida, jeg spiser brødskiver og potet også"

- "Du må ikke bare spise sunt, det legger man ikke på seg av"

"Jada, jeg spiser hamburger, pizza og annen junk"

- "Du må ikke trene så mye"

"Trener ikke noe organisert"

- "Du må dra til legen"

"Har vært der flere ganger takk"

;)

Jeg mener forøvrig ikke at jeg tror man skal sulte seg som huleboereter, men at det er umulig å finne slik mat rundt om. Det GÅR IKKE å konstant handle inn mat fra internett og konstant handle på butikken, for så å konstant måtte lage meg matpakker hvis jeg skal ut. Det er som å sitte i et fengsel, "sorry jeg kan ikke dra på kino fordi jeg kan ikke spise junkfood kun gulerøtter og linser og jeg har ingen ting ferdiglaget jeg kan ta med meg på 30 minutter". Jeg *må* ha mat, som nevnt, og begynner man å kutte litt, blir det fort store kutt. Jeg kjøper mat i kantina, det er sikkert grisekjøtt i salamien på rundstykket jeg spiser som har blitt torturert. Jeg har ikke noe valg. Kyllingen i kyllingsalaten har sikkert hatt det helt føkk'd og blitt medisinert, men jeg må legges inn på sykehus med intravenøs næring hvis jeg ikke spiser den innimellom.

Og det som irriterer meg, er at alt dette gnellet om sunn mat går til huet på meg innimellom. Jeg kjenner jeg "ikke vil" spise enkelte ting, med motivasjon "det er usunt". Kaker og sjokolade jeg burde hatt masse av unngår jeg fordi "jeg er redd for å bli syk av det". Ikke fordi jeg er redd for å legge på meg (tvert i mot, det vil jeg jo!). Og jeg som allerede har tendenser til lettere spiseforstyrrelse (ingen mat frister i perioder) så er det så innmari kjipt at det skal være sånn trøkk på det. Det er ikke min feil at maten som er tilgjengelig for oss ikke er av den rene, "bra" sorten. Men jeg må spise, og det er noe DRITT at stort sett alle måltider blir en kamp for å få de ned. You have no idea hvor mange ganger jeg skulle ønske jeg hadde en luke på magen jeg kunne åpna, slengt inn maten, og lukka igjen. Spiser mer på pur vilje, enn fordi jeg synes det er godt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var ikke ment til deg som sagt, jeg har hatt samme diskusjon flere ganger ;) Har vært ut og inn av legekontor, rundtur rundt om i landet til spesialister, og vært innlagt (ikke pga undervekten, men den ble alltid tatt opp likevel. Og sure sykesøstre som pushet på meg mat fordi jeg, i følge dem, ikke åt). Tynne folk får like mye tyn som feite. Jeg vet hvordan det er å spise på vilje, og ha et tvangsmessig forhold til mat (som jeg ikke har nå). Selv om jeg spiser restriktivt har jeg enda mye å velge i av både grønnsaker og krydder, og jeg trenger ikke så mye variasjon i matveien når det kommer til smak likevel. Ikke går jeg rundt og tenker på alt jeg ikke burde spise, heller. Det plager meg ikke, selv om noe var tungt i begynnelsen.

Er håpløst å få tak i grønnsakene jeg vil ha uten sprøytemidler bestandig, selv om det er to økobutikker i Bergen. Ift. til Lofoten hvor jeg kommer fra er utvalget enormt, men til gjengjeld savner jeg ordentlig skreimiddag...

Nå har jeg aldri vært så glad i popcorn, så på kino er det ikke noe stress. Folk jeg stort sett er med vet jeg blir syk av de matvarene jeg ungår (og ungår jeg dem ikke kan jeg like godt dra til sykehus først som sist, blir såpass syk jeg ikke fungerer) så det er greit. Så kan andre mene hva de vil om den saken, og jeg kan forklare hvorfor til nyskjerrigperer. Matpakker - ja, det kommer til planlegging. For meg er det en nødvendighet, hadde det ikke vært for at jeg har blitt friskere (gjennom kosten) hadde jeg ikke kunnet dra noe sted. Da blir ting fort prioritert annerledes, matlaging må jeg bare. Men løsninger må jo bli opp til hver enkelt. Dette er hva jeg har gjort, og ikke hva andre bør. Selv om jeg er ganske vokal på sykdomsfora om viktigheten av kosthold. Forskningen er langt foran behandlingsapparatet, men de våkner forhåpentligvis de med.

Forsåvidt hadde jeg vært mer bekymra for selve rundstykket enn pålegget i kantina, heller industrigris enn mel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Takk for råd 😊.Han har opplevd å utforsket mye på de 2 uker han har vært med meg .Men tror det lett kan bli for mye inntrykk på en gang .Mulig jeg skal ta frem Valpe gården .Kom på at den brukte jeg til forrige hund .Den er 90* 90 .Jeg satt stoff buret der når min forrige hund skulle slappe av .Jeg har som sagt helt glemt rutiner jeg hadde på forrige hund .Takk for «oppfriskning «
    • Det er lett å glemme hvor krevende valpetiden faktisk er. Å holde lek utendørs synes jeg er en fin regel, men ha gjerne tyggeleger tilgjengelig innendørs for å begrense tygging på uønskede ting. Han er jo fortsatt en baby som vokser og oppdager verden i stort tempo. Det er viktig å ha noen rolige dager innimellom, men jeg tenker også at det er viktig å dra litt rundt og oppleve ulike miljøer, treffe ulike folk, underlag, lyder, lukter osv. Dra på oppdagelsesferd ihvertfall et par dager i uken. Lek og oppdagelse i eget tempo er fint. Her går det an å skille mellom kjedelige, korte lufteturer for å gjøre fra seg, og lengre turer for å leke, oppdage og trene litt. Lær valpen tydelig skille mellom disse. Inne tenker jeg også at det er greit å skille tydelig mellom ro og aktivitet. Men såklart, er valpen aktiv så bruk det, tren en kort økt med kontakt eller øvelser, ta en kort pause og en liten økt til, og så prøv å avslutte. Du kan jo gjerne avlutte alle økter med å jobbe med å gå å legge seg i senga/teppet/plassen, så han lærer å gå dit og slappe av etter aktivitet.
    • Hei  Jeg har en chi valp gutt på nå 12 uker .Dette er min andre chihuahua valp . Min forrige ble 12 år. Merker jo at denne valpen er 10 ganger mer hyper en den jeg hadde .   Føler jeg har glemt ut igjen Valpe stadiet .vet jo at det er en periode der man må forvente at det går litt i « hundre «  Den forrige chi var mye roligere og var lettere å roe ned . Håper å få noe råd -føler meg som en nybegynner igjen . Vi er mye ute -leker og han får sosialisering  vi holder lek til utendørs -inne forsøker jeg mental stimulering .Han klarer ikke roe seg inne .Han har nå vært hos meg i nesten 2 uker .Ble veldig raskt husvarm  Han har leker og tygge ting tilgjengelig inne Er det en ide å fjerne leker inne ? Er heller ikke lett å vite om han er understimulert eller overstimulert Håper på noen innspill her for hva som har fungert for andre           
    • Vi hadde en skikkelig ups and downs tur i går. Skulle "bare" på Posten og hente en pakke. Dr. Jekyll og Mr. Hyde ble med. På tur til bussen vekslet han mellom å være nevnte. Knallbra adferd avbrutt av skikkelig problematferd. Det ble bykset og bjeffet og knurret. Det ble gått aldeles eksemplarisk pent. Vanskelig å si hva som utløste det ene eller det andre. Han reagerte da naboer kom syklende med hund. De var åpenbart også på opplæring, gitt hvordan vi fikk et stresset og angstfylt tilrop bakfra om vi kunne stå i ro mens de passerte. Det skulle gå fint, trodde jeg, og ba Ede om en sitt jeg forventet han skulle mestre. Fysisk nærkontakt med en annen hund har han ikke hatt siden han flyttet fra oppdretter, så ingen forventninger om det når han ser en, og sladretrening på passering av mennesker har resultert i en svært høy suksessrate nå. Han bare overser de fleste uten å engang forvente belønning. Passerende syklister som kommer bakfra er vi IKKE i mål med. De ser antakelig ut som en kombinasjon av leketøy og deilige kjøttstykker, men disse kom så sakte, jeg trodde ikke det skulle trigge noen byttedrift. Til min overraskelse reagerte Ede mer enn han vanligvis gjør på Tour de Finance racerne som pleier trene på denne strekningen. Først ble jeg bekymret for et nyoppstått problem med utagering på hunder. Så forsto jeg at dette handlet om en slags misunnelse og en reaksjon på lovbrudd. Brudd på naturlovene. Hunder og sykler har vi nemlig ikke observert sammen før. Sykler er kjempespennende, og disse hundene fikk altså lov til å løpe sammen med syklene?! "The audacity! Stop in the name of the law! Jeg vil også være med! Hvem **** tror dere dere er?! Er ikke vi i familie? Dere lukter kjent! SVIKERE!" Vel. Han roet seg ned igjen en stund etter at de var forsvunnet ut av syne, og alt gikk vel til vi kom av bussen. Nå var han høy på mestring fra å gå ned trappen og en trang til å undersøke og kontrollere kjente omgivelser han ikke har vært i på en stund. Vanskelig å få kontakt med. Brukte lang tid på å komme oss til Posten fordi han var helt i sin egen verden angående omgivelsene. Ham ville utforske og kontrollere, han ville FREM og han var vokal om det. Det ble full stopp hver gang han strammet båndet uten å stoppe og vente på meg. Det ble full stopp hver gang han bjeffet av frustrasjon. Det ble lange stopper for å vente på kontakt. Heldigvis har han forstått hva som skal til for å utløse fremdrift og hva som er "straffen" for stressbetont dårlig adferd. Jeg trenger knapt be ham, han legger seg rett ned og later som han slapper av - regelrett skuespiller avslappet. Om ikke haka på bakken temmelig umiddelbart utløser videre fremdrift, så slenger han seg på hofta, krøller den ene fremlabben og SKUESPILLER relaxed AF for å komme fortere videre.  Strekningen fra bussen til Posten tok så lang tid fordi han ikke evnet oppføre seg, vi måtte avblåse planen om å busse tilbake, og istedenfor ta beina fatt og trene mer på å gå pent og rolig for å komme oss hjem igjen.  Omsider fremme ved Posten brukte vi også lang tid på å komme oss inn, pga ivrige byks frem fra hver eneste pent utførte straffestopp med bøtesitt. Virker som han gjør det med viten og vilje. Trigger en ny straffesitt i håp om å innkassere. Ikke helt forstått konseptet ennå. At en straffesitt belønnes med videre fremdrift. For ham er en sitt en sitt, foreløpig. Sitt pleier som regel å medføre en eller annen form for belønning, enten ved å holde den en stund eller å bli bedt om noe annet som så belønnes, så han bykser altså ut av sitten når jeg gir klar for å gå videre uten å ha belønnet, for å trigge meg til å be om en ny sitt i håp om belønning. Dette kan ta litt tid. Endelig inne på Posten kom vi oss for første gang gjennom seansen uten lyd, fordi jeg var godt forberedt. Kjørte en sitt med belønning (tørrforkule, jeg prøver fase ut, men lek var malplassert i settingen) for hver halvmeter inn gjennom døren og slapp ikke fokus fra ham mens betjeningen scannet kode og hentet pakke. Han var IVRIG spent, men vi kom oss gjennom det hele uten en lyd og uten poter på disken. Gedigen lettelse. Her er det håp.  Så var det å ta fatt på den 40 minutter lange driiiikjedelige strekka langs bilveien. Nesten strakt. Laaaange rett frem strekker med åker på ene siden og vei på den andre. Veldig lite som skjer og det føles som det går frustrerende sakte fordi en kan se så langt fremover. Denne strekningen har vi gått mange ganger før, både hele og deler av den, og HVER GANG har Ede fått utbrudd. Den er for kjedelig. Det er frustrerende å se bilene fare forbi mens vi nær snegler avgårde på stedet hvil ifht landskapet.  I tillegg lukter det tydeligvis hund fra enkelte av bilene. Jeg forstod det da en schæferoppdretter kom fra treningsbane og kjørte ut på hovedveien ~20 meter foran oss. Det tok sekunder før Ede ble merkbart alert og gikk opp i stress. Han forbinder lukten av andre hunder med trening. Utløser sterke forventninger i ham. Jeg innså med ett at dette antakelig er tilfellet med mange av bilene som passerer på veien. De eimer av hund. Ga meg delvis svar på hva som får ham til å gå så opp og ned i stress langs den strekningen der. Det har tidligere vært en gåte for meg hvorfor han plutselig stresser, så roer seg ned og går avslappet, for så å plutselig gå opp i stress igjen. Den passerende schæferoppdretteren ga meg svaret på det.  Men, så hadde Ede noen virkelig stygge utbrudd. Plutselige raptuser med påfølgende aggresjon mot meg pga frustrasjon med de selvpåførte rykkene i halsbåndet, tror jeg. Raptusene starter med vill byksing og så vender han seg mot meg i raseri fordi han sitter fast i båndet. I sele har han ikke blitt aggressiv mot meg under disse plutselige raptusene. Halsbåndet er tydeligvis mer smertefullt når han rykker til sånn. Nå var han direkte truende. RASENDE. Truet med å gjøre alvor av å rive meg i filler i sinne. Såpass skremmende at jeg vurderte om han kanskje skal gå med munnkurv en stund fremover. Han nærmer seg pubertet.. Men han roer seg fort og oppfører plutselig eksemplarisk igjen. Avslappet kroppsspråk. Går pent. Massivt hodebry å prøve forstå triggerene for både stress og ro. Det hele ga lite mening for meg. Omtrent halvparten av turen var eksemplarisk adferd. Utbruddene utgjorde kun en liten del. Det i mellom der var irriterende, men tolererbar vimsing, stramt bånd uten å trekke i fremdriftsstress. Han er flink til å ikke trekke, men det bygger seg tydelig opp frustrasjon over min ufattelige treghet. Hvorfor kan jeg ikke alltid løpe? Han vet at jeg KAN løpe. Har gjort det før, så hvorfor gjør jeg det ikke hele tiden? Antakelig en tung medvirkende trigger for utbrudd mot meg.  Han var glad da vi nærmet oss hjemme. Lettet og glad og ville inn. Vel inne forventet jeg at han skulle sovne som en stein, som han pleier gjøre. Istedenfor å sovne forble han stresset. Peste. La seg ned, men sluttet ikke pese. Ble turen for lang? Nope. Dette har vi gjort før. Resultatet pleier å være rett i søvn. Det slo meg etterhvert at han kan ha fått i seg noe. Han har beitet en del i det siste, også tidligere på dagen. En lengre konsultasjon med Grok senere er jeg sikker på at den merkelige Jekyll og Hyde adferden, hvor han vekslet uforutsigbart mellom eksemplarisk avslappet adferd og voldsomme utbrudd skyldes ubehag fra smørblomst og hundekjeks. Jeg kan erindre at han var borti den ene hundekjeksen langs veggen rett utenfor her, og han kan ikke ha unngått å få i seg smørblomst sånn som han har gresset midt i klaser av dem. Han holdt på å kveles av å drikke vann (krampe i øsofagus?) da vi kom hjem, hvilket passer symptomene fra smørblomst.  Regner det som en case solved. Han hadde sterkt ubehag i slimhinnene og muligens også noe ubehag fra hundekjeks. Han ble frustrert de gangene han var oppmerksom på det, og avslappet når han hadde fokus på annet og ignorerte det. Antar munnkurv er unødvendig på tur så lenge vi klarer unngå beiting. Smørblomst har høysesong frem til juli og er ALL OVER THE PLACE her hvor vi bor, så dette blir spennende. 
    • Massiv milepæl nådd: Ede mestrer å gå av turbuss på egne bein 🥳 Det startet med at jeg holdt på å falle ned trappen med ham i armene. Løftet ham for tidlig. Bussen ble uventet stående i kø foran rundkjøring før holdeplassen. Det meste jeg hadde av krefter var allerede brukt på å løfte ham fra gulvet. 30 kg med lealaus teddybjørn i den fasongen der viste seg å være i overkant av min bæreevne over tid. Ikke bare armene, men alt av stabiliserende muskulatur fikk kjørt seg mens bussen stod, hakket og rykket, deretter ga full gass og svingte fort og brutalt gjennom den rundkjøringen, for så å svinge like brutalt inn i busslommen og nær bråstoppe. 30 kg ekstra på overkroppen er uvant å balansere på en buss i store bevegelser. Jeg forstår nå de som utfører brystreduksjon på en annen måte. Da det endelig ble tid for å gå av den ufrivillige karusellen der holdt jeg på å falle ned trappen og Ede fikk en overraskende bråslutt på mammadalttilværelsen på gullstol midt i den, uten noen annen mulighet enn å adlyde tyngdekraften og fartsretningen og fortsette ned trappen på egne bein — og det gikk FINT, til hans store overraskelse. Ny motivasjon til å lære Mr.T å gå ned den trappen der var født, og vi har nå, en uke senere lykkes med avstigning fra turbuss på egne ben 🥳 Det ble feiret med Vom og softis 🥰
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...