Gå til innhold
Hundesonen.no

Utslett Samojed


Recommended Posts

Hei,

Vi har en snart 1 år gammel samojed som har fått trøbbel med utslett den siste perioden. Det ble først oppdaget ved at vi kjente noe "rusk" i pelsen hans som viste seg å være skorper. Ser ut som om de utvider seg fra sentrum og utover med skorpedannelse, alt av pels følger med slik at han ender opp med små hårløse områder (2-3 cm i diameter). Ser ikke ut til at det klør veldig, men observerer at han fra tid til annen får "kick" hvor han må klø seg på de utsatte områdene. Kan ikke se at utslettene væsker, men det lukter litt.

Vi trodde en periode at det kunne være en form for "våteksem" da samojeden har godt med pels som tar lang tid å tørke! Nå har vi unngått vask over en lengre periode og vært nøye med tørk i fuktige perioder uten at det ser ut til å ha gitt noen effekt.

Er det noen som har en formening om hva dette er for noe eller kan komme av?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Time hos veterinær er bestilt! Men jeg har etterhvert nærmest utelukket "våteksem" da jeg antar at fukt er en forutsetning for våteksem? Da hunden vår har vært tørr i perioden det har forverret seg.

Hunden vår går mye fritt rundt på naturtomten vår hvor det er mange planter og busker, spesielt mye som hører under "barfamilien". Kan det være noe fra naturen som forårsaker disse utslettene? Er også ekstreme mengder flått her (hvertfall i forhold til våre preferanser). Plukker i snitt 6-8 daglig som kravler i pelsen på jakt etter blod, mot ca 1-2 som fester seg. Er flåtten bærer av virus som forårsaker hudproblemer hos hund? (Ble testet for borelia for ca 2 mnd siden)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høres veldig ut som våteksem. Da må pelsen i og ved utslettet barberes bort og området holdes rent og tørt. Våteksem er et vanlig problem hos hund, særlig i sommermånedene. Det gir et utslett i huden som er rødt, fuktig og væskende.

Hudlidelsen oppstår når hunden selv skader huden ved å bite eller slikke på et bestemt område pga smerte eller kløe. Årsaker til at smerten eller kløen kan være ørebetennelse, insektstikk/parasittangrep, allergi, fremmedlegemer i pelsen, smerter i ledd, rifter i huden osv. Dette fremkaller en klø-skade syklus som varierer i intensitet hos de forskjellige individer. Hudforandringene kan oppstå svært raskt, ofte bare i løpet av noen få timer. Noen raser er mer disponert for å få våteksem, særlig de med mye og tett underpels, og tørr hud.

Behandling

Den vanligste behandling er å klippe og rense hudområdet. Dette hjelper hunden til å få luft og tørke ut. Det er viktig at hele området klippes til det er omgitt av en sone med frisk hud. Deretter fjernes skorper og størknet sårsekret. Området vaskes daglig med desinfiserende middel inntil man ser en vesentlig bedring i huden, vanligvis 5-7 dager. Det er viktig å tørke huden godt etter at man har vasket området. Deretter påføres salve med kortison + antiseptikum. Unngå at hunden biter eller slikker på området. I mange tilfeller foreligger det også en hårsekkbetennelse som må behandles med systemisk antibiotika (tablettbehandling).

For å hindre tilbakefall er det viktig å finne utløsende årsak og behandle denne. Hos noen hunder klarer man ikke å finne en konkret årsak, og våteksem kan bli et tilbakevendende problem. I disse tilfellene er det viktig med god hygiene, regelmessig børsting og sørge for optimal fôring. Mange hunder kan ha god nytte av tilskudd av fettsyrer i maten, f.eks fiskeolje, fordi det vil gi en sunnere hud og dermed forebygge kløe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Dratini

Få veterinæren til å sjekke om det kan være SA?

Sebaceous Adenitis (SA) er en talgkjertelinfeksjon i huden som finnes hos en rekke raser bl.a. Samojed, Akita, American Akita, Puddel, Lhasa Apso (men også mange andre raser).

Det kan være så lite utbredt på hunden at det kun forekommer på ører og hale, til at hel hunden blir angripen.

SA er en genetisk betinget sykdom men hunder som har arveanlegget trenger ikke å utvikle sykdommen.

Står mer om det inne her: http://www.akita.no/SA.htm og i tillegg fins det ett dokument som man kan laste ned for emr informasjon og bilder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Du får det til å høres fryktelig dramatisk ut. Bikkja skal være innendørs om morran og det er ikke min feil at han ikke har vært det for jeg har sagt ifra om dette før, senere på dagen har jeg oversikt og stopper han før han løper langt avsted, da har vi kontroll, men ikke hvis han er 200+ meter unna, da er det for sent for da gidder han ikke å høre. Det er på morran han legger ut på langturer for da er det ingen her til å stoppe ham. Det er jorde rundt her.
    • Når hunden løper lang vekk fra deg, så har du ikke kontroll. Da må hunden være i bånd, og under kontroll. Å ha gps på han hjelper ikke, da hunden fortsatt løper og jager uten kontroll. Her bryter du faktisk loven uansett om det er båndtvang eller ikke. Og denne hunden kan ha skremt eller skadet mange dyr.
    • Takk for svar, denne rare småbitinga er bare i bånd, da er vel det forklaringen,    vi har normalt kontroll på ham litt senere på dagen, det er tidlig på dagen dette er et problem mht å løpe avsted er det gps som sier fra om han er på villspor, men er han et stykke unna gidder han ikke å høre så må trene mer på innkalling, rasen er også sta og egenrådig så dette er ikke så lett Ps takk for dvd tips, sitter i bilen skal se på det ikveld
    • 1. Er dette i bånd, eller løs i lek med andre hunder? Etter min mening skal hunder ikke hilse/leke med andre hunder i bånd, det blir lett konflikter av det. Hvis de er løse har hundene bedre forutsetninger for å bruke språket sitt og unngå konflikt. Hvis denne småbitingen skjer løs i lek/hilsing med andre kan det være smisking eller lek. Det er vanskelig å si uten å se situasjonen. Om dette er noe andre hunder reagerer på så ville jeg unngått å la ham komme inn på hunder på den måten i det hele tatt. 3. Det er båndtvang. Hunden skal være i bånd eller forsvarlig inngjerdet, og ikke være løs utenfor båndtvangen uten at den er under kontroll. Det vil si at du rimelig skal kunne kalle inn hunden under de fleste forhånd. Også utenfor båndtvangen skal du ha kontroll, det er ikke bare å slippe ut hunden for å lufte seg selv, den kan gjøre stor skade om den møter på feil hund, person, bil eller vilt dyr. Eller bli skadet selv. Når det er snakk om å trene innkalling så er det for å lære hunden en respons på innkallingskommandoen som er å komme til deg, uansett hva som skjer. Det handler om å venne hunden til å alltid lytte til deg, og alltid respondere på kommandoen. Langlinen gir deg mulighet til å holde igjen hunden og stoppe den fra å f.eks. løpe etter folk eller dyr, uten å måtte bruke en innkallingskommando som ikke virker. Jo oftere du bruker innkallingskommandoen der hunden IKKE responderer, jo dårligere blir den. Jeg kan anbefale opplegget Really Reliable Recall, som du kan kjøpe på DVD eller bokform:https://www.dogwise.com/really-reliable-recall-train-your-dog-to-come-when-called-no-matter-what-dvd/    
    • 1) hunden min går veldig opp i ansiktet på andre hunder og på  kan han "småbite" han dem i leppa/nesa, det blir ikke sår men hva er dette for noe? Det er ikke noe koselig, hunden vår har voldsomt mye energi, er ekstremt sosial og merket han kan være litt alfa (dominerende) 2) på asfalt holder jeg kanskje 15 km/t med kickbike, dvs rask jogging eller rask trav, prøver å bremse så han ikke akuratt løper, ellers er han mye på siden av asfalten men håper det er ok fart 3) bikkja vår har hatt det litt for enkelt med å gå hvor han vil, han har faktisk blitt venn med en rådyr familie fra da han var valp som jeg ikke har skjønt hvordan har skjedd men katter går ikke bra. Vi bor landlig til men i vår fikk han en uvane med å løpe bort til en vei der det ofte luftes andre hunder hvis han slipper ut om morgenen, dette er ikke bra særlig nå når det er båndtvang. Når det snakkes om å trene innkalling med langline er det bare å venne ham til å være i nærheten når vi går en liten tur med langline over jordet feks og gi beskjed om å komme tilbake når han går for langt? Takk for svar.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...